Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: jaki obiektyw do wnętrz?

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

GARBUS, do cropa (400D) to minimum 17-18 mm.

Ja mam Tamrona 17-50 wystarcza do fotografowania wnętrz, choć czasem przydałoby się szerzej.
    Taki 17-50 powinien być dla Ciebie OK. Drugi plus jest taki, że masz 2w1, bo to bardzo uniwersalny obiektyw.

No i jeśli przy zastanym to koniecznie statyw.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

ostatnio robilem ciasne wnętrze fabryki - sigma 10-20 EX +40D i spisala sie swietnie jdnak nawet ona byla czasami za szeroka, i na 10 mm rozciaga brzegi ale wnetrza i tak genialnie wychodza )

Coś już napisał Awatar RUTRA007
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Zdecydowanie polecam sigmę 10-20. Dla wskazanego przez Ciebie celu będzie odpowiednia.
    Rutra007

Domyślnie

a ja polecam 10-22 canona mniej zniekształceń po rogach choć z deklarowanej kasy to już na statyw nie starczy
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

[QUOTE=Richie;724693]Po pierwsze do wnętrz 28/1,8 to nawet na FF może być za wąski.Po drugie takie światło w szkle w tego typu fotografii nie jest potrzebne gdyż i tak się przymyka by uzyskać ostrość w całym kadrze.

Sorry nie dokładnie przeczytałem pierwszego posta. Do fotografowania wnątrz polecam C 10-22, chociaż jest obiektywem dość specyficznym. Lekkie pochylenie aparatu powoduje ,że linie pionowe zbiegają się lub rozchodzą. Boki są zniekształcone (rozciagnięte), np fotel umieszczony z boku kadru zostaje rozciągnięty do rozmiaru sofy:-D
    Ostatnio edytowane przez zbyszekjan ; 05-11-2009 o 15:39
    pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Dzianisz

Domyślnie

nie od dziś wiadomo że dobry wybór to tokina 11-16

Dopiero zaczyna Awatar Jutrzas86
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

...lub Tokina 12-24mm f/4, na Allegro używki chodzą po ok. 1200zł, słyszałem dobre opinie o tym obiektywie. Za resztę kasy jakąś prostą zewnętrzną lampę błyskową (może być nawet manual, we wnętrzach bardzo się przydaje) i statyw.
    EOS 40D, EOS 50E, 85mm f/1.8 USM, 50mm f/1.8 II, Σ 10-20mm f/4-5.6 EX, kit IS, Nissin Di622, 2xYN 460 II
    zdjęcia: picasa dA

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

canon 10-22
    tokina 12-24
    sigma 10-20

Domyślnie Fotografia wnętrz

Dobry wieczór chciała bym prosić o poradę, jakie szkiełka kupić do fotografii wnętrz. Posiadam obecnie Canona MK 2, być może przesiądę się na MK 3. Zastanawiam się tylko nad odpowiednim skompletowaniem szkieł, lampę mam 430 E, wszystkie stare obiektywy sprzedałam więc zakupy szkieł robię od zera

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Dobry wieczór chciała bym prosić o poradę, jakie szkiełka kupić do fotografii wnętrz.
    Co to jest wnętrze?
    Myslę i nasuwa mi sie duużo znaczeń.
    Ciemne wielkie świątynie? Małe przytulne mieszkanka? Hale sportowe? Teatr? Muzeum?Galeria?
    Masz pieniędzy dużo? Średnio? Mało?Co ze światłem ,starczy obiektyw?
    Może napiszesz to nie będę dalej wymyslał :-)

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów