http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...-f35-56-is-stm
Kiedy w sklepach?
Wersja do druku
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...-f35-56-is-stm
Kiedy w sklepach?
Mały, fajny, kiedyś potrzebowałem takiego żeby 5D wchodził do zwykłego futerału więc używałem nikkora e 50/1.8 ais jako naleśnika, bo voitek 40mm był za drogi. Teraz mam X100 i w sumie już nie potrzebny mi naleśnik.
Jestem ciekawy czy pierścień ustawiania ostrości będzie podobny do 50 1,8 czy będzie coś lepszego.
Patrząc na same zdjęcie to wydaje się, że będzie lepszy.
Cena 200$ - blisko 50 1,8.
I dlatego albo poszli w Panasy czytaj: to będzie rewelacyjne optycznie szkło, albo sondują rynek. Tak czy siak już wygrali, patrząc na komentarze na dpreview nie sposób oprzeć się wrażeniu, że to będzie hicior na liście preorders w Amazon/B&H czy Adoramie i to jeszcze... dzisiaj.
Czyli tak, jak myślałem: klinicznie ostre szkło, kopia Panasa, nieważne czy przed czy po korekcji, szykuje się mocno komputerowy obrazek. Fajne szkło jak ktoś ma fazę na 40mm i wystarczy mu 2.8.
Standardowo u Canona: w prezencie CA.
A ja sobie tydzien temu kupilem nx100 z 2 nalesniki. Troche sie spozniliscie panowe z canona. No ale tak czy siak body piatki pozostaje tak samo wielkie jak i jest.
Szkielko napewno ciekawe i jak bym nie mial nx'a to zamawial bym juz dzis.
Merde
IMHO do 650d jak znalazł. Ja przykładowo potrzebuję lustrzanki, a dźwigać się nie chce.
A to dlaczego? Przecież w m43 lubują się w "ekwiwalentach" (vide bzdurne nalepki Olka 140-600). Więc tutaj masz dokładny odpowiednik Panasonica jeśli chodzi o ogniskową, a w przypadku głębi ostrości Panasonic musiałby mieć 1.4, żeby dawać taki obrazek jak Canon 40/2.8. Ilość wpadającego światła też da się w Canonie spokojnie skompensować wyższym ISO, bo różnica w szumach między FF i m43 spokojnie wynosi ponad 1EV...
Osobiście nie uważam f/2.8 w tym naleśniku za żadną wadę, zwłaszcza, że MTFy są bardzo dobre.
Ano dlatego, że ja patrzę na ten obiektyw przez pryzmat crop + FF.
Na cropie to taki ni pies, ni wydra. IMVHO stałka ma sens tylko ze światłem 2.0 lub lepszym, nawet naleśnik. Na FF ten nowy wynalazek broni się tylko rozmiarem, ale chyba wolałbym nawet stare 35/2.0...
Z dwojga złego biorę Bosha :shock: :mrgreen: - sam sobie nie wierzę, ale pamiętam jak jest ze skutecznością AF w tej Sigmie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wyraźnie słychać silnik AF w tym 35/2, mi się to kojarzy z serią DFR Bosha, o to mi chodzi z tym Boshem.
Silnik to słychać w EF 28/2.8 :) Lubiłem to szkiełko, pomimo, że trochę tracił kontrast przy silnym światełku. Raczej Bosch.
Ciekawe ze EF, myślałem że EF-S.
Zastanawiam się jaka tego przyczyna, czy Canon chce wypuścić coś zgrabnego z bagnetem EF i matryca 35mm?
No cóż ponieważ mój 50/1.8 dogorywa, a światło mi takie niepotrzebne to czuję że niedługo będzie mój 8-). Poczekam tylko jak ceny znormalnieją :).
Coś mi się wydaje, że nowy bezlusterkowiec Canona będzie w pełni kompatybilny z naleśnikiem i nowym kitem ze względu na nowy silnik STM i jego możliwość AF'u kontrastowego.
Nie zapominaj proszę o drugim szkle, na które ktoś tu już się zdecydował ;) a mianowicie 24/2.8IS, poza tym jest jeszcze ztcp nowe 28/2.8, tak? To daje już 3 nowe konstrukcje w magicznym przedziale 24-40mm.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I dlatego tego zachwytu nad nowymi bączkami właśnie nie rozumiem.
A fakt o magii jakoś zupełnie zapomniałem :D.
40 mm na APS-C to dokładnie ekwiwalent 64.
Obiektyw fajny, ciekawa alternatywa dla 35/2 oraz 50/1.8. Ciekawi mnie jedno, czy w tym roku Canon da radę wypuścić ten obiektyw. Bo trochę zabawek naobiecywał, w sierpniu mam fajny wyjazd, czekam na 24-70/2.8 II, a ten naleśnik też bym kupił na wakacje.
Zaraz, bo jestem zaskoczony, ma być w polskich sklepach już za miesiąc?
Ciekawy chłyt. Poczekali aż nikon wypuści swój 40/2.8. Ten okazał się pod APS-C, a canon wpuścił sobie EF 40/2.8.
Już po nikonowskim 40mm spodziewałem się, że pentax straci. Jednak cena pomiędzy nikonem, a pentaxem była podobna. Jeśli cena za canona będzie powyżej 600-800zl, to wezmę od ręki. To nadal lepsze niżeli 1400 za nikona czy 1600 za pentaxa
Nie za bardzo kumam, po co taki naleśnik do 5d. To już wolę założyć plastik 50 1.8.
Chciałbym jeszcze raz zapytać kolegi jotes25 w sklepach polskich w tym miesiącu?
Gdzieś w sieci widziałem schemat budowy tego pudełka od pasty do butów. Zaskakująco i pocieszająco dużo w tym metalowych bebechów.
Co do porównania z zenitem/heliosem - też mi się od razu (pozytywnie) skojarzyło :) .
Jaki to będzie dawało obrazek na FF ??
Podobny do jakiego obiektywu??
Wydaje się dobrym szkłem na wakacje dla mnie. Nie mam innego aparatu niż 5D2 i się raczej nie zapowiada żebym prędko miał (chyba, że 5D3) a np. na 3dni wypadu nad morze wolałbym tego naleśnika niż 35L
Szkoda że nie 35. Ale i tak, za taką cenę biorę. :-)
Ciekawe kiedy się pojawi. Zapowiedzianych wcześniej 24/2.8IS i 28/2.8IS wciąż nie ma.