-
Canon 5d + 50 1.4 w rękach mega laika
Witam wszystkie tolerancyjne i przyjaźnie nastawione do laików, czyli do mnie osoby. Pozostałe osoby proszę o wstrzymanie się z komentarzami, bo wiem co chcecie napisać.
Nigdy nie miałam nawet w rękach lustrzanki, a oto dziś kupiłam sobie na prezent urodzinowy canona 5d i do tego obiektyw 50 1.4. Od kilkunastu tygodni czytam o podstawach fotografii i znam podstawowe pojęcia typu ISO, przysłona, czasy ekspozycji, problem w tym, że nie mam instrukcji i stanęłam przed barierą typowo techniczną:) Włączyłam sobie tryb M, bo w nim od razu chce się uczyć i o tyle o ile na początku zdjęcia wychodziły w miarę tak po tym jak zaczęłam poszukiwać opcji zmiany poszczególnych parametrów tak teraz zdjęcia wychodzą prawie czarne;) Oczywiście w trybie automatycznym wszystko gra, ale nie chce w nim fotografować. Dlatego będę was prosić, żebyście mi co nieco pomogli. Chciałabym się jako pierwsze dowiedzieć jak włączyć wyświetlacz LCD, żeby na nim mieć podgląd zdjęcia przed jego zrobieniem, tzn żeby te punkty ustawienia ostrości można było na nim zobaczyć a nie tylko poprzez wizjer
-
Odp: Canon 5d + 50 1.4 w rękach mega laika
Niestety w 5d nie masz takiej funkcji jak spuszczenie klatki czyl live view. Może jednak napierw poucz sie na trybach Tv i Av i zobaczysz jak wpływa na siebie czas z przysłoną...
-
1) Nie bój się trybów półautomatycznych. Myślę, że większość ze świadomych fotografujących działa na trybie Av by kontrolować głębię ostrości, czasem na Tv gdy jest dynamiczna scena. Ja osobiście M używam niemal tylko przy zdjęciach z lampą błyskową.
2) Instrukcję do 5D da się ściągnąć z netu. Googlem sobie poszukaj.
3) Sądzę, że zamiast porad na forum potrzebujesz książki o fotografii. Jakiejkolwiek. Tam jest napisane dlaczego wychodzą Ci ciemne zdjęcia.
-
Jaki dokładnie masz model puszki Canona 5D - classic, mark II, mark III ?? Proponuję na początek poszukać na forum i pobrać elektroniczną instrukcję obsługi aparatu - poznasz podstawy obsługi korpusu i będzie Ci łatwiej zacząć przygodę z fotografowaniem :-)
-
Jeżeli chcesz robić w trybie manualnym to przydałby się jakiś światłomierz. Trochę uciążliwe jest ustawianie ekspozycji "na czuja" jeżeli nie ma się jeszcze żadnego doświadczenia. Jak poradził adam17171 - najlepiej zacząć od trybów półautomatycznych i obserwować jak zachowują się względem siebie poszczególne parametry (czułość, czas i przysłona).
-
koniecznie pobierz sobie tą instrukcje.. jest tam wszystko napisane i rozwiejesz dużo wątpliwości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radmro
Jeżeli chcesz robić w trybie manualnym to przydałby się jakiś światłomierz. Trochę uciążliwe jest ustawianie ekspozycji "na czuja"
no nie, przynajmniej w moich aparatach jest taka "magiczna drabinka" wiec nie musze tak zupełnie "na czuja":lol:
-
Nie ma na necie instrukcji w j.pol do canon 5D:/ Mógłby mi ktoś z was skserować waszą i mi wysłać? Zapłacę oczywiście. Tutaj tylko znalazłam: Instrukcja -PL- Canon EOS 5D ale nie da się pobrać bez rejestracji i konta premium a na allegro sprzedają tylko do MARK II i III. Chodzi właśnie o to że ja wiem w teorii na czym polega operowanie np ekspozycją, ale nie wiem jak się do tego dostać w 5D. Ustawiam AV i co mam wcisnąć aby móc zmieniać te wartości? Nie ma live view w 5D? LCD tylko do przeglądania już zrobionych zdjęć? szkoda trochę, bo takiemu okularnikowi jak ja by się łatwiej kadrowało w ten sposób zdjęcia, ale cóż szkła kontaktowe sobie kupię;) Aha i jeszcze jedno pytanie pokrętło można ustawić na off/on i na taką kreskę. Wiem że jak dostanę instrukcje to się dowiem, ale mi ten aparat dziś przyszedł i to dziś mam urodziny i chciałabym chociaż jedno ładne zdjęcie zrobić na początek:)
-
A tak na szybko - w trybie M, masz trzy parametry, których zmiana spowoduje "ruch" na drabince w wizjerze. Są to czas, ISO i przysłona. Weź aparat do ręki i posprawdzaj jak się to zmienia, patrząc jednocześnie na drabinkę. Aha, pomiar światła ciągle ten sam, najlepiej wielosegmentowy. I jeszcze jedno, światłomierz już masz w aparacie, tak więc nie musisz na siłę go organizować, jak pisał poprzednik. Jednak zacznij od dobrej lektury.
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
Nie ma na necie instrukcji w j.pol do canon 5D:/
Nie odpowiadaj bajek.
Instrukcja obsługi Canon EOS 5D Digital PL - elektroda.pl
Rejestracja na elektrodzie nie jest płatna.
-
Wiem co to ISO, czas i przysłona, ale nie wiem jak to fizycznie pozmieniać. Wiem, np że jak mam teraz ustawiony obiektyw na pełnej dziurze to mam mocno rozmyte tło tzw bokeh ale ja po prostu nie wiem jak to w 5D zmienić jak z 1.4 zrobić np 11. Jak już wspomniałam nigdy nie miałam w rękach lustrzanki jakiejkolwiek, tylko swoją wiekową małpkę a chcę dziś zrobić ładne zdjęcie, tzn jedno z rozmytym tłem a drugie z pełnymi detalami w tle chociaż na początek to i proszę zeby mi ktoś wyjasnił w co mam po kolei klikać:)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Jak to spróbujesz pobrać to zobaczysz że to wersja ang jednak jest
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
Jak to spróbujesz pobrać to zobaczysz że to wersja ang jednak jest
Spróbowałem. A ty?
-
przysłone zmieniasz tym takim dużym kółkiem po prawo od wyświetlacza.... czas zmieniasz tym małym kółeczkiem koło spustu migawki..;]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Spróbowałem. A ty?
też i mam wersję ang
-
marchewka87, słuchaj piasta bo dobrze prawi;)
super, że jesteś ambitna, ale na początek opanuj Av i Tv. u mnie odsetek zdjęć na Av wynosi około 95%;) a M tylko z lampą, bądź przy hdr.
polecam przejście się do empiku, przejrzenie parunastu książek o podstawach foto i wybranie tej, której treść Tobie najbardziej odpowiada. koszt relatywnie nie duży, a za to wiedza usystematyzowana i podana w pigułce, do której zawsze możesz wrócić. ja zaczynam od starej książki "Fotografia dla żółtodziobów" (koszt 15 w jakieś taniej księgarni), która została wydana, gdy nawet o cyfrze nie marzono;)
no i masz super zestaw, klasyczny niemalże:)
-
to jedno i drugie kółko jest nieaktywne:/ mam ustawione pokrętło na ON, OFF to wiem do czego;) a ta tzrecia opcja? ta kreska? do czego to jest?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
Witam wszystkie tolerancyjne i przyjaźnie nastawione do laików, czyli do mnie osoby. Pozostałe osoby proszę o wstrzymanie się z komentarzami, bo wiem co chcecie napisać.
Pozostałe osoby chcą Ci napisać, że nie ma czegoś takiego jak "Recepta na udane zdjęcie", bo wnioskuję że właśnie takie coś chcesz uzyskać...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
też i mam wersję ang
Ciekawe rzeczy prawisz...
-
wy mnie nie rozumiecie:( ja przeczytałam już 2 książki o fotografii: ekspozycja sekrety i fotografia portetowa i reportażowa i mnóstwo pdfów ale ja nie wiem jak to technicznie poustawiać:( wiem że chcę mieć np przysłonę na 11 i iso na 600 a mam ustawioną przysłonę na 1,8 i iso na 200 i nie wiem jak to zmienić przykładowo. Technicznie nie wiem!!!
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
wyślesz mi na maila? proszę
-
pobierz instrukcje, i przejdz na te tryby Av i Tv.............
-
Marchewko :)...oj Marchewko :)
1. Nie wiem skąd takie przekonanie, że "prawdziwy fotograf" to tylko w trybie M pracuje :). Tryb M służy manualnemu ustawieniu wszystkiego ale korzysta się z niego w określonych sytuacjach. wierz mi, że profesjonaliści w większości czasu pracują w trybie priorytetu przesłony albo priorytetu czasu migawki. Dlaczego? Jedna z odpowiedzi jest prosta - zapłaciliśmy przecież kupę kasy za ten aparat głównie dlatego, że ma w środku mądry światłomierz :) i możemy mu w dużej mierze zaufać ("spory ze światłomierzem" lustrzanki, zwłaszcza FF, to raczej bym zostawiła na późniejszy etap nauki).
2. Lustrzanki FF są "prawie" profesjonalne i zakładają, że fotograf patrzy w wizjer a nie ekranik, nie mają podglądu life view
3. Bez instrukcji nie ma co "grzebać" niestety. Każdy z guzików ma wiele funkcji, niektóre działąją kilka sekund po wciśnięciu a potem robią już coś innego - i ogólnie nie da się obsłużyć tego aparatu na czuja. Jeśli nie masz instrukcji - ja bym nie kombinowała na Twoim miejscu bo to pierwszy taki aparat w twoim życiu i możesz sporo namieszać (co już najwyraźniej zrobiłaś)
4. Z tego co piszesz - moje intuicja mi podpowiada, że skorygowałaś niechcący ekspozycję o kilka EV w dół. Nad guziczkiem (czy przed guziczkiem) spustu migawki masz takie pokrętełko pewnie. Ono zazwyczaj służy ustawianiu czasu naświetlania (w trybie Tv) lub wartości przesłony (tryb AV) albo jednemu z tych dwóch w trybie M (drugi parametr zwykle wtedy drugie pokrętło nastawia ale ja nie znam tego modelu dobrze). Natomiast, jeśli mnie pamięć nie myli, jak się wciśnie guziczek migawki (tak jakbyś chciała zrobić zdjęcie ale nie do końca) i w ciągu paru sekund pokręci się tym pokrętłem - to on koryguje ekspozycję. Zobacz na wyświetlaczu - tam gdzie jest taka drabinka i literki EV - czy przypadkiem wskaźniczek nie jest przesunięty na jakieś -2 albo dalej. Jeśli tak, to to jest powód. Nie wiem co wcisnęłaś dokładnie, że to zmieniłaś ale być może to działa jak u mnie - wciśnij migawkę delikatnie a potem od razu pokrętło od nastaw tak, aby wskaźniczek wrócił na środek. Jeśli się uda, to super (o ile zgadłam co zaciemnia).
5. Jakbyś się jakimś cudem uporała z tą ciemnością, to ustaw pokrętło na tryb AV, tym samym pokrętłem co namieszałaś :) ustaw sobie przysłonę np. na 2.0, i porób kilka zdjęć (dobrze by było też ustawić punkt ostrości na jeden i na centralny ale na czuja nie wiem gdzie to u Ciebie a nie mam czasu szperać w necie). Jak będzie wszystko ok, to zmieniaj sobie ustawienia przysłony od 1.4 do np. 11 i patrz co się dzieje z jasnością zdjęcia i głębią ostrości. Potem popróbuj z trybem TV - przy tym obiektywie statystycznie czas naświetlania dłuższy niż 1/50 (odrwrotność ogniskowej) da Ci poruszone zdjęcie. Ale popatrz, potestuj. Zostaw ten tryb M na razie tylko na zdjęcia z flashem. Wtedy najprostsze ustawienie to ustaw przysłonę jaką chcesz (w zależności od GO jaką chcesz uzyskać), ustaw czas jaki chcesz (w zależności od tego, czy chcesz i jak odwzorować jakiś ruch - dla obiektów statycznych ja bym na razie ustawiła nie dłużej niż 1/50) a lampa dobłyśnie tyle, ile jej zbraknie do prawidłowej ekspozycji.
Daj znać co z tymi ciemnymi zdjęciami...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
marchewka87, słuchaj piast
no i masz super zestaw, klasyczny niemalże:)
gdzies przeczytałam że 50mm to tak jak to widzi ludzkie oko stwierdziłam że od tego zacznę... hmm siedzę na kanapie i widzę całą ścianę... przykładam mojego canonka z 50 i widzę tylko kawałek;) ciasnawy ten obiektyw, ale cóż nikt z krzywymi nogami w moim ciasnym mieszkaniu się nei będzie stresował, że wyjdą na zdjeciu bo będą zawsze ucięte z tego co widzę:) ...
-
Wydaje mi się, że włącznik przestawiłaś jednym klikiem z pozycji off a powinnaś zrobić dwa kliki na tą kreskę (przy jednym - kółko tylne jest nieaktywne) a poza tym tak jak poprzednicy:
górne pokrętło - czas
tylne - przysłona
przycisk iso + tylne kólko - iso
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
...
Nie rób tego - lepiej wrzucić na jakiegoś darmowego hosta i uzupełnić w tym wątku: http://www.canon-board.info/canon-ds...d-i-inne-3725/ ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
Nie. To jest 30 MB skan.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
I słusznie, tak też zrobiłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
malwes
Marchewko :)...oj Marchewko :)
1. Nie wiem skąd takie przekonanie, że "prawdziwy fotograf" to tylko w trybie M pracuje :). Tryb M służy manualnemu ustawieniu wszystkiego ale korzysta się z niego w określonych sytuacjach. wierz mi, że profesjonaliści w większości czasu pracują w trybie priorytetu przesłony albo priorytetu czasu migawki. Dlaczego? Jedna z odpowiedzi jest prosta - zapłaciliśmy przecież kupę kasy za ten aparat głównie dlatego, że ma w środku mądry światłomierz :) i możemy mu w dużej mierze zaufać ("spory ze światłomierzem" lustrzanki, zwłaszcza FF, to raczej bym zostawiła na późniejszy etap nauki).
2. Lustrzanki FF są "prawie" profesjonalne i zakładają, że fotograf patrzy w wizjer a nie ekranik, nie mają podglądu life view
3. Bez instrukcji nie ma co "grzebać" niestety. Każdy z guzików ma wiele funkcji, niektóre działąją kilka sekund po wciśnięciu a potem robią już coś innego - i ogólnie nie da się obsłużyć tego aparatu na czuja. Jeśli nie masz instrukcji - ja bym nie kombinowała na Twoim miejscu bo to pierwszy taki aparat w twoim życiu i możesz sporo namieszać (co już najwyraźniej zrobiłaś)
4. Z tego co piszesz - moje intuicja mi podpowiada, że skorygowałaś niechcący ekspozycję o kilka EV w dół. Nad guziczkiem (czy przed guziczkiem) spustu migawki masz takie pokrętełko pewnie. Ono zazwyczaj służy ustawianiu czasu naświetlania (w trybie Tv) lub wartości przesłony (tryb AV) albo jednemu z tych dwóch w trybie M (drugi parametr zwykle wtedy drugie pokrętło nastawia ale ja nie znam tego modelu dobrze). Natomiast, jeśli mnie pamięć nie myli, jak się wciśnie guziczek migawki (tak jakbyś chciała zrobić zdjęcie ale nie do końca) i w ciągu paru sekund pokręci się tym pokrętłem - to on koryguje ekspozycję. Zobacz na wyświetlaczu - tam gdzie jest taka drabinka i literki EV - czy przypadkiem wskaźniczek nie jest przesunięty na jakieś -2 albo dalej. Jeśli tak, to to jest powód. Nie wiem co wcisnęłaś dokładnie, że to zmieniłaś ale być może to działa jak u mnie - wciśnij migawkę delikatnie a potem od razu pokrętło od nastaw tak, aby wskaźniczek wrócił na środek. Jeśli się uda, to super (o ile zgadłam co zaciemnia).
5. Jakbyś się jakimś cudem uporała z tą ciemnością, to ustaw pokrętło na tryb AV, tym samym pokrętłem co namieszałaś :) ustaw sobie przysłonę np. na 2.0, i porób kilka zdjęć (dobrze by było też ustawić punkt ostrości na jeden i na centralny ale na czuja nie wiem gdzie to u Ciebie a nie mam czasu szperać w necie). Jak będzie wszystko ok, to zmieniaj sobie ustawienia przysłony od 1.4 do np. 11 i patrz co się dzieje z jasnością zdjęcia i głębią ostrości. Potem popróbuj z trybem TV - przy tym obiektywie statystycznie czas naświetlania dłuższy niż 1/50 (odrwrotność ogniskowej) da Ci poruszone zdjęcie. Ale popatrz, potestuj. Zostaw ten tryb M na razie tylko na zdjęcia z flashem. Wtedy najprostsze ustawienie to ustaw przysłonę jaką chcesz (w zależności od GO jaką chcesz uzyskać), ustaw czas jaki chcesz (w zależności od tego, czy chcesz i jak odwzorować jakiś ruch - dla obiektów statycznych ja bym na razie ustawiła nie dłużej niż 1/50) a lampa dobłyśnie tyle, ile jej zbraknie do prawidłowej ekspozycji.
Daj znać co z tymi ciemnymi zdjęciami...
jesteś cudowny:) faktycznie jest na -2,0 ale te czarne zdjęcia tylko w trybie manualnym;) także go na razie zostawiam niech trwa póki co w ciemnościach:) głębia ostrości to chyba to co na początku daje największą frajdę, bo w mojej małpce tego się nie dało zrobić a widziałam takie zdjęcia tylko w necie do tej pory:) także ustawię sobie na AV. Dowiem się do czego ta kreska? to trzecie ustawienie pokrętła?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
freaku
Wydaje mi się, że włącznik przestawiłaś jednym klikiem z pozycji off a powinnaś zrobić dwa kliki na tą kreskę (przy jednym - kółko tylne jest nieaktywne) a poza tym tak jak poprzednicy:
górne pokrętło - czas
tylne - przysłona
przycisk iso + tylne kólko - iso
tak właśnie zrobiłam i mi te kółka w ogóle nie działały:/ lubię was konkretne chłopaki:) są ludzie którym trzeba pewne sprawy łopatologicznie, zwłaszcza jeśli chodzi o kwestie techniczne:)
to tak w praktyce: kiedy ustawiać na ON a kiedy na tę KRESKE?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
Zawsze na kreskę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Zawsze na kreskę.
to po co ten tryb ON?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
nie używaj tego środkowego "włączenia"
-
jak znajdę to mogę podesłać instrukcję polską
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
... tak też zrobiłem.
Z korzyścią dla, miejmy nadzieję, wielu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
to po co ten tryb ON?
RTFM
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
to po co ten tryb ON?
Pewnie po to samo, co zielony kwadrat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1717
nie używaj tego środkowego "włączenia", tylko ON/OFF..
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Zawsze na kreskę.
:roll:
-
tego pdf nie da się czytać na kompie bo tekst jest odwrócony a jak wciskam drukuj to mi to drukuje 1 stronę mega długo i mi to zje cały tusz zaraz:( po 2 stronach anulowałam. Może mi ktoś wyśle swoją książeczkę skoro już znacie te wszystkie funkcje?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
tego pdf nie da się czytać na kompie bo tekst jest odwrócony a jak wciskam drukuj to mi to drukuje 1 stronę mega długo i mi to zje cały tusz zaraz:( po 2 stronach anulowałam. Może mi ktoś wyśle swoją książeczkę skoro już znacie te wszystkie funkcje?
Menu View / Rotate view / Counterclockwise.
-
Nie ma to jak wiara w magię trybu M. "Jak się uczyć to tylko trybu M". Większość zdjęć które pokazuję robię ma M i bez światłomierza tzn. światło ustawiam na oko i nic z tego nie wynika. Proponuję rozkminić tryb A i korektę ekspozycji, a potem jak działa i co pokazuje światłomierz, a na koniec histogram i tryb M straci trochę magii.
-
znalazła się dobra dusza, która mi wyśle wersję papierową:) z góry dziękuje serdecznie:) podoba mi się to forum i o ile stan czerwonych kartek i punktów karnych pozwoli to na pewno zostanę na dłużej:) zanim przyszedł aparat to sobie kupiłam do niego karty SDHC takie jakie miałam do małpki żeby móc od razu fotografować a tu zonk jakaś nietypowa karta wielgachna:) dobrze, ze mi ją sprzedający dodał gratis:)
-
a czy z apratem dostałaś oprogramowanie?
-
nie zebym coś.. ale wyczuwam ze są to jakieś jaja...xD
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1717
staram się tak na wesoło pisać i nadrabiać humorem ewidentną nieporadność techniczną, ale na pewno sobie z nikogo nie żartuje. Po prostu jak dla mnie ta lustrzanka jest skomplikowana bo nie miałam nigdy w rękach nawet takiej podstawowej
nie dostałam oprogramowania: dostałam kartę CF, ładowarkę, baterię dodatkową, kabel USB i przejściówkę do ang wtyczki aha i pasek.
-
mk1 jak już powinniście wiedzieć nie jest w sprzedaży więc mowa tutaj o używanym sprzęcie.
-
przede wszystkim musisz sprzedac obiektyw ktory kupilas i zakupic 50 mm ale z literka L
Inaczej zdjecia nadal nie beda zbyt dobre
-
adam1717 to wiemy że używany, jaki to ma i z czym związek???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
przede wszystkim musisz sprzedac obiektyw ktory kupilas i zakupic 50 mm ale z literka L
.... zostawie to bez komentarza:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
niestety na obiektywy klasy L mnie nie stać, czytałam o nich dużo ale póki co to nie moja liga. Poza tym może najpierw się nauczę czegokolwiek, bo jak stanę z tym obiektywem L jak osioł nie wiedząc nadal tak jak teraz jak w ogóle zmieniać wartości danych parametrów nie mówiąc już o świadomym ich doborze to dopiero wątpie żeby mnie ktoś nie uznał za kiepskiego żartownisia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fotokor1
adam1717 to wiemy że używany, jaki to ma i z czym związek???
Związek może mieć z brakiem instrukcji, bo nowe ze sklepu to mają obowiązkowo.
-
Jacek swoją 5d kupiłam od człowieka jako używaną wraz ze wszystkim i sprzedałam człowiekowi wraz ze wszystkim, tak że to niczego nie dowodzi:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
tego pdf nie da się czytać na kompie bo tekst jest odwrócony a jak wciskam drukuj to mi to drukuje 1 stronę mega długo i mi to zje cały tusz
Taaa... czytać się nie da... tuszu szkoda, ale tylko swojego:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
znalazła się dobra dusza, która mi wyśle wersję papierową:)
... i ma tusz za darmo:evil:
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1717
Też tak myślę. Chyba dajecie się wkręcać...
Rozumiem radość z nowej zabawki, ale dostając instrukcję w PDF-ie zajęłabym się najpierw jej przeczytaniem. Są tam rysunki z opisem do czego który przycisk, kółko itd. służy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fotokor1
Jacek swoją 5d kupiłam od człowieka jako używaną wraz ze wszystkim i sprzedałam człowiekowi wraz ze wszystkim, tak że to niczego nie dowodzi:mrgreen:
no widzisz ale mi o to chodziło co napisał Jacek:)
-
do czego służy ten przycisk ze śnieżynka w trybie Av?