Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Pierwsz kroki z fotografią wnętrz mieszkalnych w celach komercynych - proszę o pomoc.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie Pierwsz kroki z fotografią wnętrz mieszkalnych w celach komercynych - proszę o pomoc.

Witam!
    Zmuszony jestem do zmiany profesji w związku z sytuacja ekonomiczna i rosnąca konkurencja w fotografii którą uprawiałem do tej pory.

Chciałbym zająć sie fotografią "Real Estate" na powaznie, ale nie mam ani portfolio, ani doswiadczenia w tym zakresie.

Bedę bardzo wdzieczny za wszelkie wskazówki techniczne odnośnie obiektywów z shift/tilt, wartości przyslon, HDR etc.
    Bardzo zależy mi rownież na wskazowkach inspiracyjnych tj.: przykładowe kadry, zdjecia, przykłady broszur reklamowych, oraz konstruowania wirtualnych "tur" po wnętrzach.

Z góry dzięki.
    Van.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Witam!
    Zmuszony jestem do zmiany profesji w związku z sytuacja ekonomiczna i rosnąca konkurencja w fotografii którą uprawiałem do tej pory.

Chciałbym zająć sie fotografią "Real Estate" na powaznie, ale nie mam ani portfolio, ani doswiadczenia w tym zakresie.

Bedę bardzo wdzieczny za wszelkie wskazówki techniczne odnośnie obiektywów z shift/tilt, wartości przyslon, HDR etc.
    Bardzo zależy mi rownież na wskazowkach inspiracyjnych tj.: przykładowe kadry, zdjecia, przykłady broszur reklamowych, oraz konstruowania wirtualnych "tur" po wnętrzach.

Z góry dzięki.
    Van.
    Heja :-)

Chyba tylko panoramy 3D z umieszczonymi 'hotspotami' do przejścia do kolejnego pokoju.

Potrzebne:
    - przyzwoita głowica do panoram (używam Ninja 5 z obrotową podstawką). Dobra głowica wypoziomowana i dobrze ustawiona to podstawa.
    - program - tu wybór jest duży - ja używam PTGui Pro bo jako jedyny w segmencie do 500$ wykorzystuje całą pamięć a przy tych rachunkach i 16GB bywa mało, no i ma HDR i zamiane na 3D cube wbudowane. Możesz sobie ściągnąć triale Autopano, Easypano itp... jest tego dużo. Mogę tylko powiedzeć, że mi po miesiącu testowania (pół roku temu) wyszło, że PTGui rulez.
    - dodatkowo używam pano2vr - po prostu często dużo ułatwia
    - obiektyw - niby można każdym ale... fish jest raczej niezbędny :-) używam canonowskiego ale ponoć Sigma 'circular' jest lepsza (canonowski ma 180° po przekątnej w sigmie jest pełne 180 - kółko wewnątrz prostokątu obrazka na FF)

Tu masz link do sklepu w Polsce :-) - http://sklep.vr24.pl/ tam jest sporo materiału do poczytania.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Dzięki Janusz!
    wiedziałem że można na ciebie liczyć:-D, fociłem trochę canonem 14mm L Rectilinear, ale dużo dobrego słyszałem o sigmie 8mm,
    rozmawiałem ze znajomą agentką nieruchomości i 3D każdego pokoju nie
    są już u nas w modzie
    klienci nie lubią beczki na zdjęciach i preferują zwykła panoramę najciekawszej części domu,

W broszurach zauważyłem że nie ma żadnych zakrzywień perspektywy, co sugerujesz: prostowanie softwareowe czy 24mm L Tilt-Shift?
    wszystkie fotki będą drukowane w wielkości co najmniej rozkładówki
    magazynu (2xA4 / 2x legal letter).

Dzięki za sugestie odnośnie głowicy moja jest typu ball head do
    portretów ok. w panoramach jak się domyślasz porażka

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Heja :-)

Chyba tylko panoramy 3D z umieszczonymi 'hotspotami' do przejścia do
    kolejnego pokoju.

Potrzebne:
    - przyzwoita głowica do panoram (używam Ninja 5 z obrotową podstawką).
    Dobra głowica wypoziomowana i dobrze ustawiona to podstawa.
    - program - tu wybór jest duży - ja używam PTGui Pro bo jako jedyny w
    segmencie do 500$ wykorzystuje całą pamięć a przy tych rachunkach i
    16GB bywa mało, no i ma HDR i zamiane na 3D cube wbudowane. Możesz
    sobie ściągnąć triale Autopano, Easypano itp... jest tego dużo. Mogę
    tylko powiedzeć, że mi po miesiącu testowania (pół roku temu) wyszło,
    że PTGui rulez.
    - dodatkowo używam pano2vr - po prostu często dużo ułatwia
    - obiektyw - niby można każdym ale... fish jest raczej niezbędny :-)
    używam canonowskiego ale ponoć Sigma 'circular' jest lepsza
    (canonowski ma 180° po przekątnej w sigmie jest pełne 180 - kółko
    wewnątrz prostokątu obrazka na FF)

Tu masz link do sklepu w Polsce :-) - http://sklep.vr24.pl/
    tam jest sporo materiału do poczytania.

Dopiero zaczyna Awatar poko
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Ostatnio popełniłem coś takiego:

http://zwawyzbik.fotolog.pl/2083534,komentarze.html

Dla pełni efektu można było jeszcze pokusić się o lekki hdr dla uwydatnienia szczegółów za oknami.
    Forumowi miłośnicy sprzętu pewnie popękają ze śmiechu, ale to akurat było robione 300d + kit.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    ...
    rozmawiałem ze znajomą agentką nieruchomości i 3D każdego pokoju nie
    są już u nas w modzie
    klienci nie lubią beczki na zdjęciach i preferują zwykła panoramę najciekawszej części domu,

W broszurach zauważyłem że nie ma żadnych zakrzywień perspektywy, co sugerujesz: prostowanie softwareowe czy 24mm L Tilt-Shift?
    wszystkie fotki będą drukowane w wielkości co najmniej rozkładówki
    magazynu (2xA4 / 2x legal letter).

Dzięki za sugestie odnośnie głowicy moja jest typu ball head do
    portretów ok. w panoramach jak się domyślasz porażka
    Dobra głowica do panoram niestety kosztuje. Nie namawiam do tych po 2,500$ ale po mojemu, dla własnej wygody poziom (700$) - Ninja 5 z RD-16 (taka obrotowa podstawka na której możesz ustawić kąt o ile chcesz obrócić całość) to znakomicie ułatwia. Ninja mieści 1Ds więc w zasadzie wystarcza.

Zwykłą panoramę to w sumie też najlepiej robić fishem. :-) Nawet jak poskładasz 4-5 kadrów to się ładnie prostuje. HDR wydaje sie raczej niezbędny i tu jest ogromna przewaga PTGui Pro. Składa RAWy praktycznie sam a rendering HDRów ma rewelacyjnie dobry - na wielu zdjęciach trudno dojrzeć że to HDR. To czy na zdjęciach będzie "beczka" czy nie to też w sumie zależy tylko od tego jak toto jest poskładane. Można oczywiście składać w PS ale... ja osobiście wolę PTGui bo robi to szybciej i lepiej od PSa a na dodatek support jest rewelacyjny. Joost (autor programu) odpowiada na maile. Inne obiektywy to katorga. Fish canonowski 15 mm mnie baaaaardzo przypasił.

To poniżej to panorama 360° i HDR też robione fishem.

Tilt-Shift to dla baaaaardzo wytrwałych. Tj. najpierw trzeba duuuuużo czasu na naukę jak to w miarę bezboleśnie ustawić. To raczej do "wysmakowanych" zdjęć do albumu. Do szybkiej pracy dla Real Estate mnie się wydaje nazbyt upierdliwe. Nie mam Tilta - próbowałem dwukrotnie na pożyczonych i się zniechęciłem. Za długo trwa ustawianie. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poko Zobacz posta
    Ostatnio popełniłem coś takiego:

http://zwawyzbik.fotolog.pl/2083534,komentarze.html

Dla pełni efektu można było jeszcze pokusić się o lekki hdr dla uwydatnienia szczegółów za oknami.
    Forumowi miłośnicy sprzętu pewnie popękają ze śmiechu, ale to akurat było robione 300d + kit.
    Bardzo ładne ! dzięki tylko że moi (przyszli) klienci muszą mieć view za oknem bo to sprzedaje domy głownie te z widokiem na ocean
    do tej Holliday Card musiałem odpalić 2X600Ws żeby utrwalić ocean w tle:

wiem że niektórzy fotografowie doświetlają cienie lampami studyjnymi, co o tym myślicie ?
    i najważniejsza kwestia jaka powinna być maksymalna wartość przysłony żeby mieć gwarancję że wszystko w kadrze jest ostre bez utraty rozdzielczości czytałem w PDN że niektórzy ciągną przysłonę aż do f22, tylko to na średnim formacie jak to wygląda na FF?
    Mam DOF master na iPhone'a tażk że mogę sobie policzyć teoretyczna głebie ostrości jak jest w praktyce dla poszczególnych szkieł?

sorry za brak interpunkcji

Van.

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

f22 z reguły wyczerpuje potrzeby na hiperfokalnej na szerszym kącie to nawet f16 styka

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja mam zawsze problem z tym, żeby wszystkie krawędzie ścian były proste. Podczas składania panoramy z pionowych zdjęć 35-tką wychodzą mi zawsze jakieś zaokrąglenia szczególnie są widoczne na krawędziach między ścianą, a sufitem:

http://picasaweb.google.pl/foto.mode...litkowskiDwor#

Samo składanie robię w PS-ie, albo w PTGui i w sumie nie wiem jak zrobić żeby było dobrze... No chyba że jedynym wyjściem jest zastosowanie odwzorowania rektalinearnego podczas składania? Wtedy niestety nie wygląda to zbyt ciekawie.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Zajmuję się tym tematem już dobrych kilka lat, tzn, fotografuję wnętrza dla developerów oraz agencji nieruchomości. Wydaje mi się że już trochę na ten temat wiem ale i tak ciągle trzeba doskonalić warsztat. Jak masz konkretne pytanie napisz na pw. jako że rzadko bywam na CB.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów