Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: jaki obiektyw do wnętrz?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Ciekaw jestem, czy Ty masz na stałe przypisany jakiś skrót klawiaturowy, co wkleja ten tekst?
    To Twoja podstawowa odpowiedź na forum.
    Podstawowa odpowiedź na podstawowe działanie początkujących na forum

Ja po prostu mam otwartą zakładkę, inni mają to w stopce

Temat był już wałkowany, wystarczyło poszukać i dopisać się do istniejącego wątku.

Dla przykładu tutaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=65610
    albo tutaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=54406

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 10-04-2012 o 10:37
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

używany Canon TS-E 24 f/3,5 L. Z czasem można zgarnąć Canona 17-40 f/4L i to w zasadzie tyle.

No, do tego jeszcze statyw, i praktyka w komputerowym zwiększaniu dynamiki tonalnej zdjęcia.

Co do aparatu, to każden jeden "mk 2" się nada, tylko np. 1DsII będzie trudniejszy w obsłudze z TS-E, natomiast 5DII ma w tym celu dosyć wygodne Live View.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu

Domyślnie

W podanym przedziale cenowym to jak poprzednicy. Używane 24 ts-e. To podstawa bez dwóch zdań. Załatwi wiele problemów, które napotkasz przy późniejszej obróbce. Dobry statyw to również podstawa. Reszty nie trzeba. Z szkieł bez korekt to raczej 12-24 sigmy i lub canona 20.24,28 ze światłem 2,8 i jechane. Może być też stare budżetowe canonowskie 20-35.

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    W podanym przedziale cenowym to jak poprzednicy. Używane 24 ts-e. To podstawa bez dwóch zdań. Załatwi wiele problemów, które napotkasz przy późniejszej obróbce. Dobry statyw to również podstawa. Reszty nie trzeba. Z szkieł bez korekt to raczej 12-24 sigmy ...
    Dodaj, ze pierwsza wersja Sigmy 12-24. W drugiej wersji poprawili ostrość na rzecz pogorszenia dystorsji
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jaki obiektyw? Bez dystorsji geometrycznych i z małymi aberracjami chromatycznymi, które często występują przy szerokich kątach. Do tego statyw i uczciwa poziomica. Dodam, że lepiej mieć węższe szkło i do tego glowicę panoramiczną, niż szersze z masą problemów optycznych. Polecam TS-E 24 obojętnie którą wersję.

Tapatalk

Początki nałogu

Domyślnie

strideer, tylko, jak ktoś nieobeznany w temacie weźmie się za głowicę do pano+ szkło typu 45ts-e lub jakieś 50 to w ciasnych pomieszczeniach może polegnąć. Bez wprawy nie da rady.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Miałem na myśli coś w zakresie 20-30 mm zamiast krótszych szkieł, które mogą sprawić problem swoimi mankamentami.

Tapatalk

Coś już napisał

Domyślnie

Z tego co ja widzę w swoich fotkach (i co ludzie piszą) to 17-40 na FF trochę za bardzo masakruje brzegi przy FF do zdjęć architektury, czy to wew czy zew.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z tego co ja widzę w swoich fotkach (i co ludzie piszą) to 17-40 na FF trochę za bardzo masakruje brzegi przy FF do zdjęć architektury, czy to wew czy zew.
    Zależy. Jeżeli chce to drukować na dużym formacie, to może być problem (chociaż na brzegi zwracają uwagę zazwyczaj tylko Ci którzy lubią MTF itd). Zdjęcia architektury do jakichś ogłoszeń agencyjnych są zazwyczaj prezentowane w tak małym formacie, że i słoikiem można by je zrobić. Chociażby po to by zbyt dużo nie pokazać i klienta zachęcić. A szeroki kąt i z klity zrobi przestronne pomieszczenie. To ma znaczenie. Chyba im szerzej tym lepiej.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów