Cytat:
W ostatnim czasie udało mi się wejść w posiadanie mojej pierwszej Lki.
Niestety jak narazie ten nietani zakup nie przekłada się na robione przeze mnie zdjęcia.
he , he , he ...
no to wspolczuje.
lekcja ze L-ki nie naleza optycznie do najlepszych i krotkoognisowe nie nadaja sie do aps-c jest droga.
placi sie za obudowe i niestety nie zawsze dostaje sie dobra optyke.
Cytat:
Problem polega na tym, iż moja puszka tj. 450D strasznie mydli z tym obiektywem.
i nic na to nie poradzisz.
z duzym prawdopodobienstwem moge poowidziec z odleglosci co to jest.
zmienna sklonnosc do FF/BF w zaleznosci od ogniskowej.
nalezaloby dla roznych ogniskowych dokonac roznej jsutacji obiektywu co nie jest mozliwe technicznie jak na razie.
wymagania co do precyzji i dokladnosci ostrzenia w formacie aps-c sa wyzsze niz w formacie FF. Moze zdazyc sie ze bledy ostrzenia dla formatu FF mieszcza sie w tolerancji ale dla aps-c juz nie.
to w skrocie.
Cytat:
Wczesniejsze 2 obiektywy tj. kitowy 18-55 IS oraz 55-250 IS działają wręcz rewelacyjnie, nigdy nie miały problemów z ostrościa a % nieudanych zdjęć jest bardzo niewielki.
dla pocieszenia ;-) dodam ze moja L w aps-c z odleglosc 2 m na 24 mm ostrzy o pol metra za daleko a na 70 mm jest o.k. ( 24-70 L)
na ciemnych kitwych obiektywach duza GO niec lagodzi czasami ten efekt.
Szerokokatne L-ki nie sa projektowane dla aps-c.
MOja na aps-c to tragedia , na FF to poezja.
Cytat:
Zupełnie inaczej jest z Lką - tutaj % udanych zdjęć jest niewielki :)
Body było sprawdzane z obiektywem wzorcowym w serwisie i podobno wszystko jest ok.
jest o.k. w tym sensie ze tak jak zaprojektowano i przewidziano.
ale AF w tym body jest niezwykle marny.
nie rozwiazesz tego problemu w tym aparacie i obiektywie.
zawsze beda problemy.
Cytat:
Z pozostalymi 2 obiektywami ostrzy jak szalone.
Lke sprawdzilem na innym body tj. 40D i tam nie bylo sie do czego przyczepić - wszystkie zrobione zdjęcia wyszly ostre i takie jakich bym się spodziewał.
pomiedzy systeme AF c40d a c450 d jest przepasc , a pomiedzy c40d a 50d jeszcze wieksza.
Nowy c5dmk2 ma rewelacyjny AF ale tylko centralny - peryferyjne sa bezuzyteczne . Tzn dzialaja ale tak niepewnie iz nie mozna im ufac.
Cytat:
Dlatego nasuwa się pytanie - czy jest możliwe aby poprostu 450D nie dogadywało sie z tymi obiektywami?
tak . i tak jest . i z kazdym innym jasnym obiektywem tez - to tylko kwestia przypadku.
im dluzsza ogniskowa tym lepiej.
na krotkich ogniskowych moze wogole nie trafiac.
Cytat:
Czy zwyczajnie mam uszkodzoną puszkę?
Nie sadze.
gdyby ten aparat dzialal tak dobrze jak c1d albo c5d to nikt by ich nie kupowal tylko bral cxxxd.
to sa najprostsze i najtansze aparaciki . Nie funkcjonuja dobrze . w zakresie AF wrecz fatalnie.
Cytat:
Z drugiej strony jeśli miałaby ona być uszkodzona dlaczego robi ładne ostre zdjęcia z dwoma innymi obiektywami?
jesli sa to obiektywy pod aps-c z bagnetem ef-s moze byc nieco lepiej. jesli ciemniejsze np na 5,6 to blad ostrzenia miesi sie w GO.
Cytat:
Czekam na jakies sugestie, w szczególności od użytkowników podobnych zestawów.
sugstia jest oczywista :
albo sie z tym pogodzic , albo zmienic aparat na wyzszy model - problemy ustapia.