-
Dlaczego tak mało forumowiczów prezentuje swoje zdjęcia ???
od dłuższego czasu mnie to nurtuje,w końcu i tak jesteśmy anonimowi bo same nicki nic nikomu nie mówią. Zauwazyłem że wielu bardzo chętnie wymienia z dokładnością do filtrów UV cały swój 'arsenał strzelniczny' (czasem naprawdę bardzo poważny) a prac własnego autorstwa jak na lekarstwo... Myślę, że gdy się z kimś dyskutuje to fajnie byłoby wiedzieć jaką fotografią się zajmuje, jak fotografuje, jak patrzy na świat itd....
-
Odp: Dlaczego tak mało forumowiczów prezentuje swoje zdjęcia ???
Ja myślę że dużo ludzi boi się zbyt ostrej krytyki. Forum jest dosyć znane i wiadomo że wielu użytkowników to wyjadacze. Jest bardzo dużo zapytań w dziale dla początkujących odnośnie sprzętu to świadczy o tym że wiele osób też zaczyna przygodę i czeka aż upoluje na klatce coś fajnego i będzie dopiero mógł się pochwalić. Ja jestem trochę inny zacząłem od totalnych gniotów :) potem były gnioty light , potem coś się udało a teraz sam nie wiem czy warto coś pokazywać . Ostatnie zdanie odnosi się pytania założyciela wątku i dotyczy tylko mojej osoby. Aha centur twoich prac też ostatnio nie widziałem chyba ze coś przegapiłem to zwracam honor ;)
-
Ja tu wrzuciłem kilka zdjęć, ale tylko dwie osoby je skomentowały, za co dziękuję,. Wydaje mi się, że celem pokazywania tu zdjęć jest właśnie otrzymywanie konstruktywnej krytyki - jeśli ich nie ma to zniechęca. Przynajmniej mnie ;)
-
Bo zdjęcia się robi, a nie ogląda. A mi szczerze mówiąc wisi co ktoś myśli o moich wyrobach....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Ja tu wrzuciłem kilka zdjęć, ale tylko dwie osoby je skomentowały, za co dziękuję,. Wydaje mi się, że celem pokazywania tu zdjęć jest właśnie otrzymywanie konstruktywnej krytyki - jeśli ich nie ma to zniechęca. Przynajmniej mnie ;)
A to też prawda. Mało ludzi udziela rad. Dosyć często można usłyszeć "daj sobie spokój", "gniot". Krytyka konstruktywna występuje owszem, ale pod bardzo dobrymi zdjęciami którym amator tak naprawdę by nic nie zarzucił. Wydawać by się mogło że to forum jest tylko dla wybitnie utalentowanych fotografów. A tacy jak wiadomo też rzadko mają chęć i czas by się pokazywać. Od tego maja własne strony internetowe, blogi, robią wystawy itd
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Bo zdjęcia się robi, a nie ogląda. A mi szczerze mówiąc wisi co ktoś myśli o moich wyrobach....
To to chyba odnośnie tylko ślubniaków hahahahah
-
nie ma tu na myśli początkujących z jednocyfrową liczbą postów ale min. stałych bywalców, którzy to często mają dużo do powiedzenia a nic do pokazania, poprostu odnosze wrazenie że na forum regularnie przybywa onanistów sprzętowych, tudzież teoretyków-gawędziarzy...natomiast "gniot" to najbardziej konstruktywna krytyka świata, maximum treści przy min. słów...8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
nie ma tu na myśli początkujących z jednocyfrową liczbą postów ale min. stałych bywalców, którzy to często mają dużo do powiedzenia a nic do pokazania, poprostu odnosze wrazenie że na forum regularnie przybywa onanistów sprzętowych, tudzież teoretyków-gawędziarzy...natomiast "gniot" to najbardziej konstruktywna krytyka świata, maximum treści przy min. słów...8-)
miałem okazję zasmakować takiej krytyki :mrgreen: . Chyba troszkę źle zrozumiałem treść pierwszego posta. W sumie to forum sprzętowe bardziej, przynajmniej kilka razy to zdążyłem przeczytać w różnych wątkach. Takie bardziej właśnie ustawione pod zapytania typu " które szkło lepsze", czy " co kupić ze by mieć lepsze zdjęcia ( he których potem nie pokażę ) ":D . Sam już nawet z chęcią poczytał bym krytykę zdjęć nawet nie swoich a innych ludzi bo to też dużo daje. A tu naprawdę ciężko o parę słów na temat czy to lepszego czy gorszego zdjęcia. Podobnie jest na Facebooku albo "like" albo mały komentarz typu "super fotka" Nie liczni wyrażają swoje bardziej konstruktywne zdanie. A nikt raczej nie chce pokazywać zdjęć tylko po to że by ktoś zobaczył i zachował zdanie o nim dla samego siebie.
--- Kolejny post ---
I jeszcze jedno .. opinię na temat konkretnych zdjęć łatwiej uzyskać na bardziej tematycznych forach , ptasiarskich, przyrodniczych , dotyczących sportu czy spotingu. Tutaj jakoś tak wszystko jest wymieszane każdy poogląda i leci dalej.
-
ja robię zdjęcia dla siebie, głownie podróżnicze, i szczerze nie widzę sensu ich tu wrzucania
mam swoja stronę i to wystarczy
a tu zaglądam żeby pogłębić wiedzę i śledzić nowości
-
niestetey poza Tobą samym nikt nie wie że masz swoją stronę ze zdjęciami...
-
Zamiesciłem kiedyś imo dość interesujące zdjęcia. Nikt nie skomentował. Nie lubię się prosić o komentarze, więc temat umarł. Nie mam żalu, sam za dużo nie komentuję, a zdjęcia były chyba na tyle dobre, że nikogo nie korciło żeby mnie zjechać i na tyle niegenialne, że nikt nie napisał och ach. Potem jakimś sposobem jedno z tych zdjęć trafiło ku mojej radości na FB C-B.
Ogólnie mnie krytyka demotywuje. Lepiej mi wszystko idzie, kiedy jestem pewien swojej "twórczości".
Ogólnie myślę, że podejście "nie obchodzi mnie co inni myślą o moich zdjęciach" jest trochę ślepym zaułkiem. Łatwo się cieszyć własną pozytywną opinią. Umysł bardzo łatwo oszukuje sam siebie w poszukiwaniu źródła satysfakcji. Bardzo liczę się z opiniami ludzi, choć nie przyjmuję ich bezkrytycznie. Staram się wyczuć czyje są cenne, a czyje mniej. Moja jest gdzieś wśród nich. Na pewno za opiniami tych, którzy przeszli dużo dłuższą drogę i ich zdjęcia mi się podobają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Zamiesciłem kiedyś imo dość interesujące zdjęcia. Nikt nie skomentował. Nie lubię się prosić o komentarze, więc temat umarł. Nie mam żalu, sam za dużo nie komentuję, a zdjęcia były chyba na tyle dobre, że nikogo nie korciło żeby mnie zjechać i na tyle niegenialne, że nikt nie napisał och ach. Potem jakimś sposobem jedno z tych zdjęć trafiło ku mojej radości na FB C-B.
Ogólnie mnie krytyka demotywuje. Lepiej mi wszystko idzie, kiedy jestem pewien swojej "twórczości".
Ogólnie myślę, że podejście "nie obchodzi mnie co inni myślą o moich zdjęciach" jest trochę ślepym zaułkiem. Łatwo się cieszyć własną pozytywną opinią. Umysł bardzo łatwo oszukuje sam siebie w poszukiwaniu źródła satysfakcji. Bardzo liczę się z opiniami ludzi, choć nie przyjmuję ich bezkrytycznie. Staram się wyczuć czyje są cenne, a czyje mniej. Moja jest gdzieś wśród nich. Na pewno za opiniami tych, którzy przeszli dużo dłuższą drogę i ich zdjęcia mi się podobają.
I t jest pies pogrzebany . po co publikować coś o czym i tak nikt nic nie powie czy to złe czy to dobre.
-
nie pokazuję, bo nie opanowałem procedur pokazywania (obowiązujących na CB)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
ja nawet na konkurs nie umiałem wrzucić:oops:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
absolutnie sie nie zgadzam.
zdjecia sie zarowno oglada jak i robi.
50/50
a wracajac do meritum watku, to odpowiedz jest prosta.
tutaj siedza glownie onanisci sprzetowi, majacy tyle wspolnego ze sztuka co ja z murzynami.
czyli maja w pupie zdjecia, a wazne jest tylko jaki obiektyw/matryca ma najlepsze parametry.
cos tam kupia, zrobia zdjecia swojego nowo narodzonego syna, pozniej portret zony na spacerze, troche okolicznych, parkowych krajobrazow.. i obowiazkowo rodzinne eventy (grill, imieniny itp)
zapal minie, sprzet w odstawke i wiecej tu nie zagladna ;]
zarejestruje sie kolejna osoba i historia sie powtorzy.
zreszta.. nie powinno to nikogo dziwic - wkoncu to forum sprzetowe.
jak sie chce wiecej koneserow piekna niz technikaliow, to jest plfoto.com jest digart.pl itp
tyle, ze tam poziom komentarzy jest rownie plytki jak kalurza.
ale zawsze jakis jest..
ogolnie troche to smieszne jest ;) taki specyficzny, bardzo stęchły klimat w swiecie fotografii
duzo zawisci, sarkazmu, krytyki nad wyraz i nie dzielenia sie pomyslami, patentami na ciekawe efekty itp (poza paroma wyjatkami)
jest to atmosfera kompletnie inna niz w srodowisku muzykow, w ktorym pare lat temu mocno sie udzielalem (drumandbass.pl umt.pl itp)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ja nawet na konkurs nie umiałem wrzucić:oops:
witaj w klubie, pewnie jest nas tu wiecej
-
Jest zakaz komercyjnych linków więc jak mamy prezentować swoje prace?
-
Wrzucić na imageshack bez żadnej komerchy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
Zmniejszasz fotę do rozmiar by miała na dłuższym boku od 640 do 1024 px, pilnujesz przy tym by nie miała większego rozmiaru niż 300kB.
Wrzucasz fotę do serwisu, ktory pozwala uzyskać link [IMG], ja np, korzystam z photobucket, ale są jeszcze inne.
Wklejsza link do treści posta i voila :)
-
Cytat:
absolutnie sie nie zgadzam.
zdjecia sie zarowno oglada jak i robi.
50/50
Ostatnio siostra narobiła zdjęć z wycieczki. W połowie przestałem oglądać. Bo już po 500 miałem dość. Ponadto zdjęcia robi się komórkami. Jakie wydarzenie by nie było to już nawet każdy dziadek łapka do góry i Heil Foto. Co oni z tym potem zrobią i na co im to, to nie wiem. Na kompa raczej nie zrzucą bo obawiam się, że mogą go nie mieć. Wzrok już nie ten więc na ekraniku komórki też się tym nie nacieszą. Zresztą generalnie ich komórki z shutter lagami nie bardzo nadają się do focenia. Tak czy siak zdjęcia się robi. Do tutejszych galerii nie zaglądam, bo zazwyczaj są tam jakieś kaczki w świetle południa i krzywa architektura. Zdjęcia się co najwyżej teraz przeklikuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Do tutejszych galerii nie zaglądam, bo zazwyczaj są tam jakieś kaczki w świetle południa i krzywa architektura..
i parę osób właśnie straciło sens życia
-
ja np. uprawiam zdjecia slubne i w 99% tego typu fotografia wychodzi spod mojej reki.
zdjec juz nie pokazuje, bo co pokaze jakies przyklady dobrych imho zdjec mojego autorstwa w watkach o obiektywach, to dostaje komentarze jak np:
http://www.canon-board.info/obiektyw...ml#post1177413
a to jest po prostu najzwyczajniej w swiecie wredny komentarz, ktorym mozna sobie pupe podetrzec - dlatego olewam takie commenty i cala kwestie wystawiania moich zdjec do oceny i krytyki ;]
-
Właściwie to komentowanie zdjęć jest zazwyczaj idiotyczne. Owszem można wskazać gniota, ale tak poza tym to jeżeli komentowane zdjęcie ewidentnie nim nie jest to niewiele da się zrobić. Dlatego zaczyna się kombinowanie. Ja to bym dał bardziej z góry i z lewej. A mnie to prawie ładnie, ale te kolory to nieładne. A ja to wolę bardziej zielone. I taka dyskusja. :) Często ujęcia nie da się powtórzyć, więc takie gdybanie nic nie wnosi. Może poza psuciem ewentualnej przyjemności z oglądanego zdjęcia.
Zdjęcie to zazwyczaj zdjęcie i niewiele da się o nim powiedzieć. Ono wzbudza w nas jakieś reakcje. Ale chyba nie spotkałem się jeszcze z komentarzem w którym ktoś próbowałby się swoimi odczuciami podzielić.
Komcie w stylu podoba mi się, też jakoś większego sensu nie mają. Takie dziecinne.
Dlatego bardziej dojrzałe jest onanizowanie się nad wadami szkieł. Bo jak wiadomo dzieci nie mają tyle kasy by sobie kupić elki. :)
-
panowie tak dla jasności, jesli nie publikujecie zdjęć bo "i tak nikt prawie nie komentuje" to coś chyba z Wami jest nie tak... jesli tak wam zależy na komentarzach, ocenach, polecenia, topach sropach i Bóg wie czym jeszcze to przenieście się na plfoto, onephoto, obiektywnych itd... oczywiście najlepiej sami na początku zachwycajcie się na każdym zdjęciem a szybko zyskacie sobie pokaźne grono klakierów i wasze zdjęcia z dnia na dzień staną się wybitne (przerabiałem to na plfoto 10 lat temu). Nie o to mi tu kompletnie chodziło zakładając ten wątek a mianowicie o to, że własne prace cokolwiek o nas mówią a tu się muszę zgodzić chyba z BeatX, że na forum zaczynają dominować onaniści-gawędziarze....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Owszem można wskazać gniota,
by za chwile się dowiedzieć ze właśnie ten gniot zdobył w NG I miejsce ;D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
panowie tak dla jasności, jesli nie publikujecie zdjęć bo "i tak nikt prawie nie komentuje" to coś chyba z Wami jest nie tak
Jesteś forumowym psychologiem, że stwierdzasz, że z kimś jest coś nie tak? Każdy może tu być z innego powodu i każdy z innego powodu może tu zamieszczać zdjęcia. Osobiście zamieszczając tu zdjęcia liczę na komentarz "techniczny" a nie na ochy i achy jak to ma miejsce np. na digart. Z drugiej strony nie trzeba być dobrym fotografem by krytykować inne fotografie. Czy dyrygent musi umieć grać na każdym instrumencie? Tak więc wstrzymywałbym się z ocenami czy coś z kimś jest nie tak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
panowie tak dla jasności, jesli nie publikujecie zdjęć bo "i tak nikt prawie nie komentuje" to coś chyba z Wami jest nie tak... jesli tak wam zależy na komentarzach, ocenach, polecenia, topach sropach i Bóg wie czym jeszcze to przenieście się na plfoto, onephoto, obiektywnych itd... oczywiście najlepiej sami na początku zachwycajcie się na każdym zdjęciem a szybko zyskacie sobie pokaźne grono klakierów i wasze zdjęcia z dnia na dzień staną się wybitne (przerabiałem to na plfoto 10 lat temu). Nie o to mi tu kompletnie chodziło zakładając ten wątek a mianowicie o to, że własne prace cokolwiek o nas mówią a tu się muszę zgodzić chyba z BeatX, że na forum zaczynają dominować onaniści-gawędziarze....
Abstrahując od reszty wypowiedzi, zgadzam się z argumentem, że gdyby więcej osób zamieszczało swoje zdjęcia, wiedzielibyśmy o sobie coś więcej niż kto woli zoomy, a kto stałki. Niezależnie od tego., czy owe galerie zostałyby skomentowane.
Jednak jest druga strona medalu. Znajdą się tacy, którzy w niejednej dyskusji powołają się na poziom czyichś zdjęć uznając ich argumenty w związku z tym za mniej wartościowe. Ale to wtórna sprawa.
Zgadzam się, że fajnie by było zobaczyc galerie od wielu forumowiczów.
Sam, natchniony tym wątkiem wstawię w weekend fotki z małego reportażu.
-
PMP, właśnie dokładnie tak uważam bo prawie na wszytskich tego typu forach jest dokładnie ten sam scenariusz, żebry o komentarze i oceny, oczywiście same poztytwy bo jak napiszesz coś negatywnie to jesteś be "i się nie znasz a twój chomik to pe*ał" więc nie chodzi tu o rzetelną ocenę tylko o puste dowartościowanie się. Własnie z tego powodu opuściłem wszytskie tego typu portale bo juz nie mogłem znieśc smrodu wazeliny i osobistych wycieczek gdy napisałem komuś z przerośniętym ego; "gniot"...
-
Tak sobie pomyślałem teraz, że przy foceniu ślubów to jednak pewne uwagi techniczne typu: "bardziej w lewo" miałyby sens. Bo to jednak powtarzalna sytuacja. A co do moich zdjęć to pewnie kto chciał to zobaczył.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Tak sobie pomyślałem teraz, że przy foceniu ślubów to jednak pewne uwagi techniczne typu: "bardziej w lewo" miałyby sens. Bo to jednak powtarzalna sytuacja. A co do moich zdjęć to pewnie kto chciał to zobaczył.
a skąd wiesz czy "bardziej w lewo" nie stało coś co oszpeciło by kadr ? myślę że pouczanie innych jak powinno się wykonać jakieś zdjęcie w sytuacji gdy nie jesteśmy tą osobą i gdy nie było nas na miejscu jest co najmniej ryzykowne...ja jeśli juz oceniam czyjeś zdjęcie to z szacunku do autora oceniam to co widzę wychodząc z założenia ze mam doczynienia z osobą świadomą tego co robi i że autor przedstawił zdjęcie dokładnie tak jak chciał...
-
Centur, ale to forum jest chyba jednak trochę inne i w moim odczuciu zamieszczanie właśnie tu zdjęć ma na celu uzyskanie przydatnych na przyszłość porad.
-
PMP ale nie o tym rozmawiamy, temat załozyłęm tylko po to aby zachęcić userów do prezentowania swych prac, nie koniecznie tutaj ale linki do galerii w stopce mz warto umieszczać natomiast umieszczanie zdjęć tylko po to aby uzyskiwać komentarze - mz nie tędy droga ale nie mam nic przeciwko, w każdym razie ja się w to nie bawię, ani nie oczekuje rad jak poprawić swoje zdjęcia ani sam takich nie udzielam bo moja wieloletnia praktyka na plfoto pokazała że to nie ma sensu.....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
mz nie tędy droga ale nie mam nic przeciwko
Centurze, ale to właśnie Ty rozpocząłeś ocenianie innych użytkowników w tym wątku pisząc, że "coś z nimi jest nie tak". Wcześniej inni podawali tylko powody o które spytałeś w tytule wątku. Poza tym nie kieruj się złymi doświadczeniami na plfoto. Myślę, że na tym forum jest inaczej.
-
przeczytaj uwaznie moje posty, pisałem tylko o tych którzy nie publikują zdjęć "bo i tak nikt ich nie skomentuje" i w tej materii zdania nie zmieniłem ...
-
No widzisz, mnie akurat to zniechęca, bo liczyłbym na to, że bardziej doświadczeni ode mnie użytkownicy podpowiedzą mi co powinienem poprawić. Zatem Twoim zdaniem coś ze mną jest nie tak? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
No widzisz, mnie akurat to zniechęca, bo liczyłbym na to, że bardziej doświadczeni ode mnie użytkownicy podpowiedzą mi co powinienem poprawić. Zatem Twoim zdaniem coś ze mną jest nie tak? :)
to zastanów się czy wogóle jest sens zajmować się fotografią skoro kwintesencją tej pasji i przysłowiową "wisienką na torcie" mają być komentarze internautów o których nic nie wiesz... po co w takim razie ogóle fotografujesz, dla kogo ? dla siebie czy dla innych,z pasji czy aby zaspokoić swą próżność ??? ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
to zastanów się czy wogóle jest sens zajmować się fotografią skoro kwintesencją tej pasji i przysłowiową "wisienką na torcie" mają być komentarze internautów o których nic nie wiesz... po co w takim razie ogóle fotografujesz, dla kogo ? dla siebie czy dla innych,z pasji czy aby zaspokoić swą próżność ??
A kto powiedział, że czyjś komentarz ma być "wisienką na torcie"? Może tak było dla Ciebie w czasach plfoto? Ja tu pisałem o oczekiwaniu porad i jakie ma to znaczenie czy kogoś znam czy nie znam? Pozwól by każdy tu miał swój pogląd; zamieszczał swoje zdjęcia lub nie i oczekiwał komentarzy, porad itp. lub nie oczekiwał. I fajnie by było gdybyś nie oceniał ludzi pisząc, że coś jest z nimi nie tak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
to zastanów się czy wogóle jest sens zajmować się fotografią skoro kwintesencją tej pasji i przysłowiową "wisienką na torcie" mają być komentarze internautów o których nic nie wiesz... po co w takim razie ogóle fotografujesz, dla kogo ? dla siebie czy dla innych,z pasji czy aby zaspokoić swą próżność ??? ...
Brakuje tylko "powieś się" w tym tekście... :evil: :shock: totalna depresja.
To co jest w końcu słuszne i sprawiedliwe : fotograowanie dla siebie, czy dla bliźnich? To nie jest retoryczne pytanie, odpowiedz jasno, jeśli masz odwagę, bo mam wrażenie, że się zapętliłeś w tej pasji pouczania innych...:lol:
Sam nie wiem co wolę- snobów sprzętowych czy kaznodziejów moralizatorów od Wielkiej Tfurczości, którzy marwia się o czyjś sens życia i bycia.
-
a pozwolicie mi mieć własne zdanie w tym temacie ??? dziękuję...
-
Na forum nikona wrzuciłem panoramę z Tatr nie żeby była jakaś super ot wyjazd na Kasprowy plener ślubny i z nudów panorama. To mnie delikatnie objechali że nuda brak światła i że za szeroko zrobiłeś. Nikt nie pokusił się o pogadanke na temat gór. Szczerze wole już zdjęcia dawać na plfoto
Wysłane listem poleconym z Nexus 4
-
Temat jest wartościowy: dlaczego nie publikujemy swoich fotek ? .
Z mojego punktu widzenia:
-każdy fotografuje jak umie
-każdy sie tym cieszy
-oglądajacy nie wie co chciał pokazać fotografujący
więc
wszystkie obcesowe krytyki zamiast porady ( a jest to dość powszechne) powodują,
że userzy nie chwalą się fotkami.
Inna sprawa: każdy ma parę tysiecy fotek:sa lepsze i gorsze,subiektywnie trudno wybrać któreś jako dobre do oceny.
centur
Proszę bardzo moja galeria:
kamerom.pl
Mozna sobie poużywać.
zapraszam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
a pozwolicie mi mieć własne zdanie w tym temacie ??? dziękuję..
My Tobie tak, a Ty nam? Bez oceniania czy z kimś "coś jest nie tak"?
-
Cytat:
Proszę bardzo moja galeria:
kamerom.pl
Wiem, że to zabrzmi jak hejt (nie jest nim, bo mi to wisi), ale dawno nie widziałem czegoś tak oldskulowego i jednocześnie dysfunkcyjnego. Trzeba wykonać ze 4 czy 5 kliknięć by dostać się do kolejnych zdjęć, potem trzeba się wycofywać. A zdjęć dużo, raczej w formie miniaturek (małe rozmiary) i robi się z tego droga przez mękę.
A chętnie bym pooglądał egzotyczne miejsca. :)
-
A ja nie publikuje głównie z powodu zbytniego skomplikowania umieszczania zdjęć. Muszę iść do FTPa, wysłać na serwer zdjęcie, pamiętać jego adres i potem link wkleić tu. Po prostu mi się nie chce. Jeśli byłoby to prostsze w sensie umieszczanie zdjęć bezpośrednio tu na forum to pewnie wrzucałbym częściej. Inna sprawa że to forum bardziej traktuję jako bazę informacji o sprzęcie a nie jako galerię to też nigdy jakoś mi do głowy nie przyszło, żeby coś publikować.
-
Może niektórzy się boją, że ktoś podkradnie ich pomysły? ;) Tak na poważnie to chyba za dużo z tym wszystkim roboty.
-
jakie skomplikowane??? co Wy pitolicie?
wybierasz jeden z pierdyliarda serwisów hostingowych, wklejasz linki i zrobione
to jest dużo roboty??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Wiem, że to zabrzmi jak hejt (nie jest nim, bo mi to wisi), ale dawno nie widziałem czegoś tak oldskulowego i jednocześnie dysfunkcyjnego. Trzeba wykonać ze 4 czy 5 kliknięć by dostać się do kolejnych zdjęć, potem trzeba się wycofywać. A zdjęć dużo, raczej w formie miniaturek (małe rozmiary) i robi się z tego droga przez mękę.
A chętnie bym pooglądał egzotyczne miejsca. :)
Nie zauważyłem Twojej uwagi,więc teraz odpowiem.
Celowo i świadomie zorganizowałem galerię w ten sposób,a mogłem w dzisiatki innych.
Nadrzędną sprawą dla mnie jest stabilność,konfigurowalność i moduły dodatkowe(daty,exif itd.
A kwestia poruszania sie? rzecz subiektywna.Mnie na przykład mdli na widok galerii flash'owych.
Jeśli interesują mnie zdjęcia,żadna "gałkologia" mi nie przeszkadza a zaczynam od MENU gaerii .
A mojej nigdzie nie musisz się wycofywać.
Po lewej masz wszyskie katalogi i podkatalogi a u góry:Katalog i podkatalog na którym jesteś.To raczej proste rozwiązanie.
-
do prezentowania zdjec sa inne serwisy, caono board to raczej techniczny portal
-
@Ujswo - ale generalnie ciężko o miejsce z kulturalną i konstruktywną krytyką ;) tutaj może jest mało komentarzy, ale przynajmniej jest kulturalnie i nawet bywa konstruktywnie. :) Z kolei masa innych serwisów (galerii społecznościowych) stara się unikać hejtu i jakość swojej pracy (czy też raczej trafienie w gusta użytkowników danego serwisu) możesz ocenić po ilości lajków/favów/plusików/whatever. Nie jest to jednak w moim mniemaniu zbyt dobra ocena talentu i własnych umiejętności.
-
Generalnie to na portalach społecznościowych jest "lajkownia", a nie jakakolwiek konstruktywna krytyka czy ocena zdjęć. Znajomy jak się raz niepochlebnie wypowiedział na fejsie o zdjęciach kolegi to jedyne co osiągnął to pyskówę na swój temat ;).
-
Chodzilo mi raczej o bardziej fotograficzne serwisy, nie spolecznosciowe. Z polskich ja lubie plfoto.com, pyskowki sa (bo byc musza ;)), ale w ogromnej wiekszosci dotycza zdjec, nie fotografa. Na 1x.com jest cenzura i to dosc ostra (wedlug mnie za ostra), wiec pyskowek nie ma. Moderatorzy pewnie doszli do wniosku, ze jak puscili zdjecie (bo galeria jest moderowana) to tylko chwalic , nie ganic ;). W "krytyce" jest odwrotnie, trzeba ganic, nie chwalic, w koncu mod nie dopuscil zdjecia ;). Kazdy portal ma swoja specyfike, i napewno niektore dobre zdjecia zostana zjechane (albo odwrotnie), trzeba sie przyzwyczaic
Co do pyskowek to powinny byc, ale o zdjeciach. Ogladacze maja krytykowac, a autor "gryzc trawe" i bronic zdjecia. A tu w wiekszosci: "ladne", "podoba sie", "slabe", "niedoswietlone" itp, emocje jak na rybach ;)