-
Nikon wypina się na użytkowników obiektywów Sigma
-
Odp: Nikon wypina się na użytkowników obiektywów Sigma
1. news stary jak świat a po 2. to forum canona...
-
Jak szybko się wypieli tak szybko się przeproszą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
...,po 2. to forum canona...
.... no i?
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Jak szybko się wypieli tak szybko się przeproszą.
I będą błagać na kolanch ;)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
I będą błagać na kolanach ;)?
Zrobiłem mały upgrade w twoim poście;) a do tematu, pewnie tak :) Może nawet wypuszczą gołąbka z gałązką oliwną i napiszą pieśń pochwalną dla nowych produktów sigmy:) .A tak ciut poważniej, decydując się na taki krok musieliby sami uzupełnić szklarnię, czyli to, co oferowała sigma, lub też stworzyć produkt konkurencyjny. Należy też pamiętać o cenach. Ale to nie nasz problem.
-
Nie sądzę żeby cokolwiek "musieli". To jest raczej duży problem dla Sigmy a nie odwrotnie.
-
Chodziło mi nie tyle o firmę, co o klientów "zabieramy wam sigmę, ale w zamian dajemy nowe szkła systemowe". Nikon bez sigmy sobie poradzi, sigma bez nikona...niby mają dla kogo produkować, dla siebie też, w końcu puszki sigmy też są,tyle że to mało popularny system
-
Heh. Dawno temu nie znając się totalnie na fotografii głównym powodem dla którego zdecydowałem się na Canona był system z silnikiem w obiektywie, nie chciałem się zagłębiać w kwestii śrubokrętu Nikona i szczegółach technicznych itp. Chciałem mieć działający bezproblemowo zestaw, więc wybrałem tanią puchę i Sigmę. Spore grono amatorów nie stać na drogie słoiki i również wybierają tanie rozwiązania, typu Nikon plus obiektyw Sigma lub Tamron. To nie Sigma ma problem, to Nikon będzie miał bo brak współpracy z obiektywami może być czynnikiem decydującym dla potencjalnych klientów.
-
Ciekawe czy z tamronem i tokiną ten sam numer odwalili
-
Cytat:
Zamieszczone przez
C80
To nie Sigma ma problem, to Nikon będzie miał bo brak współpracy z obiektywami może być czynnikiem decydującym dla potencjalnych klientów.
I co wybiorą Canona :lol: ;).
-
Czy to ważne jaki system? To ogranicza, ja tak nie lubię ! Nie wyobrażam sobie brak wyboru z innych firm w systemie! Chce mieć wybór! Mieć cropa z Sigmą 18-35 f/1.8 , tanią macro stałkę, systemowe kosmiczne ceny mają, itd. Nie wspomnę o tele!
-
No ja też bym chciał wiele rzeczy np. 70-700/4 ważący 0.5 kg i kosztujacy 500 zeta ;).
-
dlaczego ogranicza? system canona oferuje bardzo dużo szkieł
dla wielu osob oferta c wystarczy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
Czy to ważne jaki system? To ogranicza, ja tak nie lubię ! Nie wyobrażam sobie brak wyboru z innych firm w systemie! Chce mieć wybór! Mieć cropa z Sigmą 18-35 f/1.8 , tanią macro stałkę, systemowe kosmiczne ceny mają, itd. Nie wspomnę o tele!
System jest ważny, bo np Sony produkuje aparaty ze stabilizacją matrycy, Ale Tamron, czy Sigma nie ma niektórych obiektywów dla tego systemu w ofercie. Podobnie jest z Pentaxem.
Co do teleobiektywów, to jednak ciężko jest kupić odpowiednik Canona 70-200/2,8 L USM w innej firmie niż Canon o takich właściwościach optycznych. A obiektyw jest stary jak świat. Podobnie sprawa się przedstawia ze stałką Canon 200/2,8 II L USM.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
dlaczego ogranicza? system canona oferuje bardzo dużo szkieł
dla wielu osob oferta c wystarczy
Ilościowo tak.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
jakościowo także
A np fish 10/2,8. Czy Canon ma coś w swojej ofercie z takim światłem, bo Sigma owszem posiada i cena jest znośna.
-
jeśli przyjmiemy ze canon musi posiadać w ofercie odpowiednik każdego obiektywu innego producenta to masz racje -takiego szkła nie ma
jest za to 15 2.8 lub lub 8-15 f4
co do ceny ,jeśli ci nie pasuje zawsze możesz kupić sobie sigmę sd1-doprawdy nie wiem dlaczego jeszcze tego nie zrobiłeś??;)
mieć komplet w systemie sigmy to chyba marzenie polowy forumowiczów ;D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
I co wybiorą Canona :lol: ;).
Albo prędzej Sony, który ma agresywny marketing.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
C80
Albo prędzej Sony, który ma agresywny marketing.
Jak ktoś potrzebuje średni aparat w przyzwoitej cenie i przeczyta jeszcze ranking pisma Chip, to może się na to nabierze :).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
jeśli przyjmiemy ze canon musi posiadać w ofercie odpowiednik każdego obiektywu innego producenta to masz racje -takiego szkła nie ma
jest za to 15 2.8 lub lub 8-15 f4
co do ceny ,jeśli ci nie pasuje zawsze możesz kupić sobie sigmę sd1-doprawdy nie wiem dlaczego jeszcze tego nie zrobiłeś??;)
mieć komplet w systemie sigmy to chyba marzenie polowy forumowiczów ;D
Powszechnie wiadomo, że Canon daje **** z szerokim kątem i światłem f/2,8. I dlatego ludzie kupują np Tokime 11-16/2,8.
-
to prawda , sam posiadam tokine 16-28
ale jest tu tez szerokie grono entuzjastów 10-22, wiec jednak canon daje rade
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
to prawda , sam posiadam tokine 16-28
ale jest tu tez szerokie grono entuzjastów 10-22, wiec jednak canon daje rade
Generalnie tak. Np obiektywy do filmowania ciężko jest czymś innym zastąpić.
Tylko trochę dziwi mnie podejście firmy do niektórych swoich produktów. Canon 17-55/2,8 gdyby kosztował około 2 000zł, to o Sigmie i Tamronie pewnie nikt by nie myślał.
A tak, kupujemy Sigmę i walczymy z BF lub FF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Jak ktoś potrzebuje średni aparat w przyzwoitej cenie i przeczyta jeszcze ranking pisma Chip, to może się na to nabierze :).
--- Kolejny post ---
Powszechnie wiadomo, że Canon daje **** z szerokim kątem i światłem f/2,8. I dlatego ludzie kupują np Tokime 11-16/2,8.
Powrzechnie wiadomo, że Tokina daje d**** pracą pod światło w 11-16 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Powrzechnie wiadomo, że Tokina daje d**** pracą pod światło w 11-16 :)
Miałem ten obiektyw w wer. II i nie ma wielkiego dramatu z tą pracą pod światło.
-
jakby...
jedni wydaja kasę na zamienniki ale po jakimś czasie kupują te drogie systemowe
innym to lotto byleby było tanio(większość postów na forum tego dotyczy)
jedn woli robić zdjęcia inny walczyc z bf/ff
co komu...
-
Niestety nie na darmo ktoś powiedział, że "kto tanio kupuje, ten 2x kupuje".
Realia są takie, że jak ktoś wysupła 2 500zł na nową lustrzankę, to raczej prawie 3 000zł na Canona 17-55/2,8 nie wydaje na początku tylko ucieka w zamienniki. To obiektyw EF-S, a nie klasy L.
A przecież Sigma 17-50/2,8 jeszcze rok temu kosztowała 2 960zł. Skoro obniżyli cenę o 1 300zł, to chyba da się to zrobić i w Canonie.
-
Heh. Nie ma reguły. Ja wysupłałem 4 tysie na 24-70/2.8 a potem niezadowolony opyliłem i kupiłem Sigmę 17-50/2.8 za mniej niż połowę ceny Canona i jestem bardzo zadowolony. Za to Canon 300/2.8 jest znacznie, znacznie lepszy od trzysety Sigmy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Niestety nie na darmo ktoś powiedział, że "kto tanio kupuje, ten 2x kupuje".
Realia są takie, że jak ktoś wysupła 2 500zł na nową lustrzankę, to raczej prawie 3 000zł na Canona 17-55/2,8 nie wydaje na początku tylko ucieka w zamienniki. To obiektyw EF-S, a nie klasy L.
A przecież Sigma 17-50/2,8 jeszcze rok temu kosztowała 2 960zł. Skoro obniżyli cenę o 1 300zł, to chyba da się to zrobić i w Canonie.
bo 2960 to była cena chora podobnie jak cena nowego c17-55...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
No prawda, Canon tak dał **** z UWA f/2.8, że niestety tylko połowa zdjęć Reutersa jest nim robiona a nie 100%. Ale w Polsce to ono faktycznie **** nie urywa, bo konsument jest bardziej wymagajacy.:lol::lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Jak ktoś potrzebuje średni aparat w przyzwoitej cenie i przeczyta jeszcze ranking pisma Chip, to może się na to nabierze .
Ile miałeś Lustrzanek Sony? Bo ja jestem odmiennego zdania! :D
Każdy system ma swoje plusy i minusy !
-
Sony jeszcze robi lustra? Dawno nie widziałem żadnej reklamy, nie mówiąc już o samych aparatach na ulicach.
-
Pewnie że robi i się dobrze ma :D
W między czasie poszli troszkę w innym kierunku, który akurat mi pasuje, czyli seria NEX, Canon daleko jest w tyle w tej dziedzinie. Dlatego muszę mieć 3 systemy :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No prawda, Canon tak dał **** z UWA f/2.8, że niestety tylko połowa zdjęć Reutersa jest nim robiona a nie 100%. Ale w Polsce to ono faktycznie **** nie urywa, bo konsument jest bardziej wymagajacy.:lol::lol:
Cobalt pisze o Tokinie 11-16, więc ma na myśli cropa. Do cropa Canon nie ma żadnego UWA o światłosile 2.8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
Pewnie że robi i się dobrze ma :D
No fantastycznie wręcz, nie tak dawno była mowa o rozczłonkowaniu firmy i sprzedaży, bo chyba akcjonarjuszom powoli zaczynają puszczać nerwy 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No fantastycznie wręcz, nie tak dawno była mowa o rozczłonkowaniu firmy i sprzedaży, bo chyba akcjonarjuszom powoli zaczynają puszczać nerwy 8-).
to mnie akurat nie interesuje, wiele firm ma i miało problemy !
Mnie interesuje tylko co trafia na rynek !
A że w jednej marce nie można mieć wszystkiego, to do czego innego mam Sony, a do czego innego Canona :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
Ile miałeś Lustrzanek Sony? Bo ja jestem odmiennego zdania! :D
Każdy system ma swoje plusy i minusy !
Do dzisiaj (od 2001 roku) mam Minolte 5. A Sony nie kupię, bo z Canona 7D jestem zadowolony. Jak przejdę kiedyś na FF to tylko Canon, bo mam całkiem fajny obiektyw do niego :).
Prawdę mówiąc nigdy na meczu nie widziałem nikogo z Soniakiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
to mnie akurat nie interesuje, wiele firm ma i miało problemy !
No to jak Cię nie interesuje to po co pisać to co wyżej ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Prawdę mówiąc nigdy na meczu nie widziałem nikogo z Soniakiem.
Ja też już teraz mało kogo widzę z wielką lustrzanką z 3 ciężkimi obiektywami wdrapującego się na rysy :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
Ja też już teraz mało kogo widzę z wielką lustrzanką z 3 ciężkimi obiektywami wdrapującego się na rysy :D
Jak ktoś chce zrobić dobre zdjęcie, to będzie taszczył na Rysy 3 obiektywy, lustrzankę i statyw.
A na meczu chodzi mi o ludzi fotografujących sport, a nie publikę na trybunach, bo tu przeważnie telefon wystarcza.
Sony może do filmowania jest OK, ale dla zaawansowanych entuzjastów zostaje raczej Canon, Nikon i ewentualnie Pentax.
-
Jakoś mało kogo już widzę na szlaku:
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Jak ktoś chce zrobić dobre zdjęcie, to będzie taszczył na Rysy 3 obiektywy, lustrzankę i statyw.
!!!
czyli rozumiem że Sony A7R FF + ZEISS Sonnar T* nie da się zrobić zdjęć? a waga i gabaryty 3 razy mniejsze !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
Jakoś mało kogo już widzę na szlaku:
!!!
czyli rozumiem że Sony A7R FF + ZEISS Sonnar T* nie da się zrobić zdjęć? a waga i gabaryty 3 razy mniejsze !
A widzisz tłum z Sony FF? Aparat jest mniejszy, ale trzeba do niego 3 razy tyle baterii. A obiektywy maja mniej więcej te same rozmiary, bo cudów nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A obiektywy maja mniej więcej te same rozmiary, bo cudów nie ma.
no tak: Sonnar T* FE 35 mm F2,8 ZA = 120 g !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
No i co z tego? Jesteś tam codziennie i prowadzisz jakieś badania? Ja ostatnio widziałem trzech gości z całą masą sprzętu na Beskidzie i co?
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
Canon 40/2,8 = 140g 8-).
-
Wracając do obiektywów Sigmy, to dobrym pomysłem jest możliwość podłączenia nowych modeli (A, C i S) przez USB Dock do PC.
-
to prawdziwa rewolucja zwłaszcza ze obiektywy c wystarczy podpiąć pod body
teraz powinni je pokolorować, taki rewolucyjny kolejny krok
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
i wymiar: 61.5 x 36.5
a np. Pentax HD DA 40 mm f/2,8 Limited = 80g :mrgreen:
i wymiar: 63 x 15