niestety bylo za duzo ludzi i za malo czasu na lepsze zdjecia :-?
wszystko na 20d + 28/1.8 (thx conik za uzyczenie :mrgreen: )
1.
2.
3.
4..
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
bonus
Wersja do druku
niestety bylo za duzo ludzi i za malo czasu na lepsze zdjecia :-?
wszystko na 20d + 28/1.8 (thx conik za uzyczenie :mrgreen: )
1.
2.
3.
4..
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
bonus
ta huta troche jak manufaktura ;-) pewnie przez wymieniony tłum ludzi zabrakło Ci huty w hucie? :-)
wiesz co, to co sie dzialo przy piecu.. a raczej piecyku ... szkoda gadac ;)
a z manufaktura sie zgadza - wszstkie elementy szklane robia tam recznie i idzie to na eksport do mediolanu, NY itp. piec jest jeden, 2gi juz sie 'zuzyl' ..
chcial bym sie tam wybrac jeszcze raz, ale sam i z wiekszym zapasem czasu
Dla mnie 9 rewelacja, choć osobiście wolałbym to zdjęcie w B&W. Wielkie skupienie w oczach starego fachowca. Mam takie marzenie by zrobić kiedyś cykl Ludzi podczas pracy..
Kilka już mam...
mi sie wydaje ze gosc byl znudzony i poirytowany tlumem 17 osob ktore biegaly i mu przeszkadzaly w pracy ... ale twarz mial genialna!
bój w hucie.. :)
Fotki niezłe. Ale mam pytanie odnośnie winiety 28/1.8 - naturalna czy dorobiona?
oczywiscie dorobiona ;)
w tych warunkach wyszla by ciemnica :mrgreen:
no to jeszcze pare ...
btw sam sobie specjalnie utrudnilem zycie robiac wszystko jednym obiektywem przez co wielu zdjec po prostu nie mialem jak zrobic.. pomijajac wlazacych w kadr pozostalych pstrykaczy ;)
przy obrobce staralem sie zachowac oryginalne kadry ... i tak jest przy 80% tych zdjec :)
12.
13.
14.
15.
16.
17.
Tak czułem, że pierwszy set to podpucha dla wazeliniarzy. Według mnie to drugi set jest rewelacyjny. Klasyczny fotoreportaż z przewijającym się produktem huty w tym przypadku kloszem. 14, 15 i 17 to naprawdę rewelacyjne zdjęcia. Prawdziwa huta. Jak z Łowca Jeleni.
Bardzo dobre zdjęcia, aż miło się ogląda. Jak masz więcej to zapodaj ;-)
..bo kto nie smaruje ten nie jedzie :mrgreen:
oba seciki bardzo mi sie podobają, z pierwszego9 najlepsza, z drugiego ciężko wybrać :) Kurcze żałuję że nie mogłem być ;/ a jak byś się tam znów wybierał to daj znać bo we dwójek to zawsze raźniej ;)
Szkoda że w tytule nie dopisałeś "szkła" , bo pierwsze skojarzenie było raczej z hutą metalu i spodziewałem się iskier czy płynnego metalu na zdjęciach :roll: .
wiesz co, jak jechalem do tej huty to tez na to liczylem, pomimo ze wiedzialem ze zamiast metalu bawia sie tam plynnym szkliwem ... ostatecznie samo slowo huta zdaje sie byc przereklamowane, albo to po prostu zbyt bujna wyobraznia podpowiada, jak owa huta powinna wygladac :mrgreen:
To zobacz, że wychwalana 9 jest trochę nie na temat i dlatego odstaje od reszty zdjęć. Nie pasuje ani do pierwszego ani do drugiego seta. Bo gość szlifuje miskę a nie klosz. Sam kadr choć poprawny jest w sumie nieciekawy. Chyba na zdjęciu jest za duży bałagan. I jeszcze taki mały szczegół. Czy ktoś szlifując szkło nie powinien tego robić w ochronnych okularach?
Pewnie masz rację, jednak swojego zdania nie zmienię. Nie analizowałem tej fotki z pozycji profesjonalnego fotografa bo takim nie jestem. Pierwsze wrażenia były pozytywne i takowe pozostały.
A czy szkło zawsze jest szlifowane w ochronnych okularach...
Zwłaszcza przez rutyniarzy...
Pozdrówka
mi sie kadr w 9 nie podoba.. ale fota wrzucona ze wzgledu na twarz goscia. nie dalem rady zajsc go bardziej od przodu, a z profilu tak fajnie nie wygladal ;)
ps. to nie miska.. huta robi wylacznie oswietleniowe sprawy
Czasami problemy z ostrością się trafiały (8, 12, 14), czasami fota o kilka chwil za późno (7 i 14 - sylwetki osób przysłonięte), ale ogólnie temat ogarnięty. Contentowo plusy za : ósemkę (nie patrzą na ręce, jadą "z pamięci"), czternastkę (bogata w informacje, dobra konstrukcja planów). Minusy za : jedynkę (po co? :D), jedenastkę (przewód zasłania jedno oko), podobieństwo 13 i 14 (obaj w tych samych pozach - dwunastka out).
Czacha, a możesz co napisać na temat obróbki, jeśli to nie tajemnica. Bardzo mi się podoba, co czyni te zdjęcia jeszcze bardziej ciekawymi.
hmmm znając Czachę, to namieszał coś Z WB w ACRze , pobawił się kontrastami i winietą a potem a PSie klikł autocolor ;)
Obrobka w Litghtroomie, zabawa kontrastem i suwaczkami w nim dostepnymi. Ciezko mi sprecyzowac co zrobilem.. to bylo na zasadzie prob i bledow :) Na auto nic nie bylo ;)
A to zawracam honor i przepraszam :) autocolor wywnioskowałem po ostatniej naszej rozmowie na temat kolorowych ślubniaków :)
Michal, musisz zmienic prace... pomysl ... przeciez w slubach masz przewaznie biala suknie lub koszule pana mlodego - klikasz pipeta i masz balans! :mrgreen:
hmmmmm no tak :P może faktycznie już się tam za bardzo zasiedziałem :P albo temu że ja ufam oczom i monitorowi i pipetki nie używam ;) a tak btw. do poniedziałku urlopik, może na jakieś fotki wyskoczymy?
czacha: na privie sie dogadamy, koniec spamu :P
Bardzo fajne zdjęcia. Podoba mi się kolorystyka. Taka stonowana. Ja "niestety" jak robie w kolorze i mam dobrze naświetlone zdjęcia to lubie z nich wyciskać maks, a co za tym idzie także kolor mocny.
Troszke jestem "zaskoczony" małym GO na wielu zdjęciach, bo jednak myślałem że Czacha lubi bardziej domykać. Ale pewnie spowodowae to było panującą ciemnościom i brakiem użycia lampy :)
Tak czy siak, Czacha to jeden z moim ulubionych fotografów na tym forum. Jak zwykle solidnie! :)
Masz racje, mala glebia wynika z warunkow oswietleniowych, a co za tym idzie z malej przyslony - chyba wszystko na f2.2 .. nie chcialem bardziej domykac bo i tak pare wyszlo poruszonych.
Mnie szczerze mówiąc na tych zdjęciach wcale małe GO nie przeszkadza.
Brak ostrości np. na 14 o której pisał micles to własnie raczej poruszenie niż problemy z AF. A jak mowa o czasach to jakie rzędu były?
I jeszcze co do kolorystyki...ściągałeś coś saturacje?
Jak mam się przyczepić to nie rozumiem tej pierwszej fotki. W ogóle do niczego nie pasuje. Reszta jest mniej lub bardziej poprawna. Ogólnie trzymasz poziom!
Obrobka w Lightroomie - szczerze mowiac bylo to na zasadzie prob i bledow, az wyszlo cos co mi sie podobalo.
Czasy byly od 1/20s do 1/200 w zaleznosci od pomieszczenia.
Kilka fotek - kumpel prowadzi sklep z odzieza "chuligańsko-stadionową" i wymyslil sobie, ze produkty chce prezentowac w ten, a nie inny sposob. Szczerze mowiac nigdy wczesniej nie bawilem sie w tego typu zdjecia, a i 'model' dygotał z zimna, wiec w sumie czasu bylo z 5 minut ;) Pomimo ze to nie sprzet robi zdjecia, to jednak przy tego typu zdjeciach odczuwam braki w sprzecie.. no ale na wiosne szykuje sie upgrade :)
18.
19.
20.
21.
22.
a potem przyszli kibole :mrgreen:
23.
24.
25.
26.
19 lewy rękaw od t-shirta lewituje w powietrzu (albo uciąć go więcej, albo zostawić kawałek ręki (kończyny górnej - dorgh!) widocznej)
20 nie czaję tryumfowania megafonem :D
21 amputacja?
Pozytywna seria, ale jakoś tak za mało ciasnych ujęć reklamujących tą odzież...
A jest jeszcze jedna wersja 19tki
27.
i to mi tez ucieklo przy wklejaniu
28.
No. Czuj się rozgrzeszony.
20. chyba by wyglądała lepiej bez piłki
Na 24. ten po prawej jest głuchy, czy jak? :)
Czacha- jesteś operatorem kamery. Odpowiedz sobie na pytanie czy jak prze kosisz kadr o 45 stopni to czy film da się oglądać? Podobnie jest ze zdjęciami. Jedno w tłoku ujdzie. Ale jak je oglądasz w serii to po chwili zaczniesz się czuć jak byś leciał samolotem z nawalonym kierowcą, który pochyla maszynę ze skrzydła na skrzydło. Bez aviomarinu się nie da. Kombinujesz dobrze bo przy pomocy linii dzielisz obraz na trójkąty przez co zdjęcia stają się bardziej dynamiczne. Tylko z wykonaniem trochę gorzej. Jeśli można o takiej serii wyrażać się ogólnie. Oddzielnie 19, 24, 25 i 26 bronią się. Fajna ta czarna koszulka...
Sam nie wiem dlaczego az tyle skoniakow... albo to przez wiatr, albo tak mi bardziej pasowalo robiac fotki, a wszystko przez te barierki, lawki i porecze ;) Ale tez to zauwazylem przegladajac foty po zgraniu karty - za duzo pochylych zdjec ..
Jak chcesz namiary na sklep z tymi koszulkami to smialo na priw ;)
Czacha, nie słuchaj. Skosy są git. Dużo dynamiki wprowadziłeś, bardzo dobrze to robi i jest naprawdę energetycznie. Fotograficznie jest bardzo fajnie. Nad obróbką bym się jeszcze zastanowił - jak dla mnie trochę za mało te koszulki wyskakują na pierwszy plan (zwłaszcza BW). Przy czarnej koszulce nieco pojechałeś z pędzlem za szeroko i widać ;)
Pierwsze co mam w planach to monitor do obrobki, bo na tym laptopie Lenovo jest masakra jakas ;)
to polecam nec'a 2690 WUXi - podam ci wskazówkę jak go sprzętowo skalibrować gdybyś chciał.
odezwe sie po zakupie :)
Eizo FTW! :P