Mam nadzieję, że koleżanki i koledzy posiadający ten pocket dslr ;) się przyłączą. Pierwsza fotka świąteczna
1. makro z ręki, 800, 1/15, f/2, 24mm, N-jpg
Wersja do druku
Mam nadzieję, że koleżanki i koledzy posiadający ten pocket dslr ;) się przyłączą. Pierwsza fotka świąteczna
1. makro z ręki, 800, 1/15, f/2, 24mm, N-jpg
no właśnie.. jak to sie sprawuje? opinie ma niezłe... ale i cena podobna no chociażby g10
no ale co? canoniarz z Panasonikiem? :D
Canoniarz? Nie, raczej Cams Collector ;)
Przyznaję, że co zdjęcie to ten Panas mnie zadziwia: a to color rendition a to IS'em. Szok! Polecam każdemu fanowi serii G i (starej) S.
By pozostać w temacie (z muzeum Canona) wklejam fotkę ekranu LCD S1 IS wykonaną LX3
2.
Kurczę byłby idealny... gdyby nie ta piko matryca...
Mam nadzieję, że w LX4/Lux5 będzie już matryca w rozmiarze od DX.
Fajny aparat. Od dawna o czymś podobnym myślę ale ostatnio cena mi się zupełnie nie podoba :(.
Czekam na pocket m4/3 z ficzerami LX3 w szczególności presetami koloru - dużo robie .jpg dla znajomych.
Jeśli Olek to wypuści wcześniej nie będę płakał - mam przecież na swoim LX3 Olkową FL-20.
3. Parę metrów od stadionu Korony, zwykły pstryk na 3200, 1/4, f/2.0, 24mm, własny NR (chrome) w PS
4. Idzie wiosna, 24mm, f/2.0, iso 80, N-jpg, (smart sharpen 80/0,2)
5. Panie Pawle, może mi pan zrobić filmik albo nie zdjęcie?, 24mm, f/2.0, fill flash, smart sharpen 80/0,2
A nie macie czegoś w nasyconych kolorach, bo na tych zdjęciach kolory są jakieś dziwne. Trochę jak z ruskiego TV ;):).
Nie wiem czy piszesz serio czy żartujesz, ale jak sprawdzę to dam znać.
Tak ustawiłem w Raw Therapee - ja lubie takie (N-eutral.jpg) niedosycenie. Jotpegi z tego aparatu są baaardzo przesycone na ekranie (jedno z największych oszustw* ;) ) w cyfrowym aparacie.
* - Venus (Digic) tak sprytnie podaje gammę na LCD, że zdjęcie jest bardzo jasne na LCD a w komputerze zauważalnie ciemniejsze. TRZEBA non-stop obserwować histogram i naświetlać dosłownie na maxa w prawo i nie sugerować się jak jasna jest fotka na LCD w czasie podglądu.
Wiesz ja to mam tak, że coraz mniej mi się chce bawić. Może się starzeje ;):D. Ale jak kupuję kompakt (drogi) to chcę od niego tylko tyle żeby w typowych sytuacjach mieć gotowe jpg-i. Jeśli tu mam grzebać jak w raw-ach z lustra ;) to dziękuję postoję 8). Mój znjomy ma A540 i ten apart ma dokładnie tę cechę - bez zabawy mam gotowe przyzwoite zdjęcia (ma inne wady co go dla mnie dyskwalifikuje).
Cały czas o czymś takim myślę ale oglądałem sporo plików z LX3 i z tymi kolorami jest coś (dla mnie) nie tak. To co pokazujecie jedynie mnie utwierdza w moim przekonaniu.
Powoli dochodzę do tego samego wniosku, jednak cały czas się boję, że zapomnę ustawić custom WB a AWB to tylko AWB ;)
Tam jest kilka presetów, które różnie oddają te kolorki, każdy można jeszcze poprzestawiać (kontrast, ostrość, nasycenie, NR), ale generalnie zgoda - na granicy magenta/Ferrari red dzieje się coś dziwnego.
Specjalnie dla ciebie ustawię jotpega standard (tylko z NR na -2).
Jaki power kompakt/prosumer byś teraz kupił/polecił?
Serio; szukam kompakta (ale nie cegły wielkości lustrzanki) który dorównałby w makro Sony DSC f-88 i jeszcze nie znalazłem nawet wśród drogich. Zdjęcia makro z fleszem wychodzą przepalone bo nie regulują tak dobrze błysku.
A tym f-88 można robic z fleszem z kilku cm, a używając taśmy klejącej i kawałka papieru prawie dotykajac przedmiotu obiektywem. Oczywiście do celów szpiegowskich. I jeszcze obiektyw na zawiasach -można robić zdjęcia udajac, ze sie dlubie w aparacie albo przez ramię. Dzisiaj już takich nie ma....
6. LX3, macro z ręki, 24mm, f/2.0, STD-jpg, wbudowana lampa, smart sharpen 90/0,3
7. crop z foty powyżej (ruszona lekko)
8. LX3, macro z ręki, 24mm, f/2.0, STD-jpg, lampa Olympus FL-20 (Auto), smart sharpen 90/0,3
9. crop z foty powyżej
Całkiem nieźle. Skali takiej jak na moim Sony pewnie nie da się bezpośrednio uzyskać, ale kropy się trzymają kupy dzięki dobrej rozdzielczości.
LX3 no coz mialem 3 mce i sprzedalem. Wiecie dlaczego?
1- jakosc zdjec nieadekwatna do ceny- te przyklady co tutaj pokazuja niektorzy to chyba niezle na PS obrobione bo aparat napewno takich fotek nie robi. A napewno nie mozna ich uznac za regule.
2- nie szumi moze najbardziej ale faktura zdjec jest jakas dziwna ze jest na nich ziarno a przy nawet niewielkim powiekszeniu szybko traca szczeguly.
3-AF beznadziejny i nie ratuje go nowy update cale to sledzenie wykrywanie twarzy itp.- bajery ktore nic nie daja w akcji. W slabym oswietleniu nie daje rady poza centrum kadru a i w centrum roznie bywa.
4- zdjecia z lampa zawsze jak namalowane akwarela i dziwnie ubarwione- i ustawienia nic nie daja.
5-LCD przeklamuje zdjecia- kolory i jasnosc.
6-delikatne wykonanie- chocaz obudowa metalowa przyciski i pokretlo, dzwignia zoomu jakby mialy zaraz odpasc. Obiektyw tez caly w luzach.
Mialem juz kilka aparatow lumixsa i porownujac w standardowych sytuacjach TZ4, czy FX500 robi lepsze zdjecia pomimo gorszych parametrow technicznych. Biorac pod uwage parametry LX3- obiektyw itd. jakosc zdjec od pierwszego probnego do ostatniego nie mogla mnie przekonac do tego ze zrobilem dobry zakup wywalajac 1700 zl. Nie mowie ze mam teraz kompakt bez wad ale mam jakosc zdjec jak z LX3 i 1000 zl w kieszeni.
Ja dałem 1400 - zaraz jak zobaczyłem na dpreview i specyfikację i zdjęcia i opinię, że to właśnie LX3 jest "moim" G10.
Kurczę dzięki! Nawet nie wiesz jak się cieszę. Fotki w rw2 -> RawTherapee -> PS (tylko resize i SmSh), tam gdzie zaznaczono nie rw2 tylko jpg. Zer0 PP. Tylko wiesz magia tego aparatu polega na tym, że wszystko jest wyciągnięte na korpus i trzeba się pobawić tymi guzikami (nie czytałem jeszcze instrukcji!!!) i poświęcić troszeczkę czasu (do godzinki) na podpięcie swoich funkcji pod programowalne guziki.
Generalnie to tak jak Kolekcjoner myślę, że moje sample są do ... kosza ;)
To co magicy wyciągają z tego z D-B&W powala.
No to rzeczywiście G10. Do powiększeń nie ma nic lepszego.
Wiesz 24mm, f/2.0 - tam nie ma miejsce na pomyłkę...
Z lewej, na dole jest MF, poza tym tak, masz rację - AF jest słaby! W G1 jest o niebo lepszy (szybszy), ale zaraz, stop - to jest wciąż - TYLKO - kompakt...
Guzik focus koło spustu w trybie AF pozwala ci przestawiać zieloną ramkę AF gdzie chcesz, ten sam guzik - to imho ważne - w trybie MF umożliwia... AF!!!
Lampa to zło konieczne, zwycięsko wychodzi imho tylko Nikon. Przy okazji zapomniałeś, że aparat ma FEC (trzy razy przycisk nad przyciskiem SET/Menu) - to naprawdę działa.
Ubarwienie jest zwalone jak ty zwalisz WB - sprawdzałem, kilka razy zapomniałem - jedyna rzecz, która mnie powstrzymuje przed 100% .jpg.
Zgoda, LCD jest pod consumer'a. Zauważyłeś, że aparat ma histogram?
A i żeby nie było tak różowo: LCD na HV20 - to Canon ;) - robi dokładnie to samo (daje większą saturację i rozjaśnia za bardzo)
Na pierwszy rzut oka tak jest, na drugi aparat mam ze sobą wszędzie i jeszcze nic mi nie odleciało, ekranik nie porysowany, itd. Tak jak z 350D: parę razy miałem obsuwę na glebę i żeby ratować kości przerzuciłem ciężar upadku na plastikowe 350D i nie pękło, lustro nie spadło, 17-85IS wytrzymał, 430EX nie chciała się rozlecieć...
Mam stały dostęp do kilkunastu (już chyba) kompaktów, w tym do TZ-1 i chyba 3. Proszę nie żartuj.
To jest najważniejsze - jesteś szczęśliwy.
Jestem szczesliwy tak jak Ty to najwazniejsze;) jak zaczniesz drukowac zdjecia a nie tylko ogladac na monitarze komputera spojrzysz na LX3 inaczej.
Możesz rozwinąć myśl? Mam LX3, drukuję (oczywiście nie A3) i niezbyt wiem dlaczego mam patrzeć na to inaczej. Moim zdaniem wydruki wyglądają lepiej niż ekran (który jak na kompakt wygląda wielce przyzwoicie). Jak nie chcę targać DSa, to mam zawsze przy sobie LX3 i daje rade. 24/2.0 to jest to co bardzo mi się podoba :-)
te przyklady co tutaj pokazuja niektorzy to chyba niezle na PS obrobione bo aparat napewno takich fotek nie robi.
mam nadzieję, że tu to jednak żartujesz !?!?!?!
Witam
http://farm4.static.flickr.com/3540/...d362a9bd5a.jpg
Zdjęcie zrobione przy lekkim wietrze i ruchu kwiatka, macro z ręki na iA!
Delikatnie wtrącę się do tej jakże ciekawej dyskusji.
Jestem posiadaczem tego jakże ciekawego Panasonic-a LX3 i na początku też przeżywałem takie małe powiedzmy rozczarowanie, że te "Ahy i Ohy" totalny zachwyt to chyba była jakaś marketingowa ściema medialna i nic poza tym ale...no właśnie moje lekkie obawy prysły niczym pyłek z kwiatka jak zacząłem własne eksperymenty z ustawieniami tego małego niepozornego "ustroństwa". Okazało się bowiem, że właśnie to co czytałem i co w sumie zdecydowało o moim zakupie za ciężkie pieniądze (1800 zł) nie poszło na marne, bo ten aparat ma OLBRZYMI potencjał tylko z jednym małym zastrzeżeniem...dla chcących! Jeśli liczysz na funkcje automatyczne to masz rację nie warto kupować tego typu aparatu a jedynie TZ4 i efekt masz "podobny" (w opcji ustawień iA).
Podsumowując, jeśli ktoś chce zrobi z tego aparatu semi-profesjonalne narzędzie do strzelania ciekawych fotek nie dźwigając lustrzanki w plecaku.
Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do kupna tego wspaniałego aparatu!
Ponoc regularnie takie posty sie pojawiaja od Listopada.
Ale kto wie...
Pewnie, ze tak. Na u43 maja wieksza marze. I ludzie wchodza w "system".
Nie mowie tak, nie mowie nie.
Ten gosc ma jedynie info z infolinii Panasonic US.
Mnie to nie przekonuje, zobacz pkt. 2.
1) Na u43 rumors bylo juz pare miesiecy temu, ze nie bedzie nastepcy LX3, bo nastepca jest po prostu u43.
2) A propo infolinii Panasa - jak ja zadzwonilem kiedys na polski numer i pytalem sie o zarowno GH1 jak i LX3 - to wlosy deba stawaly, ze ktos moze takie bajki opowiadac. Rownie dobrze moglaby to byc infolinia w Indiach, a pan\pani czytac z kartki, a przed chwila odbierac telefon w sprawie Siemens'a.
W moim starym Olympusie C-50 jest obiektyw o ekw ogniskowej 35-114 i w menu mogę ustawić na jaką ogniskową ma się ustawić obiektyw przy starcie aparatu. Domyślnie ustawiłem 50mm. Tego mi brakuje w LX3 i mam nadzieję że to właśnie ta funkcja.
To juz mnie jednak bardziej przekonuje:
http://43rumors.com/ft3-panasonic-lx3-discontinued/
He he, nowy soft 2.0 wycofany. Mój aparat działa jak do tej pory prawidłowo.
No i pojawił się soft 2.1 - http://panasonic.jp/support/global/c...LX3/index.html
Witam,
mam od listopada '08 LX-3, jednak nigdy na nim nie instalowałam aktualizacji firmware...
Czy powinnam zainstalować wszystkie poprzednie wersje firmware czy tylko ostatnią najnowszą - ver2.1?
Czy najnowsza aktualizacja zawiera poprawki wszystkich wcześniejszych wersji?
I czy po zainstalowaniu firmware nie traci się gwarancji na sprzęt?
Będę wdzięczna za odpowiedź!
Czym wołacie RAW-y 1:1 ??
Podnoszę wątek bo chciałbym zapytać Wieśka czy ty mi oddawałeś FL-20? bo nie mogę znaleźć.
http://www.panasonic.net/avc/lumix/p.../planning.html
http://www.panasonic.net/avc/lumix/p...gineering.html
Mimo iż mam GF1 już jakiś czas, to jakoś LX3 nie ma sobie równych - imho najlepszy aparat, jaki miałem.
Też mam lx3 ale myślę coraz bardziej nad GF1 ze stałeczką. Nie mów mi, że ten kompakcik jest lepszy od tego bezlusterkowca...? :)
No i te filmy w gf - miód...
Ja już nie myślę ;)
I lepszy i gorszy :)
LX3 nie da się zastąpić GF1 i odwrotnie. Póki co Oly jeszcze nie wypuścił 12mm.
Dokładnie :mrgreen:
Docelowo planuję 12/20/45mm, chyba, że Olo puści bąka to wtedy kupie ogóra 7-14. Sprawdzałem kita 14-45 i jeśli chodzi o AF to jest Nikon fast, D3 fast. To nie żart, ten ciemny zum zapierdziela jak Vettel. Stałka (uważaj) jest wyraźnie wolniejsza.
Mimo to jakoś nie mogę spuścić LX3 - idealny kompakt jak dla mnie, szczególnie teraz, kiedy pod GF kupiłem FL36R i działa super, również z LX3.
BTW. LNIB GF1@20 jest na forum.olympusclub.pl w dobrej cenie
BTW2. Mając GF czasami biorę LX3 (jak wczoraj), szybka akcja, iAuto, nie zawiódł ;)
nie sprzedawaj go!
A propos iAuto:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=34863046
can you, Canon?
Czas LX3 powoli mija... jak donosi serwis plotkarski 43R, LX4 jest gotowy, co więcej nie okastrowany z rawa będzie cieszył... szerszym obiektywem :shock:
Po kliku latach plotek czas dopadł LX3.
Nowy model LX5 został zaprezentowany a sensor znacznie poprawiony.
Muszę sprawdzić czy przypadkiem teraz zdjęć gorszych nie robi ;)
jest już na dpreview:
http://www.dpreview.com/news/1007/10...clx5.asp#first
pytanie jaka cena?
Pojawił się Samsung EX1 z podobnej wielkości sensorem co LX3, ale nieco jaśniejszym obiektywem i ruchomym ekranem OLED, więc teraz Panas wypuścił nowego LX5. Dla wielu osób aparat wystarczy w 90% zastosowań. Wyraźna zmiana to obiektyw - nadal jasny (ekwiwalent 24mm to f/2), ale na długim końcu kończy się na ekwiwalencie 90mm zamiast 60mm co jest jakimś plusem.
Miałeś kiedyś LX3 w ręcę? Ja nie mam problemu by kiedy potrzeba włączyć digital zoom. Jak na digital jest całkiem optical ;) - sample wieczorkiem.
Wyraźna zmiana - jak pokazują pierwsze sample - to sensor. Na samplach widać charakterystyczną dla BSI (wszystkie Sony) i Canon HS wyostrzoną srakę, coś jak jotpeg N****a na h-iso, ale to pewnie ostrość na zero, na minus 2 będzie dużo lepiej a w rawie zniknie... Ten sensor powala :)
Tu porównanie lx3 vs. lx5 - budynek w tle :shock:
http://www.quesabesde.com/camdig/not...uestra_02g.jpg