50D + 18-55mm IS czy 17-85mm IS USM czy 18-135 IS USM
Witajcie,
To mój pierwszy post na tym forum ;-) Takich problemów i rozterek jak moje poniżej czytacie pewnie codziennie wiele... ale błagam o wyrozumiałość i cierpliwość :)
Zdecydowałem się kupić Canon EOS 50D. Wcześniej używałem kompaktów, czasem nikona D50 z kitowym obiektywem.
Mam dylemat jaki obiektyw wybrać na start, przejściowo, do otrzaskania się z aparatem i w zasadzie uniwersalnie, czasem na dworze, w pomieszczeniach, do ogólnego biegania... Nie chcę na razie przesadzać z ceną (maks do 1500 zł), wolę kupić później coś lepszego dłuższego lub szerszego bazując na potrzebach wynikających z praktyki :)
Obecnie wybieram spośród:
- canon 18-55mm IS ...czytałem, ze dobry stosunek ceny do jakości i zadowalające właściwości optyczne
- canon 17-85mm IS USM ...czytałem, że słaby szeroki kąt pod wieloma względami ale zaleta IS USM.
- canon 28-135 IS USM ... również czytałem, że słaba jakość przy 28mm, że może brakować szerokiego kąta i że jest świetnym pochłaniaczem pyłu... ale za to również dobry AF i stabilizacja...
znajomy proponował mi też 28-200mm, ale też wolny od wad nie jest.
Zwracam też uwagę na to, że pewnie wielu wad mogę nie zauważyć od razu, z racji, że dopiero się uczę.
Będę wdzięczny za pomoc, podpowiedź...ew. nowe propozycje bo jestem już prawie myszką nad przyciskiem "kupuję" w pewnym sklepie foto ;)