Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: WTF? Czy to co robi ten ksiadz, to czesty przypadek?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grudziądz/Slough UK

Domyślnie WTF? Czy to co robi ten ksiadz, to czesty przypadek?

Witam, bywalem juz na chrzcinach nie raz i nie dwa, ale nigdy sie z czyms takim nie spotkalem.

Spotkaliscie sie z takim "laniem wody swieconej"?

Nastepnym razem, moze warto byloby mu dac wskazowke, zeby sprobowal wlac do ucha... chociaz nie wyleci :P

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie Odp: WTF? Czy to co robi ten ksiadz, to czesty przypadek?

oby nie była to ta "woda święcona", ktorą spotyka się w misach przy wejściu do kościoła bo albo jest to zwykła kranówa pełna detergentów i najgorszej chemii mającej zabijać zarazki albo gnojówka z całą masą bakterii (min. kałowych) i drobnoustrojów pochodzących z paluchów połowy miasta... pytanie jeszcze czy ksiądz był "w formie" czy nie bardzo.....
    Ostatnio edytowane przez centur ; 09-03-2014 o 22:26
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grudziądz/Slough UK

Ja osobiscie nie mam pojecia coz ta za woda, trafilem na to zdjecie przypadkiem i zszkokowalo mnie na tyle (nie zdjecie, lecz to co na nim) ze postanowilem sie podzielic generalnie jakby to bylo moje dziecko, to bym chyba zwrocil KSIEZULKOWI uwage...mowie chyba, bo nie wiadomo czy na pewno bym chcial robic zamieszanie podczas ceremonii... ciezko sie postawic w takiej sytuacji, tak czy inaczej, moze byl wczorajszy

Początki nałogu Awatar janhalb

Macie, ludzie, problemy... W czasie chrztu małego dziecka ksiądz polewa główkę dziecka - zwykle woda leci na włoski albo na czoło. Ale wystarczy, że dziecko poruszy główką - albo że rodzic / chrzestny trzymający malucha akurat się poruszy - i woda leci "gdzie indziej". Na przykład na twarz. Zdarza się. Nie słyszałem, żeby ktoś od tego umarł ;-)

@centur:

Jako ojciec trójki dzieci uspokoję Cię: do chrztu małych dzieci bierze się zwykle wodę przegotowaną albo "z butelki"; mało tego, jeśli akurat jest zima, to się ją lekko podgrzewa. Nota bene - nie wiem gdzie mieszkasz, ale w moim podwarszawskim miasteczku w kranie płynie woda, którą spokojnie można pić bez przegotowania.

A "gnojówka z całą masą bakterii" w kropielnicach powstaje dopiero wtedy, kiedy ludzie zanurzają w niej ręce. BTW - mówiąc o "bakteriach kałowych" masz, jak rozumiem, na myśli fakt,*że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety. Nie chcę być złośliwy, ale zwykle mamy tendencję oceniania innych własną miarą...
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    Nie chcę być złośliwy, ale zwykle mamy tendencję oceniania innych własną miarą...
    A tu się nie zgodzę... Wystarczy pójść do toalety w jakimś klubie, gdzie na swoją kolej musisz chwilę poczekać - bardzo łatwo zaobserwujesz, że 90% kolesi wychodzi z kibla bez mycia rąk.
    Co lepsze, żona zaobserwowała to samo w damskim...

Chrzciłem syna ostatnio, woda była rzekomo przegotowana, a na pewno ciepła.

Początki nałogu Awatar janhalb

Cytat Zamieszczone przez Element7th Zobacz posta
    A tu się nie zgodzę... Wystarczy pójść do toalety w jakimś klubie, gdzie na swoją kolej musisz chwilę poczekać - bardzo łatwo zaobserwujesz, że 90% kolesi wychodzi z kibla bez mycia rąk (...)
    Może za rzadko bywam w klubach ;-)

Żartowałem, oczywiście (mam nadzieję, że Centur się dotknięty nie poczuł). Chodziło mi o to, że woda w kościelnej kropielnicy (w której zresztą zwykle zamacza się przecież tylko czubki palców...) na pewno nie jest aż tak brudna, żeby miała stanowić problem zdrowotny / epidemiologiczny. Zwłaszcza, że nikt jej raczej nie pije ;-) Na pewno nie jest to także ta sama woda, której używa się do chrztu (że niby ktoś idzie do kropielnicy czerpać stamtąd wodę święconą? Bez sensu... ;-).

A NAWET gdyby - to jestem w stanie się założyć o dowolne pieniądze, że na dowolnej klamce w łazience na oddziale położniczym czy w żłobku jest więcej szkodliwych bakterii...
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    Chodziło mi o to, że woda w kościelnej kropielnicy (w której zresztą zwykle zamacza się przecież tylko czubki palców...) na pewno nie jest aż tak brudna, żeby miała stanowić problem zdrowotny / epidemiologiczny.
    Nie byłbym taki pewien
    Bakterie kałowe w wodzie święconej? Sanepid: 'Nie mamy wstępu do kościołów'. Ksiądz: 'Woda jest brudna, bo nie myjemy rąk'

Nie trzeba chodzić do klubów, wystarczy wizyta w toalecie w dowolnym centrum handlowym. Z moich obserwacji wynika że im starszy facet tym mniejsza szansa na to, że umyje ręce. Zwłaszcza że niestety większość żyje zgodnie z dewizą:
    "Faceci dzielą się na tych co myją ręce po sikaniu i na tych co ich nie obsikują" wierząc że to działa

Miasto
    Pomorze

janhalb, jeśli chodzi o mnie i o moje zwyczaje higieniczne możesz być spokojny, zresztą mnie ten problem jako innowiercy absolutnie nie dotyczy jak i moich dzieci które z KK nie mają nic wspólnego, natomiast co do wody w misach napisałem po prostu jak jest, z tego co wiem księża mają jakiś odgórny nakaz dezynfekować tę wodę detergentami aby nie doszło do żadnej epidemii a jeśli ksiądz tego nie zrobi, to mamy coś takiego jak z tego linku wyżej... natomiast jeśli taka woda dostałaby się do gałki ocznej dziecka to zakażenie jest bardzo prawdopodobne....
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Bardzo prawdopodobne to jest, że jako innowierca nie masz pojęcia o czym piszesz

//...telefonowane...//

Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez wang3r Zobacz posta
    Bardzo prawdopodobne to jest, że (...) nie masz pojęcia o czym piszesz

//...telefonowane...//
    z wzajemnością...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów