Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 91

Wątek: [marjo] Fotki popełnione przeze mnie, czyli ciężkie początki przygody z lustrem

Początki nałogu Awatar 5pirit

Domyślnie Odp: [marjo] Fotki popełnione przeze mnie, czyli ciężkie początki przygody z lustrem

Zdjęcie nr. 30 - bardzo fajnie uzyskałeś efekt postarzenia. Czego użyłeś, albo jak to zrobiłeś (PS?)?
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: [marjo] Fotki popełnione przeze mnie, czyli ciężkie początki przygody z lustrem

Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta
    Zdjęcie nr. 30 - bardzo fajnie uzyskałeś efekt postarzenia. Czego użyłeś, albo jak to zrobiłeś (PS?)?
    Z tego co pamiętam to tylko konwersja na B&W i dodałem szumy.

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Dzisiaj parę fotek z fisha- było tak zimno że nie chciało mi się zmieniać obiektywu

Zimne, szare popołudnie w Kielcach:

36.

37.

38.

39.

40.

41.

oraz coś cieplejszego, klubo-kawiarnia Antrakt na rozgrzewkę:

42.

43.

Proszę o opinie, uwagi
    Ostatnio edytowane przez marjo ; 27-01-2014 o 20:36

Dopiero zaczyna Awatar Roy
    Miasto
    NL PL

Cześć. #36-38 trochę nudne. Fisheye potrzebuje interesującego tematu na zdjęciu, te pierwsze trzy go nie mają. Mogłyby bardziej służyć jako sample z obiektywu dla porównania, zwłaszcza, że zostały zrobione w pochmurny dzień, z góry tracąc na charakterze. #39 wg. mnie najlepsze, ze względu na mocną barwę oraz charakter miejsca i geometrię. #42 & #43 nie prezentują niczego oryginalnego, dlatego też takie robią wrażenie, mimo, że pod względem technicznym trudno im coś zarzucić (na + zdecydowanie ekspozycja).
    Generalnie ten dslr na potencjał na znacznie bardziej atrakcyjne zdjęcia i mocniejszy post-processing, a wiele z tych zamieszczonych przez Ciebie wygląda jakby była zrobiona równie dobrze cropem bez jakieś kreatywnej obróbki.
    Może foto nocne?
    Ostatnio edytowane przez Roy ; 27-01-2014 o 21:13

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Dziękuję Roy za opinie. Cieszę się że na razie (jako-tako) doszedłem do poprawności technicznej.
    Widzę że brakuje mi obróbki, tylko nie bardzo wiem czego mi brakuje, tzn czego szukać, jakich poradników itp. Widzę że zdjęcia innych wyglądają lepiej, kują wręcz w oczy tylko jak do tego dojść- nie wiem.

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Zimowych widoczków część dalsza. Dzisiaj natura, więcej koloru ale czy lepiej?
    Niestety tylko 24mm

Czarna Nida, zakole w Morawicy pod Kielcami

44.

45.

Ciepło - Zimno, rezerwat Wietrznia w Kielcach

46.
    Ostatnio edytowane przez marjo ; 05-02-2014 o 14:03

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Może poszukaj jakichś innych widoczków, a pewnie są obok Ciebie.

44 na pierwszym planie - no właśnie co to jest, ślady na topniejącym śniegu - z lewej strony przepalone niebo
    Można było zrobić jakieś odbicie drzewa w spokojnej wodzie.
    45 flara z lewej, a co ma być tematem tego zdjęcia - pochylone drzewo, ale ucięte.
    46 ładne niebo i hałda z lewej, a z prawej coś ciemnego

Przepraszam za te uwagi - sam jestem amatorem, to tak na szybko, ale sam prosiłeś.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-02-2014 o 16:10

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Sprzętu kupa a fotograf... nie ma pojęcia o kompozycji, wykorzystaniu światła, obróbce...
    Weź kup jakąś dobrą książkę o fotografii, przejrzyj 100 000 zdjęć w albumach i internecie... wtedy zacznij jeszcze raz...
    Tak w celach edukacyjnych zapytam, co jest złego kompozycyjnie w fotce 21? Bo w następnej to wiem.
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar Roy
    Miasto
    NL PL

Cytat Zamieszczone przez niki68 Zobacz posta
    Tak w celach edukacyjnych zapytam, co jest złego kompozycyjnie w fotce 21? Bo w następnej to wiem.
    Pozdrawiam
    To dziwne, bo właśnie następna kompozycyjnie wydaje mi się ciekawa. Jeśli chodzi o #21 to za dużo jest z lewej pustej przestrzeni która odwraca wzrok od tematu. Wyobrażam sobie, że gdyby się oddalił trochę i użył dłuższej ogniskowej, to wraz z małą GO wypełniłby cały kadr właściwym tematem.

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez niki68 Zobacz posta
    Pozdrawiam
    Na to pytanie ja nie znam odpowiedzi bo się nie znam na co wyraźnie wskazuje ten wątek

Dzisiaj taki efekt 2-godzinnego oczekiwania na zachód słońca żeby można było wydłużyć czas naświetlania, proszę o opinie

47.

I jako ciekawostka (poza konkursem) taki backstage wołany z DNG ze smartphona Nokia Lumia 1020

Ostatnio edytowane przez marjo ; 17-02-2014 o 23:09

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów