Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: 450D + 24-105L mydli...

akras
    Guest

Domyślnie 450D + 24-105L mydli...

Witam

W ostatnim czasie udało mi się wejść w posiadanie mojej pierwszej Lki.
    Niestety jak narazie ten nietani zakup nie przekłada się na robione przeze mnie zdjęcia.

Problem polega na tym, iż moja puszka tj. 450D strasznie mydli z tym obiektywem.

Wczesniejsze 2 obiektywy tj. kitowy 18-55 IS oraz 55-250 IS działają wręcz rewelacyjnie, nigdy nie miały problemów z ostrościa a % nieudanych zdjęć jest bardzo niewielki.
    Zupełnie inaczej jest z Lką - tutaj % udanych zdjęć jest niewielki

Body było sprawdzane z obiektywem wzorcowym w serwisie i podobno wszystko jest ok. Z pozostalymi 2 obiektywami ostrzy jak szalone.
    Lke sprawdzilem na innym body tj. 40D i tam nie bylo sie do czego przyczepić - wszystkie zrobione zdjęcia wyszly ostre i takie jakich bym się spodziewał.

Dlatego nasuwa się pytanie - czy jest możliwe aby poprostu 450D nie dogadywało sie z tymi obiektywami?
    Czy zwyczajnie mam uszkodzoną puszkę?
    Z drugiej strony jeśli miałaby ona być uszkodzona dlaczego robi ładne ostre zdjęcia z dwoma innymi obiektywami?

Czekam na jakies sugestie, w szczególności od użytkowników podobnych zestawów.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akras Zobacz posta
    Problem polega na tym, iż moja puszka tj. 450D strasznie mydli z tym obiektywem.

Wczesniejsze 2 obiektywy tj. kitowy 18-55 IS oraz 55-250 IS działają wręcz rewelacyjnie, nigdy nie miały problemów z ostrościa a % nieudanych zdjęć jest bardzo niewielki.
    Zupełnie inaczej jest z Lką - tutaj % udanych zdjęć jest niewielki
    aparat na statyw, włącz Live View + lupkę, spróbuj złapać ostrość i cyk! Potem takie samo ujęcie z AF. Prawdopodobnie masz FF/BF, trzeba będzie podregulować.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

akras
    Guest

Domyślnie

Wróce do domu to na pewno przetestuje ten sposób, dzieki!

Zastanawiam się tylko nad tym, że skoro z innymi szkłami jest ok to wina FF/BF musiała by leżeć po stronie obiektywu. A ten z kolei na innej puszcze na pewno nie wykazuje takich tendencji. Trafia idealnie w punkt, do ostrości naprawdę nie można mieć zastrzeżeń...

Stąd też moje zdziwienie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akras Zobacz posta
    Stąd też moje zdziwienie
    Impossible is nothing...
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Albo łatwiej, zrób po prostu zdjęcie tablicy na bf/ff. Ogólnie rzecz biorąc czytałem tutaj podobny temat i wyszło w nim że 'L' po prostu nie za chętnie działa z xxxxD i xxxD...
    GG: 538295
    SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    aparat na statyw, włącz Live View + lupkę...
    Jak wstawisz aparat na statyw nie zapomnij wyłączyć stabilizacji.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misieek Zobacz posta
    Albo łatwiej, zrób po prostu zdjęcie tablicy na bf/ff. Ogólnie rzecz biorąc czytałem tutaj podobny temat i wyszło w nim że 'L' po prostu nie za chętnie działa z xxxxD i xxxD...
    Nawet mnie nie denerwuj kolego, dzis chce go na raty wziąść
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Zablokowany

Domyślnie

bo to słaby obiektyw za wysoką cenę - dla tych, na których działa literka L siła marketingu
    trzeba było kupić 28-135 i miałbyś żyletki za 1/3 ceny

Bywalec Awatar kiray
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez at_m Zobacz posta
    bo to słaby obiektyw za wysoką cenę - dla tych, na których działa literka L siła marketingu
    trzeba było kupić 28-135 i miałbyś żyletki za 1/3 ceny
    Ja jestem zadowolony i nie działają na mnie literki. Po prostu trzeba sprawdzić co się kupuje. Czasy, kiedy wszystkie egzemplarze w seryjnych produkcjach czegokolwiek były równej jakości dawno się skończyły.
    Ostatnio edytowane przez kiray ; 05-03-2010 o 14:10

akras
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiray Zobacz posta
    Ja jestem zadowolony i nie działają na mnie literki. Po prostu trzeba sprawdzić co się kupuje. Czasy, kiedy wszystkie egzemplarze w seryjnych produkcjach czegokolwiek były równej jakości dawno się skończyły.

Problem w tym, że przynajmniej w moim przypadku obiektyw z inna puszką działa wręcz wzorcowo więc nie chce mi sie wierzyć aby wina leżała akurat po jego stronie...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów