Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: 5dMK2 AF i jasne stałki

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja mam problem że celuję "w głowę" a ostrości nie ma...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    Więc może zadam pytanie inaczej. Czy fakt, że w takiej sytuacji odruchowo ostrzę punktem AF na oko, które jest mniejsze niż wielkość tego czujnika może być przyczyną nieprawidłowego ustawienia ostrości (pomijając błędy w przekadrowywaniu itd).
    Tak dokładnie tak jest. Ponadto nie miej pretensji do body jeśli używasz obiektywu klasy 50 f1,8.

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Tak dokładnie tak jest. Ponadto nie miej pretensji do body jeśli używasz obiektywu klasy 50 f1,8.
    to 50 1,8 można tylko do 350d podpiąć, a 5d jako profi sprzęt nie ustawi prawidłowo ostrości z powodu lichości pięćdziesiątki
    rozumiem że AF nie działa w połączeniu tani obiektyw i drogi aparat

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Miałem raz porzyczoną 50 1.4 i z moim 5DII po kilkunastu zdjeciach dałem sobie spokój z tym obiektywem. Jak mówisz, na większych odległościach AF robił co chciał. 85 1.8 też płata figle ale znacznie mniej i jak pudłuje to widać to w wizjerze.

Ostatnio 24LII podpięte pod kumpla 5DmkII na większych odległościach też miało spory FF. Z moim body jest OK.

A jescze innego kumpla 5dii daje tylko i wyłącznie mydło a błedy focusa to praktycznie 100% przypadków. CSI mu nie pomogło...

Sprawdz swoje szkła na innym body.

Coś już napisał

Domyślnie

50 f1,8 to dobry obiektyw, czemu niby nagle miałby źle działać z piątką

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Miałem raz porzyczoną 50 1.4 i z moim 5DII po kilkunastu zdjeciach dałem sobie spokój z tym obiektywem. Jak mówisz, na większych odległościach AF robił co chciał. 85 1.8 też płata figle ale znacznie mniej i jak pudłuje to widać to w wizjerze.

Ostatnio 24LII podpięte pod kumpla 5DmkII na większych odległościach też miało spory FF. Z moim body jest OK.

A jescze innego kumpla 5dii daje tylko i wyłącznie mydło a błedy focusa to praktycznie 100% przypadków. CSI mu nie pomogło...

Sprawdz swoje szkła na innym body.
    Ze swojego doświadczenia powiem, że moja 50/1.4 na 5DII trafiała loteryjnie nawet przy zdjęciach statycznych robionych ze statywu.

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BlueICE Zobacz posta
    Miałem identyczny problem w 60D + 50mm f1.4
    Po 2 wizytach na żytniej postanowiłem zmienić system.
    Zrobiłem to samo tyle, że nie bawiłem się w serwisy bo szkoda mi czasu na to

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bulldog Zobacz posta
    to 50 1,8 można tylko do 350d podpiąć, a 5d jako profi sprzęt nie ustawi prawidłowo ostrości z powodu lichości pięćdziesiątki
    rozumiem że AF nie działa w połączeniu tani obiektyw i drogi aparat
    Obiektyw można podpiąć do każdego body ale z każdym będzie nadal działać jak 50 f1,8. Jeśli ktoś kupuje profesjonalne body i do tego używa amatorskiego obiektywu to niech nie spodziewa się profesjonalnych wyników.

Bywalec

Domyślnie

Problem w tym że w przypadku canona również 50 mm f/1.4 nie ma zbyt rewelacyjnego AF i często słyszy się o problemach przy ostrzeniu z większych odległości. Wersja L niestety poza zasięgiem cenowym.
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Początki nałogu

Domyślnie

Problem w tym że w przypadku canona również 50 mm f/1.4 nie ma zbyt rewelacyjnego AF i często słyszy się
    Zbyt rewelacyjny może nie jest, ale używałem zarówno 50/1.8 jak i 50/1.4 i ten drugi jest znacznie pewniejszy jeżeli chodzi o AF, szczególnie na odległościach powyżej 2metrów. A słyszy się różne rzeczy - to prawda - tylko że gro użytkowników, którym AF w 50/1.4 działa należycie (czyli znacznie lepiej niż 50/1.8) w ogóle się nie wypowiada bo po co.. Piszą w większości ci którzy mają problem albo którym wydaje się że mają problem.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów