-
Pytanie: Wybór telefonu?????
Musze na dniach kupić nowy aparat. Nowy lub używany. Co wybrać? Rozważam Iphone 4s i samsunga galaxy sIII. Nigdy nie używałem iphona. Ten samsung jest zachwalany. W sumie telefon ma mi słuzyć do dzwonienia i przeglądania internetu. Nigdy nie uzywałem smartphona, a wyłącznie tradycyjnych aparatów. Zachwalają samsunga z uwagi na androida i duzo tanich lub pirackich aplikacji ale w sumie dla mnie nie jest to jakieś super ważne. Skłanaim się chyba ku iphone. Co wy na to?
-
Odp: Pytanie: Wybór telefonu?????
Miałem iPhone 3GS świetny intuicyjny i pewnie jakby mi nie ukradli dalej bym miał
Podstawowy minus to komunikacja z kompem . przesłanie czegokolwiek na telefon lub s powrotem to mordęga wszystko przez ajtiunsa , no chyba ze pracuje się na makintoszu
Mam GALAXY S PLUS i może wydaje mi się trochę bardziej mułowaty niż ale komunikacja z kompem bajer listy kontaktów ,kalendarz, terminarz , wszystko pięknie chasa
Jakbym miał nie podłączać do kompa tel to brałbym apla
-
Re: Pytanie: Wybór telefonu?????
Ja proponuję to co poniżej:
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
-
System apple jest bardziej spójny i efekowny. Android, zwłaszcza po rootowaniu jest bdb dla poweruserów. Jeśli chodzi o same telefony, dla systemu googla masz całą ich armię w pełnym zakresie cenowym w przeciwieństwie do ios. Nie wiem jak jest z personalizacją interfejsu i kompatybilnością wsteczą aplikacji w iphonach, ale w androidzie można konfigurować bardzo wiele, a dla systemów przygotowanych przez niezależnych developerów (wymaga roota) niemal wszystko. Rzadko pojawiają się problemy z brakiem kompatybilności aplikacji. Większość wspiera androida 2.2 w górę.
Osobiście używam HTC HD2 (pierwotnie Windows Mobile 6.5) z androidem 2.3.7, ale miałem już kilka wersji androida ics i jelly bean. Akurat HD2 jest wyjątkowy jeśli chodzi o wybór wersji systemu, ale każdy telefon natywnie działający na androidzie też daje spore możliwości.
Jeśli telefon ma być kombajnem do wszystkiego: filmy, gps, telefon, net, muzyka komunikacja z innymi urządzeniami i pc, polecam telefony androidowe. Jeśli chcesz gotowy produkt jako telefon i przeglądarkę netu (nie ujmując nic wielkiej bazie programów na ios), możesz zapłacić więcej (za gorszą wydajność, ale tylko hardwarowo, bo większy wpływ na wydajność ma zamkniętość i spójność ios), chyba lepszy będzie iPhonie.
-
O samsungach spotykałem opinie, że są marnie wykonane. Osobiście nie miałem, więc info opiera się na cudzych opiniach.
A przy okazji spytam, czy zna ktoś jakiegos nowego smartfona na Androidzie z klawiaturą sprzętową (Qwerty). Coś jak obecnie używana przeze mnie Nokia E7.
-
http://www.google.pl/search?hl=pl&cl...iw=320&bih=508
Samsungi z wyższych półek są dobrze spasowane i dość eleganckie. Co innego tańsze. Porównanie htc wildfire s z samsungiem ace na przykład jest jednoznaczne. Samsung wygląda mocno plastikowo.
-
Re: Pytanie: Wybór telefonu?????
Cytat:
Zamieszczone przez
kristek
O samsungach spotykałem opinie, że są marnie wykonane. Osobiście nie miałem, więc info opiera się na cudzych opiniach.
A przy okazji spytam, czy zna ktoś jakiegos nowego smartfona na Androidzie z klawiaturą sprzętową (Qwerty). Coś jak obecnie używana przeze mnie Nokia E7.
Z klawiaturą sprzętową to jakieś Motorole są.
A co do jakości wykonania Samsunga - to prawda, że SGS3 sprawia wrażenie mocno plastikowego.
Nexus to zupełnie inna bajka. Nie chwalę dlatego, że mam, tylko mam dlatego, że chwalę ;)
Robiłem intensywny research przed kupnem. No i czysty Android jest o niebo lepszy od tych dziwnych wynalazków producentów. Z tym, że na szczęście w większości telefonów można sobie soft łatwo zmienić.
I tu największa zaleta (poza ceną) androida w stosunku do iPhone.
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szuwary
czysty Android jest o niebo lepszy od tych dziwnych wynalazków producentów.
Dokładnie. Co ciekawe nakładki typu HTC Sense czasem wręcz wprowadzają ograniczenia w stosunku do systemu, który stanowił dla nich bazę wyjściową.
Nexusy są też pierwsze w kolejce do update'u systemu.
Wysyłane z mojego NexusHD2 za pomocą Tapatalk 2
-
ja bym nie zapominał o możliwości obsługi flash - na iphone będziemy się stale denerwować że coś nie działa.
-
Jeszcze 2 lata temu bym powiedział Nokia - ale teraz czy wybierzesz Galaxy czy Iphona będziesz zadowolony, to po prostu dobre telefony. Mnie osobiście android trochę wkurza w obsłudze, iOS jest bardziej spójny ale to z kolei zamknięty system. Jeśli nie lubisz bajerów a po prostu potrzebujesz telefonu to chyba jednak iphone bedzie lepszym wyborem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartek_
Musze na dniach kupić nowy aparat. Nowy lub używany. Co wybrać? Rozważam Iphone 4s i samsunga galaxy sIII. Nigdy nie używałem iphona. Ten samsung jest zachwalany. W sumie telefon ma mi słuzyć do dzwonienia i przeglądania internetu. Nigdy nie uzywałem smartphona, a wyłącznie tradycyjnych aparatów. Zachwalają samsunga z uwagi na androida i duzo tanich lub pirackich aplikacji ale w sumie dla mnie nie jest to jakieś super ważne. Skłanaim się chyba ku iphone. Co wy na to?
Na Twoim miejscu ani chwili bym się nie zastanawiał.
Między iphonem a resztą konkurencji jest przepaść.
Inni konkurenci to samsung galaxy III i sony xperia S ale jeśli je porównasz z iphonem, to decyzja będzie oczywista. :)
Pozdrówka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
Na Twoim miejscu ani chwili bym się nie zastanawiał.
Między iphonem a resztą konkurencji jest przepaść.
dokładnie.
iphon był dobry pięć lat temu, teraz dał się sporo wyprzedzić i w zasadzie zbyt wielu wyróżniających cech już nie posiada. :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
Inni konkurenci to samsung galaxy III i sony xperia S ale jeśli je porównasz z iphonem, to decyzja będzie oczywista. :)
dokładnie.
jeżeli znasz się na rzeczy, jesteś, jak tu już wspomniano, poweruserem, wiesz o co chodzi i nie lubisz, jak producent telefonu kroi cię na prawo i lewo - wybierasz smartfona z androidem.
poza tym nie xperia S, tylko już T albo nawet Z.
ale jednak brałbym galaxy S3 (droższy), albo nawet S2 (trafia się już chyba od złotówki).
natomiast jeżeli, jak napisałeś, chcesz tylko dzwonić i przeglądać sieć (choć z ograniczeniami) i lubisz jak producent telefonu decyduje za ciebie, bo nie za bardzo ogarniasz tę technologię (a zapewne tak jest, skoro pytasz) - to bierzesz iphone.
proste? proste. 8-)
-
Zdecydowanie polecam telefon z jabłuszkiem.
Sent from my iPhone whilst on a toilet.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
ja bym nie zapominał o możliwości obsługi flash - na iphone będziemy się stale denerwować że coś nie działa.
Mozesz spokojnie zaczac zapominac o flashu - Adobe przestalo wspierac flasha na Androida. Ten przezytek nie jest juz rozwijany i zastepuje go HTML5.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Mozesz spokojnie zaczac zapominac o flashu - Adobe przestalo wspierac flasha na Androida. Ten przezytek nie jest juz rozwijany i zastepuje go HTML5.
Super - w takim razie mam chyba jakąś paranoję nie widząc filmików czy np fishki i dziesiątek innych na IOS widząc je jednocześnie na androidzie. Zdalne przeglądanie komputera przez popularne serwisy w internecie udostępniające taką możliwość czy setki innych narzędzi które mogę obsłużyć przez androida na którym mam telefon a nie ma opcji przez ipada. O udostępnieniu internetu i odpłatności użytecznych aplikacji na ios nie wspomnę - co również nie jest problemem w androidzie.
Jeśli jesteśmy aktywnym użytkownikiem i mamy możliwość na co dzień używać obu systemów to przy konieczności wyboru odpowiedź jest tylko jedna = android. Jeśli używamy do dzwonienia i lubimy się bawić w iTunes to cokolwiek wybierzemy będzie ok z przewagą na stronę IOS. Jeśli chcemy szpanować jak tępe dzieci neostrady to iPhone będzie do tego idealny - dostajemy jednocześnie wstęp do elity fanatyków, którzy nie widzą świata bez zgnitych owoców a cała reszta świata nie używająca jabłuszka to wieśniaki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
Super
Od 4.1.4 Android nie ma zaimplementowanej obslugi Flasha.
flash, flash player, adobe, android, jelly bean, android 4.1
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
Jeśli chcemy szpanować jak tępe dzieci neostrady to iPhone będzie do tego idealny - dostajemy jednocześnie wstęp do elity fanatyków, którzy nie widzą świata bez zgnitych owoców a cała reszta świata nie używająca jabłuszka to wieśniaki.
A jak widać na powyższym przykładzie kupując Androida wchodzimy do grona hejterów którzy nie mogą znieść że ktoś wybrał coś innego .. sam nie wiem co gorsze ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
A jak widać na powyższym przykładzie kupując Androida wchodzimy do grona hejterów którzy nie mogą znieść że ktoś wybrał coś innego .. sam nie wiem co gorsze ;)
Nie wiem jak można być hejterem mając oba urządzenia i je porównując na codzień. Ja odnoszę się jedynie do postów mówiących że jedynie iPhone nadaje się do użytkowania - jeśli do tego celem jest oglądanie internetu to podaję dowód na to że chwalenie przy niewiedzy jest cokolwiek dziwne i zalatuje fanatyzmem. iPhone i iPad to nie złe urządzenia - to urządzenia dedykowane dla innego grona odbiorców - np posiadających mac'ki. Czy jednak to ma być wyznacznikiem wyboru czy indywidualne potrzeby po analizie wad i zalet każdego rozwiązania.
Gdyby kryterium było: stabilność przy instalacji nowych programów i gmeranie w oprogramowaniu - niewątpliwym zwycięzcą byłby iPhone - lecz to nie to kryterium było podstawą tematu. Rozróżniaj proszę hejterstwo od analizy wad i zalet. Jak poszukasz na forach - szczególnie amerykańskich to zrozumiesz dlaczego taką mam opinię o użytkownikach - wydaje mi się że 90% piszących o iPhone to dzieci bezrozumne i bez podstawowej wiedzy informatycznej używające telefonu do smsów i ustawienie dzwonka z mp3 ich w większości przerasta więc powstają dowody że fabryczne są jedynymi dedykowanymi i nie wolno zmieniać ...
Edit - literówka
Edit 2 - Link: http://flash-player.softonic.pl/android and http://www.mgsm.pl/pl/aktualnosci/23...-inwencji.html
-
Rzeczywiście aż przykro czytać posty napisane takim językiem. iPhone pod wieloma względami jest lepszym telefonem. Choćby kontakt z urządzeniem sam w sobie jest niezwykle przyjemny. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że to andek jest dla młodszych ludzi, którzy mają czas na customizację i częstszy kontakt z gadżetem niż czysto praktyczny.
Wtyczka flash rzeczywiście zniknęła z google play. Ale nie mówiłbym jednoznacznie, że nie ma sposobu na obsługę flasha w nowszych wersjach systemu. Polecam wyszukiwarkę,... co jest kolejnym dowodem na to, że android jest dla ludzi z zapałem do kombinowania. Można na nim zrobić niemal wszystko, o ile ma się ochotę poczytać i popróbować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
Nie wiem jak można być hejterem mając oba urządzenia i je porównując na codzień.
Ja tym bardziej, ale popatrz na slowa jakich uzywasz piszac o produktach apple oraz ich uzytkownikach.. jesli to nie hejterstwo to moze brak kultury i dystansu?
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
Jak poszukasz na forach - szczególnie amerykańskich to zrozumiesz dlaczego taką mam opinię o użytkownikach - wydaje mi się że 90% piszących o iPhone to dzieci bezrozumne i bez podstawowej wiedzy informatycznej używające telefonu do smsów i ustawienie dzwonka z mp3 ich w większości przerasta więc powstają dowody że fabryczne są jedynymi dedykowanymi i nie wolno zmieniać ...
Samochod, sprzet foto czy agd tez sam sobie naprawiasz? Umiesz tez tynkowac, cerować i klasc glazure? Programy tez sobie piszesz? Super, ale ja nie potrzebuje konczyc MIT zeby moc obslugiwac komputer lub tym bardziej telefon! Liczy sie prostota. Chce wyjac telefon z pudelka i zaczac go uzywac, a nie wgrywac modyfikacje i narazac sie na niepowodzenie lub utrate gwarancji. Nie mam na to ani czasu, ani checi - z bycia domoroslym informatykiem wyroslem 10lat temu. Nawet jesli tego nie rozumiesz to to uszanuj, a nie wyzywaj od bezrozumnych dzieci.
-
iPhone jest ładny, ma stabilny, przejrzysty system i to wszystko. Jeśli masz zamiar wgrywać nań filmy, muzykę, zdjęcia itp. zaczynają się schody. No i w przeglądarce nie działają strony flashowe.
Ja osobiście używam SGS3, ale teraz jednak trochę mi przeszkadzają jego gabaryty. Wolałbym raczej coś mniejszego troszkę, może jakaś Xperia. Wcześniej miałem SGS2 i chyba był optymalny, leciutki, bateria trzymała 3 dni. W S3 bateria trzyma 2 do 3 dni. Aha - S3 nie ma optymalnego ustawienia nasycenia koloru - w trybie standard jest przekolorowany, w trybie neutral kolory są blade. Obydwa telefony bardzo stabilne - praktycznie w ogóle się nie wieszają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
ale ja nie potrzebuje konczyc MIT zeby moc obslugiwac komputer lub tym bardziej telefon! Liczy sie prostota. Chce wyjac telefon z pudelka i zaczac go uzywac, a nie wgrywac modyfikacje i narazac sie na niepowodzenie lub utrate gwarancji.
Jeśli poczułeś się dotknięty jednym z cytatów z for dla właścicieli produktów apple to bardzo przepraszam. Nie chciałem Cię urazić.
Nie mogę też napisać w takim razie że opisujesz swoje wrażenia wg cech, które sobie narzuciłeś a nie odnosisz się do tematu i kluczowych cech użytkowania opisanych przez założyciela - bo to by skutkowało również tym że byś się obraził. Masz rację chwaląc iPhone wg cech które podałeś - dla tego opisu jest to z pewnością lepsze urządzenie - ale czy odnosi się do tematu ...
Jeszcze raz przepraszam jeśli ktoś się poczuł dotknięty tonem cytatów (oczywiście wyrwanym z kontekstu) - jeśli chcecie sprawdzić jak jest na forach apple'a - proponuję poszukać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
jeśli chcecie sprawdzić jak jest na forach apple'a - proponuję poszukać.
Jest identycznie jak na forach androida, tyle ze nadaja w 2ga strone. Ale chyba nie o tym temat, a o samych urzadzeniach ;)
Ze wzgledu na gabaryty, prostote, bezkonfilktowa obsluge oraz to co produkt oferuje prosto po wyjeciu z pudelka zdecydowanie namawiam na iPhone.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
...
Jeszcze raz przepraszam jeśli ktoś się poczuł dotknięty tonem cytatów - jeśli chcecie sprawdzić jak jest na forach apple'a - proponuję poszukać.
Lepiej nie, bo to tylko niepotrzebne napędzanie negatywnej energii :twisted: To że banda osobników - nazwijmy ich - niezbyt rozwiniętych intelektualnie, podnieca się jakimś produktem (w tym wypadku ajfonem) nie znaczy że normalni ludzie nie mogą tego używać. I każdy w adidasach to debil, o dresie nie wspominając.
-
Odpowiadając stricte na temat i zakładając, że założyciel tematu chce tyle, co pisze i nie więcej oraz jest w stanie wydać tyle, to zdecydowanie polecam złego iphona.
-
Schody? Nie przesadzaj iTunes jest banalny w tym zakresie.
-
A ja zaproponuję inną drogę. Nowoczesne telefony - smarfony, pełnię swoich mozliwości pokazują w integracji z komputerem. Wychodząc z tego założenia, masz komputer apple`a kup iphone`a, masz windowsy, zastanów się nad telefonem z winmobile, najlepiej 8, co do androida ilość wersji przynajmniej we mnie nie budzi zaufania, ale akurat andoidem się nie bawiłem, może więc nie jestem obiektywny.
Dzieciaki mają ipone`a chyba 4, ja użytkuję nokię lumię na winmobile7,5 (też kafle jak w win8 - szczerze polecam) i szczerze mówiąc nie widzę przewagi jednego nad drugim. Jesli odrzucisz wszelkie te bzdury marketingowe i kult jednej słusznej marki, to okaże sie że pod względem łatwosci użytkowania, funkcjonalnosci i wygody są to podobne produkty, powiem więcej jest sporo podobnego oprogramowania na oba systemy, różnią sie trochę filozofią, ale to już kwestia gustu. A Nokia wbrew temu co pisano (bo ostatnio okazuje się że na produkcji smartfonów z winmobile 8 nieźle zarobiła i akcje poszły w górę) jest nadal taka jak była, wyjmujesz telefon z pudełka i zaczynasz używać, bez czytania instrukcji, ale jeśli Cię to nie przekonuje to inną wiarygodną firmą majacą w ofercie telefony z winmobile 8 jest HTC (też miałem poprzednio 2 telefony na win 6 i 6,5).
Konkludując, używasz komputera appple`a kup iphone`a, używasz windozy kup telefon z winmobile najlepiej 8.
-
W zasadzie to iTunes nie jest do niczego potrzebny - telefon jest w stanie funkcjonowac bez istnienia komputera. Nie rozumiem tylko narzekan na iTunes ... jest napisany w innym jezyku czy tak ciezko go sie obsluguje? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Smok
Konkludując, używasz komputera appple`a kup iphone`a, używasz windozy kup telefon z winmobile najlepiej 8.
Też się zastanawiam nad win8 tym bardziej że to mam teraz w komputerach, powiedz proszę jak z dodatkowym oprogramowaniem ?
Nikt się do tego nie odnosi do tej pory ale większość użytkowników korzysta z navigacji w telefonie - użytkownicy iPhona mają tu baaaardzo dużo do powiedzenia bo mają najlepsze z map ... ale pozostawiając już kpinę z iPhona czy możesz Smoku opisać narzędzia i do nawigacji w telefonach z win8 ? Dostęp do danych google maps, dostęp do legalnego darmowego oprogramowania, mapy nokii ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
Nikt się do tego nie odnosi do tej pory ale większość użytkowników korzysta z navigacji w telefonie - użytkownicy iPhona mają tu baaaardzo dużo do powiedzenia bo mają najlepsze z map ...
Do nawigacji uzywam aplikacji TomTom, a wczesniej Automapy. Sa tez darmowe mapy Google jak i wiele innych. Nie bardzo rozumiem skad w Twoich postach ciagle przytyki i nasmiewanie sie w stylu ktory zarzucasz uzytkownikom boardow poswieconych Apple?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Do nawigacji uzywam aplikacji TomTom, a wczesniej Automapy. Sa tez darmowe mapy Google jak i wiele innych. Nie bardzo rozumiem skad w Twoich postach ciagle przytyki i nasmiewanie sie w stylu ktory zarzucasz uzytkownikom boardow poswieconych Apple?
Weź wreszcie człowieku czytaj ze zrozumieniem bo coś mi się wydaje że masz zdolność rozumienia tego co napisałem podobnie jak mapy ios prowadzą ludzi ... jeszcze raz Ci napiszę: MAM IOS, znam jego wady. To że niedawno IOS poległ dopuszczając możliwość korzystania z map googla nie oznacza iż jest to fabryczna navigacja wspierana przez IOS - przetestuj navi googla na androidzie porównaj z IOS i się wypowiadaj, przetestuj rozpoznawanie głosu, odniesienie do kontaktów, możliwości pracy w tle, obsługę przy tym telefonu i wypowiedz się o konkretach a przestań się wreszcie do mnie odnosić - czy ja się odnoszę do Ciebie czy do IOS a Ty wszystko bierzesz personalnie jak dziecko ...
Apple w końcu naprawił mapy w iOS6. To znaczy dopuścił aplikację Google Maps do App Store
-
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
Weź wreszcie człowieku czytaj ze zrozumieniem bo coś mi się wydaje że masz zdolność rozumienia tego co napisałem podobnie jak mapy ios prowadzą ludzi ... jeszcze raz Ci napiszę: MAM IOS, znam jego wady. To że niedawno IOS poległ dopuszczając możliwość korzystania z map googla nie oznacza iż jest to fabryczna navigacja wspierana przez IOS - przetestuj navi googla na androidzie porównaj z IOS i się wypowiadaj, przetestuj rozpoznawanie głosu, odniesienie do kontaktów, możliwości pracy w tle, obsługę przy tym telefonu i wypowiedz się o konkretach a przestań się wreszcie do mnie odnosić - czy ja się odnoszę do Ciebie czy do IOS a Ty wszystko bierzesz personalnie jak dziecko ...
Apple w końcu naprawił mapy w iOS6. To znaczy dopuścił aplikację Google Maps do App Store
spokojnie :D
odwieczna walka fanbojów jabłuszka z resztą świata trwa i będzie zawsze trwać ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
Weź wreszcie człowieku czytaj ze zrozumieniem bo coś mi się wydaje że masz zdolność rozumienia tego co napisałem podobnie jak mapy ios prowadzą ludzi ... jeszcze raz Ci napiszę: MAM IOS, znam jego wady.
Super. Ale ja nie o tym pisze ze nie masz i ze nie znasz, tylko ze hejtujesz Apple co 2gi post jak nastolatek. Nie rozumiem tylko po co? Bo to ze sam tego nie dostrzegasz jestem w stanie zrozumiec.
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
przetestuj navi googla na androidzie porównaj z IOS i się wypowiadaj
Potestuj nawigacje google tam gdzie nie ma zasiegu... ;) Do nawigowania sa programy do nawigacji, a nie mapy Google czy iOS.
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
czy ja się odnoszę do Ciebie czy do IOS a Ty wszystko bierzesz personalnie jak dziecko ...
Tak też sądziłem że nie zrozumiesz co do Ciebie piszę. Trzymaj ten poziom dalej, bo nieźle Ci idzie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
ile kosztuje taka aplikacja? Bo to chyba jedna z nielicznych rzeczy poza dzwonieniem i przeglądaniem internetu, która byłaby potrzebna. Pozatym chciałbym polączyć telefon kablem audio jack z radiem samochodowym. Zastanawiam się czy iphone będzie rozpoznawał zwykłą mp3 przekonwertowaną z youtube?
-
Autor tematu napisał, że telefon ma służyć także do przeglądania internetu. Dlatego też polecam samsunga gsIII ze względu na rozmiar ekranu. Bo co z tego, że w iphonie mamy ogromne zagęszczenie pikseli skoro do przeglądania stron www na 3,5 calach bez ich przybliżenia potrzeba lupy? Byłbym w stanie nawet poświęcić te kilka milisekund więcej na zaladowanie strony.
Nieźle prezentuje się też nowa lumia 920. Owszem, aplikacji dużo nie ma, ale kolega sam pisał, że mu na tym nie zależy. Windows Phone 8 działa zdecydowanie stabilnej niż android. Dodatkowo dostajemy fabrycznie mapy nokii z nawigacja i pancerną obudowę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartek_
ile kosztuje taka aplikacja? Bo to chyba jedna z nielicznych rzeczy poza dzwonieniem i przeglądaniem internetu, która byłaby potrzebna.
Obecnie 50EUR, ale bywaja promocje.
https://itunes.apple.com/pl/app/tomt...394389818?mt=8
-
Co do nawigacji to standardowo mam w nokii nokia nawigacja i nokia mapy + dodatkowe programiki ściagnięte za free bardziej do biegania i śledzenia trasy gps tracker, gps info. Co do ściagania to standardowo jest kafel marketplace i drugi bardziej wybiórczy top aplikacje, masz mozliwość wyboru spomiędzy kategorii pewnie już setek programów i free i płatnych, a dodatkowo telefon sam podpowiada nowe czy interesujące programy.
Wszystko bardzo intuicyjne i proste.
Od kiedy mam doskonałą nawigację zintegrowaną i updatowaną w samochodzie rzadziej używam telefonu, aczkolwiek te programy o których wspomniałem standardowe nokii w W-wie, bo tam ich uzywałem sprawdzały sie świetnie, co do dalekiej trasy nie testowałem, w każdym brazie nie pokazywały takich dziwadeł jak nowe nawigacje apple`a.
A dodatkowo możesz instalować komercyjne nawigacje typu automapa, którą polecam i którą użytkowałem w poprzednim telefonie na win 6,5. I to jest kolejny argument za winmobile na naszym rynku, dostępność doskonałego oprogramowania komercyjnego na winmobile, o wersjach na apple`a nie słyszałem.
Tak z innej beczki, niedawno czytałem prognozę jednego z analityków dot rynku telefonów, apple się przegrzało, ile jeszcze można wciskać kit o eksluzywności produktu, który stał sie popularny, a z tej samej prognozy winmobile dopiero się rozwija :)
Ale tak jak napisałem poprzednio, odłóż stereotypy na bok.
To tak jak z fotografią, wchodzisz w system po całości, body i obiektywy, podobnie jest z komputerami, tabletami i telefonami, aby w pełni z nich czerpać, z pełnej integracji, trzeba się zdecydować na jakiś sytem, jedynymi wielkimi graczami są windoza i apple, mieszanie nie ma sensu.
A idąc dalej i patrząc pod wzgledem ekonomicznym za podobną wydajność windoza jest tańsza (sporo), masz nadmiar pieniędzy i chcesz płacić za logo jabłuszka...(żeby nie było, komputerem apple`a tez sie bawiłem i mam porównanie)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
Weź wreszcie człowieku czytaj ze zrozumieniem bo coś mi się wydaje że masz zdolność rozumienia tego co napisałem podobnie jak mapy ios prowadzą ludzi ...
Porzuć ten ton proszę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
tylko ze hejtujesz Apple co 2gi post jak nastolatek. Nie rozumiem tylko po co?
Potestuj nawigacje google tam gdzie nie ma zasiegu... ;) Do nawigowania sa programy do nawigacji, a nie mapy Google czy iOS.
1. nie hejtuje tylko wykazuję wady - bawi mnie jak ludzie potrafią bronić wadliwych rozwiązań, dla niektórych nie istnieje świat poza apple i gotowi go bronić jak pies kości. Jak im strona nie działa to nie telefon jest winny ale strona nie warta użytkownika ipona, jak navi fabryczna jest do bani to brońmy navi płatnej,
2. mapy da się pobrać na androidzie - ale po co to wiedzieć ... przecież iphone jest lepszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
bartek_
ile kosztuje taka aplikacja? Bo to chyba jedna z nielicznych rzeczy poza dzwonieniem i przeglądaniem internetu, która byłaby potrzebna. Pozatym chciałbym polączyć telefon kablem audio jack z radiem samochodowym. Zastanawiam się czy iphone będzie rozpoznawał zwykłą mp3 przekonwertowaną z youtube?
1. tomtom mnie kosztował około 70 euro na ipada, aktualizacja nowej wersji za 50 euro,
2. kablem się da,
3. mp3 - jedynie jeśli przepuścisz przez iTunes - nie da się wgrać bez tego do telefonu żeby działało, czyli odpada wgranie u kolegi czy w kafejce bez wcześniejszej instalacji i logowania się do systemu iTunes - pozostaje problem jak będziesz chciał przesłać przez bluetooth bez hackowania telefonu i masę innych ograniczeń ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Smok
To tak jak z fotografią, wchodzisz w system po całości, body i obiektywy, podobnie jest z komputerami, tabletami i telefonami, aby w pełni z nich czerpać, z pełnej integracji, trzeba się zdecydować na jakiś sytem, jedynymi wielkimi graczami są windoza i apple, mieszanie nie ma sensu.
i to w zupełności popieram - wydaje się idealnym podsumowaniem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
Przeglądarka Puffin obsługuje flash...
Kombajn - android.
Telefon - iphone, lumia.
Google zablokował mapy na produktach z winowsphone, stąd na wszystkich modelach mają być mapy od Nokii.
Nawigacja w Lumiach(oczywiscie darmowa) to poezja, prosta i skuteczna, jak cały system.
Najlepiej pójść do operatora i pomacać.
A Szajsung - tandetne wykonanie sg3, do tego telefon zamula/przycina już na półce sklepowej. Ale co kto lubi :-)
-
Samsung Galaxy SIII i iPhone 5 to dwa zupełnie różne telefony.
Po pierwsze: wybór jednego z nich to wybór całego systemu, w którym się będziesz obracał w przyszłości. To tak jak z decyzją Canon czy Nikon. Ta pierwsza puszka nie jest ważna, ważny jest system. Jeśli masz lub planujesz kupić iMaca, iPoda, iPada wybierz Apple. Jeśli nie korzystasz z tych produktów wybierz Androida.
Po drugie: zastanów się co dla Ciebie jest najważniejsze i ważne w telefonie. Przeglądasz dużo stron w necie? Czy czas trzymania baterii jest absolutnie kluczowy czy jest na drugim miejscu? Czy często będziesz korzystał z aparatu w komórce? Czy telefonu będziesz używał do nawigacji? Jak ważna jest jakość wykonania? czy telefon będzie wystawiany na trudne warunki atmosferyczne kurz, woda, błoto?
Po trzecie: jak duże masz dłonie - czy raczej drobne czy jak bochny chleba?
Jeśli najważniejsza jest jakość zdjęć - Apple, jakość wykonania - Apple, bateria - żaden z nich, dużo przeglądasz stron w internecie - Samsung, nawigacja - Samsung, trudne warunki atmosferyczne - żaden z nich, masz duże dłonie - Samsung, masz niezbyt duże dłonie - Apple.
Po czwarte: znam ten rynek od podszewki. Korzystałem z wielu smartfonów i powiem Ci, że bardzo ważnym parametrem często pomijanym przez użytkowników jest wielkość ekranu vs wygoda obsługi. Wiadomo większy ekran to wygoda czytania stron, ale są granice. Wg mnie graniczą wielkością jest przekątna 4,7" - dla mnie to jest optimum, wszystko co jest większe jest po prostu za duże. Dłonie mam średniego rozmiaru (rękawiczki M). Ekran 5" i więcej ładnie wygląda i dobrze się sprawdza do nawigacji, ale taki telefon niewygodnie się trzyma w dłoni - jest za szeroki, czasem potrzeba użyć dwóch rąk bo np. idąc nie jesteś w stanie sięgnąć kciukiem po przekątnej ekranu. Ciężko go się przechowuje - po prostu nie mieści się do kieszeni, a nawet jak się zmieści to mocno ją wypycha. Tutaj mały iPhone lepiej się sprawdzi. Sama przekątna to nie wszystko - ważne są tez proporcje długość vs szerokość. Zanim kupisz telefon koniecznie go pomacaj. Jeśli masz wrażenie trzymania w dłoni "paletki do ping ponga" kup coś mniejszego. Najlepiej kiedy ekran jest długi, a dość wąski.
Po piąte: są inne ciekawe modele na tej półce cenowej. Od Samsunga Galaxy SIII lepszy jest HTC One X+, Motorola Razr Maxx (wersja z baterią 3300mAh) link wymiata pod względem czasu trzymania baterii - 3-4 dni to normalka, ma też doskonały ekran 4,7" jest świetnie wykonana - to jeden z najlepszych smartofonów jakich używałem w życiu, ma słaby aparat- nie umywa się do Apple, ale nowa kosztuje 1500zł, Samsung lada moment wypuści model Galaxy Xcover II oparty na Androidzie, ekran bdb jakości 3,7" wodo, kurzo i wstrząsoodporny z wydajną baterią link , sieć huczy też o premierze Galaxy S IV, która ma się wydarzyć w ciągu miesiąca-dwóch. Sony wypuszcza Xperię Z - telefon o rozdzielczość ekranu Full HD, z kamerą 13 MP, LTE i normie odporności na wodę i kurz IP67.
Po szóste: Windows niestety nie jest konkurencją dla iOS/Androida.
Mam nadzieję,że pomogłem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
subbar
nie hejtuje tylko wykazuję wady
Chodzi o styl w jakim to robisz, o nic więcej. Dalszą dyskusję sobie odpuszczam i pozdrawiam.
-
Dla mnie maksimum przekątnej ekranu jaką mogę tolerować w przenośnym przecież urządzeniu jakim jest telefon było 4,3 cala (tak miałem w htc hd2) a rękawiczki L, większe owszem wygodne do internetu, ale mało wygodne w użytkowaniu gdyż za duże.
Tak jak we wszystkim kwestia gustu i trzeba dobrac do siebie.
Ponownie podkreślam że nie bawiłem się andoidem, nie będę się o nim wypowiadał, ale postępując zgodnie z ideą integracji, czyli komputer, tablet, telefon w jednym systemie, andoid odpada, nie słyszałem o komputerach z andoidem w skali masowej.
Jako użytkownik windozy i mający dostęp do apple`a nie widzę żadnej róznicy jesli chodzi o łatwość użytkowania, ergonomię, wszystko sprowadza się do marketingu. O ile różnica w przypadku win 6 czy 6,5 a apple była nieznacznie na niekorzyść win, to obecnie win 7,5 lub 8 oba systemy są absolutnie porównywalne.
-
Dla mnie dla telefonu do dzwonienia i prostych czynnosci 3,7' i 800x480. Do netu - najlepszy by był galaxy note (używam dwóch ze względu na aero2).
Cytat:
Zamieszczone przez
Smok
A ja zaproponuję inną drogę. Nowoczesne telefony - smarfony, pełnię swoich mozliwości pokazują w integracji z komputerem. Wychodząc z tego założenia, masz komputer apple`a kup iphone`a, masz windowsy, zastanów się nad telefonem z winmobile, najlepiej 8, co do androida ilość wersji przynajmniej we mnie nie budzi zaufania, ale akurat andoidem się nie bawiłem, może więc nie jestem obiektywny.
Dzieciaki mają ipone`a chyba 4, ja użytkuję nokię lumię na winmobile7,5 (też kafle jak w win8 - szczerze polecam) i szczerze mówiąc nie widzę przewagi jednego nad drugim. Jesli odrzucisz wszelkie te bzdury marketingowe i kult jednej słusznej marki, to okaże sie że pod względem łatwosci użytkowania, funkcjonalnosci i wygody są to podobne produkty, powiem więcej jest sporo podobnego oprogramowania na oba systemy, różnią sie trochę filozofią, ale to już kwestia gustu. A Nokia wbrew temu co pisano (bo ostatnio okazuje się że na produkcji smartfonów z winmobile 8 nieźle zarobiła i akcje poszły w górę) jest nadal taka jak była, wyjmujesz telefon z pudełka i zaczynasz używać, bez czytania instrukcji, ale jeśli Cię to nie przekonuje to inną wiarygodną firmą majacą w ofercie telefony z winmobile 8 jest HTC (też miałem poprzednio 2 telefony na win 6 i 6,5).
Używam Windowsa 7 na PC i androida na telefonie. W HTC HD2 mogę zmienić system na windows mobile bez problemu.
Pytanie: jakie korzyści mi to przyniesie oprócz tego, że systemy będą miały podobną nazwę. Czego nie mogę teraz robić z androidem, a będę mógł z windowsem?
-
miałem już się nie odzywać ale powiem tak - zrezygnuj z iOsa i z adnka poczekaj na Sailfish - przynajmniej nie podpadniesz żadnym fanatykom
-
Rany :)
Dlaczego ja wiedziałem, że ten wątek tak się*skończy? ;)
A na serio - może subiektywnie, ale oparte na wielu latach obserwacji i "uczestnictwa" w różnego rodzaju świętych wojnach między zwolennikami różnych OSów (bardziej na komputerze, ale zawsze).
Teza: Android jest dla power userów
To jest absolutnie nieprawda. Power user może grzebać, modyfikować, zmieniać ROM, itd. Ale to nie jest przymus. Równie dobrze można grzecznie korzystać z tego, co dostaliśmy z telefonem.
Mam przyjaciela, który od lat używał iPhone (wszystkich po kolei, od pierwszej generacji) a w listopadzie zmienił na SGS3. Po dwóch dniach powiedział, że jest zachwycony. A teraz, po 2 miesiącach, tylko tę opinię podtrzymuje. Jest _totalnie_ nietechniczny.
Z drugiej strony: możliwość modyfikacji softu (wgrywania alternatywnych wersji) bardzo przedłuża żywotność*telefonu. Na iPhone dostajemy nowego iOSa tylko do czasu kiedy Apple uzna to za stosowne, a potem trzeba szorować do sklepu po nowy model telefonu. (tak, trzeba, gadanie, że "można zostać przy starej wersji" jest bardzo naciągane, bo wchodzą nowinki, nowe wersje aplikacji, które nie działają na starym systemie, itd. - trzeba zmieniać i koniec).
W Androidzie, jeśli wybierze się*popularny model telefonu, jest zupełnie inaczej. Oprócz Nexusa mam HTC Desire, to jest telefon trzyletni już. I mam na nim wgranego najnowszego Androida 4.2.
Jasne, nie jest to demon prędkości - ale działa całkiem przyzwoicie.
Teza: trzeba kupić telefon z takim OS jaki mamy na komputerze
Tutaj bez bicia mówię, że nie mam pojęcia jak się*sprawuje iPhone w zetknięciu z Windowsem czy Linuksem. Ani Windows z Mac OS X lub Linuksem.
Natomiast z całą pewnością Android współpracuje ze wszystkimi tymi systemami bez problemów.
Jeśli np. iPhone odmawia współpracy z Windowsem (powtarzam: _jeśli_), to moim zdaniem jest to tylko dowód na to, że należy się*od takiego sprzętu trzymać*z daleka.
W przeciwieństwie do aparatów foto (serio, ta analogia jest bez sensu), ew. niekompatybilności nie wynikają ze standardu mocowania obiektywu (czyli czegoś fizycznego / sprzętowego), a jedynie z celowego "vendor locking". Jeśli ktoś świadomie mi utrudnia życie, to ja bym go olał :P
-
Cytat:
Rzeczywiście aż przykro czytać posty napisane takim językiem. iPhone pod wieloma względami jest lepszym telefonem. Choćby kontakt z urządzeniem sam w sobie jest niezwykle przyjemny.
Zwłaszcza jak gubi zasięg... Piszę o 4S. Nadal ma z tym problemy. Może obdrapująca i gnąca się 5 nie ma.
iPhone są dla ludzi którzy lubią przepłacać i widzą wszędzie cebulę. :P Generalnie to pain in the ass. Ostatnio do mnie dzwoniła koleżanka jak zgrać jakieś pliki z dyktafonu, tak jak zdjęcia nie działało. Sama stwierdziła, że teraz to pójdzie do iCentrum a potem kupi Samsunga. :)
Cytat:
iPhone jest ładny,
Kwestia gustu. Te ostre krawędzie mi osobiście się nie podobają.
Androida włączasz i działa. Niesamowite. Nic nie trzeba robić. Za to możesz na przykład zmienić tapetę na co nie pozwala Windows Phone czy tam 8. :)
Polecam HTC z jednego powodu. Dają darmowy program z mapami. Bardzo fajne na wycieczki zagraniczne. Ściągasz przed wylotem plik do kilkuset MB i potem ładnie to hula z GPS. Warto.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Ze wzgledu na gabaryty, prostote, bezkonfilktowa obsluge oraz to co produkt oferuje prosto po wyjeciu z pudelka zdecydowanie namawiam na iPhone.
Na poczetek trzeba małą kartę SIM skombinować. Albo ultra małą. To tak w ramach wyjęcie z pudełka. HEH LOL.
Cytat:
czy ja się odnoszę do Ciebie czy do IOS a Ty wszystko bierzesz personalnie jak dziecko ...
On tak to wszystko bierze. :P
-
Jako użytkownik powiem dlaczego wziąłem SGSIII:
- po pierwsze pieruńsko szybki nawet na włączonym Oszczędzaniu Energii,
- po drugie jak na telefon z takim ekranem dość długo trzyma na baterii; ktoś wspomniał Motorolę Razor Maxx, sorry ale Motorola wykupiona przez google wycofuje się z Europy i póki nie wrócą z nowym produktem i pomysłem na rynek nie ma sensu kupować,
- ma wymienną baterię, a to oznacza że gdy zdechnie jedna można kupić drugą i wymienić w terenie,
- fenomenalna obsługa i szybkość,
- mogę sobie zrobić hotspot dla tabletu z androidem,
- fenomenalna synchronizacja poczty, mam dwa ważne konta pocztowe i nie muszę się bać, ze coś przegapię.
Dla mnie wadą niestety jest jego cienkość i śliskość, łatwo wypuścić z ręki. Lepiej od razu kupić jakieś solidne etui.
Dlaczego nie wziąłem iPhona 4, 4s czy 5? Dlatego, że nie chcę przepłacać bo Apple. Apple podobno nawet przekupywało dystrybutorów żeby nie obniżali cen poniżej pewnej ceny, bo wtedy produkt nie będzie "ekskluzywny" tylko masowy. Poza tym mają wbudowaną baterię, a to oznacza, że jeżeli nie ma się w terenie jakiegoś PowerBanku to jest się w czarnej ...
-
Krótko i na temat: iPhone: zamknięty rezerwat Apple. Jak jesteś fanbojem bierz. Windows 8: te kafle rażą moje poczucie estetyki. Jakby w średniowieczu mieli smartphone to właśnie tak by wyglądał ich interface. W porównaniu do Androida mało intuicyjna obsługa. Jak dla mnie tylko Android. Mam już dwa lata prawie i mi się nigdy nie zawiesił. HTC Desire Z. Kupiłem ze względu na sprzętową klawiaturę. Nie polecam, bo to niestety już wolny model.
Apple jest trochę jak Ikea. To już nie produkty. To filozofia życia. A coś takiego mi totalnie nie odpowiada. Produkt to produkt. Ma działać i być jak najbardziej kompatybilny. BTW to jak z hot spotem w iPhone? Da się to już zrobić? Czy nadal są jakieś bzdurne ograniczenia i trzeba robić jail break? Bo tego nie miałem okazji przetestować na 5. BTW to jakiś zółty ekran jest na iPhone 5. Za to głośnik bardzo dobry w porównaniu z 4S.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szuwary
Teza: Android jest dla power userów
To jest absolutnie nieprawda. Power user może grzebać, modyfikować, zmieniać ROM, itd. Ale to nie jest przymus. Równie dobrze można grzecznie korzystać z tego, co dostaliśmy z telefonem.
Mam przyjaciela, który od lat używał iPhone (wszystkich po kolei, od pierwszej generacji) a w listopadzie zmienił na SGS3. Po dwóch dniach powiedział, że jest zachwycony. A teraz, po 2 miesiącach, tylko tę opinię podtrzymuje. Jest _totalnie_ nietechniczny.
Właściwie napisałeś, że jest nie tylko dla poweruserów. Oczywiście, że jest gotowy do użycia, jest instalowany w sprzęcie dla wszystkich. Ale nie mając na względzie kasy, ludziom których nie interesuje przesyłanie danych, modyfikacje ani otwartość systemu polecałbym raczej iphona. Sama estetyka i interfejs chociażby nie są tak "zapięte na ostatni guzik" w androidzie.
-