Jaki obiektyw do portretów
Witajcie,
mam wielką prośbę o podpowiedź. Mam Canon 350D i do niego zwykły kit 18-55. Chciałabym zacząć kupować obiektywy. Mam też lampę 580 EX II. Najbardziej interesują mnie portrety i takiego właśnie obiektywu szukam. Jestem amatorką i nie mam zbyt dużo kasy. Niestety nie dam rady kupić obiektywu Canon EF 85mm f/1.8 USM, a jak wyczytałam ten jest najlepszy. Czy możecie mi polecić coś innego? Czy ten jest jedyny i najwspanialszy ;-) i mam zbierać na niego latami?
Odp: Jaki obiektyw do portretów
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Zacznij od obiektywu 50 mm. Jest to tzw. klasyczna ogniskowa portretowa dla formatu APS-C (taki jak Twój aparat). Akurat nie mam obiektywu canon 50/1,8, ale na forum ludzie mówią o nim pozytywne rzeczy. A później sama dojdziesz do tego, co jeszcze byś chciała.
50mm dla FF to klasyczna ogniskowa ,która odpowiada kątowi widzenia ludzkiego oka, a dla aps-c 35mm...
Canoni, czytaj/sprawdzaj daty postów zanim coś napiszesz.
To tylko 4 lata... może pytający jeszcze nie podjął decyzji :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Canoni
50mm dla FF to klasyczna ogniskowa ,która odpowiada kątowi widzenia ludzkiego oka, a dla aps-c 35mm...
Umknęło Ci słówko "portretowa".
Tak, widzę datę ostatniego postu ale poniższy link będzie idealnie pasował do tytułu wątku.
http://blog.juliatrotti.com/pictures...-85mm-vs-135mm
Ludzie ją błagają żeby zrobiła to samo podpinając te obiektywy pod jakiś aparat z matrycą APS-C więc jak to zrobi a ja nie zapomnę to podrzucę kolejny link.
W środku oprócz zdjęć znajduje się filmik gdzie doskonale widać na jaką odległość trzeba odejść od pojedynczej osoby żeby zrobić różne rodzaje zdjęć portretowych w zależności od ogniskowej używanego obiektywu.