Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Jaki obiektyw do portretów

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cocodrilo Zobacz posta
    Dopiero teraz spojrzalam na te lampy, bo skoro juz mam, to sie tematem nie interesowalam. Moja lampe maz kupil co najmniej dwa lata temu. I jestem przekonana, ze kosztowala ok 900,00 zl.
    taką lampę uzywaną można sprzedać za 1100-1200 zł

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    taką lampę uzywaną można sprzedać za 1100-1200 zł
    Tylko po co, taka lampa, jeśli jest odpowiednio zadbana, może posłużyć latami. Do fotografowania ciemnymi szkłami przydaje się większa moc, z czasem może przydać się tryb "master", albo możliwość podpięcia koszyka na akumulatory.

Jeśli chodzi o portretówki, na początek 50/1,8 jest jak najbardziej ok. Na cropie to daje typową 85-kę. Przy nieco większym budżecie można się zastanowić nad 35/2, albo 50/1,4. 85mm to bardzo fajne szkło, ale do sama ogniskowa 135mm (bo tyle wychodzi po przeliczeniu) to nieco długo, i niekoniecznie każde portretowe zdjęcie ze spłaszczoną perspektywą jest fajne. :-)
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Tylko po co, taka lampa, jeśli jest odpowiednio zadbana, może posłużyć latami. Do fotografowania ciemnymi szkłami przydaje się większa moc, z czasem może przydać się tryb "master", albo możliwość podpięcia koszyka na akumulatory.

Jeśli chodzi o portretówki, na początek 50/1,8 jest jak najbardziej ok. Na cropie to daje typową 85-kę. Przy nieco większym budżecie można się zastanowić nad 35/2, albo 50/1,4. 85mm to bardzo fajne szkło, ale do sama ogniskowa 135mm (bo tyle wychodzi po przeliczeniu) to nieco długo, i niekoniecznie każde portretowe zdjęcie ze spłaszczoną perspektywą jest fajne. :-)

ja bym sie podpisal pod tym co pisze _igi.
    Mam 85mm 1.8 i jest to najrzadziej uzywane moje szklo. Nie podchodzi mi ta ogniskowa totalnie. Takie ni wypiol ni przypiol na cropie. W dodatku mam wrazenie ze moj egzemplarz nie jest ostry. Wole 50mm 1.8 (1.4 pewnie byloby lepsze) lub nawet 35mm przy szerszych portretach. Lepiej mi podchodzi 100mm badz 135mm ale 85mm NIE! Nie wiem, moze dziwny jakis jestem i zostane zjechany za nielubienie 85mm. Zastanow sie zanim wydasz kase na cos, co moze sie okazac nieprzydatne.
    Panie Boże, spraw, abym nie ględził
    i nie odzywał się póki nie jestem pewien,
    że mam coś do powiedzenia.

Uprawnienia umieszczania postów