Dwa potencjalne rozwiązania
Cytat:
Zamieszczone przez
mancus
Witam, przeszukalem forum i nic nie znalazlem na ten temat... moze za slabo szukalem... ;)
czy w 450d mozna jakos zwiekszyc ilosc robionych klatek na sekunde, bo ostatnio sie dowiedzialem ze np w niektorych nikonach da sie to osiagnac doczepiajac battery grip :)
zdrowko! :D
Koledzy z góry już wydali wyrok, ale tak naprawdę to rozwiązanie zależy od tego efekt chcesz uzyskać. W niektórych przypadkach jest to możliwe.
Na 450d masz chyba 3,5fps, to mało. Ale ja niemal tyle samo mam na 5d mk2.
To generalnie bardzo mało...
Dwie rady:
- gdybyś miał tryb video full hd (ja z tego korzystam), to przy dobrze dobranych parametrach pracy aparatu masz całkiem niezłej jakości zdjęcia 30 klatek na sekundę (co prawda to tylko 2MB, ale do wielu zastosowań się nadaje, a jak poczytacie pracę fotograficzną, to nawet tam publikują zdjęcia wyekstraktowane z wideo)
- poszukaj pod hasełem strobing - na tym forum albo tu http://www.strobist-board.info (po rejestracji) - można uzyskać ciekawe efekty - nastawiasz flash (lub grupę flashy) w tryb multi np. 10 błysków na sekundę i ruchomy przedmiot co 1/10s trafia na klatkę (w dużym uproszczeniu).
Tak jak mówie, wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać - może się okaże że ograniczenie fabryczne fps to nie największy problem.