Odp: 5dMK2 AF i jasne stałki
35 1.4L z 5d mkII - działa jako tako tylko przy mikroregulacji -20 a to już koniec skali :/
czy ktoś miał taką sytuację i co ewentualnie z tym robić ?
Wysłać do kalibracji. Cóż innego można zrobić?
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
35 1.4L z 5d mkII - działa jako tako tylko przy mikroregulacji -20 a to już koniec skali :/
czy ktoś miał taką sytuację i co ewentualnie z tym robić ?
miałem "prawie" podobnie, po zakupie akceptowanle fotki wychodziły przy +8, a potem... nauczyłem się "robić' tym szkłem i teraz regulację mam na 0:)
Tak, tylko nauczenie się ... to celowanie np. w ucho jak chcemy mieć ostre usta, albo w osobę za/przed.
Cytat:
Zamieszczone przez
chasm
Tak, tylko nauczenie się ... to celowanie np. w ucho jak chcemy mieć ostre usta, albo w osobę za/przed.
raczej zdanie sobie sprawy z tego, co możemy, a czego nie wolno nam robic np. przy przekadrowywaniu
szkło jakoś trafia przy mikroregulacji -20 przy zdjęciach stricte testowych czyli centralny punkt AF i bez
przekadrowywania
tak sobie myślę że kalibrować je trzeba bo jeśli najlepsza ostrość jest przy -20 to tak naprawdę nie
wiadomo czy to optimum czy koniec skali
te same wyniki zarówno przy sztucznym jak i dziennym świetle
wysyłać samo szkło czy razem z puchą 5d2 ? z innymi szkłami pucha działa bez problemu
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
szkło jakoś trafia przy mikroregulacji -20 przy zdjęciach stricte testowych czyli centralny punkt AF i bez
przekadrowywania
tak sobie myślę że kalibrować je trzeba bo jeśli najlepsza ostrość jest przy -20 to tak naprawdę nie
wiadomo czy to optimum czy koniec skali
te same wyniki zarówno przy sztucznym jak i dziennym świetle
wysyłać samo szkło czy razem z puchą 5d2 ? z innymi szkłami pucha działa bez problemu
pytam bez najmniejszej złośliwości, robiłeś tylko testy (tabelki, linijki itd...) czy tez "normalne" zdjęcia:mrgreen:
nie chcę zabierać na sesję szkła które jakoś ostrzy tylko przy regulacji -20, robiłem testy plenerowe czyli nie kartka papieru
tylko normalne zdjęcia na zewnątrz
miałeś kiedykolwiek szkło które jak już trafia to wymaga aż takiej korekty w body ? żeby to było -10 to ok ale -20 to koniec skali
- nie wiem czy na np -25 czy -30 nie byłoby lepiej - i się nie dowiem bo zakres regulacji się skończył
później wrzucę linki do zdjęć testowych