Oglądam sobie wczoraj film "Uznany za Fundamentalistę" z Kate Hudson i Kieferem Sutherlandem, akcja dzieje się przed zamachami w WTC a tu proszę:
Wersja do druku
Oglądam sobie wczoraj film "Uznany za Fundamentalistę" z Kate Hudson i Kieferem Sutherlandem, akcja dzieje się przed zamachami w WTC a tu proszę:
Dobrze, że nie mark II. :D
film jest z 2012-go:
Uznany za fundamentalistę (2012) - Filmweb
The Reluctant Fundamentalist (2012) - IMDb
ja w sumie chyba wole w ta strone. sa filmy dziejace sie w latach 2005-2010, gdzie aparaty fotoreporterskie to analogowe Pentaksy
czy Minolty MD, np: http://www.filmweb.pl/Ostrza.Chwaly ;)
Ja załapałem że aparat z 2005 był w filmie z 2001 i już miałem pisać jakim to cudem :lol: Później sprawdziłem filmweb i już zrozumiałem.
Napisałem przecież wyraźnie AKCJA DZIEJE SIĘ PRZED ZAMACHAMI NA WTC a nie że film jest z 2001 roku...
A widzieliście Niezniszczalnych? Jest taka scena reklamująca filmowanie 5d mk II ;)
Mi się dziwne wydało najpierw to, że Kate kuka na podgląd zdjęcia i od razu zaczęło mi coś nie pasować, chociaż w sumie mogła wtedy robić D30 :D
przecież to był prototyp.... i t z jego powodu tak się abdullahy wkurzyły :) że aż rozpierdzielili dwie wieże
Na każdą rzecz można patrzeć z dwóch stron: Jest prawda czasów, o której mówimy i prawda ekranu...
no ktoś coś poprostu przeoczył :) Lub jest to jeden z tych celowych błędów :)
Czepiacie się. To detal. Krzyżacy mieli zegarki na rękach!
Jakiś lepszy cwaniak - Elkę po szosie wozi, białą, żeby nas tylko wrobić!
Gdyby teraz kręcili "Krzyżaków" (a coś przebąkują), to Jagiełło wydawałby rozkazy przez ajFona.
Takie wpadki na filmach są jak najbardziej normalne. Mikrofony w kadrze, nieco inne fryzury, zmienione ubrania, przytaczanie wyników meczów które jeszcze się nie odbyły itp itd.
Ten aparat chyba nie był kluczowym elementem filmu?
To wszystko zależy od rekwizytora i scenografa. Jak są beznadziejni to i gorsze rzeczy wychodzą niż ta piątka. Mam trochę znajomych scenografów i kręcąc w tamtym roku film gdzie akcja dzieje się na początku lat 90-tych badali jakie wtedy logo miało PKP, czcionki itp. Także można i w drugą stronę :).
W ostatecznym rachunku odpowiada za to reżyser(ka, w tym przypadku). Dla mnie detale w teo typu filmach sa co najmniej tak ważne jak akcja, a jeśli sa zrobione niedbale to lepiej przeczytać ksiażkę. Każdy kto zna to środowisko wie jednak , że aktorzy i reżyserowie sa na ogół mało inteligentni, przede wszystkim sa artystami a na planie sporo pija. Jak nie wynajma rzeczoznawcy od konkretnego tematu, to sa bezradni jak dzieci. Możnaby się spodziewać reakcji kamerzysty, ale niestety oni też uważaja sie za artystów i nie martwia się detalami.
Co do inteligencji, polecam skromną lekturę:
reżyser - Wikisłownik, wolny wielojęzyczny słownik
no tak, filmowcom w roku 2012 nie przeszło nawet przez myśl, że kiedyś robiło się zdjęcia bez kukania na podgląd. no bo kto dziś o tym pamięta? :roll:
może, gdyby robili film o drugiej wojnie światowej, to może coś by zatrybili... :lol:
przypomina mi to reklamy z Martyną, która na swoją wyprawę do afryki zabrała kilka aparatów sony, których wtedy jeszcze nie było na świecie. ;)
Takich przykładów jest kupa, wystarczy zaguglić hasłem "movie anachronisms".
Niektóre wymagaja specjalistycznej wiedzy, ale kiedy się robi film właśnie na ten temat, np. o Szkotach to już przesada.
Np. Kłódka na drzwiach w starożytnym Rzymie... Pany reżyserowie, aktorowie, kierownikowie produkcji... Nikt nic nie widzi.:roll:
15 Dumb Movie Anachronisms | TotalFilm.com
no to a propos ww. filmu... na ujeciach jest, i owszem, 5D. ale odglos migawki jest cos w desen Nikon D70 ;)
... w Troi nad Achillesem samolot latał, zresztą ta produkcja była pełna wpadek ;)