-
WTF? Czy to co robi ten ksiadz, to czesty przypadek?
Witam, bywalem juz na chrzcinach nie raz i nie dwa, ale nigdy sie z czyms takim nie spotkalem.
Spotkaliscie sie z takim "laniem wody swieconej"?
Nastepnym razem, moze warto byloby mu dac wskazowke, zeby sprobowal wlac do ucha... chociaz nie wyleci :P
-
Odp: WTF? Czy to co robi ten ksiadz, to czesty przypadek?
oby nie była to ta "woda święcona", ktorą spotyka się w misach przy wejściu do kościoła bo albo jest to zwykła kranówa pełna detergentów i najgorszej chemii mającej zabijać zarazki albo gnojówka z całą masą bakterii (min. kałowych) i drobnoustrojów pochodzących z paluchów połowy miasta... pytanie jeszcze czy ksiądz był "w formie" czy nie bardzo.....
-
Ja osobiscie nie mam pojecia coz ta za woda, trafilem na to zdjecie przypadkiem i zszkokowalo mnie na tyle (nie zdjecie, lecz to co na nim) ze postanowilem sie podzielic :) generalnie jakby to bylo moje dziecko, to bym chyba zwrocil KSIEZULKOWI uwage...mowie chyba, bo nie wiadomo czy na pewno bym chcial robic zamieszanie podczas ceremonii... ciezko sie postawic w takiej sytuacji, tak czy inaczej, moze byl wczorajszy:)
-
Macie, ludzie, problemy... W czasie chrztu małego dziecka ksiądz polewa główkę dziecka - zwykle woda leci na włoski albo na czoło. Ale wystarczy, że dziecko poruszy główką - albo że rodzic / chrzestny trzymający malucha akurat się poruszy - i woda leci "gdzie indziej". Na przykład na twarz. Zdarza się. Nie słyszałem, żeby ktoś od tego umarł ;-)
@centur:
Jako ojciec trójki dzieci uspokoję Cię: do chrztu małych dzieci bierze się zwykle wodę przegotowaną albo "z butelki"; mało tego, jeśli akurat jest zima, to się ją lekko podgrzewa. Nota bene - nie wiem gdzie mieszkasz, ale w moim podwarszawskim miasteczku w kranie płynie woda, którą spokojnie można pić bez przegotowania.
A "gnojówka z całą masą bakterii" w kropielnicach powstaje dopiero wtedy, kiedy ludzie zanurzają w niej ręce. BTW - mówiąc o "bakteriach kałowych" masz, jak rozumiem, na myśli fakt,*że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety. Nie chcę być złośliwy, ale zwykle mamy tendencję oceniania innych własną miarą...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
Nie chcę być złośliwy, ale zwykle mamy tendencję oceniania innych własną miarą...
A tu się nie zgodzę... Wystarczy pójść do toalety w jakimś klubie, gdzie na swoją kolej musisz chwilę poczekać - bardzo łatwo zaobserwujesz, że 90% kolesi wychodzi z kibla bez mycia rąk.
Co lepsze, żona zaobserwowała to samo w damskim...
Chrzciłem syna ostatnio, woda była rzekomo przegotowana, a na pewno ciepła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Element7th
A tu się nie zgodzę... Wystarczy pójść do toalety w jakimś klubie, gdzie na swoją kolej musisz chwilę poczekać - bardzo łatwo zaobserwujesz, że 90% kolesi wychodzi z kibla bez mycia rąk (...)
Może za rzadko bywam w klubach ;-)
Żartowałem, oczywiście (mam nadzieję, że Centur się dotknięty nie poczuł). Chodziło mi o to, że woda w kościelnej kropielnicy (w której zresztą zwykle zamacza się przecież tylko czubki palców...) na pewno nie jest aż tak brudna, żeby miała stanowić problem zdrowotny / epidemiologiczny. Zwłaszcza, że nikt jej raczej nie pije ;-) Na pewno nie jest to także ta sama woda, której używa się do chrztu (że niby ktoś idzie do kropielnicy czerpać stamtąd wodę święconą? Bez sensu... ;-).
A NAWET gdyby - to jestem w stanie się założyć o dowolne pieniądze, że na dowolnej klamce w łazience na oddziale położniczym czy w żłobku jest więcej szkodliwych bakterii...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
Chodziło mi o to, że woda w kościelnej kropielnicy (w której zresztą zwykle zamacza się przecież tylko czubki palców...) na pewno nie jest aż tak brudna, żeby miała stanowić problem zdrowotny / epidemiologiczny.
Nie byłbym taki pewien
Bakterie kałowe w wodzie święconej? Sanepid: 'Nie mamy wstępu do kościołów'. Ksiądz: 'Woda jest brudna, bo nie myjemy rąk'
Nie trzeba chodzić do klubów, wystarczy wizyta w toalecie w dowolnym centrum handlowym. Z moich obserwacji wynika że im starszy facet tym mniejsza szansa na to, że umyje ręce. Zwłaszcza że niestety większość żyje zgodnie z dewizą:
"Faceci dzielą się na tych co myją ręce po sikaniu i na tych co ich nie obsikują" wierząc że to działa
-
janhalb, jeśli chodzi o mnie i o moje zwyczaje higieniczne możesz być spokojny, zresztą mnie ten problem jako innowiercy absolutnie nie dotyczy jak i moich dzieci które z KK nie mają nic wspólnego, natomiast co do wody w misach napisałem po prostu jak jest, z tego co wiem księża mają jakiś odgórny nakaz dezynfekować tę wodę detergentami aby nie doszło do żadnej epidemii a jeśli ksiądz tego nie zrobi, to mamy coś takiego jak z tego linku wyżej... natomiast jeśli taka woda dostałaby się do gałki ocznej dziecka to zakażenie jest bardzo prawdopodobne....
-
Bardzo prawdopodobne to jest, że jako innowierca nie masz pojęcia o czym piszesz :)
//...telefonowane...//
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wang3r
Bardzo prawdopodobne to jest, że (...) nie masz pojęcia o czym piszesz
//...telefonowane...//
z wzajemnością...
-
Panowie, czas najwyższy przypomnieć, że na forum nie są tolerowane dyskusje polityczne i religijne.
-
@centur:
Tak, jak napisałem wyżej: mogę Cię zapewnić, że woda z kropielnic nie ma nic wspólnego z tą, którą się polewa główkę dziecka w czasie chrztu. Wystarczy się zastanowić: woda w kropielnicy znajduje się tam dlatego, że ktoś ją ta wlał. (A "brudna" jest dlatego, że ludzie nie myją rąk).
Kiedy przygotowuje się chrzest, bierze się wodę święconą i wlewa ją do tego srebrnego "dzbanuszka", który widzisz na zdjęciu, albo do innego naczynia, z którego ksiądz polewa dziecko. Sam pomysł z nabieraniem tej wody z kropielnicy jest technicznie dość zakręcony ;-)
A ja upierałbym się, że są miejsca pokryte dużo groźniejszą florą bakteryjną. Klamka w szpitalnej łazience była tylko przykładem (choć jeśli ludzie nie myją rąk w łazience klubie / centrum handlowym, to w szpitalu też nie myją...). Weź taką poręcz w autobusie komunikacji miejskiej - czy jak jadę autobusem z małym dzieckiem, trzymając się poręczy, a potem chcę dziecku poprawić czapeczkę, to muszę wozić w kieszeni spray odkażający?
Nie przesadzajmy...
-
janhalb, o wodzie z kropielnic/chrzcielnic się nie wypowiadam bo nie znam tematu natomiast co do mis to jestem absolutnie pewien tego co napisałem, z mojej strony EOT...
http://www.papilot.pl/lifestyle-ciek...-zarazkow.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
"Faceci dzielą się na tych co myją ręce po sikaniu i na tych co ich nie obsikują"
Najbardzie spodobał się ten tekst, nie znałem tego.
Muszę zaplikować go moim synalkom po wyjściu z łazienki, zwłaszcza rano...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Muszę zaplikować go moim synalkom po wyjściu z łazienki, zwłaszcza rano...
Może lepiej nie, jeszcze się okaże że potraktują to poważnie :mrgreen:
-
Sądziłem, że na tym forum "obchodzi" się bez jazdy na KK...
Cóż... jak widać tubylcy nie różnią się niczym od tych ostatnich "modnych" (inaczej) z Bozej łaski kabareciarzy.
Centur, dobra rada... nie wypowiadaj się o czymś o czym nie masz bladego pojęcia.
Wytalkowane z GT-I9100
-
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
Uważam, że nikt po nikim nie jedzie, a zwłaszcza po KK. Jako katolik nie poczułem się zjechany.
Forum CB, w porównaniu z innymi jednak trzyma dobry poziom, takie jest moje zdanie.
Centur napisał przecież "...o wodzie z kropielnic/chrzcielnic się nie wypowiadam bo nie znam tematu...".
I na tym można zakończyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
th0mas
Spotkaliscie sie z takim "laniem wody swieconej"?
Nie, ale spotkałem się z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych, z dnia 4 lutego 1994.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
Uważam, że nikt po nikim nie jedzie, a zwłaszcza po KK.
Centur napisał przecież "...o wodzie z kropielnic/chrzcielnic się nie wypowiadam bo nie znam tematu...".
I na tym można zakończyć.
Dokładnie, gdyby Pan YaneC łaskawie przeczytał wszystko do końca, to by zobaczył że w linkowanych artykułach podawane są przykłady jak władze KK rozsądnie podchodzą do problemu.
-
W obronie Centura powiem, ze cala moja rodzina ma zakaz wpychania lapek przy wejsciu do kosciola, odkad mi z takiej misy zaje..chalo szczochem! Oczywiscie nie sadze, ze ta sama woda jest brana do chrztu, natomiast poza niemyciem rak jak widac zdarzaja sie tez glupie dowcipy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
Cóż... jak widać tubylcy nie różnią się niczym od tych ostatnich "modnych" (inaczej) z Bozej łaski kabareciarzy.
Centur, dobra rada... nie wypowiadaj się o czymś o czym nie masz bladego pojęcia.
Żadnej "jazdy" tu nie ma, bardzo proszę bezpotrzebnie nie zaostrzać dyskusji.
-
Ludzie, tylko nie wychodźcie na dwór bo choroby,bakterie, i wszystko co w powietrzu was poskłada od razu.
Macie więcej bakterii na klawiaturze komputera niż było w tej wodzie ze zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Macie więcej bakterii na klawiaturze komputera niż było w tej wodzie ze zdjęcia.
Nie dezynfekujesz klawiatury po każdym użyciu? :shock:
Myjesz ręce przed każdym użyciem? :mrgreen:
-
Ja bym tylko był ostrożny z podżeganiem przeciwko słynnym "bakteriom kałowym" bo w dzisiejszych czasach może to być odczytane jako delikatnie mówiac politycznie niepoprawne i irracjonalne fobie.:oops:;)
Bakterie kałowe sa przereklamowane, i tak na rozum ( i z doświadczenia) wyglada na to, że nie sa chyba takie groźne jakimi się je maluje 8-):lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
bo w dzisiejszych czasach może to być odczytane jako delikatnie mówiac politycznie niepoprawne i irracjonalne fobie.
w dzisiejszych, porąbanych czasach mało co jest 'poprawnie politycznie'. Gdyby w dzisiejszej rzeczywistości umiejscowić społeczeństwo sprzed 50 czy 100 lat to z pewnością uznaliby że dzisiejsza 'zgenderowana' rzeczywistość jest zdrowo trzepnięta a większość społeczeństwa po prostu chora psychicznie...
-
A diagnoza ta wcale nie byłaby daleka od obiektywnej rzeczywistości...
//...telefonowane...//
-
Wiem że to takie małe wykopki sprzed miesiąca, ale zaciekawiony dyskusją uprzejmie informuję, że bakterie kałowe których tak niektórzy się tu boją zamieszkują nasze wspaniałe domy. Są nie tylko obecne w toalecie, ale i w każdym pomieszczeniu łącznie z kuchnią. Jeśli ktoś panicznie się ich boi, to dodatkowa informacja o bakteriach znajdujących się na szczoteczkach do zębów - nawet tych zamykanych w pudełeczkach - powinna skutecznie zminimalizować strach. :D
Tak naprawdę ważna jest ich ilość i "odmienność" od tych, z którymi spotykamy się na co dzień.
Smacznego ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
czy jak jadę autobusem z małym dzieckiem, trzymając się poręczy, a potem chcę dziecku poprawić czapeczkę, to muszę wozić w kieszeni spray odkażający?
.
Wskazane by było.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
Wytalkowane z GT-I9100
A gdzie ty widzisz jazdę na kk?
Może nie zauważyłeś ale temat kręci się wokół czystości wody, a nie o zgrozo doktryn czy postępowania księży.
-
Yanec po prostu prezentuje logikę rozumowania kleru, którzy to personalny atak na jednostki - księży pedofilów odczytują jako atak na samego Boga i cały KK...
-
Wracając do księdza, to nie przyłożył się do "polewania". Może "dobrowolny datek" na opłacenie sakramentu był zbyt mały :).
Ojciec mógł zareagować i cofnąć malucha tak, żeby strumień wody nie spływał do oka. A tu widzimy jak śmieje się w najlepsze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Nie, ale spotkałem się z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych, z dnia 4 lutego 1994.
Ale przecież autor znaku wodnego nie usuwał i zalinkował zdjęcie prosto ze strony Kaliny więc nie bardzo rozumiem, który punk złamał?