Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: 5dMK2 AF i jasne stałki

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szarak Zobacz posta
    powiedzieli, żebym wyregulował lensa pod puszkę, z innymi puszkami śmigał dobrze więc tego nie zrobiłem
    O ile mi wiadomo, regulacja szkła 'pod puszkę' i tak zapisuje dane kalibracyjne w body, więc nie ma wpływu na pracę na pozostałych puszkach. Może daj temu rozwiązaniu szansę?
    Body, stałki, zoomik

Początki nałogu

Domyślnie

Mialem to samo z 24L i 85 1.8. Ale okazalo sie, ze to byla wina korpusu 5d2, ktory zostal wymieniony.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli większość szkieł ostrzy dobrze a jedno nie to IMHO nie ma co grzebać w puszce, tylko skalibrowac szkło do puszki
    To tak na logikę, bo ten problem jeszcze mnie nie dotknął odpukać.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam, ja z kolei mam taki problem że przy centralnym punkcie i przekadrowaniu wszystko działa bez zarzutu z 35L i 85 f/1.8. Natomiast przy pozostalych punktach na zdjęciach mam mydełko. Czy to jest normalne na 5D mk II? Czy wysyłać na żytnią?

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

Ja miałem ten sam problem z 24L II ale nachodziło mnie na zmianę puszki i kupiłem 1Ds III jest podobnie. z bliska trafia 100% z kilku metrów potrafi FF nawet ok metra! masakra ale nie zawsze. dla 24L II ustawiłem na +7mm i jest lepiej ale z kilku metrów lubi nie trafić. AF w jedynce jest wiele lepszy. Teraz nie wiem czy wysyłać wszystko na żytnią czy? 35L też z bliska trafia ładnie a z daleka lubi się pomylić.
    L

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marv84 Zobacz posta
    Ja miałem ten sam problem z 24L II ale nachodziło mnie na zmianę puszki i kupiłem 1Ds III jest podobnie. z bliska trafia 100% z kilku metrów potrafi FF nawet ok metra! masakra ale nie zawsze. dla 24L II ustawiłem na +7mm i jest lepiej ale z kilku metrów lubi nie trafić. AF w jedynce jest wiele lepszy. Teraz nie wiem czy wysyłać wszystko na żytnią czy? 35L też z bliska trafia ładnie a z daleka lubi się pomylić.
    A czy obiekt na który ostrzysz jest chociaż większy od czujnika?
    Albo wystarczająco kontrastowy?
    Bo można spokojnie napisać, że większość "błędów sprzętu" to tak naprawdę błędy popełniane przez użytkowników
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    A czy obiekt na który ostrzysz jest chociaż większy od czujnika?
    Albo wystarczająco kontrastowy?
    Bo można spokojnie napisać, że większość "błędów sprzętu" to tak naprawdę błędy popełniane przez użytkowników
    Czy mógłbyś podpowiedzieć w jaki sposób ustawić ostrość na oko robiąc zdjęcie całej sylwetki np obiektywem 50mm 1.8 Również mam problem z AF przy większych odległościach a Twój post nasunął mi myśl, że w takich sytuacjach czujnik AF na pewno jest sporo większy niż oko na które chcę wyostrzyć z dosyć dużej odległości. W jaki sposób radzić sobie w takich przypadkach Pytam całkiem poważnie.
    Ostatnio edytowane przez Daniell ; 27-03-2012 o 09:35
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    kupiłem na firmę. mikroregulacja niestety nie pomaga, bo na krótkich dystansach jest OK. Potwierdzasz moje obawy co do pracy serwisu. Daj znać jak zrobili w DE ,do berlina mam bliżej niż do wawy, w razie czego zrobię sobie wycieczkę.
    Nie rozumiem obaw co do serwisu jeszcze przed oddaniem sprzętu.
    Procedury regulacji AF są dokładnie takie same w każdym serwisie autoryzowanym Canona.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    Czy mógłbyś podpowiedzieć w jaki sposób ustawić ostrość na oko robiąc zdjęcie całej sylwetki np obiektywem 50mm 1.8 Również mam problem z AF przy większych odległościach a Twój post nasunął mi myśl, że w takich sytuacjach czujnik AF na pewno jest sporo większy niż oko na które chcę wyostrzyć z dosyć dużej odległości. W jaki sposób radzić sobie w takich przypadkach Pytam całkiem poważnie.
    Całkiem poważnie jaka jest w tej sytuacji różnica czy wyostrzysz na oko, czoło, nos, czy po prostu jakikolwiek element twarzy skoro na cropie żeby mieć całą sylwetkę na 50mm to potrzeba ~3m i GO wynosi ~25cm?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Całkiem poważnie jaka jest w tej sytuacji różnica czy wyostrzysz na oko, czoło, nos, czy po prostu jakikolwiek element twarzy skoro na cropie żeby mieć całą sylwetkę na 50mm to potrzeba ~3m i GO wynosi ~25cm?
    Więc może zadam pytanie inaczej. Czy fakt, że w takiej sytuacji odruchowo ostrzę punktem AF na oko, które jest mniejsze niż wielkość tego czujnika może być przyczyną nieprawidłowego ustawienia ostrości (pomijając błędy w przekadrowywaniu itd).
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów