-
Makro tanim kosztem - obiektyw do pierścieni makro
Siema wszystkim,
Jestem nowy no forum - proszę nie bić :)
Mam pierścienie pośrednie (7mm + 14mm + 28mm) bez automatyki i chce kupić do tego jakiś używany obiektyw, bo do mojego Tamrona 17-50 się nie nadają. Tzn. ten najkrótszy może być, ale to za mało :)
Chcę wydać na ten cel najmniej ile się da. Ponieważ dopiero zaczynam z lustrzanką i makro również - nie zależy mi na sprzęcie wysokiej jakości.
Proszę o pomoc w wyborze/znalezieniu takiego obiektywu, żebym mógł założyć wszystkie te pierścienie.
Z góry dzięki za pomoc. :)
-
Odp: Makro tanim kosztem - obiektyw do pierścieni makro
Tanie i nawet dobre rozwiązanie to odwrócony kit ;)
Jak przelutujesz styki na drugą stronę działa przysłona i nawet AF w LV w jakimś tam stopniu.
Powiększenie jakie udało mi się uzyskać odwróconym kitem (z pierścieniami) to coś około 6:1.
Myślę zmienić 18-55 IS na wersję STM do tego celu, wewnętrzne ogniskowanie, będzie chodzić (prawie) jak eLka macro :D
-
zacząłeś z miejsca bez sensu - pierścienie do canona bez automatyki i tracisz sterowanie przysłoną - trzeba się bawić w wypinanie obiektywu przed zrobieniem zdjęcia żeby ustawić konkretną przysłonę, słabo i ciężko.
Jak chcesz najtaniej jak się da to:
przejściówka m42 do eosa - 20zł
pierscienie m42 - 30zł
helios - 30zł
-
A skoro ma własne pierścienie to te na M42 chyba sobie może odpuścić :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
zacząłeś z miejsca bez sensu - pierścienie do canona bez automatyki i tracisz sterowanie przysłoną - trzeba się bawić w wypinanie obiektywu przed zrobieniem zdjęcia żeby ustawić konkretną przysłonę, słabo i ciężko.
pierscienie m42 - 30zł
helios - 30zł
w sumie wpinanie obiektywu to nie jest jakiś duży problem
pomysł z heliosem mi się podoba i mogę iść w tym kierunku. tylko jakiś konkretny model szukać? zależy mi na jak największym powiększeniu.
taki może być: Helios MC 44M-4 2/58 / gwint M42 (3832263895) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ?
-
Ale dlaczego nie możesz podpiąć wszystkich pierścieni, przecież z ogniskową 50mm masz skalę 1:1, z mniejszą ogniskową jeszcze większe powiększenie. Wyłącz AF i na kilku cm złapiesz ostrość
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
pierscienie m42 - 30zł
helios - 30zł
Dobry wybór jak ktoś nie jest wymagającym maniakiem makro. Może nie będzie aż tak tanio, bo ostry od f/2,0 Helios kosztuje 60÷80zł. Wtedy można go użyć do portretu. Ale do makro nie musi być ostry od pełnego otworu przysłony.
Jest już podobny temat: http://www.canon-board.info/dla-pocz...50/index5.html i mój post nr #44 z przykładowymi zdjęciami z podobnego zestawu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hensu
Ale dlaczego nie możesz podpiąć wszystkich pierścieni, przecież z ogniskową 50mm masz skalę 1:1, z mniejszą ogniskową jeszcze większe powiększenie. Wyłącz AF i na kilku cm złapiesz ostrość
Jak biorę pierścień 14mm to ostrość łapie mi 1mm od obiektywu więc próba robienia takich zdjęć nie ma sensu. A chciałbym połączyć wszystkie (7mm + 14mm + 28mm).
@ cobalt
fajne zdjęcia. jak uzyskam podobny efekt będę zadowolony :)
taki będzie ok? Helios MC 44M-4 2/58 / gwint M42 (3832263895) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
-
A ja będę wałkował swoje póki mnie ktoś porządnie nie skrzyczy :D http://www.canon-board.info/przyroda...z-macro-90551/ przykłady ze starszym Heliosem 44M-2. Chodzi głównie o ostrość i ogólne efekty bo jak koledzy wspominali kadrowanie w pierwszych zdjęciach leży, podobnie jak kilka innych rzeczy. Od tych oczu pająka była zabawa wyłącznie z pierścieniami i Heliosem. Potem już mieszek. Jak upolujesz to może nawet trafisz Industara Ł/Z ale to koszt powyżej 100zł. Pamiętaj o świetle (u mnie zauważono poprawę po kupnie lampy błyskowej). Swoją drogą jak masz u siebie targ staroci to Heliosa z Zenitem idzie kupić za 10zł (ba, nawet Voigtlandera z obiektywem 50mm).
-
a co myślicie o Jupiter 3,5/135 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
ostry od f/2,0 Helios kosztuje 60÷80zł. Wtedy można go użyć do portretu.
który model np? 44M-4 wystarczy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
paatryk
a co myślicie o Jupiter 3,5/135 ?
który model np? 44M-4 wystarczy?
Obiektywy M42 135mm to tanie i kiepskie optycznie konstrukcje. Zdecydowanie odradzam. Miałem japońskiego Heliosa 135 f/2,8 i był słaby.
Co do Heliosa 58mm f/2,8 to lepiej szukać jakiegoś z 8 listkami przysłony i powłokami MC. Np Helios 44M-3 MC.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Pamiętaj o świetle (u mnie zauważono poprawę po kupnie lampy błyskowej).
Lampa błyskowa z dyfuzorem to podstawa. Bez niej nigdy nie wybieram się na polowanie na robala. Nawet w dobrym słońcu czasami trzeba doświetlać. Światło musi być dość intensywne i miękkie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
paatryk
Jak biorę pierścień 14mm to ostrość łapie mi 1mm od obiektywu więc próba robienia takich zdjęć nie ma sensu. A chciałbym połączyć wszystkie (7mm + 14mm + 28mm).
[/url]
Na jakiej ogniskowej, bo chyba nie na 50mm?
-
Cytat:
Zamieszczone przez cobalt
Co do Heliosa 58mm f/2,8 to lepiej szukać jakiegoś z 8 listkami przysłony i powłokami MC. Np Helios 44M-3 MC.
Obecnie nie ma żadnego Heliosa 44M-3 MC na allegro ani tablicy. Jaki inny model w drugiej kolejności?
8 listków na jeszcze 44M-2, a MC 44M-6...
Cytat:
Zamieszczone przez
hensu
Na jakiej ogniskowej, bo chyba nie na 50mm?
Na 50mm. Coś się nie zgadza?
///
Zauważyłem, że dobrze piszą o Pentacon 50/1.8. Co myślicie? Jak to się ma do heliosa?
-
INDUSTAR 61L/Z MC 50 mm f/2.8 macro <-- tego szukaj :p w okolicy 120/150zł kupisz, a zjada pod każdym względem te co wymieniałeś =)
z pierścieniami jest już konkret ;)
-
Sobie w brodę pluję, że nie wygrałem tego industara za 120zł - ludzie ponad 250zł za nie chcą co jest chore. Poluj, możliwe że dorwiesz za tyle co salas pisze. Pentacona sobie odpuść, to bardziej artystyczny wynalazek niż szkło. Masz w moich postach linka do mojej galerii makro tu ma c-b, w pierwszym poście są zdjęcia z pentacona i heliosa, porównaj sobie.
-
@ Sezamek
Widziałem te fotki. Te z pierwszego postu słabe, ale następne są naprawdę "wow". :)
To w takim razie poluje na Heliosa... tylko jeśli nie znajdę 44M-3 MC to jakiego szukać w drugiej kolejności?
-
Możesz 44m-2 powinien być tani. Wspominałem też o targu staroci, jak masz coś takiego u siebie to często tam idzie dostać heliosy
-
Przy Heliosie będzie musiał być blisko fotografowanego obiektu, co nie zawsze jest pożądane. Może Jupiter 135 i wtedy oddali się trochę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radex
Przy Heliosie będzie musiał być blisko fotografowanego obiektu, co nie zawsze jest pożądane. Może Jupiter 135 i wtedy oddali się trochę.
Jak nie zapakuje wszystkich posiadanych pierścieni (tylko np 28 lub 28+7) to odległość będzie przyzwoita.
A jak położy na kwiatku odrobinę miodu to robal spokojnie dłużej posiedzi.
-
W sumie na początek wystarczy. Ja jednak kupię coś dłuższego, bo przy zdjęciach byłem prawie przy robalach i je straszyłem czasami.
Z Heliosem też się da ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radex
Z mieszkiem Jupiter 135 daje całkiem dobre powiększenie w makro już z odległości ok. 20÷25cm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
paatryk
Na 50mm. Coś się nie zgadza?
No nie zgadza, bo 50mm to 50mm. Czy zoom, czy stałoogniskowy to powinien z odległości 10cm dawać skalę 1:1. Ale nie znam tego obiektywu, możliwe,że ma bardzo wyciągnięty tubus do przodu. No i odległość ustawiona na nieskończoność. Przy ogniskowej 28mm rzeczywiście trudno złapać ostrość.
-
industara się da trafić spokojnie, tylko trzeba cierpliwości, a da lepsze rezultaty bo jakby nie patrzeć jest szkłem do macro ze skalą 1;2 przy 30cm
sam wygrałem za 140zł - ludzie wołają po 200zł i więcej, ale ostatnio im się nie chce sprzedać, bo się pojawiło kilka sztuk z licytacją w okolicach 100zł
-
Polecam Heliosa 44m - bardzo fajny obiektyw z przełącznikiem auto/manual ... dla mnie rewelacyjny obiektyw - bardzo mały rozrzut jakościowy albo i w ogóle nie ma rozrzutu jakościowego wśród egzemplarzy a miałem kilka tych obiektywów jak jeszcze używałem adaptery dla m42..... Drugi mój faworyt wśród heliosów to helios 44-2 - kopia biotara .... rewelacyjny ....
Reszta to jak się trafi i często trzeba wybierać wśród np. 5 by trafić dobry ...... dlatego polecam targi staroci i testowanie z adapterem.....
Industar 61 L/Z - najjaśniejszy w tej klasie - szkło lantanowe i powłoki MC - polecam, to ja ostatnio sprzedałem taki na allegro za 120 pln - co tu kolega wyżej pisał że sie zastanawiał. Nie mam adaptera dla m42 a trafił mi się taki wraz z dwoma innymi obiektywami za 100 pln kiedyś i leżakował ponad pół roku więc pomyślałem że dlaczego miałbym być psem ogrodnika samemu nie używać i drugiemu nie dać :)) Polecam jeszcze Canona FD 50mm f3.5 - bardzo dobre szkło lecz tu cena to już 300-400 pln.... No i dla m42 odpowiednik takumara smc .....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cezarycezary
Polecam Heliosa 44m - bardzo fajny obiektyw z przełącznikiem auto/manual ... dla mnie rewelacyjny obiektyw - bardzo mały rozrzut jakościowy albo i w ogóle nie ma rozrzutu jakościowego wśród egzemplarzy a miałem kilka tych obiektywów jak jeszcze używałem adaptery dla m42.....
Mam tego Heliosa, tylko czasami odnoszę wrażenie, że momentami powłoki MC by się przydały. Zrobiłem ostatnio zdjęcie pod słońce z lampą błyskową i wyszło dość mlecznie. Co do ostrości to nie mam zastrzeżeń, ale podobno nowsze Heliosy 44M-7 i 77M-4 f/1,8 miały już lepszą rozdzielczość (ilość linii / mm).
-
Często wraz z nowymi powłokami szedł w parze spadek jakości szkła ......
-
Zrobiłem mały test makro z Heliosem 44-2
Pacjent: linijka na kartce papieru ;-)
z mieszkiem 290mm i pierścieniami 28+7
maksymalne powiększenie jakie wyjdzie, to:
Oczywiście poruszone i w ogóle, ale to tylko tak na szybko. Przy takim powiększeniu byłem około 3 cm od linijki. To stanowczo za mało na robaczki, bo nie ma jak ze światłem podejść. Z samymi pierścieniami, lub ze skróconym mieszkiem jest miejsca więcej. O ile w słoneczny dzień można się obejść bez lampy przy pierścieniach, o tyle mieszek zabiera więcej światla, ale daje lepsze powiększenie.
-
Witajcie, mam pytanie. Chciałbym zacząć szkolić się w makro. Oprócz sprzętu w stopce mam jeszcze do dyspozycji Heliosa 44-2 58mm f/2. Nie wiem czy zabierać się za odwracanie szkła, pierścienie, czy mieszek. Najlepiej na początek jak najmniejszym kosztem :) Co radzicie?
-
dokup pierścienie pośrednie z przeniesieniem aut. do EF 50mm f/1.8 II
http://swiatmakro.pl/tag/canon-ef-50-mm-f1-8-ii/
-
tylko lipa jest z tymi pierścieniami z allegro z przeniesieniem, podobno wszystkie te chińskie nie działają kiedy są połączone wszystkie 3 razem..
-
No i na dodatek te z przeniesieniem automatyki są dość drogie... A odwrócony Helios ?
-
soligor/kenko i jeszcze jessops czasem się pojawiają :p one działają kiedy są podpięte wszystkie 3 razem.
Jessopsy wygrałem za 150zł z przesyłką używki a na ebayu jakimś nówki można dostać w podobnej cenie.
Kenko u nas to okolice 350zł
Soligor troszkę taniej chociaż to to samo..
Odwortka to lepiej 28mm - największa skala
-
-
aktualnie mam kenko ale wcześniej miałem pożyczone Digital
DELTA PIERŚCIENIE POŚREDNIE 13/ 21/ 31MM DO APARATÓW Z BAGNETEM CANON EF WERSJA ECO - Cyfrowe.pl
działały tak samo jak kenko :lol: nawet spięte razem z kenko.
Odwrócony helios potrzebuje też pierścieni pośrednich + przejściówka :p wyjdzie taniej ale będziesz zmuszony pracować na przymkniętej przesłonie co w niektórych przypadkach może ograniczać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
steeler369
na pewno wygląda dużo bardziej solidnie niż to wszystko co jest u nas plastik za 150zł i metal za 220zł - wyślij pytanie czy AF i przysłona działa przy połączeniu wszystkich 3 razem i już :p lepiej się upewnić ;) a te pierścienie będą pasowały i do kita i do 50tki także warto :)
/ja nawet pytałem kilku sprzedawców jak chciałem kupić i dwóch się przyznało, że nie działają kiedy są wszystkie razem..
odpuściłem, bo podejrzewam, że wszystko to samo z chin sprowadzone :< ale jak Tobie działają to może warto próbować na miejscu i kupić w którymś sklepie foto