-
[marjo] Fotki popełnione przeze mnie, czyli ciężkie początki przygody z lustrem
Witam serdecznie forumowiczów,
Od kwietnia tego roku zacząłem przygodę z fotografią. Mam fajny sprzęt ale umiejętności za to nie :roll:.
Niniejszym odważam się coś wrzucić po raz pierwszy.
Zapraszam do komentowania, oceny, Wasze uwagi pomogą mi w zaprzestaniu kaleczenia rzemiosła :p
Na początek kilka fotek popełnionych na wypadzie z córką w Toruniu.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
PS. Przepraszam Toruń- w rzeczywistości to naprawdę piękne miasto :-)
-
Odp: [marjo] Fotki popełnione przeze mnie, czyli ciężkie początki przygody z lustrem
Jakieś takie niedoświetlone i wyostrzone do bólu.
-
Odp: [marjo] Fotki popełnione przeze mnie, czyli ciężkie początki przygody z lustrem
-
Fakt, obróbka na lapku, poszedłem do pracy i faktycznie za ciemne.
Poniżej trochę skorygowane, a dokładnie to mniej skorygowane- bardziej zbliżone do tego co wypluła puszka i odpuściłem wyostrzanie
11.
12.
13.
14.
15.
Dziękuję za pierwsze opinie :-)
Wkrótce dostanie się mojemu rodzinnemu miastu :roll:
-
Coś z cropa (już sprzedany).
Komunia mojej chrześnicy Dominiczki (tym razem bez cudowania w PS, ewentualnie crop i poziomy)
16.
17.
18.
19.
20.
-
Tobie naprawdę te foty się podobają????
-
mnie się nawet podobają, ale to nie ważne, napisz czemu Tobie się nie podobają bo po to je wrzucam żeby dojść do tego żeby Tobie też się podobały :lol:
-
Jeden z aspektów który może wpłynąć na "podobanie się" to np Kontrola tła i ekspozycja.
-
Jakieś takie zwykłe pstryki te foty. Ni pora dnia dobra ni kadry ciekawe...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marjo
napisz czemu Tobie się nie podobają bo po to je wrzucam żeby dojść do tego żeby Tobie też się podobały :lol:
są po prostu nudne i banalne, czyli takie których codziennie pstyka się dziesiątki milionów gigabajtów wrzuca na instagrama, facebooka, tudzież nk...
-
Tym razem trochę jaśniej będzie z Kielc :roll: ale czy lepiej? Proszę o opinie
21. Grupowa praca na Rynku w Kielcach
22. Żałowałem że miałem lustrzankę, sam bym się tak pochlapał :-)
23. Nasza flagowa kielecka ulica- Sienkiewicza; czysta, schludna, ładna ale... pusto tu i głucho
-
Sprzętu kupa a fotograf... nie ma pojęcia o kompozycji, wykorzystaniu światła, obróbce...
Weź kup jakąś dobrą książkę o fotografii, przejrzyj 100 000 zdjęć w albumach i internecie... wtedy zacznij jeszcze raz...
-
Tym razem parę fotek ustrzelonych w trakcie widowiska historycznego "Niemcy w Kielcach" opowiadającego o wejściu hitlerowców do miasta w 1939 roku.
Proszę o ocenę i porady co poprawić
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
-
gdybyś swoje zdjęcia pokazał gdziekolwiek indziej to zapewne usłyszałbyś zgodnie z prawdą, że są OK i ćwicz dalej,
no ale wiesz, jesteś na CB - tu jak nie ślubniaki grzabane godzinami w Photoshopie to zasadniczo nie są zdjęcia.
Dla mnie najważniejsze że pstrykasz, a nie pytasz czy czas już kupić nowe body lub obiektyw. Więc Twoje zdjęcia to 4+ (w 6 stopniowej skali) :-) Powodzenia.
-
Dziękuję za podbudowującą opinię, dopiero zaczynam przygodę z lusterkiem a dokładnie to z fotografią. Obczytać się obczytałem ale praktyka to co innego.
Poniżej dwa kieleckie widoczki (Kadzielnia przed zachodem słońca)
31.
32.
-
Po przerwie powracam, proszę o baty :D
33. Kajtek
Światełko do nieba albo (jak niektórzy twierdzą) do piekła- Kielce 2014, Galeria Korona
34.
35.
-
fajerwerki z balkonu/okna ? :D ja nic ciekawego nie złapałem ode mnie :(
-
dokładnie, z balkonu to jest ta słabsza wersja światełka, lepszy pokaz był na Echo ale tam mam zasłonięte przez blok :D
-
-
hmmm Kwesti kompozycyjnej nie bede ruszal, moze zamysl moze brak obserwowania tla (ja tez sie ucze). natomiast ciemno i lapki sie trzesa...
-
Zdjęcie nr. 30 - bardzo fajnie uzyskałeś efekt postarzenia. Czego użyłeś, albo jak to zrobiłeś (PS?)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Zdjęcie nr. 30 - bardzo fajnie uzyskałeś efekt postarzenia. Czego użyłeś, albo jak to zrobiłeś (PS?)?
Z tego co pamiętam to tylko konwersja na B&W i dodałem szumy.
-
Dzisiaj parę fotek z fisha- było tak zimno że nie chciało mi się zmieniać obiektywu :roll:
Zimne, szare popołudnie w Kielcach:
36.
37.
38.
39.
40.
41.
oraz coś cieplejszego, klubo-kawiarnia Antrakt na rozgrzewkę:
42.
43.
Proszę o opinie, uwagi
-
Cześć. #36-38 trochę nudne. Fisheye potrzebuje interesującego tematu na zdjęciu, te pierwsze trzy go nie mają. Mogłyby bardziej służyć jako sample z obiektywu dla porównania, zwłaszcza, że zostały zrobione w pochmurny dzień, z góry tracąc na charakterze. #39 wg. mnie najlepsze, ze względu na mocną barwę oraz charakter miejsca i geometrię. #42 & #43 nie prezentują niczego oryginalnego, dlatego też takie robią wrażenie, mimo, że pod względem technicznym trudno im coś zarzucić (na + zdecydowanie ekspozycja).
Generalnie ten dslr na potencjał na znacznie bardziej atrakcyjne zdjęcia i mocniejszy post-processing, a wiele z tych zamieszczonych przez Ciebie wygląda jakby była zrobiona równie dobrze cropem bez jakieś kreatywnej obróbki.
Może foto nocne?
-
Dziękuję Roy za opinie. Cieszę się że na razie (jako-tako) doszedłem do poprawności technicznej.
Widzę że brakuje mi obróbki, tylko nie bardzo wiem czego mi brakuje, tzn czego szukać, jakich poradników itp. Widzę że zdjęcia innych wyglądają lepiej, kują wręcz w oczy tylko jak do tego dojść- nie wiem.
-
Zimowych widoczków część dalsza. Dzisiaj natura, więcej koloru ale czy lepiej? :roll:
Niestety tylko 24mm
Czarna Nida, zakole w Morawicy pod Kielcami
44.
45.
Ciepło - Zimno, rezerwat Wietrznia w Kielcach
46.
-
Może poszukaj jakichś innych widoczków, a pewnie są obok Ciebie.
44 na pierwszym planie - no właśnie co to jest, ślady na topniejącym śniegu - z lewej strony przepalone niebo
Można było zrobić jakieś odbicie drzewa w spokojnej wodzie.
45 flara z lewej, a co ma być tematem tego zdjęcia - pochylone drzewo, ale ucięte.
46 ładne niebo i hałda z lewej, a z prawej coś ciemnego
Przepraszam za te uwagi - sam jestem amatorem, to tak na szybko, ale sam prosiłeś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Sprzętu kupa a fotograf... nie ma pojęcia o kompozycji, wykorzystaniu światła, obróbce...
Weź kup jakąś dobrą książkę o fotografii, przejrzyj 100 000 zdjęć w albumach i internecie... wtedy zacznij jeszcze raz...
Tak w celach edukacyjnych zapytam, co jest złego kompozycyjnie w fotce 21? Bo w następnej to wiem.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
Tak w celach edukacyjnych zapytam, co jest złego kompozycyjnie w fotce 21? Bo w następnej to wiem.
Pozdrawiam
To dziwne, bo właśnie następna kompozycyjnie wydaje mi się ciekawa. Jeśli chodzi o #21 to za dużo jest z lewej pustej przestrzeni która odwraca wzrok od tematu. Wyobrażam sobie, że gdyby się oddalił trochę i użył dłuższej ogniskowej, to wraz z małą GO wypełniłby cały kadr właściwym tematem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
Pozdrawiam
Na to pytanie ja nie znam odpowiedzi bo się nie znam na co wyraźnie wskazuje ten wątek :D
Dzisiaj taki efekt 2-godzinnego oczekiwania na zachód słońca żeby można było wydłużyć czas naświetlania, proszę o opinie
47.
I jako ciekawostka (poza konkursem) taki backstage wołany z DNG ze smartphona Nokia Lumia 1020 :D
-
Czegoś w Twoich zdjęciach brakuje, jakiejś głębi...nie potrafię określić. No ale praktyka czyni cuda, nie aparat robi zdjęcia ale człowiek :)
-
Dziękuję Tamiyo za wypowiedź. Zgadzam się z Tobą, widzę że brakuje ale nie do końca rozumiem czego.
Dzisiaj taki pstryk i ostrzejsza obróbka (tylko czy nie za mocno pojechane?), proszę o opinię.
48.
-
Wiesz ze zdjęciami to jest tak jak z każdą sztuką. Jednemu się podoba, drugiemu nie. Najważniejsze to po pierwsze, żeby Tobie się podobały, po drugie, żebyś znalazł choć jedną osobę której też się będą podobały :) A słowami krytyki na forum się nie przejmuj. Tak jak powiedział Tomfoot tu jest tylu "profi" skorych do zjechania każdego, że gdyby człowiek zwracał uwagę na nich to już dawno wyrzuciłby wszystkie aparaty w czortu. Czerp z tego przyjemność. Kilka fotek bardzo fajnych, przynajmniej dka mnie.
-
Jestem zwykłym amatorem, ale ostatnie mi się podoba, trochę pachnie HDR-em, ale przyjemne zestawienie groźnego nieba ze spokojem na dole.
Może inaczej bym wykadrował - bez tej lampy z prawej i wówczas drzewo byłoby w dobrym punkcie.
Ale nie jestem w tym zbyt mocny, bo moje fotki ocenia żona i są dwa kryteria "do kosza" i "może być" :)
-
mnie też ostatnia fota przypadła do gustu ;)
kiedyś się z Tobą zabiorę na foty :D bo fajne miejsca odwiedzasz!
-
al tą lampke to zdejmij kolego, dlaczego temat CIĘŻKIE POCZĄTKI?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
al tą lampke to zdejmij kolego, dlaczego temat CIĘŻKIE POCZĄTKI?
Lampka ściągnięta- ale musiałem się sam na własnej skórze przekonać że nie potrzebna :D
Dlaczego taki tytuł? No bo ta fotografia to ciężko mi idzie, nie ma się co czarować, patrzę na zdjęcia innych i wiem że nic nie wiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Jestem zwykłym amatorem, ale ostatnie mi się podoba, trochę pachnie HDR-em, ale przyjemne zestawienie groźnego nieba ze spokojem na dole.
Może inaczej bym wykadrował - bez tej lampy z prawej i wówczas drzewo byłoby w dobrym punkcie.
Tak właśnie miało być wykadrowane ale moja córka stwierdziła że szeroka wersja lepsza :D
Dziękuję wszystkim za poświęcenie czasu, opinie i słowa otuchy :D
Dzisiaj o wiadukcie będzie opowieść:
49.
50.
51.
-
49 fajny obrazek, ale czy nie należało go nieco przechylić w lewo - odrobinę ?
51 sprawdziłeś jak będzie wygladał czarno-biały ? Może ta rdza coś zmieni na lepsze, troszkę podprostować.
Poza nr 50, to fajne miejsce wybrałeś.
Ale zaznaczam, jestem totalnym amatorem i zdjęcia mają się Tobie podobać.
-
Dzięki RobertON za odwiedziny i uwagi. Z tym kadrowaniem jakbym nie wyprostował to coś jest krzywe.
Zrobiłem 51 w wersji B&W ale chyba kolor osobiście bardziej mi się podoba:
51 B&W.
Dzisiaj wrzucam coś z samego serca gór świętokrzyskich; Święta Katarzyna- zachęcam do odwiedzenia:
52. Źródełko Św. Franciszka- woda tak przezroczysta, że na zdjęciu jej nie widać (podobnież potrafi wyleczyć wady wzroku :roll:)
53. Klasztor Bernardynek
54. Inne ujęcie źródełka, tym razem HDR złożony z trzech klapnięć
-
Dzisiaj zapraszam do Bodzentyna w którym główną atrakcją są ruiny pałacu biskupów
55.
56.
57.
58.
59. I uliczka prowadząca na wzgórze
-
Fajne te ruiny, tylko uważaj, aby coś Ci na obiektyw nie spadło !
Ja tam amator jestem i nie znam się na architekturze.
Rozumiem obiektyw - ale trochę jednak bym to podprostował w PS (PSE) przez Ctr+T, albo "wykropował" ze środka.
Ostatni fajny obrazek z tymi światłami, zamazałbym jednak to ogłoszenie Kury i szafkę telekomunikacji (to już trudna sztuka).
Przepraszam, ze te uwagi, ale to takie moje spostrzeżenia, a każdy może mieć inne.
-
Dzisiaj zapraszam do odwiedzenia stacji Straszna Wola, dziękuję za uwagi, porady
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
I na koniec bardziej kolorowo, wiosennie- widoczek znad zalewu w Cedzynie:
67.
-
Klimat rzeczywiscie straszy :) super foty
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marjo
PS. Przepraszam Toruń- w rzeczywistości to naprawdę piękne miasto :-)
??? w którym miejscu?
Albo mam zepsuty monitor albo te foty są koszmarne...ciemne i przeostrzone.
A może je wywołałeś na 640x480 apotem dałeś tu?
Te "toruniowe" ot takie sobie im dalej tym lepiej moim zdaniem
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
??? w którym miejscu?
Albo mam zepsuty monitor albo te foty są koszmarne...ciemne i przeostrzone.
A może je wywołałeś na 640x480 apotem dałeś tu?
Te "toruniowe" ot takie sobie im dalej tym lepiej moim zdaniem
Wnioski z "toruniowych" mam nadzieje wyciągnięte (wstydzę się ale nie będę ich kasował) :roll:
Dziękuję wszystkim za odwiedziny.
Za nami parę dni prawdziwej wiosny więc jeszcze dwa kieleckie widoczki:
68.
69.
Uwagi, nagany, porady mile widziane
-
Widoczki zwykle mnie się podobają. Może tylko kilka uwag.
69 Za dużo w nim wszystkiego i ostrość się zagubiła, lepszy byłby kadr tylko prawej strony - tak myślę i akcentowałbym odbicie w wodzie.
68 Nieco przepalony i czegoś brakuje w mocnym punkcie z lewej strony
67 Bardzo fajny, może kolory lekko przesadzone.
Przepraszam za powyższe uwagi, ale jestem tylko amatorem i sam się uczę.
-
62-65 dom,w którym czai się zło... :) fajne ujęcia,68 klimatyczne,ja bym dał więcej góry,ładne kolory. 61 ciekawy efekt. Ogólnie przyjemne dla oka.
-
Marjo, moim zdaniem w tych wszystkich (no... na pewno w większości) pstrykach po prostu brakuje Ci motywu przewodniego. Tematu.
Jakiegoś elementu, który by coś mówił. oglądając je wszystkie mogę się domyślić o co Ci chodzi z pytaniem w temacie.
Ja bym na Twoim miejscu spróbował znaleźć kadr odpowiedni dla tematu. takiem tematem był np. ten zespół stalowych mostów. Niestety nie pokazałeś tej struktury w sposób który by zainteresował. Ot pstryknąłeś 3 (a może 300) razy i już. Weźmy nr 52. Tory układają się w fajną symetrię, próbowałeś podejść bliżej tych pomocniczych szyn pośrodku, pstryknąć to w ciaśniejszym kadrze, może z żabiej perspektywy? Może kwadratowy kadr w takim ujęciu byłby ciekawy?
To oczywiście moje zdanie tylko.
Myślę, że musisz mocno poszukać tematów, które uda Ci się zamknąć w kadrze. Jak zdjęcia opowiadają historie to jest dobrze. Ale ciekawe historie. Np. komunia jaka jest każdy widzi i zna. Ale na pewno coś ciekawego się wtedy zdarzyło. nie wiem, przytjechała ciocia która dawno nie widziała "komunistki", jakies emocje na pewno wtedy zagrały...
Zacznij od małych historii.
-
Dziękuję za odwiedziny i uwagi, staram się jak możem brać do serca :roll:
A tymczasem dzisiaj kontynuacja wiosennego tematu: rzeczka na długim czasie
70.
71.