A tymczasem ciekawy nowy Rebel już jest :)
Znaczy 550d.
Wersja do druku
A tymczasem ciekawy nowy Rebel już jest :)
Znaczy 550d.
Tutaj więcej info: http://www.dpreview.com/news/1002/10...noneos550d.asp
Ciekawa puszka - coś czuję, że za chwilę na allegro i giełdach pojawi się wysyp lekko używanych 500D :D
Z informacji prasowej wynika:
Przegląd funkcji:
Londyn, Wielka Brytania, 8 lutego 2010 r. – Firma Canon przedstawiła dziś nowy aparat ze słynnej serii lustrzanek cyfrowych EOS — model EOS 550D.
EOS 550D definiuje na nowo rodzinę lustrzanek cyfrowych (DSLR) firmy Canon przeznaczoną dla klientów indywidualnych, oferując w kompaktowej i lekkiej obudowie technologie i funkcje kojarzące się z modelami półprofesjonalnymi. Dzięki nowoopracowanej, 18-megapikselowej matrycy APS-C CMOS połączonej z zaawansowanym procesorem obrazu DIGIC 4 i możliwością kręcenia filmów HD entuzjaści fotografii mogą być jeszcze bardziej kreatywni.
18-megapiskelowa matryca APS-C CMOS
Procesor DIGIC 4 o czułości ISO 100-6400 (rozszerzalnej do 12800)
Fotografowanie ciągłe z częstotliwością 3,7 klatki na sekundę
Nagrywanie filmów Full HD z ręcznym sterowaniem i możliwością wyboru częstotliwości rejestrowania klatek
Ekran LCD 3:2 Clear View o przekątnej 7,7 cm (3,0”) i rozdzielczości 1 040 000 punktów
System pomiarowy iFCL z 63-strefową, dwuwarstwową matrycą
Ekran Quick Control do szybkiej zmiany ustawień aparatu
Kompensacja ekspozycji w zakresie +/-5
Wybór maksymalnego progu automatycznego ustawiania czułości
Gniazdo zewnętrznego mikrofonu
Funkcja Movie Crop
No i pojawił się. Nawet stosunkowo niedużo było o nim plotek na forum. Główne zmiany w stosunku do 500D:
- 18 MPix
- Digic 4
- ISO 100-6400(12800)
- Filmy full HD
- Spory wyświetlacz 3" proporcje 3:2
- Pomiar światła jak w 7d.
- Kompensacja ekspozycji +/- 5 EV
- Wybieralne maksimum w Auto ISO
- Wsparcie dla Eye-Fi
Miało być 15Mpx i ruchomy wyświetlacz. Pewnie tą samą matrycę wsadzą do 60D :/
Pewnie tak. Ciekawe tylko z kim się ścigają na Mpix...
Ciekawe - miał być jutro :).
Ewidentnie trochę wzięli z 7d.
Co to za przycisk Q?
http://optyczne.pl//?news=2653
może (Q)uick Menu
Zmian sporo, szkoda ze nie dali sterowania lamp z kukulki tak jak w 7D:twisted:
Większych różnic co do 500D to nie ma troszkę więcej gumy, 18MPx, lepsze filmiki.
Ale za to jest nowa bateria i nowy grip :-)
Powiem szczerze, że nie podoba mi sie kierunek działań canona :(
No fajny. Filmy konfigurowalne, kompensacja ekspozycji +- 5EV - świat się wali :lol:, auto iso też coś się daje ustawić, da się podłączyć mikrofon. Wyglądałoby na to, że u Canona coś drgnęło, że dają takie ficzery w entry level :).
Myślę, że z faktu, iż 7d sprzedaje się jak ciepłe bułeczki (na świecie), wynika prosty wniosek, że ludzie wbrew opiniom dziennikarzy z pism uważających się za specjalistyczne, nie zwracają uwagi na rozdzielczość, dynamikę i inne takie tam czarnoksięskie zaklęcia. Właśnie dostali zapowiedź pojawienia się aparatu z niższej półki cenowej i gabarytowo-wagowej o podobnych możliwościach jak najlepiej sprzedający się obecnie aparat Canona. Rachunek jest prosty. Tańsza wersja będzie się sprzedawać lepiej.
Bardzo ciekawa propozycja, zastanawiam się jak będzie z ceną.
Miałem kupić przeceniane 50D ale nie wiem czy się nie skuszę.
Q - może quiet shutter release
Dokładnie! Sam jestem trochę zaskoczony, sporo zmian! Najważniejsze teraz pytanie to jak wypadną testy matrycy. Bardzo możliwe, że będzie miała ograniczoną dynamikę tonalną w porównaniu do tej z 7D (tak samo jak było w 500D w stosunku do 50D).
PS: Chyba czas otworzyć wątek z cyklu co będzie w 60D :) Ja stawiam na to, że to samo co w 50D + nowości z 500D... A może szybszy procesor i filmy 1080p60?
PS2: Jeszcze jeden ciekawy feature - możliwość sterowania z pilota bezprzewodowego RC-6. Mam nadzieję, że nie trzeba dokupić do tego gripa.
Tyle że nowe XXXD to takie zabawki plastikowe jak to do ręki weźmiesz a 50D czujesz ze masz kawałek aparatu :) + matówka w 50d jest genialna. Duża jasna spokojnie można z ręki ostrzyć co przy loteryjnym 50mm 1.8 się przydaje
+ to niestety aparat dla siostry będzie ja będe korzystał okazyjnie bo mam swojego leciwego 350d
Kolejna pucha z napakowaną matrycą... Zamiast odświeżać lensy, to mamy co chwilę nową puchę w której właściwie jest to samo co w poprzedniej...
Co jak co, ale grip do tej puchy jest przekomiczny ;)
podoba mi sie to, ze Canon mysli uzytkowo nad aparatami. te 18Mpix to obiektywnie rzecz biorac za duzo, ale marketingowo znakomite. a skoro juz maja matryce, to co maja jej nie pakowac.
aparat ma sporo nowosci ficzerowych i to jest wazne. pomiar: nowy. kompensacja ekspozycji do 5EV - znakomita sprawa. 1080 w 3 trybach predkosci, ekranik LCD z sensownymi proporcjami (wreszcie!!!), konfiguracja Auto-ISO (hell froze over!)...
cena poki co mordercza, ale jak to dojdzie do 700 EUR za kit... to zupelnie niezle...
osoby rozplakujace sie nad 18 Mpix... litosci. Sony w 12Mpix ma gorsza kaszane per-pixel a i tak sie sprzedaje ;)
umowmy sie, ze targetem xxxD czyli Rebela jest poczatkujacy, amatorski fotograf. czytaj: A5 to jest juz duzy wydruk, bo 99,9% zdjec i tak konczy w 10x15.
tak, niewatpliwie 18Mpix potrafi byc zaleta, ale dla uzytkownika nieco bardziej zaawansowanego - w takim 7D czy hipotetycznym 60D. w 550D, na polce amatorskiej, to jest wylacznie zabieg marketingowy, dla osob, ktorym wydaje sie, ze tego potrzebuja. i racje maja o tyle, ze faktycznie wydaje im sie
No i jeszcze z nowych rzeczy:
- Copyright/photographer information - ustawiane w menu puszki
- 4 level battery reporting
- SDXC card support
Małymi kroczkami do przodu... :)
teraz malo osob robi wydruki, zaleta jest powiekszenie do 100% gdzie jest mocno zauwazalny przyrost szczegolow.
Zreszta dla wydrukow wiekszych niz 10x15 wiecej Mpx pozwala nawet przy lekko poruszonych zdjeciach uzyskac ostrzejsze odbitki po skalowaniu, a przy A4 drobna nieostrosc jest juz mocna widoczna
ta tak jak na 7D masz szczegółów co nie miara... czyli wcale nei tak dużo.
chcesz szczegółów weź FF 21 mpx i masz.
7D ich nie ma wcale tak rewelacyjnie dużo. przy tak maych komórkach na matrycy trzeba statyw, podnoszenie lustra, krótki czas i wówczas będziesz miał efekty...a no i szkło pokroju nowej 100tki macro L 2.8
jesli nie wydruki, to zeskalowane wgladowki wielkosci ekranowej. jakby nie kombinowal - rozmiar, ktory rownie dobrze z matrycy 6Mpix daje sie spokojnie uzyskac. naprawde.
target 550D to jest moja zona. ona po wakacjach zada ode mnie wywolania RAW-ow i zrzucenia ekranowych JPEG-ow na pendrive. potem siada, wybiera fotki do albumu, kaze je sobie zrobic na cito i potem sama w programie uklada taki album i go zamawia. wielkosc pojedynczego ujecia to maksymalnie 10x15, gdzieniegdzie calostronne to 30x20. jej 450D to jest, do tych zastosowan, az nadto. poniekad, fotki z mojego 5D od jej 450D odroznia w tym albumie tylko warsztat i starannosc wykonania (to juz po stronie obslugujacego puszke) a z lupka sa kompletnie nie do odroznienia.
nie w ta strone kombinujesz. tzn. masz racje, ze drobne poruszenia latwiej po zeskalowaniu ukryc, ale wielkosc poruszenia nie jest stala (w piksslach) na roznych matrycach. jest proporcjonalna do ruchu katowego/ortogonalnego i skaluje sie ze wzrostem matrycy. tzn. jesli sztywno polaczysz ze soba aparaty 6Mpix i 24Mpix (o jednakowej wielkosci fizycznej matrycy) to poruszenie z matrycy 6Mpix bedzie na matrycy 24Mpix dokladnie 2x wieksze pikselowo. i summa summarum nie ma miedzy nimi roznicy w wydruku.
moze w koncu po pojawieniu sie 550d uda sie "shackowac" firmware od 500d zeby mozna bylo manualnie ustawiac parametry podczas filmowania.
Nie rozumiem czemu w wątku o już zapowiedzianym 550D gdybacie coś o nieistniejącym 60D. Już się nie będę bawił w przenoszenie między plotkami a światem realnym, tylko będę ciachał jak leci :roll: .
inna kwestia - jest jeszcze jeden, wazny aspekt premiery 550D:
500D down 100 EUR = 520 EUR za kit
450D down 70~80 EUR = 430 EUR za kit
1000D down 40~50 EUR = 360 EUR za kit
aktualne ceny:
Nikon D5000 kit = 500 EUR (a jego filmiki to... przy rebelu jak Legia Warszawa przy Realu Madryd :D *)
Nikon D3000 kit = 350 EUR
Panas GF1 - 500/700 EUR (golec/kit)
Panas G1 - 400/480 EUR
Playstation A380 kit - 540 EUR
Playstation A230 kit - 370 EUR
obnizka moze i przesadzona, ale moze z czasem do tego dojdzie...
* - przepraszam Real za stawianie w jednym zdaniu... :D
ale brzydal :D 18mpix to można billboardy drukować. ehh 500d FTW!
File Size (1) Large/Fine: Approx. 6.4MB (5184 x 3456 pixels)
(2) Large/Normal: Approx. 3.2MB (5184 x 3456 pixels)
(3) Medium/Fine: Approx. 3.4MB (3456 x 2304 pixels)
(4) Medium/Normal: Approx. 1.7MB (3456 x 2304 pixels)
(5) Small/Fine: Approx. 2.2MB (2592 x 1728 pixels)
(6) Small/Normal: Approx. 1.1MB (2592 x 1728 pixels)
(7) RAW: Approx. 24.5MB (5184 x 3456 pixels)
Exact file sizes depend on the subject, ISO speed, Picture Style, etc.
niestety brak sraw...