wyciągnięte z wątku o 1000D: http://canon-board.info/showthread.php?t=34923
Fajnie, że 430 odświeżyli. Jeśli komuś wystarczała moc, to ucieszy się z nowych usprawnień... a reszta kupi taniej stary model ;)
Wersja do druku
wyciągnięte z wątku o 1000D: http://canon-board.info/showthread.php?t=34923
Fajnie, że 430 odświeżyli. Jeśli komuś wystarczała moc, to ucieszy się z nowych usprawnień... a reszta kupi taniej stary model ;)
niech lampka ma od razu swój wątek, bo i tak prędzej czy poźniej i tak ktoś by go założył :-)
a co do samej lampy - nie widzę, aby dodali tryb "auto" (E, EM), a jedynie takie usprawnienie by mnie interesowało w 430EX.
... ale za to, podobnie jak w 580EX II, przełączanie w tryb slave ukryli w menu :-(
Z faktycznych usprawnień będzie zapewne możliwość obsługi wszystkich funkcji lampy z poziomu body (w duecie 40D + 430EX Mk I tak się nie da: c.fn lampy, HSS, synchronizacja na drugą lamelkę ustawiane wyłącznie na lampie)
O nowej lampie na optyczne.pl
Dla mnie, amatora, taka 'nowość' może być kuszącą propozycją.....chyba ;)
Witajcie
Wczoraj dotarła do mnie 430EX II
Jako, że pierwszy raz mam do czynienia z zewnętrzną lampą - mam do Was parę pytań:
1. Czy normalne jest, że "głowica" ma luzy w każdym jej położeniu?
2. Zauważyłem, że w trybie (aparatu) Manual - lampa wspomaga AF jedną "linią"
pionową, a w trybie aparatu Auto - wspomaga AF dwoma "liniami" pionową i poziomą.
Jak wł. wspomaganie "krzyżowe" w trybie Manual w apaacie? - w końcu takowe jest
wydajniejsze.
3. Wyczytałem, że lampę można w pełni kontrolować z poziomu body,... mam 30D - i coś
nie widze odpowiedniej zakładki w Menu,... jak z tym jest?
Pomóżcie Lajkowi w opnaowaniu tego ustrojstwa... :))
1) to alezy co rozummiesz pod pojeciem luzy. Nie lata na prawo i lewo - ale jest lekki luzik.
2) N/A - nigdy sie nie przygladalem - nie odpowiem
3) Sterowanie z poziomu body dosstepne jest tylko w 40D, 50D, 1D MK III, 1Ds MK III, 5D MK II, (nie wiem jak 450D i 1000D)
Pisząc luzy miałem na myśli to, że głowica nie lata na boki, lecz ma "małe luzy", które da się wyczuć trzymając aparat w ręku ;) i operując nim.
Dzięki za wyjaśnienie, tylko jeszcze to AF Beam mnie zastanawia ;)
W 580EX II też jest delikatny luz ;) więc to chyba normalne.
Wszystkie diody będą świecić gdy ustawisz boczny punkt af albo automatyczny wybór punktu af. Na centralnym działa tylko jedna dioda.
ad1. U mnie ma luzy.
ad2. W trybie automatycznym podejrzewam, że masz automatyczny wybór pól ostrości. W manualnym trybie korzystasz pewnie najczęściej ze środkowego punktu AF - zmień sobie na boczny lub automatyczny wybór - wtedy wspomaganie AF-u będzie krzyżowe. Poza tym do środkowego punktu wystarcza tylko jedna lampka wspomagania (pionowa linia) AF-a - bo nie musi oświetlać wszystkich punktów tylko ten jeden (który dodatkowo jest najlepszy).
Dokładnie tak jest.
Dzięki za wyjasnienie ;)
Witam
Wczoraj kupiłem, dzisiaj podłaczyłem lampę 430II do mojej 400D. Właczyłem ETTL i mam podpięty obiektyw 85mm f/ 1.8.
I tu zastanawiam się dlaczego na LCD nie ma napisu o tym jaka jest oogniskowa oraz jaki bedzie maksymalny zasieg blysku w metrach.
jak przelaczyłem na maulach i ustawilem i klikałem przycisk zmieniajacy ustawienie o ognioskowej to w pewnym momencie otrzymałem 80 oraz kwadracik, który według instrukcji okresla, że właczyłem opcję, która automatycznie wykrywa wielkość matrycy.
Moje pytanie brzmi dlaczego przy tej stałce i ETTL nie wyswietla sie na wyswietlaczu wlasnie moja ogniskowa oraz skuteczny zasieg lampy przy tej ogniskowej?
Przy mojej stałce na monitorku lampy wyświetla się ogniskowa obiektywu (stałki) oraz zasięg lampy dla tej ogniskowej. Jak założę swojego zoomika, to także wyświetla mi się dana ogniskowa na jakiej jest ustawiony obiektyw wraz z zasięgiem lampy. Zauważyłem, że zmieniając ogniskową na zoomie także zmieniają się informacje na monitorku, tzn lampa "czyta" aktualną ogniskową zapodając jednocześnie swój skuteczny zasięg. Powinno być i tak u Ciebie. Lampa przestaje mierzyć ogniskową szkła z chwilą opuszczenia wbudowanego dyfuzoru. Jeśli masz opuszczony dyfuzor, to zachowanie lampy jest OK. Jeśli masz go schowanego, to sprawdź w ustawieniach. Może być i tak, że ustawienia masz OK, ale nie ma komunikacji (wymiany wiadomości) na linii szkło-body-aparat. Z tego co pamiętam (nie mam instrukcji przy sobie), to zakres ogniskowych, które "czyta" lampa wynosi 17 -105 mm - czyli Twój zoom się łapie w tym zakresie. Podłącz go i sprawdź, czy w zakresie 70-105 lampa będzie odczytywać ogniskową. U mnie czyta, więc powinna także i u Ciebie. Dodaję, że ta funkcja chodzi u mnie na automacie i nie miałem z nią nigdy najmniejszych kłopotów. Pozdrawiam.
sylwester Samluk ....... W manualu jest tak samo jak w auto :!: Sprawdziłem w instrukcji - lampa "czyta" ogniskową w zakresie 24-105 mm. Podejrzewam, że jak wartość odczytanej ogniskowej w lampie nie pokrywa się z rzeczywistą ogniskową na szkle, to zdjęcie może być w części niedoświetlone :?:
Sprawdzałem powyższą konfigurację na swoim sprzęcie (posiadam model 430 EX jednakże w tym przypadku nie ma to większego znaczenia) i po podpięciu EF 85 f/1.8 oraz uruchomieniu lampy na jej wyświetlaczu wyświetla się ogniskowa 80 mm oraz skuteczny zasięg błysku wynoszący 18 m. Oczywiście głowica była ustawiona w pozycji "startowej" (w innym przypadku powyższe wartości nie będą wyświetlane).
Witam szanownych kolegów i koleżanki.Jestem nowym przedstawicielem Canonowców i jestem zaszczycony mogąc znaleźć się w gronie uczestników tego forum.Jako początkujący laik mam problem z w/w lampa otóż nie wiem jak przełączyć 430 EX II w tryb TTL proszę o pomoc w tym temacie niestety w instrukcji obsługi nie znalazłem tego zagadnienia.Mam EOSA 50 D i z pozycji aparatu nie mozna przejsc na TTL wiem ze w 580 można przestawić to w nastawach indywidualnych w 430 tego nie znalazłem.Proszę o pomoc
Pozdrawiam
A wciskałeś przycisk "MODE" ?
A z poziomu body też się da. I uwierz mi, to wszystko jest w instrukcjach...
Z jakiego trybu chcesz przełączyć w TTL.
wiec tak w instrukcji nie ma i z poziomu body nie można tego zrobić chce przełączyć z ETTL
Witam, ja mam troszkę inny problem z moją lampą. Jak zostawię baterie w lampie to po dwóch dniach baterie są puste.
Jest to normalne? Powinienem zawsze wyciągać baterie jak nie używam lampy czy może jest to jakiś błąd fabryczny?
Dodam, że używam tych samych baterii w różnych urządzeniach i ten problem występuje tylko w lampie.
Raczej masz walniete albo aku, albo ladowarka. Ja takze tak mialem i juz za leb sie lapalem co sie dzieje... 3 czteropak AKU, varta, energizer, philips i ciagle po 2 dniach puste. Wadliwa sie okazala ladowarka - paliła aku, kupilem taka fajna polskiej firmy BATIMEX, aku polecialy na gwarancje, od teraz po wymianie mialem chyba 2 tygodnie akumulatorki w 430ex i bylo ok (psytykajac co jakis czas do zdjec).
siudym, sprawa jet tego typu, że używam tych samych baterii, ładowanych tą samą ładowarką, w różnych urządzeniach i baterie trzymają. Jak włoże je do lampy, to po dwóch dniach są rozładowane. Nawet jak lampa jest cały ten czas wyłączona.
Dzięki twojej wypowiedzi wnioskuje, że to nie jest normalne.
Ja mam 430EX mk1 i też miałem problemy z akumulatorkami, po paru dniach w lampie padały na amen. Teraz kupiłem sobie ładowarkę BC900 i aku technoline albo coś podobnego. Naładowałem je 3 tygodnie temu i do dziś działają. Co jakiś czas strzelę parę fotek z lampą, w sumie już chyba ze 150 się mogło nawet uzbierać i wszystko jest ok.
Jakich ogniw używacie NiCd czy NiMH?
Kolego wojtku_j dziękuje za link ale ta instrukcja jest od zwykłej 430 EX a ja kupilem 430 EX II.
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.Pozdrawiam
TTL - system pomiary światła przez obiektyw.
ETTL - wielosegmentowy system pomiary światła przez obiektyw związany z aktywnym punktem AF.
TTL jest starszym systemem i wlampach serii EX nie stosowany. TTL jest w lampach seri EZ. System ten ustawia siłe błysku w stosunku do całego kadru (mierzy ilość wpadjącego przez obiektyw światła bez względu na to gdzie jest ustawiona ostrość. Tak więc mała osoba w bardzo duzym ciemnym pomieszczenie będzie prześwietlona bo system będzie próbował doświetlić całą scenę.
ETTL ustawia siłę błysku tak by prawidłowo był doświetlony obiekt na którym ustawiona jest ostrość (to jest właśnie powiązanie z aktywnym punktem AF). w 99% jest to tez pierwszy plan. Tak więc ta sama osoba będzie naświetlona prawidłowo (jeśli moc lampy na to pozwoli) przy niedoświetlonym pomieszczeniu. A w głównej mierze o to chodzi by doświetlić to na co ustawiamy ostrość bo to jest najważniejsze. Co nam z jasnego pomieszczenia jak gęba fotografowanej osoby będzie wypalona.
ETTL jest kolejną generacją TTL tak jak ETTL II jest kolejną generacją ETTL.
Oczywiście lampa założona do aparatu który nie obsługuje ETTL (nie daje lampie odpowiednich informacji) będzie działała w trybie TTL, tak jak lampa ETTL II założona do aparatu obsługującego tylko ETTL będzie działać właśnie w tym systemie. Po prostu nie wykorzystasz pełnych możliwości systemu lampy.
Witam.. właśnie nabylem ową lampe i nie moge wyjść z podziwu nad swoja nieporadnościa, bo sprzęt do kostki rubika niepodobny, a mam problem z jej podłączeniem..a śclislej rzecz ujmując do ustawien ogniskowej w parametrach lampy..Rzecz wglada nastepująco, wg instukcji po włączeniu lampy w gornym prawm roku wyswietlacza dot. ogniskowej powino wyskcozyc pole bez parametrow owej ogniskowej (dwie kreski) a sam ciag wyswietlajacych sie danych tj. "ETTL" -po lewej i "zoom _ _ " po prawej" powinno swiecic ciagle, a u mnie cały czas miga.. Po podłączeniu lampy do aparatu (5dII) z obiekywem (28-105) lub (50-200) miganie nie ustaje, a w miejsce parametrow zooma wyskakuje stała wartość "14mm"..krecenie mordka obiektywu nic nie daje..pozostałe wartości przy upierdliwie migajacym całym ekranie da sie utawić, ale siłę błsku w metrach i samą ogniskowa za cholerę..prosze o pomoc
A czy przypadkiem nie masz odbłyśnika wyciągniętego na palnik?
To właśnie miałem na myśli. Źle się wyraziłem.
Kuracja pomogła za co wielkie dzięki, jednak z tego co wczytałem mozna ustwić w lampie rozpiętość ogniskoweych od 24mm do 105mm a co z ultra wide'ami i teleskopami, dobiera parametry błysku intuicyjnie z jak najmniejszym odchyłem? a co do samego odbłyśnika na planiku, to jakiś mik na te ultra wide;?
24-105 to zoom na palniku. Powoduje "poszerzenie" lub "zawężenie" błysku. Przy obiektywach tele część błysku niestety pójdzie na boki. Z kolei przy szerokich jeśli nie założysz tego dyfuzora, to boki mogą być niedoświetlone.
Gwoli ścisłości, "stary" TTL opierał się o pomiar ilości światła odbitego od powierzchni filmu.
Pomiar był realizowany przez specjalne czujniki umieszczone u dołu komory lustra w trybie on-line, tzn. w chwili otwarcia migawki lampa się zapalała, a czujniki rozpoczynały pomiar i w chwili, gdy uznały, że na film padło już dość światła gasiły lampę.
E-TTL korzysta z przedbłysku pomiarowego i matrycy służącej normalnie do pomiaru światła zastanego (mierzy światło na matówce aparatu) i na podstawie tego wstępnego pomiaru oblicza ilość światła z jaką trzeba błysnąć przy wykonywaniu zdjęcia.
Pewne nieścisłości się tu wkradły.Cytat:
Oczywiście lampa założona do aparatu który nie obsługuje ETTL (nie daje lampie odpowiednich informacji) będzie działała w trybie TTL, tak jak lampa ETTL II założona do aparatu obsługującego tylko ETTL będzie działać właśnie w tym systemie. Po prostu nie wykorzystasz pełnych możliwości systemu lampy.
- Lampa dedykowana do E-TTL, podpięta do korpusu bez E-TTL nie będzie działać w trybie automatyki.
- E-TTL II to właściwość korpusu, a nie lampy. Wszystkie lampy EX działają w E-TTL II z korpusami wyposażonymi w ten system pomiaru ekspozycji z błyskiem.
witam, chciałbym sie dowiedziec bo nigdzie nie moge znalezc jaki najkrotszy czas błysku ma lampa 430ex II przy pełnej sile 1/1.
Ja kiedyś poruszyłem obszerniej temat, Janusz miał dość precyzyjne informacje na ten temat. W każdym razie pamiętam, że najkrótszy możliwy czas błysku dla lamp Canona i tak był, niestety, o wiele dłuższy od lamp Metza.
Wiem o co Ci chodzi. Może napisz do serwisu, albo na Canon Polska jest pomoc techniczna.
Ale jakie to ma znaczenie (gdybyś zapytał o najkrótszy czas synchronizacji to co innego)?
Znaczenie ma takie, że można poprzez błysk zamrozić ruch np. rozpryskującą się kroplę.
Są lampy których najkrótszy błysk trwa przez 1/8000 sek. a inne nawet 1/20000 sek.
Dlatego ma to znaczenie.