-
Lampy studyjne podczas wesela.
Zakupilem dwie lampy http://www.paulcbuff.com/b800.php, kupilem tez do nich baterie co by mozna je ustawiac tam gdzie chce a nie tam gdzie jest gniazdko.
Jak zazwyczaj ustawiacie podobne lampy na sali? Po przeciwleglych rogach? Wysoko czy nisko? Skierowane w sufit i bez parasolek? Co sala to inaczej, napewno. Nie podobaja mi sie zdjecia gdzie w tle po odpaleniu lampy jest wypalona dziura, czy jest sposob aby tego uniknac, mniejsza moc wystarczy? Czy mozecie sie podzielic swoim doswiadczeniem?
-
Podejrzewam, że będą za mocne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ghrond
Podejrzewam, że będą za mocne.
320 beda za mocne? a przeciez je mozna skrecic 1/32
-
Dokladnie, one schodza do 1/32, lepiej jest miec zawsze troche mocy w zapasie.
-
Ja ta mstawiam 1 lampę systemową canona na kontrę, a drugą na aparacie odpalam w bok i efekt jest ok.
-
Odp: Lampy studyjne podczas wesela.
Na jednej sali beda za slabe, a na drugiej za mocne na najslabszym blysku, czasami da sie odbic, czasami nie... Co sala to nowe wyzwanie, najgorsze sa sale typu "wiejska chata", gdzie pod sufitem sa beli i inne *******y utrudniajace blyskanie.
-
poki sala niewysoka i w miar jednolita to luzik:)
-
jak masz mocne lampy to lepsza wysoka, lepiej swiatlo sie odbije i rozproszy
-
Ja najczęściej używam systemówek na 1/128, yongnuo na 1 kresce, więc studyjna to jakby w takie warunki wstawić budowlaną 500W :)
-
Jeśli nie da się odbić lampy od sufitu lub od białej ściany to wyzwalam przez parasolkę lub zakładam mały soft. Zmiękcza trochę światło. Sam używam głównie systemowych, w trudniejszych warunkach studyjne (500Ws) i jest OK.
-
a nie masz w takiej sytuacji problemu z ostrymi cieniami? bo jednak osoby ktore stoja blizej lamp, beda je ladnie generowac
-
1. Lampy na pełnej mocy - tak wiem zaraz zostane zjechany.
2. Maja byc daaaaaaleko, najdalej jak sie da. Moc redukujemy tylko jak sie nie da daleko.
Co to daje? Daje głęboką strefę gdzie warunki ekspozycji sa takie same - ta sama przysłona.
Pozostałe ustawienia to... jak się da. Przy lampach daleko garnek (ten co masz w zestawie) załatwia sprawe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rabarbar
a nie masz w takiej sytuacji problemu z ostrymi cieniami? bo jednak osoby ktore stoja blizej lamp, beda je ladnie generowac
Wszystko zależy od warunków jakie panują na sali. Mała sala może stanowić problem, ale wtedy lampy systemowe na wyzwalaczach i TTL, a jak duża sala to jest więcej możliwości. Kolega Janusz słusznie zauwazył: odległość ma znaczenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tato
Wszystko zależy od warunków jakie panują na sali. Mała sala może stanowić problem, ale wtedy lampy systemowe na wyzwalaczach i TTL, a jak duża sala to jest więcej możliwości. Kolega Janusz słusznie zauwazył: odległość ma znaczenie.
Wiem o tym, po prostu raz bylem zmuszony footgrafowac w sposob wymieniony przez Ciebie i to byla udreka. Albo ktos mial wypalona twarz, albo polowa osob byla w mocnym cieniu.
-
Dokładnie tak. Nie ma złotego środka. Na szeroko, to w kącie z lampą będzie przepał i ostre cienie. Ja np. jak wyzwalam lampę na kontrę, to używam dłuższego obiektywu i wtedy śliczne portrety można zrobić i nie ma problemu z przepałem, bo lampa może stać dalej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
remusik
Dokładnie tak. Nie ma złotego środka. Na szeroko, to w kącie z lampą będzie przepał i ostre cienie. Ja np. jak wyzwalam lampę na kontrę, to używam dłuższego obiektywu i wtedy śliczne portrety można zrobić i nie ma problemu z przepałem, bo lampa może stać dalej.
No ale portrety na weselu to raczej nie jest glowny 'motyw' ;)
-
a jeżeli chodzi o światło skierowane bezpośrednio na ludzi - macie jakąś optymalną wysokość?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skylight
a jeżeli chodzi o światło skierowane bezpośrednio na ludzi - macie jakąś optymalną wysokość?
Najlepiej zeby znajdowalo sie ponad ich glowami, da to lepsze efekty, bo po pierwsze wyzsze osoby nie beda rzucaly tak duzego cienia a po drugie cienie i gra swiatel beda ciekawsze. Tak ok 3m powinno wystarczyc.
-
aha, ale z drugiej strony, zakładając, że najwyżsi mają do 2 m. (tj. zazwyczaj między 1.50 a 1.90 się mieszczą goście z grubsza) to czy zbyt wysoko też nie gorzej o tyle, że takie wysokie światło będzie dawało te mało atrakcyjne cienie pod nosem, nie doświetli pochylonych lekko do przodu twarzy 0 czy lekko ponad 2 m nie byłoby lepiej? Czy o czymś nie pomyślałam?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rabarbar
Najlepiej zeby znajdowalo sie ponad ich glowami, da to lepsze efekty....
Nie. Najlepiej żeby znajdowało się na wysokości twarzy lub ciut ponizej! Niestety najczesciej niemozliwe do przeprowadzenia. Jak lampy stoją daleko, a tak najłatwiej, to wysokość przestaje być istotna bo daleko oznacza, ze swiatlo pada pod bardzo małym kątem z góry. W dużej sali można spokojnie podnieść na 3 m.
-
No wlasnie te ostre cienie sa najbardziej dobijajace. Probuje teraz zestawu podpatrzonego u kolegi, plastikowy mleczny klosz "kulka' od powdorkowej lampy. Myslicie ze to lepszy pomysl niz dolaczone do zestawu garnki?
- - - Updated - - -
I jeszcze jedno, czy jesli mozna to lepiej je ustawic po przeknych czy lepiej w rogach na jednym boku kwadratu? Troche nie fajnie wyglada taka wypalona od lampy plama. Kiedys widzialem fajne zdjecia z lampami w tle, z tym ze widnialy ona jako male 'gwiazdki', czyzby byly ustawione na minimalna moc o stad ten efekt?
-
Co masz na mysli piszac 'na katre', to znaczy ze doswietlasz lampa na aparacie odbijajac z drugiej strony kadru?
-
jeśli wyglądały jak gwiazdki, to pewnie był to niewielki modyfikator, albo brak... może trż photoshop (?) Trzeba by pokazać na przykładzie
-
Jak lampy byly 'gole' to takie wiazdki mialy prawo powstawac.
-
Tak, to są lampy z niewielką mocą. Nie ma siły, jak dasz 600ws to albo będą wyjarane ściany, albo skręcisz przeslone i sciany będą ok, ale wtedy na środek sali może być za mało. A celując tak, żeby nie mieć wyjaranej ściany w tle przy dwóch lampach robi się co? Każdy na każdego rzuca cień :)
-
Tyle problemów jest: gdzie ustawić, w jakiej pozycji, jaką moc itp. Chyba czas zadrudnić asystenta, który będzie z lampą ganiał na monopodzie ;) i będzie OK. No i cena razy 2
-
Mnie się wydaje iż ważną sprawą jest ustawienie lamp w prostej linii do siebie i aby oś przebiegała możliwie najbliżej środka sali.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
manfred1
Mnie się wydaje iż ważną sprawą jest ustawienie lamp w prostej linii do siebie i aby oś przebiegała możliwie najbliżej środka sali.
To chyba ma najwiekszy sens. Jak lampy sa po przekatnej mozna pykac z dwoch stron, majac je zawsze po bokach a lampka na aparacie odbijac gdzies od sufitu. Teraz tylko czy lampa an aparcie ma byc glownym zrodlem swiatla a boki uzupelnieniem czy na odwrot?
- - - Updated - - -
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wagteil
To chyba ma najwiekszy sens. Jak lampy sa po przekatnej mozna pykac z dwoch stron, majac je zawsze po bokach a lampka na aparacie odbijac gdzies od sufitu. Teraz tylko czy lampa an aparcie ma byc glownym zrodlem swiatla a boki uzupelnieniem czy na odwrot?
Tu pojawia sie kolejny problem - jak mierzyc swiatlo?
-
Trochę nie w temacie ale tak się zastanawiam bo jak rozumiem praktykujecie: jak ludzie bawiący sie na takim weselu reagują w ogóle na taki zestaw?
-
- - - Updated - - -
Cytat:
Zamieszczone przez
tmkwol
Trochę nie w temacie ale tak się zastanawiam bo jak rozumiem praktykujecie: jak ludzie bawiący sie na takim weselu reagują w ogóle na taki zestaw?
To zalezy ile ognistej wody zostalo spozyte :) Jeszcze mi sie nie przytrafilo aby ktos cos na ten temat powiedzial. Moze parasolki moga nieco kontarstowac z otoczeniem, ale blyskaniem sie nie przejmuje.
-
Zdjęcie w zastanym tak aby trochę było widać tła. Teraz dodajesz lampę z prawej strony ale nie za dużo. Następne zdjęcie z lampą z lewej strony a na sam koniec zdjęcie z lampą z sanek jako delikatne dopełnienie pierwszego tła. Oczywiście nie robimy tego testu co chwile ale da nam on odpowiedz jaka jest sala i ile potrzebujemy światła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
manfred1
Ustaw sobie tak lampy w studio i spróbuj zrobić jakiekolwiek zdjęcie. Efektów można się przerazić. Czy to studio czy sala zasady oświetlenia pozostają dokładnie takie same. Może jakiś podręcznik np. Dederki warto by było przeczytać?
Gotowych rozwiązań nie ma. Reportaż - zdjęcia z sali to typowa fotografia akcji - z lampami studyjnymi daje się robić praktycznie tylko ustawiając lampy daleko - tak, żeby przynajmniej 3-4 metry "w głąb" planu mieściło się w jednym EV.
Jak kto woli...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz Body
Ustaw sobie tak lampy w studio i spróbuj zrobić jakiekolwiek zdjęcie. Efektów można się przerazić. Czy to studio czy sala zasady oświetlenia pozostają dokładnie takie same. Może jakiś podręcznik np. Dederki warto by było przeczytać?
Gotowych rozwiązań nie ma. Reportaż - zdjęcia z sali to typowa fotografia akcji - z lampami studyjnymi daje się robić praktycznie tylko ustawiając lampy daleko - tak, żeby przynajmniej 3-4 metry "w głąb" planu mieściło się w jednym EV.
Jak kto woli...
Na pracy w studio się nie znam bo szczerze mówiąc nigdy nie fotografowałem w nim. Moje spostrzeżenia co do lamp podaje tylko i wyłącznie z sal weselnych. Wg mnie takie ustawienie 2+1 daje w miarę poprawne doświetlenie ludzi na pierwszym planie na sali weselnej. I to ustawienie można zastosować do wszystkich sal jakie by one nie były.
-
No i doczekalismy czasow gdzie z sali weselnej powstaje studio...wkrotce sluby tez beda robione w studio bo tam lepsze oswietlenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz Body
Ustaw sobie tak lampy w studio i spróbuj zrobić jakiekolwiek zdjęcie. Efektów można się przerazić.
"Lampy studyjne podczas wesela" To Janusz wyskoczył ze studiem a nie ja ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
No i doczekalismy czasow gdzie z sali weselnej powstaje studio...wkrotce sluby tez beda robione w studio bo tam lepsze oswietlenie.
Takim optymistą bym nie był ;-)
Co nie zmienia faktu, że gdzieś ta reporterskość tej chwili za pomocą takich wspomagaczy gdzieś zanika.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
manfred1
"Lampy studyjne podczas wesela" To Janusz wyskoczył ze studiem a nie ja ;-)
Kolega zamierza używać lamp studyjnych. To że postawi te lampy na sali weselnej nie zmieni zasad "w miarę poprawnego" oświetlenia. Lampy z powodu przebywania na sali weselnej okowity się nie napiją i nie zaczną błyskać inaczej. :-)
Lampa na aparacie jest raczej zbędna. Powinno wystarczyć zastane plus błysk z lamp głównych. Nic więcej. Odległość ma znaczenie. Lampa blisko to przepały w pierwszym planie, "w miarę poprawnie" oświetlony drugi i ciemnica w tle. Lampą na aparacie można jedynie dokumentnie zabić pozostałe światło.
Powtórzę, jak kto woli. Przekonywać nie zamierzam. Sala weselna w sensie zasad oświetlenia nie różni się od studio czy sali do gry w koszykówkę. Może ciemniej niż na sali sportowej ale... lampy po przekątnej to.....
Pozdrawiam
-
No to wiemy ze maja być dalej umieszczone ale jak? Sala powiedzmy w formie prostokąta lub kwadratu jak kto woli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
manfred1
No to wiemy ze maja być dalej umieszczone ale jak? Sala powiedzmy w formie prostokąta lub kwadratu jak kto woli.
Nie da się łatwo odpowiedzieć na takie pytanie. Nie ma ustawień uniwersalnych, dobrych w każdych warunkach tak jak nie ma regułek na dobre zdjęcia. Gdzie jest "obiekt"? W rogu sali, na środku, z boku??? Itd. itp. Nie da się tak ustawić oświetlenia, żeby było dobre w całej sali. Nie ma szans.
Jako punkt wyjściowy - od czegoś trzeba zacząć - to stara zasada "jak nie wiesz jak to 45° na 2:1". Czyli lampy pod kątem ok. 45° po bokach aparatu. Nieśmiało zauważę, że proporcje 2:1 można uzyskać na dwa sposoby. Siłą błysku lub odległością. Odległość nie jest liniowa bo "siła" światła maleje w kwadracie (drugiej potędze) odległości. Baaaardzo przydatne byłyby pomiary ze światłomierzem na każdą z lamp przed imprezą. Bez przesuwania lamp się nie obejdzie.
Jedynym sensownym użyciem systemówek jest wykorzystanie ich do kontry lub oświetlenia/doświetlenia "czwartego planu". Delikatnie. Ja akurat lubię delikatną kontrę bo separuje obiekt od tła.
Wszystko będzie zależało od ilości posiadanych wyzwalaczy, wielkości sali, miejsca w którym fotografujemy, gustu i miliona innych rzeczy. Prostej reguły typu "po przekątnej" nie ma, nie było i nie będzie. Umiejętność wykorzystania światła jest kluczowa w fotografii i wyjaśnia dlaczego jedni zarabiają lepiej inni gorzej. Nie wystarczy kupić lampy i już będą świetne zdjęcia. Trzeba naprawdę sporo ćwiczyć, żeby szybko poustawiać lampy w nowym miejscu.
-
No to teraz dałeś ognia z tym 2:1:grin: Teraz się zacznie. Ja już bym nie wspominał o oświetleniu głównym i wypełniającym bo jeszcze przez przypadek ktoś dopatrzy się efektowego. Z kontrą i tak będzie dość problemów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
No to teraz dałeś ognia z tym 2:1:grin: Teraz się zacznie........
:-) Napisałem "jak nie wiadomo jak" :-)
Apropo's oświetlenia to i tak gustuję w Rembrand'cie a do tego jedna lampa wystarczy :mrgreen:
EDIT: Głos w wątku zabrałem dlatego, z też mam Alienbees... aha i też z aku co w nazwie ma całą tablicę Mendelejewa :-) Jaką? nie pamiętam. Pamiętam, że błyska iże daje się wysterować zdalnie jakimś ustrojstwem z za ok. dwie stówki.
EDIT2: Jakbyś miał ochotę na battla "Jak spieprzyć zdjęcie jedną lampą albo nawet dwoma" to odważnie staję do walki. Warunek jeden: zdjęcie nie może być z szuflandii - musi być zrobione po podjęciu rękawicy. :-) Jestem przekonany, że wygram :mrgreen:
-
Ja też bardzo lubię oświetlenie boczne. Może być na początek z jedną lampą. Tylko żeby było parę dni czasu bo za modelką będę się musiał rozejrzeć bo ta co jest zawsze będzie wyglądała jak z szuflady.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz Body
:-)
...
Jakbyś miał ochotę na battla "Jak spieprzyć zdjęcie jedną lampą albo nawet dwoma" to odważnie staję do walki. ...
Ale lampa musi być studyjna czy systemowa wystarczy???
-
Lampa to lampa. Może być i naftowa. Przynajmniej dla mnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Lampa to lampa. Może być i naftowa. Przynajmniej dla mnie.
LN2K czyli lampa naftowa dwu-knotowa :grin:
-
Mi się właśnie skończyła nafta. Na szczęście wycyrklowałem i stało się to pod samym domem. Tak, że ja zostanę przy elektrycznym:lol:
-
Moja rada w sprawie lamp na weselu, lepiej by ich tam nie było. Fotografujący kontroli i tak żadnej nie będzie miał a co się naustawia to jego. Jeśli już ma czymś katować weselników to lepsza jedna systemowa na sankach lub na kablu i w ręku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Persi
Moja rada w sprawie lamp na weselu, lepiej by ich tam nie było. Fotografujący kontroli i tak żadnej nie będzie miał a co się naustawia to jego. Jeśli już ma czymś katować weselników to lepsza jedna systemowa na sankach lub na kablu i w ręku.
Niekoniecznie. Umiejętnie użyte dają życie zdjęciom. Jerry Ghionis w googlach ładnie pokauje co lampa może. :)
-
Jak autor zadaje takie pytanie to moją radą byłoby porzucić taki pomysł na jakiś czas.
Prawda jest taka, że każda sala jest inna i każda będzie stwarzać jakiś problem do rozwiązania i trzeba być dobrze obeznany w oświetleniu żeby spokojnie takie problemy rozwiązywać.
Na początek jest lepiej bawić się z ETTL a jak przyjdzie czas na lampy studyjne to nie będziesz musiał już żadnych pytań zadawać... (O ile faktycznie się na to zdecydujesz ;) )
Ostatnio podpatrzyłem fajną technikę na jednym ślubie. Jedna lampa na sankach jako wypełnienie i główna na monopodzie trzymana przez asystenta.Obie w ETTL. Asystent jest również fotografem więc wiedział jak prawidłowo ustawić lampę, żeby dać ładne i przyjemne światło.