witam.mam takie pytanie,a mianowicie szukam obiektywu do fotografowania wnętrz mieszkań,jestem wynajemca i czeto potrzebuje zdjec do ogloszen,posiadam eos 400 d,i chce robic zdjecia przy swietle zastanym.maksymalna cena to 2000 zl.
Wersja do druku
witam.mam takie pytanie,a mianowicie szukam obiektywu do fotografowania wnętrz mieszkań,jestem wynajemca i czeto potrzebuje zdjec do ogloszen,posiadam eos 400 d,i chce robic zdjecia przy swietle zastanym.maksymalna cena to 2000 zl.
Szeroki kąt (sigma 10-20) + statyw?
Sigmę dorwiesz używaną za 1600zl, a statyw kupisz za resztę.
I już, ciasne przestrzenie Ci nie straszne, a światło zastane wystarczające (no,chyba, że mieszkania uciekają :P).
10mm F4 czy nawet 5.6 wystarczy, no chyba, ze bedzie to pomieszczenie typu ciemnica w piwnicy.
Po pierwsze do wnętrz 28/1,8 to nawet na FF może być za wąski.Po drugie takie światło w szkle w tego typu fotografii nie jest potrzebne gdyż i tak się przymyka by uzyskać ostrość w całym kadrze.
Sigma 10-20 lub Tamron 10-24 będą w sam raz.Do tego statyw i możesz działać.Jeśli nadal będzie za wąsko możesz pomyśleć o fish-u Samyang 8mm ale nie wiem czy efekty z niego będą pożądane na tego typu zdjęciach.
Ja tez obstawałbym przy sigmie 10-20 (ewentualnie tamronik 10-24) + statyw.
10-20 do wnętrz jest fajny. Szkoda tylko, że nie ma czegoś pokroju 7-8mm o odwzorowaniu prostokątnym - to by było coś. A dać się pewnie da, vide Sigma 12-24 na FF.
GARBUS, do cropa (400D) to minimum 17-18 mm.
Ja mam Tamrona 17-50 wystarcza do fotografowania wnętrz, choć czasem przydałoby się szerzej.
Taki 17-50 powinien być dla Ciebie OK. Drugi plus jest taki, że masz 2w1, bo to bardzo uniwersalny obiektyw.
No i jeśli przy zastanym to koniecznie statyw.
ostatnio robilem ciasne wnętrze fabryki - sigma 10-20 EX +40D i spisala sie swietnie jdnak nawet ona byla czasami za szeroka, i na 10 mm rozciaga brzegi ale wnetrza i tak genialnie wychodza ;))
Zdecydowanie polecam sigmę 10-20. Dla wskazanego przez Ciebie celu będzie odpowiednia.
a ja polecam 10-22 canona mniej zniekształceń po rogach choć z deklarowanej kasy to już na statyw nie starczy
[QUOTE=Richie;724693]Po pierwsze do wnętrz 28/1,8 to nawet na FF może być za wąski.Po drugie takie światło w szkle w tego typu fotografii nie jest potrzebne gdyż i tak się przymyka by uzyskać ostrość w całym kadrze.
Sorry nie dokładnie przeczytałem pierwszego posta:oops:. Do fotografowania wnątrz polecam C 10-22, chociaż jest obiektywem dość specyficznym. Lekkie pochylenie aparatu powoduje ,że linie pionowe zbiegają się lub rozchodzą. Boki są zniekształcone (rozciagnięte), np fotel umieszczony z boku kadru zostaje rozciągnięty do rozmiaru sofy:-D
nie od dziś wiadomo że dobry wybór to tokina 11-16
...lub Tokina 12-24mm f/4, na Allegro używki chodzą po ok. 1200zł, słyszałem dobre opinie o tym obiektywie. Za resztę kasy jakąś prostą zewnętrzną lampę błyskową (może być nawet manual, we wnętrzach bardzo się przydaje) i statyw.
canon 10-22
tokina 12-24
sigma 10-20
Dobry wieczór chciała bym prosić o poradę, jakie szkiełka kupić do fotografii wnętrz. Posiadam obecnie Canona MK 2, być może przesiądę się na MK 3. Zastanawiam się tylko nad odpowiednim skompletowaniem szkieł, lampę mam 430 E, wszystkie stare obiektywy sprzedałam więc zakupy szkieł robię od zera
Co to jest wnętrze?Cytat:
Dobry wieczór chciała bym prosić o poradę, jakie szkiełka kupić do fotografii wnętrz.
Myslę i nasuwa mi sie duużo znaczeń.
Ciemne wielkie świątynie? Małe przytulne mieszkanka? Hale sportowe? Teatr? Muzeum?Galeria?
Masz pieniędzy dużo? Średnio? Mało?Co ze światłem ,starczy obiektyw?
Może napiszesz to nie będę dalej wymyslał :-)
statyw też ważna rzecz
Zależy kto jest klientem (jeśli zawodowo).
Na pewno szerokie kąty. Agenci nieruchomości pieją na temat "szerokiego kąta" czyli ok17mm a architekci kręcą nosem na widok dystorsji wszystkiego poniżej 24mm. Które szkła kwestia budżetu.
Ts-e 17mm
Ts-e 24mm
Ts-e 45mm
Lub
17-40mm bez korekty perspektywy, duuużo taniej.
5D mk3 nie proponuje niczego ciekawego ponad mk2 w przypadku architektury. Osobiście kupiłbym Ts-e 17mm plus x1.4 extender, który zapewni ok 24mm z tym szkłem.
Jedna lampa też może okazać się nie wystarczająca.
Przepraszam ale pisałam ten wątek w biegu, chciała bym fotografować obiekty typu sale bankietowe, mieszkania, pensjonaty oczywiście wszystkie wewnątrz. Więc szukam szerokiego kąta pod pełną klatkę do mojego MK 2, co do zasobów pieniężnych 2-3tyś.
to może samyang 14 2.8?
mam ten obiektyw pod apsc i jest rewelacyjny, super ostry, solidna budowa.
W pensjonatach może być bardzo ciasno więc ten obiektyw pod pełną klatką da bardzo szeroki obraz - powinno wystarczyć.
Rozumiem, że każdy następny post będzie miał w swojej budowie mk2/3? :roll:
Jak dodasz do tego mk2 ;), to pewnie będzie wręcz idealnie...
Miałem, chwliłem, sprzedałem. Samyang jest mało komfortowy, a ostatnio sztuki są mniej ostre (czyżby coś nie teges z produkcją?).
Idąc tropem Janmara. Wolałbym wiedzieć, z jakich szkieł obecnie korzysta autor wątku. Gdyż może wyjść, że stałka 20/1.8 będzie wystarczająca. Jeśli bardzo szeroko to szczerze polecam sigmę 12-24/4-5,6. Niestety cena przekracza 3000 złotych, w przypadku nowej.
Czym objawia się mały komfort pracy z samyangiem? Dla mnie komfort super, duża GO sprawia, że prawie nie przejmuję się pierścieniem ostrości. Często stosuję f5,6 lub 8. Na APSC fajny spacerowy obiektyw, na wakacjach większość zdjęć tym obiektywem robiłem.
Podstawowa odpowiedź na podstawowe działanie początkujących na forum ;)
Ja po prostu mam otwartą zakładkę, inni mają to w stopce :twisted:
Temat był już wałkowany, wystarczyło poszukać i dopisać się do istniejącego wątku.
Dla przykładu tutaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=65610
albo tutaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=54406
Pozdrówka!
używany Canon TS-E 24 f/3,5 L. Z czasem można zgarnąć Canona 17-40 f/4L i to w zasadzie tyle.
No, do tego jeszcze statyw, i praktyka w komputerowym zwiększaniu dynamiki tonalnej zdjęcia.
Co do aparatu, to każden jeden "mk 2" się nada, tylko np. 1DsII będzie trudniejszy w obsłudze z TS-E, natomiast 5DII ma w tym celu dosyć wygodne Live View. ;)
W podanym przedziale cenowym to jak poprzednicy. Używane 24 ts-e. To podstawa bez dwóch zdań. Załatwi wiele problemów, które napotkasz przy późniejszej obróbce. Dobry statyw to również podstawa. Reszty nie trzeba. Z szkieł bez korekt to raczej 12-24 sigmy i lub canona 20.24,28 ze światłem 2,8 i jechane. Może być też stare budżetowe canonowskie 20-35.
Jaki obiektyw? Bez dystorsji geometrycznych i z małymi aberracjami chromatycznymi, które często występują przy szerokich kątach. Do tego statyw i uczciwa poziomica. Dodam, że lepiej mieć węższe szkło i do tego glowicę panoramiczną, niż szersze z masą problemów optycznych. Polecam TS-E 24 obojętnie którą wersję.
Tapatalk
strideer, tylko, jak ktoś nieobeznany w temacie weźmie się za głowicę do pano+ szkło typu 45ts-e lub jakieś 50 to w ciasnych pomieszczeniach może polegnąć. Bez wprawy nie da rady.
Miałem na myśli coś w zakresie 20-30 mm zamiast krótszych szkieł, które mogą sprawić problem swoimi mankamentami.
Tapatalk
Z tego co ja widzę w swoich fotkach (i co ludzie piszą) to 17-40 na FF trochę za bardzo masakruje brzegi przy FF do zdjęć architektury, czy to wew czy zew.
Zależy. Jeżeli chce to drukować na dużym formacie, to może być problem (chociaż na brzegi zwracają uwagę zazwyczaj tylko Ci którzy lubią MTF itd). Zdjęcia architektury do jakichś ogłoszeń agencyjnych są zazwyczaj prezentowane w tak małym formacie, że i słoikiem można by je zrobić. Chociażby po to by zbyt dużo nie pokazać i klienta zachęcić. A szeroki kąt i z klity zrobi przestronne pomieszczenie. To ma znaczenie. Chyba im szerzej tym lepiej.Cytat:
Z tego co ja widzę w swoich fotkach (i co ludzie piszą) to 17-40 na FF trochę za bardzo masakruje brzegi przy FF do zdjęć architektury, czy to wew czy zew.