Na to wyglada ze jednak Pentax dorobi sie puszki FuFu:
-> Ricoh confirms the Pentax full frame camera is coming in 2015 | Photo Rumors
Wersja do druku
Na to wyglada ze jednak Pentax dorobi sie puszki FuFu:
-> Ricoh confirms the Pentax full frame camera is coming in 2015 | Photo Rumors
Trochę im z tym zeszło ;).
Idealny moment. Większość tych co miała kupić już dawno wybrała rozsądny, rozwojowy system :) kibicuję pentaxowi, ale działania tej firmy najczęściej można traktować jako foto-żart. Szczególnie te ich limitowane serie jakiegoś modelu w kolorze bieli, różu lub do wyboru otoczone migającymi diodami :D Olympus skończył z <4% udziałem w rynku dslr i musiał zrezygnować. Minolty niestety już dawno nie ma. Pentaxie musisz działać szybciej ;)
A ja nie kibicuję.Po 8 latach spedzonych Z Pentaxem,złego słowa na te body ,które używałem nie powiem.A jeśli już mam inny system ,który uznałem dla siebie najlepszy/lepszy od poprzedniego,
nie mam zamiaru sprawdzać: czy przypadkiem nie jest lepszy ten poprzedni ? .Nawet jesli Pentax w końcu wypuści FF dobre jakościowe jak to jest w Pentaxie ,to i tak nigdy nie dogoni C i N na rynku.
A niszowośc Pentaxa była dokuczliwa w doborze/wyborze obiektywów.
A te pentaksiane szkiełka (projektowane już za ery cyfrowej) to w ogóle kryją pełną klatkę?
Limitowane serie chyba robią furorę w Japonii :) te wszystkie piszczące nastolatki biegające z różowym K-r czy czymś takim..
Japonia jest charakterystyczna:) Kupowali też płytę Edyty Górniak;)
Niby w czym ma nie dogonic? bo w puszkach APS-C moim zdaniem dogonil a nawet w wielu przypadkach przegonil.
Co do obiektywow...moze faktycznie ma mniej - ale co chwila jakies dochodza - teraz nowy spacerniak ma dojsc,a i juz sa zapowiedzi na 70-200 i 100-400:
-> Three New K-Mount Lenses Coming - Photokina 2014 | PentaxForums.com
-> HD PENTAX-DA 16-85mm F3.5-5.6ED DC WR - Page 10 - PentaxForums.com
Podobno Limired'y kryja i gwiazdki,a nawet te te nowsze stalki
Chyba nie tylko w Japoni ale i Chinach - a to nie male rynki - heh specyficzne kraje :D ale co jak co taki K-50 amatorski to juz nie glupia puszka
Canon 1100D tez byl/jest w rozowym kolorze
lepiej późni, niż wcale
najbardziej wygłupił się Olympus, kiedyś zacna firma (mam do dziś szkła OM), a teraz...
sam miałem kupić któryś z modeli serii E (dawno temu), ale na szczęście opamiętałem się
:D
No i w koncu bedzie:
-> Ricoh pokaże pełnoklatkowego Pentaxa na targach CP+ - Optyczne.pl
-> Pentax Full Frame DSLR Officially Announced! - Pentax Announcements | PentaxForums.com
P 70-200mm F2.8 -> Pentax HD D FA 70-200mm F2.8 ED DC AW Lens 21330
P 150-450mm F4.5-5.6 -> Pentax HD D FA 150-450mm F4.5-5.6 DC AW Lens 21340
I tu o FF -> Ricoh anuncia la primera REFLEX DIGITAL PENTAX FULL FRAME - Pentaxeros.com
Sensor 36Mpx - z A7R??
Dios mio!
nadejszla wiekopomna chwila :) :) :) Pentax wypuszcza FF w momencie kiedy wszyscy ewentualni zainteresowani juz dawno maja Nikona badz Canona ;)
a tak serio... to po co to? dla obu fanatykow tej marki, ktorzy marzyli o FF i odczuwali zbyt mocny dyskomfort moralny przed zakupem 6D/D610? :) :) :)
FF od niedawna zaczyna trafiac pod strzechy.
zawdzieczamy to chyba sony , on puscil FF jako pierwszy w ludzkiej cenie i znakomitej jakosci obrazowania.
w miare produkcji matryc FF ich cena bedzie spadac , sprzedaz bedzie wieksza.
kto nie bedzie mial w ofercie FF nie utrzyma sie na rynku , sprzedaz aps nie wystarczy.
dla kogos , kto nie musi miec jakosci high end , spoko wystarcza m3/4 , jesli ktos szuka jakosci to musi kupic co najmniej FF.
sadze z w ciagu co najwyzej 5 - lat ceny zejda ponizej 1000 usdol za najtansze nowe FF.
Pentax jesli chce sie utrzymac w przyszlosci na rynku , musi rowniez pomyslec co bedzie oferowal za kilka lat.
Spokojnie, pokażą jedynie prototyp. Ale dobre i to. Im więcej FF tym lepiej.
Gdyby oferta na szkła byłaby większa to może i więcej chętnych by się znalazło.
Z drugiej strony trzeba poczekać (pewnie jeszcze trochę) aż wyjdzie ta "pełna klatka" i zobaczyć jakie obrazki będzie wypluwać.
Raczej D810 - na poczatek podobno celuja w ten segment.
a co do dyskomfortu/komfortu - Pentax pozyskal goscia od Nikona (Kenneth Sporsheim) - z tego co mowi na forum pentaxforums.com - ponoc Ricoh kupil go pokazujac plany na 2015 rok dlatego zmienil "statek". - nie zdziwilbym sie gdyby juz sie bawil prototypem FF ;)
Szkła ktore juz pokrywaja FF jest troche, do tego wg.plotek w ciagu roku maja wypuscic jeszcze ok 6-8 szkiel pod FF.
Co do obrazu znajac Pentaxa to sie jakos nie ma co bac - juz pokazal w APS-C co umie ;)
Nie wiem co by musiał oferować,żeby ktoś zmienił system na Pentaxa mając jakikolwiek pełnoklatkowy zestaw Canona czy Nikona.
Pentax pokazał w k-5 jak potrafi oprogramować matrycę, więc jakość obrazka może być pro. Ale pytanie o ten AF, imho odstaje od C czy N. No i wybór szkieł systemowych na FF, bo nie sądzę, że ktoś kupując FF za wiele tysi będzie się chciał bawić manualami. Wydaje mi się, że długo jeszcze pentax pozostanie tylko sprzętem dla hobbystów.
Nie mów hop... się może okazać że 6D/D750 Pentax zostawi w tyle... mocno mnie intryguje wizjer bo po zdjęciu wygląda na ogromny, to może być coś czym Pentax zaskoczy na maksa, poza tym puszka ponoć mniejsza od 6D/750, co najmniej 36MP, 25 krzyżowych, ceną też mogą "zbić" Canona i Nikona, a potrafią ją zbijać - przykład 645.
czym konkretnie?
pokaz mi trzy podstawowe zoomy do tego Pentaksa FF? jakis porzadny jakosciowo (na cyfrowej matrycy) 17-35, 28-70 i 70-200, dla ulatwienia przyjmuje, ze swiatlo szkla nie odgrywa wiekszego znaczenia.
do 6D moge w Canonie wybierac jak w ulegalkach, w nowych i starszych modelach. w Nikonie jest nieco trudniej, ale tez sie da, co najwyzej cena calosci poleci nieco w gore.
w Pentaksie pod tym wzgledem jest g*... nawet w prospektach, bo o obecnosci tego na polkach sklepowych (zeby przestrzelic i wybrac egzemplarz, jak ktos bardzo musi) nawet nie wspomne
stalki sa, nie przecze. ale nie kazdy nimi foci...
system to niestety nie tylko korpus.
jak wspomnialem - juz Sony zdarzylo sie doraznie przekonac, ze system to nie tylko korpusy ale tez optyka. a nie kazdy marzy o zapinaniu 30-letnich szkiel manualnych...
IMHO, to bedzie bardzo niszowy korpus dla grupki pasjonatow. nawet jesli sam z siebie bedzie lepszy niz 6D czy D750, bo nie przecze, ze moze byc...
Tylko nie prognozuj z tych optymistycznych założeń, że nagle zaczną się masowe migracje systemowe.
Siła marki i mitologia z tym związana ma niespotykane wręcz magiczne zdolności rynkowe.
Po za tym realnie w tej klasie sprzętu liczy się szklarnia, a nie jakieś tabelaryczne zalety, a tu jest bardzo biedniutko.
Ja życzę Pentaxowi jak najlepiej. Sam przyłożyłem rękę do tego, że kilkoro moich znajomych kupiło sobie lustro Pentaxa ale świata nie zawrócimy i moim zdaniem tu się zasadniczo na rynku nic nie zmieni - ergo C i N nie będą mieli liczącej się konkurencji na tym poletku.
EDIT: @akustyk był szybszy ;)
Hmmm niby w czym odstaje ten AF - powiedzmy D7000/D7100 vs 70D/7D vs K-5/k-5II? - masz jakies osobiste doswiadczenie? :)
Co do szkiel to rozmowa juz byla chyba nie raz w tematach Pentaxa - z tego co pamietam limitedy kryja FF i * - nie wiem jak z reszta, poza tym jak pisalem sa juz dwa nowe szkla - ponoc lepsze MTF niz u konkurencji i plany na najblizszy czas z wypuszczeniem ok6-8 nowych szkiel w dosyc szybkim czasie. - pozyjemy zobaczymy ;)
No "dwa szkła" - toż to szaleństwo panie :lol:.
Odnosiłem się wyłącznie do korpusu... i oczywiście w tej chwili Pentax odstaje sporo od C/N pod względem oferty obiektywów, choć kilka b.dobrych stałek już ma, a dwa zoomy właśnie zostały ogłoszone. Jeżeli sprawdzi się scenariusz - na CP+ będzie więcej na ten temat - że Pentax w tym roku naprawdę wpuści 6-8 obiektywów (podejrzewam że to półka pro-semipro ) to sprawa będzie wyglądać już zupełnie inaczej. Mam cichą nadzieję, że ten wizjer to przygotowywany killer Pentaxa - taki powrót do kultowego i fantastycznego wizjera z czasów analogowego 645, który dawał niesamowitą przyjemność kadrowania.
Przykład Nikona jest tu zupełnie nie na miejscu bo to jest to o czym pisałem - siła marki i pozycja rynkowa. Nie ma porównania z Pentaxem - przy całym szacunku dla tego ostatniego.
Ja wrecz przeciwnie - watpilem lekko jak nalezal do Hoya ( ktora sama podobno mowila ze nie ma zamiaru wypuszczac FF - czyli jak dla mnie dawala jednak znac ze nie ma zamiaru inwestowac w dzial apartow Pentax),ale od kiedy jest pod Ricoh duzo rzeczy zaczelo sie zmieniac na plus - wiec poczekajmy ten rok i zobaczymy - na razie sie sporo zapowiada na plus. Przy okazji kolejna puszka APS-C sie pokazala KS2
Owszem, mam kilkuletnie osobiste doświadczenie z K5. Fajna puszka, którą zrobiłem na różnych szkłach mnóstwo niezłych fotek. Ale AF-u jak z 7d to tam na pewno nie ma :D.
Swoją drogą trzymam kciuki za FF Pentaxa, zawsze większa i silniejsza konkurencja jest dobrą wiadomością dla końcowego użytkownika, bo daje nadzieję na jakiś tam spadek cen.
Oo to dobrze ze K-5 - jakis soft miales? jaki ostatni? bo w zeszlym roku(jezeli dobrze pamieta) nowy firmware sporo poprawil w dzialanu AF K-5 - za to w K-5II AF jeszcze lepszy i w kolejnej K-3 ponoc jeszcze lepiej.
Tez mialem przyjemnosc ze znajomymi porownywac AF wlasnie miedzy innymi z tymi puszkami co wymienilem - nocna jazda rowerami po Warszawie przy wisle - sam nie mam ani K-5 ani K-5II - ale koledzy maja - uwierz mi jakie bylo zdziwienie chlopakow jak przy salabych warunkach w swoich Canonach mieli problemy juz z AF, z Nikonami tez juz zaczynali miec,a Pentaxy dalej bez problemy focily - miny bezcenne :) - to jest moje doswiadczenie - dlatego pytalem sie o Twoje i o firmware :)
Dokladnie - tez tak uwazam ze im wiecej konkurencji to tylko lepiej dla nas klientow - dlatego smiesza mnie Ci hejterzy - oni raczej tego nie ograniaja ;)
Trochę przesadzasz :roll: .Miałem K-5 juz 1 miesiac po premierze przez 4 lata.
Bywało tak ,ze AF bładzil bez sensu lub łapał błyskawicznie.zależało to najbardziej od obiektywu.
Mój kolega z 5DII był zdziwiony szybkościa AF K-5 ,natomiast ja na pokazach lotniczych lub sportowych byłem umiarkowanie zadowolony.
Co nie znaczy ,ze fajnej fotki nie dało się zrobić.Następnych ,upgreadowanych modeli Pentaxa nie używałem,
bo zmieniłem system na C.I mogę tylko porównać K-5 z 5DIII.To taka mala przepaść.
Gdybym miał wystarczająco dużo "walorów" ,trzymałbym Pentaxa rownolegle.
Zysk - nie przesadzam - juz nawet kiedys rozmawialismy o tym - i sam powiedziales ze nie miales nowego firmware ;) - dwa - porownujemy AF pomiedzy puszkami APS-C ;) Wiec nie ma sensu porownywac 3 generacje Pentaxa w tyl do 5DIII ;) jak tak to porownajmy AF K-5 raczej do 60D ;)
La BOMBAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Ale dlaczego zmieniać. Są ludzie którzy dopiero wybierają system bądz mają sentyment. Fotografia się rozwija - matryce są tańsze - naturalną drogą jest przejscie na FF. IMO crop to jest sztuczny twór który będzie najbardzi j tracił na znaczeniu w najbliższych latach.
Jak Bechemot słusznie zauważył, zostanie m4/3 i FF. Crop ani nie jest mały ani nie ma jakości FF (tak wiem zaraz pojawią się wykresy i tabelki które udowodnią mi każdą możliwą wersję przewagi 1.6 nad ff ;) ) wiec gdzie tu zalety poza ceną. A ta właśnie cena decydowała o sukcesie cropa.
zeby P FF mial sens to winen oferowac cos , czego nie oferuja N i C.
Raczej nie ma oczekiwan ze strony fotografujacych lamania rekordow rozdzielczosci - 20 - 30 mpx spokojnie wystarczaja.
ale gdyby tak sie udalo zmienic nieco charakterystyke pracy matrycy - glownie w swiatlach - tutaj rozszerzyc nieco rozdzielczosc i rozpietosc tonalna - to sadze ze chetnych by sie znalazlo od liku.
Myślę że gdyby poszli w stronę A7 ale zapakowali to do korpusu z lustrem. Czyli mało upakowana matryca z bardzo szerokim DR i znakomitym wysokim iso - to mogłoby niektórych skusić, a jakby korpus był jeszcze mały i uszczelniony to byłaby pełnia szczęścia. Problemem tylko nadal pozostają szkła, a właściwie ich brak ,a to jest podstawa jakiegokolwiek systemu. Szczególnie dla świadomych fotografów.
Co do rychłej śmierci cropa - wątpię. Tu są jeszcze zalety w postaci mniejszych i lżejszych szkieł - na rynku amatorskim nie do przecenienia. Po za tym to znakomity rozmiar matrycy do bezlusterkowców.
doraznie to udzial m4/3 w rynku jest taki, ze raczej obawialbym sie czy to m4/3 zostanie na rynku, bo nawet Nikon sprzedaje wiecej korpusow cropowych niz Olympus i Panasonic do kupy ;)
o Canonie nie wspominajac. a nie zakladalbym sie, ze Sony juz nie wyglada tu lepiej niz Olympus...
natomiast ogolniej: IMHO bezlusterkowce z mniejszymi matrycami (1", m4/3, APS-C) powinny w najblizszych latach zajmowac coraz wiekszy procent rynku - chocby tytulem utrzymania jednakowej sprzedazy przy rownoczesnym spadku woluminu lustrzanek.
natomiast co do rozmiarow... jak najbardziej crop pozwala na duzo mniejsze gabaryty:
Oczywiście, skrót myślowy - miałem na myśliu właśnie wszystkie te małe bezlusterkowe aparaty. Sam bym się skusił gdyby nie to że są trochę niewygodne w uzytkowaniu. Jak ktoś ma troche większe łapy to cieżko tym sie posługiwać.
A Co do pentaxa z FF. Tak nienapakowana matryca z przyzwoitym ISO i rozsądnej cenie to byłaby dobra oferta. Pentax nie powalczy o zawodowców i chyba nie takie są jego zmiary.
akustyk, kij ma dwa końce, czasem z jednej strony jest grubszy i ty ten zwykle lubisz pokazywać ;)
Poniżej wielkość Fuji X-T1 z 23/1.4 vs Nikon D750 z 35/1.8, para Nikon 1040g, para Fuji 740g
Compact Camera Meter
ale Fuji naprawdę potrzebuje do większych obiektywów choćby małego gripa, ten dodaje 100g, więc z tą parą mamy 840g, różnica wagi robi się niemal żadna. Dodając ten grip i różnica w wielkości jeszcze się zmniejsza, można sobie wyobrazić wstawiając ten grip do tego zdjęcia:
Compact Camera Meter
Moim zdaniem APS-C będą tracić tym bardziej im body FF będą się gabarytowo zmniejszały (i taniały matryce), a taki kierunek przyjmują producenci FF dla przynajmniej 1 swojej puszki, widać to na powyższym przykładzie (podobnie jest z 6D) i będzie z przyszłymi bezlusterkowcami FF. Niedługo w segmencie małych matryc standardem będzie 1", w zapomnienie pójdą wszystkie mniejsze, taki jest trend i nic go nie zatrzyma.
A cena? APS-C Fuji X-T1 + grip + 23/1.4 = 9000zł, FF Nikon D750 + G35/1.8 = 9600zł
--- Kolejny post ---
No Future!
czy probujesz mi udowodnic, ze odpowiednio dobierajac jakies tam warunki brzegowe, da sie udowodnic kazda teze?
bo jesli tak, to nie musisz. ja juz w to wierze. nie takie rzeczy widzialem ;) nawet zanim urodzil sie internet...
wyobrazac sobie mozna wiele rzeczy. ale czy miales konkretnie oba te aparaty w rece? ja uzywam na codzien 6D i X-E1 i miedzy nimi jest bardzo wyrazna roznica gabarytowa. wyczuwalna w rece, nie w tabelkach w internecie, bo to sa dwie bardzo odmienne sprawy.
co wcale jeszcze nie znaczy, ze ten czy inny aparat jest lepszy badz gorszy, bo osobiscie do klepania widoczkow ze statywu z okladem wole 6D z ciezkim szklem. ale do spaceru po miescie tego malucha z jego znakomitym optycznie i mechanicznie 18-55.
natomiast niewatpliwie z tym przykladem chodzilo mi o pokazanie, ze da sie zrobic APS-C i zdecydowanie mniejsze od pelnej klatki i wcale tak jakosciowo nie odbiegajace, czyli o zaprzeczenie tezy HurricanE, ze "Crop ani nie jest mały ani nie ma jakości FF". bo o ile w przypadku APS-C Canona to jest swieta prawda (taki 60D czy nawet 600D jest minimalnie mniejszy od 6D, podczas gdy jakosc ich matrycy to wstyd przy 6D) o tyle w Fuji czy Sony juz bardzo niekoniecznie...
byc moze. osobiscie nie potrafie odgadnac jak bedzie wygladala przyszlosc. wiem, ze juz dobre pare lat temu koryfeusze Olympusa oglaszali wszem i wobec padaczke APS-C. a poki to to blizej padaczki jest m4/3 a crop Canona czy Nikona trzyma sie duzo lepiej finansowo. abstrahuje chwilowo od ich mocnej beznadziejnosci (cropa w Nikonie a zwlaszcza Canonie), ale taki jest rynek...
tja.... a w porownaniach standardow zycia przygotowywanych za Zelazna Kurtyna bezsprzecznie Zwiazek Radziecki wyprzedzal cala reszte swiata, zwlaszcza zgnily kapitalizm...
bo tez porownania maja to do siebie, ze trzeba je w odpowiednim konktekscie osadzic...
Crop ma sporo zalet w makro, sporcie czy fotografii przyrody. W krajobrazie i architekturze raczej nie ustępuje FF.
Największym looserem jest obecnie format 4/3, który zaczał z cała ideologia, że niby jest zaprojektowany od poczatku do cyfry i jest totalnie do przodu zamiast być odgrzewanym kotletem ze sklerotycznymi złogami z analoga . Miał wkrótce wyprzeć wszystko inne zarówno dla zawodowców jak i amatorów.
Niestety z prawami fizyki i geometrii nie da się chyba wygrać i obecnie 4/3 doznaje ataku znienacka i od tyłu przez format wymyślony przed Wojna Światowa i to ta pierwsza :shock:......czyli Niezwyciężone Wieczne Imperium FuFu kontratakuje.:lol: