Zachęcam do dzielenia się uwagami na temat obiektywów jakie używacie z 50D. Bardzo proszę aby w temacie były konkretne opinie i oceny współpracy danego obiektywu z 50D.
Wersja do druku
Zachęcam do dzielenia się uwagami na temat obiektywów jakie używacie z 50D. Bardzo proszę aby w temacie były konkretne opinie i oceny współpracy danego obiektywu z 50D.
tez chetnie poczytam i dowiem sie jakie najlepsze sa ;]
Bylo na forum czesto, ze C. 17-55mm/2.8 IS.
c 17-55 2.8 is u mnie podpięty przez 90% czasu. co do samego szkła to na forum trochę o nim jest...miłej lektury.
Patrz - podpis ;)
Tamronisko 17-50 dobre jest :)
Tamron 17-50 VC , mialem bez stabilizacji i bylo mydło (chyba mialem pecha ale w sklepie wymienili na ten ze stabilizacją i teraz jest ostro i w punkt).
Ja mam podpiętego do 50D C 17-85 IS USM i nie jestem z niego zadowolony :( Wg. mnie bardzo słabo ostrzy. Obecnie zastanawiam się nad nowym obiektywem, mam, dylemat pomiędzy: Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM, Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM. Każdy ma swoje plusy i minusy, prawdopodobnie zdecyduje sie na 17-55. Jeżeli ktoś ma praktyczne porównanie w/w obiektywów prosiłbym o podpowiedź, ewentualnie inna alternatywę.
Uzywam jednoczesnie C. 17-55/2.8 i C. 17-40/4 L, pierwszy w 90% przypadkow.
Sigma 18-200 DC OS oraz Peleng 8mm
Pozdrówka!
To możne jest lans i wyrywanie lasek na czerwony pasek?!
Ciekawe jakie ma osiągi, Kurde, ja w sigmie mam czerwony pasek, ale chyba inny bo żadnej laski na sigme nie wyrwałem...
Najpierw nabylem 17-40/4 L, potem 17-55/2.8 IS i tak juz zostalo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak wiem ze bede robil "widoczki" w dobrym sloncu. Ten obiektyw daje bardziej jednolity obrazek.
Jak wyzej.
Twoja wypowiedz to chyba jakis fragment powiesci. Moze sie marnujesz, pisz cos o wiekszej objetosci.
Bardzo możliwe, że jak będziesz robił zdjęcia na imprezie klubowej czy weselu w niezbyt dobrze oświetlonym pomieszczeniu to założysz eLkę ze względu na szybki i pewny AF. Wczoraj przekonałem się o jego sprawności i jestem pod wrażeniem.
nie przemawia to do mnie dalej :) posiadanie tych dwoch obiektywow to zamrozenie sobie niepotrzebnie gotowki (no, ale to Twoja, a nie moja ;) )
nie zdziwilbym sie jakby AF w 17-55 byl pewniejszy (2.8)
nie mowiac juz o tym, ze wtedy 2.8 sie cholernie przyda albo nawet cos jasniejszego :)
Noo, Pliiis, Panowie, każdy może mieć co i jak chce , nawet po 2 sztuki , istotna jest jednak opinia o użytkowaniu, czy dobrze rysują, nie mydlą itd i proszę nad tym skupmy się by wątek był użyteczny. Z informacji o 17-85 też słyszałem, że nie całkiem sobie radzi - nie miałem nie potwierdzę :( ale wkrótce będę mógł pomęczyć trochę C 100/2,8 i 85/1,8 podobno nie najgorsze ;) ale jak nie pomacam osobiście to nie powiem.
ja do mojego 50D podpinam to co posiadam.... (lista w stopce)
najczęściej do zdjęć rodzinnych używam CANON 24-105 4 IS L i TAMRON 17-50 2.8
a do przyrody SIGMA 100-300 f/4 często z telekonwerterem x1.4
Ja używam na razie tylko Tamrona 28-75 f/2.8. Bardzo dobrze się sprawuje, jednak brakuje na cropie szerokiego kąta.
Tamron 17-50/2,8 to dobre jasne szklo za rozsądną cenę.
Korzystając z tematu, mam parę pytań na temat tego co dobrać do 50D. Poczytałam trochę ale nadal nie wiem co robić. :(
1. Dużo osób widzę wymienia tutaj T17-50. Z testów na optycznych wychodzi mi, że lepsza jest Sigma 17-70 OS HSM, a jednak nie piszę się tutaj o niej dużo, czy ktoś ma z nią jakieś doświadczenia? Wybierając między tymi 2-ma skłaniałabym się w stronę Sigmy. 2. Rozważam też 17-40 L, jest solidnie zbudowany, trzyma poziom i ma zamkniętą konstrukcję, trochę obawiam się czy nie za ciemny (szkoda że nie ma IS) oraz ewentualny niedostatek szerokiego kąta. Od razu powiem że innych L-ek nie rozważam bo nie planuję zamieniać 50ki na 5kę czy też wydać na szkło powyżej 5000 PLN.
3. Zostaje jeszcze C17-55 f/2.8, tutaj nieporęczne wydają się być jego duże rozmiary, za to super światło i IS z 2 strony cena trochę spora.
Czy ktoś ma jakieś uwagi na temat porównania tych szkieł i przede wszystkim na temat tej sigmy 17-70? :)
1. Sigmy mają słabą opinię - rozrzut jakościowy oraz częste problemy z AF, ale jest pare osób na forum które je mocno polecają. Trzeba przetestować przed zakupem. Tamrona możesz kupić w ciemno u kolegi z forum który testuje szkła przed sprzedażą.
2. Czy ciemny to zależy do czego - do ślubów za ciemny do normalnego focenia wystarczy. Kąt jest taki sam jak w tamronie i sigmie.
3. Wymiary C17-40 83.5 x 96.8 mm C17-55 83.5 x 110.6 mm Tamron 17-50 74 x 81.7 mm Waga: 475 g 645 g 434 g
Jeśli cię stać to bierz C17-55 IS f/2.8,
jeśli cię nie stać to T17-50 VC f/2.8 lub tańszy bez VC.
Powyższe dwa mają przewagę nad Sigmą w postaci stałego światła.
Natomiast C17-40L na cropie = 28-64, jeśli ci to dpowiada to bierz.
Pozdrówka!
Dokładnie tak jak mowi "dziobolek" - daruj sobie tą Sigmę. Wiadomo Canon lepszy od Tamiego ale sporo droższy niestety :(
a ja miałem taką Sigmę, tylko bez OS i nie oceniam jej negatywnie.. do widoczków i na spacer - to tanie i lekkie szkiełko... faktycznie "pełna dziura" kończy się już przy ok. 20mm, ale w plenerze i tak należy przymykać.. tryb MACRO spisywał się bdb, a i na BF/FF nie narzekałem - poszła do kupującego bez zająknięcia, tylko dlatego, że potrzebowałem f/2.8 w podobnym zakresie ogniskowej - tu padło na C 17-55/2.8, bo akurat grosz był - inaczej brałbym Tamrona.
#
S8 OK
T10-24 OK
T17-50 OK
C17-85 - mydelko
C28 OK (CA od f/2 znikaja)
C50 OK (ostry od f/1.8)
C85 OK (CA od f/2 znikaja)
C70-200 /f4 - OK
T70-200 - lekki FF na 70mm i lekki BF na 200mm
A 17-85 aż tak źle sprawuje się z 50D ???
No super jasny to on nie jest.
c 28 1.8 - potwierdzam 1.8 lekkie mydelko, aczkolwiek uzywalne jesli nie ogladasz w powiekszeniu :) od 2.0 czujesz potege stalki :)
EF-S 17-85mm IS USM od 24mm używalny ;-)
Tami 17-50 daje radę, po domknięciu bardzo ostro, wady typu CA praktycznie niewidoczne jak dla mnie, pod światło bdb.
C85/1.8 - AF zasuwa aż miło, żyleta już po lekkim domknięciu, używalny jednak w pełnym zakresie, czasami CA uciążliwa.
Falcon 8mm - na pełnej dziurze mydło pieruńskie, ale po przymknięciu daje radę, CA spora, ale to chyba wpisane w charakterystykę takiego szkła.
C100-400L - szybciutki AF, w miarę ostry, ale na 400mm po przymknięciu.
C55-250 - AF czasami przymula, w miarę ostry, potworne winietowanie!
Z ciekawostek:
Jupiter 135mm f3.5 - piekielnie ostry już od pełnej dziury, winietowanie malutkie, wady dobrze korygowane, tragiczna praca pod ostre światło, bokeh bardzo delikatny, przyjemny.
Pentacon 50mm f1.8 - bardzo ciężkie ostrzenie (trzeba posiłkować się LV), na f1.8 lekkie mydełko, ostro po przymknięciu, bajkowy bokeh!
C85/1.2L - podpiąłem raz i przeraził mnie AF - Tamron to przy nim USMultra :) ale obrazek daje super.
C 17-55/2.8......cena w Polsce, jak dla mnie, nie do przyjęcia, ale można wyhaczyć za granicą taniej i tak właśnie zrobiłem :-) Pod moją puszkę podpięty przez 90% czasu, bardzo uniwersaly.
Witam ponownie i zaś mam do Was prośbę o waszą radę i pomocną dłoń w wyborze obiektywu tym razem zastanawiam się nad czymś jasnym do portretów choć nie tylko portrety mnie interesują zależy mi na w miarę ostrym obiektywie. To moje propozycje:
1. http://www.pixmania.ie/ie/uk/91656/a...f-1-4-usm.html
2. http://www.pixmania.ie/ie/uk/1435154...g-hsm-len.html
3. http://www.pixmania.ie/ie/uk/2986/ar...i-standar.html
4. http://www.pixmania.ie/ie/uk/496847/...mpact-mac.html
5. http://www.pixmania.ie/ie/uk/3258239...-di-ii-ld.html
Teraz moje pytanie czy którykolwiek z tych obiektywów będzie odpowiedni dla amatora który dopiero zaczyna z fotografią. Proszę o odpowiedz osoby które na co dzień używają któryś z tych wybranych prze ze Mnie obiektywów.
dla mnie wybór jest oczywisty.. wystarczy poczytać testy i opinie.. 50/1.4 Canon.. why?
bo mam i jestem baaaaardzo zadowolony.. jasny.. dobrze ostrzy, po lekkim przymknięciu.. ehhhmm. :) dlaczego nie Sigma? nie wiem.. miała być Sigma, ale wybrałem Canona.
#
50 1.4 canona powinno spasować :) mam i używam, choć sigmę też chwalą
Właśnie testy testami przeczytałem ich wiele ale właśnie opinia użytkownika jest cenna bo ma ten obiektyw i wie , Mi ten Canon 50 1,4 przypadł też mi do gustu po tych przeczytanych testach więc w poniedziałek pojadę do sklepu i pooglądam i może wrócę z nowym nabytkiem.
Każdy z tych obiektywów będzie w miarę ostry, nawet bardzo ostry. Stałki mają to do siebie, że ostrości im nie brak. Mam c50/1,4 jest ostry, mam też heliosa 58/2, jest ostry. Do portretów nie pchałbym się w szkła makro. Są ciemniejsze 1-1,5EV, więc mniej możliwości mycia tła, a i samo mycie nie zawsze wygląda ciekawie.
Jest i jak wspomniałem, jest o 1EV ciemniejszy od c50/1,4, czy od s50/1,4. W większości przypadków i tak będzie pewnie przymykał tego tamrona, ale czasem owe 1,4 jest niezastąpione. No i rozmycie w szkłach makro potrafi być średnio ładne, więc jak ktoś makro nie robi, to bez sensu.
Już jestem w 99% przekonany do c 50 1.4 ta sigma 50 1.4 jest nie dostępna w moim sklepie a zamawiać przez neta nie za bardzo chcę. W poniedziałek jadę sklepu sprawdzić jak to będzie działać z moim aparatem, jak wszystko będzie ok to kupuje a jak nie to dalej będę szukał.
Co mogę polecić ... Canon EF 85mm f/1.8 - ostry, fajny do portretów w plenerze (na tym body co Ty masz - używam z 40d). Całkiem przyjemne zdjęcia z niego mam.
a czemu nie?
ja zamawiałem w Cyfrowe.pl i otozakupy.pl, a dokładniej tam, gdzie Ceneo pokazało taniej - stosunek cena/opinie.. wiem, że szkło warto sprawdzić przed zakupem, ale.. hmm.. skoro jest gwarancja i nie kupuje się jakiejś firmy krzak, to trzeba zaufać markowemu... jak na razie się nie przejechałem.. moja 50'ka gra jak ta lala :)
#
Witam. Piszę do was, gdyż wiem, że jesteście osobami doświadczonymi i z różnorodną szklarnią macie styczność na codzień. Ale przejdę do sedna.
Body:
*Canon EOS 50d
Szklarnia:
*Sigma 70-300mm f/4-5.6 bez APO
*Canon 18-55mm f/3.5-5.6 IS
Obecnie próbuję swoich sił na ww. body. Coraz głębiej próbuję wejść w fotografię, robić lepsze ujęcia, kadrować etc. Jednakże, nie wiem od czego zacząć.. Z czego czerpać dalsze wskazówki; z czego się uczyć (z tego co niektórzy forumowicze napisali w mojej galerii o zwierzętach na CB, wnioskuję, że głównym problemem u mnie jest kompozycja. Ale co ja bd mówił, zapraszam do galerii). http://canon-board.info/showthread.php?t=65982
Rodzice mi zasugerowali, że obecnie bd robić 50d, natomiast za rok dołożą mi się do 5d mk2. I tutaj zaczyna się mój trudny wybór... Czy teraz dokładać do szklarni (ale nie przesadzając), a zamiast za rok brać 5d mk2, wziąć go za półtora - 2 lata?
Jestem 16 letnim uczniem szkoły fotograficznej w Zielonej Górze. Na kierunku rozszeżonym; ze specjalizacją grafika komputerowa. Od września zaczynam edukację. Ale nie odbiegając od tematu; od czego radzicie zacząć? Jakie mądre decyzje podjąć; w co się zaopatrzyć. Jak rozpatrzyć zakup 5d mk2 w najbliższym czasie. Za jakiś tam dłuższy czas rozpatrywać zaiste będę stałki z rzędu 400mm f/5.6L IS USM.. ale to wyższy przedział szkieł. Głównie fotografować bd na ten czas :
*portrety/ludzie
*jakieś krajobrazy
*sporadycznie architekturę; starożytne budowle
*wesela
*zwierzęta
Jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy; w sprawie czego rady bym potrzebował i w czym się doszkalać; dopiszę. Z góry dziękuję za komentarze i opinie.
Pozdrawiam, Michał.