-
Kalibracja 5d3 - sens?
mój 5d3, którego AF się rozregulował, po prostu - bez najmniejszej kolizji, szperania w sofcie, bez grama ingerencji: w sobotę - super, we wtorek - lipa, trafił do serwisu na regulację AF. przed regulacją do wzorca wykazywał pewną nieprzewidywalność, jednak z wyraźną tendencją do front focusa.
z każdym obiektywem, z którym był wcześniej używany: 24, 35, 50, 85 - trafiał idealnie bez żadnych korekt, z bliska i z daleka, na f 1.4 i na f 10. absolutnie bezbłędnie.
te szkła na innych moich aparatach: 3 szt. 5d i 5d2 (wszystkie puszki były kalibrowane w serwisie) - spisują się doskonale.
na "wyregulowanym" 5d3 jest równie fatalnie po, jak przed regulacją.
microadjustment AF w aparacie jest bezużyteczny, bo regulacja na krótkim dystansie nie daje wyników na dalszym i odwrotnie, a w ogóle nie da się wyregulować powtarzalnie na jakimkolwiek dystansie.
i teraz pytanie: co dalej. na tę pierwszą regulację mój człowiek jechał specjalnie do Warszawy, ponad 600 km, cały dzień w trasie. Wyniki o kant d.. potłuc. Zadam może tu proste pytanie: co dalej? Gdzie przyczyny? Co zawodzi?
Aparat na tę chwilę, z przebiegiem może 20 tyś, jest dla mnie mało użyteczny - loteria.
-
Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
-
no może. ale to są jaja. ponoć w NY tez nieźle regulują.
-
no są , a Tobie pierwszemu przyszło przecierać szlak
berlin bliżej i taniej w wysyłce
-
Dla mnie jest niewyobrażalne to co piszesz... Miałem sporo sprzętu Canona i akurat tylko raz miałem spotkanie z serwisem: przyklejenie lustra w 5d mk1, ale oczywiście bezpłatnie, mimo iż aparat miał 5 lat. Dodatkowo wymienili mi bezpłatnie matówkę, bo została minimalnie porysowana w momencie odklejenia. Gdyby mi się taka sytuacja przydarzyła z 5d mk III to bym zrobił niezłą awanturę w serwisie i próbował zwrócić aparat jako niezgodny z umową i podał ich od UOKiKU. Napisz jak się sprawa zakończy, bo jestem ciekaw.
-
Widzę, że część osób przecenia nie tylko kompetencje, ale i chęci pewnych organów państwowych.
-
Czekam właśnie na mkIII i aż mnie ciarki przechodzą jak czytam takie rzeczy :(
Może głupie i zbyt proste ale spróbuj przedmuchać czujniki AF. Ja w swojej mkII, która działała podobnie do Twojej mkIII przedmuchałem po 2 latach użytkowania i działa teraz lepiej niż nowa.
Przedmuchiwałem klika razy ale zawsze unosząc lustro lekko palcem i w sumie nic to nie dawało. Obiektywy trafiały w miarę celnie dopiero od f2.2 Kiedyś przy czyszczeniu matrycy zobaczyłem że mam super dojście do czujników przy schowanym lustrze, odwróciłem body tak by czujniki były "do góry nogami" i trochę podmuchałem. Dosłownie widziałem jak z czujników wylatuje kurz. Od tamtej pory moje mkII to rakieta. Na f1.2 trafiam teraz grubo ponad 90% strzałów. Długo nie mogłem się pogodzić z tym, że się tyle męczyłem i wkurzałem na AF mojej piątki ;-)
-
Ja moge jedynie potwierdzic co pisze kolega powyzej. Czystosc czujnikow af ma decydujacy wplyw na jego celnosc...
-
I ja również miałem problemy z 85 właśnie przez zakurzone czujniki :) Dlatego teraz raz na miesiąc dmucham gruszką:)
-
To napiszcie dokladnie jak to powinno sie robic albo jak Wy to robicie, ze jest git - mysle, ze to wielu pomoze ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pikczer
To napiszcie dokladnie jak to powinno sie robic albo jak Wy to robicie, ze jest git - mysle, ze to wielu pomoze ;-)
Mile widziane fotoilustracje albo filmik do takiej instrukcji :idea: :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Mile widziane fotoilustracje albo filmik do takiej instrukcji :idea: :)
Podłączam się do oczekujących :-D
-
-
Tak jak napisałem, nie ma tu co focić za bardzo :)
Wchodzicie w menu/czyszczenie matrycy/ręczne/tak
Lustro się chowa a wy widzicie dokładnie czujniki AF. Odwracamy aparat dołem do góry i dmuchamy gruszką w miejsce pokazane na obrazku. To wszystko :)
Mam nadzieje, że pomoże tak samo jak m pomogło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maki1000
Mam nadzieje, że pomoże tak samo jak m pomogło.
Dzięki
-
I cały syf z czujników poleci na matryce ;)
Myślę, że lepiej to zrobić z wstępnym podnoszeniem lustra tylko trzeba bardzo uważać bo po czasie samo się opuszcza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
I cały syf z czujników poleci na matryce ;)
Myślę, że lepiej to zrobić z wstępnym podnoszeniem lustra tylko trzeba bardzo uważać bo po czasie samo się opuszcza.
Grzesiek przecież możesz sobie przy okazji dmuchnąć na matryce? Czemu niektórzy szukają sobie na siłę problemów tam gdzie ich nie ma?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maki1000
...Czemu niektórzy szukają sobie na siłę problemów tam gdzie ich nie ma?
Bo się nie dmucha tylko wsysa?
-
Ja tam wole podmuchać ;)
Po dobrym dmuchaniu zawsze jest dobrze i to nie tylko w fotografii ;)
-
No to teraz sie okaze, ze wszystkim nawet 350D chodza jak jedynki :mrgreen:
-
-
Cala ta sprawa to jakis koszmar. Aparat przestaje normalnie pracowac, jedyny autoyzowany serwis nie pomaga, mam wrazenie, ze nie zostalo zrobione nic; aparat za 12 k lezy bezuzyteczny w torbie, pracuje mk2 i 1. I po prostu kompletnie nie wiem co dalej, chyba napisze o porade do "Pani domu"...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
Cala ta sprawa to jakis koszmar. Aparat przestaje normalnie pracowac, jedyny autoyzowany serwis nie pomaga, mam wrazenie, ze nie zostalo zrobione nic; aparat za 12 k lezy bezuzyteczny w torbie, pracuje mk2 i 1. I po prostu kompletnie nie wiem co dalej, chyba napisze o porade do "Pani domu"...
Bravo girl podobno lepiej to robi ;) A tak szczerze to nie próbowałeś może wgrać nowego softu/ zostawić aparat bez zasilania. Wiem, że był na serwisie, ale może..
-
Skoro tak jak piszesz dzieje sie to praktycznie przez caly czas ze wszystkimi szklami a na innym body jest ok, to zostaje zrobic tylko jedno - pojechac do serwisu osobiscie z reklamacja i nie wychodzic az nie powiedza co jest i na kiedy naprawia - chyba, ze beda to mogli zrobic na miejscu :-(
-
Najwidoczniej nie jest to kwestia kalibracji, tylko jakaś wada aparatu. Może jakiś luz, coś krzywo itp. Macałeś może inną sztukę 5d3, albo dawałeś komuś swoją?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pikczer
Skoro tak jak piszesz dzieje sie to praktycznie przez caly czas ze wszystkimi szklami a na innym body jest ok, to zostaje zrobic tylko jedno - pojechac do serwisu osobiscie z reklamacja i nie wychodzic az nie powiedza co jest i na kiedy naprawia - chyba, ze beda to mogli zrobic na miejscu :-(
Kolega tak zrobil ze swoja A700. To co po pierwszych kilku podejsciach Zytnia odeslala bylo kpina.
Pojechal do Warszawy, stracil caly dzien i... sukces!
-
U mnie tez - dlatego tak radze ;-)
-
Czyli mówicie, że jak moje 50/1.4 ma problemy z Afem to jechać osobiście i rezerwować cały dzień?
Kurde.. co za serwis, żeby nie potrafił zrobić sprzętu od kopa..
-
Nie - jak pojedziesz pierwszy raz, to Ci i tak zrobia pozniej. Ale jak Ci cos skopia, to juz przychodzisz osobiscie z reklamacja i czekasz, bo normalne jest, ze nie bedziesz znowu im ufal.
-
Dzięki za rade. W takim razie wyśle na gwarancje a później ewentualnie będę się fatygował.. :P
-
jakoś ciężko mi to pojąć - czyli co: potrafią poprawnie skalibrować, ale tego nie robią, jesli się nie spędzi tam dnia i nie dopilnuje sprawy? dziwne, nieprawdopodobne, jest 21 wiek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
Cala ta sprawa to jakis koszmar. Aparat przestaje normalnie pracowac, jedyny autoyzowany serwis nie pomaga, mam wrazenie, ze nie zostalo zrobione nic; aparat za 12 k lezy bezuzyteczny w torbie, pracuje mk2 i 1. I po prostu kompletnie nie wiem co dalej
Możesz napisać, jaką po wysłaniu aparatu do naprawy gwarancyjnej, otrzymałeś zwrotną informację z serwisu - co stwierdzili i czy wykonywali cokolwiek poza sprawdzeniem :?:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
kalibracja do wzorca
No i pewnie w tym problem. Panowie skalibrowali, a widocznie była jakaś wada powodująca brak powtarzalności i wysłali Ci skalibrowany wadliwy aparat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
kalibracja do wzorca
Czyli w serwisie był aparat bez obiektywu :?:
-
tak. podobnie jak uprzednio - i wszystko trafiało i trafia świetnie, 6 obiektywów, 4 inne aparaty - bezbłednie, byłby zresztą regulowane na żytniej.
-
Wyślij/Pojedź na żytnia a potem walcz o wymianę/zwrot. Skoro puszka nie da się skalibrować to jest to towar uszkodzony za który sprzedający powinien ponieść odpowiedzialność. Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
jakoś ciężko mi to pojąć - czyli co: potrafią poprawnie skalibrować, ale tego nie robią...
Oni robia wszystko ale oceniaja nie jak czlowiek widzi, tylko jak komputer/program pokazuje - i to jest problem.
Ja im, ze kazde zdjecia na ich oczach zrobione przy nich jest totalnie rozmyte a oni - no widzimy ale wykresy mowia, ze jest ok... :roll:
-
-
No co - awantura i dopraszanie, zeby wreszcie ktos do mnie wyszedl i ze nie obchodza mnie wykresy, tylko maja mi na zyczenie przesunac ostrosc o dokladnie 3mm (tak mi wychodzilo z pomiarow). Ale sam to sobie wymierzylem i konkretnie jak zdarta plyta kazalem zrobic. Co innego jak nic nie jest zdiagnozowane ale w takim wypadku kazalbym sobie wypisac diagnoze/przyczyne braku celnosci. Wiem, wiem... latwo sie mowi... :-(
-
tymczasem po telefonie zostałem poproszony o przesłanie w mailu numeru zlecenia, opisu problemu i wysłania zdjęć poglądowych, co też zrobiłem. odpowiedź była błyskawiczna i zawierała prośbe o .. przesłanie nr zlecenia i zdjęć poglądowych..
wesoło :)
-
Paranoja - albo wal do Berlina albo sprzedaj na Alle... bo to chyba nie ma sensu :-(
-
Nie no chłopie, musisz oficjalnie lecieć do serwisu jeszcze raz; przy braku chęci naprawy istniejącej usterki powinieneś zażądać skutecznej naprawy lub wymiany towaru na nowy, gdyż nie możesz pracować na nim, a jesteś zawodowcem. Przy braku chęci do działania serwisu trzeba skierować pismo do Canon Polska pełne oburzenia z pełnym opisem problemu, zapewniam, że wreszcie zostaniesz wysłuchany, cała sprawa do załatwienia w tydzień- dwa.
Serio.
-
mam ze 3 chętnych kupców filmujących, którym AF zwisa. ale chciałbym jeszcze powalczyć :)
-
Ja bym sie nie zastanawial... :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
tak. podobnie jak uprzednio - i wszystko trafiało i trafia świetnie, 6 obiektywów, 4 inne aparaty - bezbłednie, byłby zresztą regulowane na żytniej.
To dziwne,bo serwis twierdzi, że jeśli klient dostarczy do serwisu samo body lub sam obiektyw serwis nie ma możliwości przeprowadzenia prawidłowej regulacji AF. :-?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
mam ze 3 chętnych kupców filmujących, którym AF zwisa. ale chciałbym jeszcze powalczyć :)
IMHO w takiej sytuacji należałoby zabrać do serwisu jeszcze raz puszkę i choć jeden obiektyw, no i pofatygować się osobiście. :-(
-
lubię stare 5d i mam kilka. taka słabość. każde kupione wędrowało do serwisu, bez obiektywów. wracało świetnie wyregulowane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
lubię stare 5d i mam kilka. taka słabość. każde kupione wędrowało do serwisu, bez obiektywów. wracało świetnie wyregulowane.
Może z 5D3 za jakiś czas też się tak nauczą postępować :confused:
-
Paranoja normalnie! Jakie ja mam szczęście, że moje aparaty pomimo że to nie nowe piątki, trafiają idealnie jak powinny.
-