Witam własciwie tylko jeden wątek czyli WB ? jaka temperatura ?
to tego typu światła Waszym zdaniem? :rolleyes:
Wersja do druku
Witam własciwie tylko jeden wątek czyli WB ? jaka temperatura ?
to tego typu światła Waszym zdaniem? :rolleyes:
Na koncertach (a przynajmniej na tych, na których ja bywam) światło jest tak wariackie, że zapomnij o indywidualnych ustawieniach WB.Cytat:
Zamieszczone przez cabretti
oooooo, i ten wątek też będe śledził, podobny temat (a może taki sam??)
Ja zawsze używam światła żarówkowego. Zdjęcia gdy bije światło żółte i czerwone mnie zawsze wychodziły jakoś nijak (czerwień to w ogole jakiś smieszny kolor - próbował ktoś robić płatki róży w jasnym swietle ?).
Ja robilem na auto, a potem bawilem sie troche levelami.
AWB lub RAW i rowniez AWB
Witam wszystkich serdecznie! Jak do tej pory to szczegolnie sie przysluchiwalem rozmowa, nigdy jeszcze nie zabieralem glosu, ale czas nadszedl.
Pod koniec tygodnia jade na fajne koncerty, udalo sie zdobyc przepustke na scene i zamierzam zrobic cos na ksztalt reportazu od kuchni. Mam prosbe o wskazowki, moze jakis podpowiedzi co do ogniskowych, swiatla, jak rozmawiac z artystami i jak ich zachecac do pozowania :smile: .
Robilem juz cos podobnego, ale na miejsza skale, jeden wystep i na scenie w centrum kultury. Tam jak sie okazalo, uzywalem tylko 28 i 50, 80 zalozylem raz i to tylko na portret. Teraz jestem bogatszy jeszcze o 35 i mysle, ze glownie z tego obiektywu bede korzystal.
Z gory dziekkuja za podpowiedzi i mam nadzieje na cieple przyjecie na forum.
Pozdrawiam
co do lensow to polecam jasne stalki czyli 35 50 85 czasem moze sie przydac cos dluzszego ale to nie wiem czy masz
lampka moze sie przydac ale raczej jak mozesz to jej nie stosuj bo splaszcza obrazek
przeslony kolo 2,8 iso wiadomo ze jak najmniejsze -rozsadny wybor to kolo 800-1250 czas kolo 1/200 raw
to takie propozycja wiadomo ze moze byc roznie
co do rozmawiania z artystami to z tym roznie jest-czasem moga byc bardzo komunikatywni i chetni do wspolpracy a czasem moze byc masakra
raczej to 2:D
ostatnio właśnie fotografowałem 2 koncerty: od kuchni. Najlepiej przyjść z 2h wcześniej na próbę, bo można zrobić zdjęcia artystom na spokojnie, ja raczej nie używałem szerokich tylko koło 50-80(stałka 50 1.8) i zbliżenia. Fajnie też zdjęcia wychodzą zza stołów, btw. zobacz, zdjęcia robiłem dla firmy od dźwięku i świateł: http://picasaweb.google.pl/franek.mu...edeskiScofield
http://picasaweb.google.pl/franek.mu...nator28062007r
najważniejsze zeby nie przeszkadzać dźwiękowcom i tym którzy grają na scenie, o lampie zapomnij:)
franker swiatna robota.
kilka pomyslow to sobie podejrzalem i przerobie na wlasny styl, ale dzieki, pokazales mi ze czasami mozna podjesc troche inaczej i zabawa z go rewelacyjna. Czy miales sytuacje, ze jednak brakowalo swiatla? Zastanawialem sie jak sobie poradzi aparat gdybym robil -2EV i ciagnal na komputerze. Zdjecia maja potem byc wywolane w wielkim formacie i szykowane na mala wystawe.
z tym światłem to różnie bywa, jak jest w zamkniętym budynku(u mnie to był Torwar), to tam tylko 50 1,8, miałem jeszcze tamrona(17-50 2,8) ale praktycznie go nie używałem-za ciemny;|. Zależy jeszcze jakie światła zrobią na scenie, może zrobić ktoś takie efektowny "mrygawki" jak na dyskotece albo takie delikatne przejścia. Jak było trochę jaśniej- amfiteatr w parku to dało się robić czym chciałeś- chodzi mi obiektyw.
Ja na kompie nie podciągałem, albo tyle co "nic". Zrób -1EV i to Ci spokojnie wystarczy, ISO daj chyba 800- takie optimum. (ja mam 400D, więc nie wiem jak u Ciebie)
Format A3 lub A2. Z tym EV to sie pytalem, bo juz robilem podobne rzeczy, ale byly one przygotowywane do pokazu multimedialnego, a nie na papier. Tez myslalem, ze niestety odpada az takie forsowanie. Robilem A3 z ISO 1600 i musze przyznac, ze efekty byly OK, wszystkim sie podobalo.
Robie 5D plus obiektywy o jasnosci od 2.0 do 1.4.
aaa to bez problemu.
Witam wszystkich serdecznie,
Udalo mi sie zdobyc Photopass(przypadkowo) na koncert.
Szczerze mowiac nigdy nie focilem na koncercie.
Czy macie jakies sugestie, porady? Tipsy i tricky? :))
Dziekuje za pomoc.
jaki to koncert? ilu bedzie ludzi? jakie oświetlenie, wiesz coś na ten temat?
koncert - muzyka elektroniczna
oswietlenie typowo koncertowe, spodziewam sie dynamiczej zmiany oswietlenia, nie jest to koncert kameralny, itp.
ilosc ludzi - nie wiem mysle ze ok. 800-1000
pucha d40 + 2 obiektywy (kit, hmmm :) i EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM.
ciemne szkla bedzie ciezko cos popstrykac
Z taką szklarnią nie spodziewałbym się cudów.
Poza tym nie ma czegoś takiego jak standardowe oświetlenie koncertowe. Ostatnio miałem wątpliwą przyjemność robić zdjęcia pewnym muzycznym abominacjom z kraju Canona - w ramach budowania mrocznej atmosfery dali tak mało światła, że dwie żarówki 40W dałyby znaczącą poprawę (ISO3200, f/1,8, zdjęcia na wdechu (1/80) i to tylko w momentach, w których wokalista/wokalistka (do tej pory nie mam pewności) zastygał/a na chwilę w bezruchu). Mimo tych zabiegów wyszedł shit monstrualny - primo, i tak było za ciemno, secundo - dwa mierne pary, którymi oświetlona była scena, świeciły na czerwono. A co czerwone światło robi z ludzką facjatą - fotografom chyba tego mówić nie trzeba.
Z kolei dobrze oświetlony koncert - cóż, przy Twojej konfiguracji i tak może być za ciemno.
Jak wrócę do domu podlinkuję przykładowe zdjęcia z obu rodzajów koncertów :)
No niestety, zdaje sobie z prawe ze obiektywy sa ciemne jak noc listopadowa.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na cuda nie licze.:)
Ja też się przygotowuję do koncertu w klubie - będzie grała Coma. Kupiłem stałkę 50/1.8 i mam nadzieję że wystarczy. Wcześniej na koncercie Gdańsk Dźwiga Muzę fotografowałem z tłumu Pentaconem 200/4 i nie wyszło tak tragicznie (choć miałem problemy z ostrością). To może być też rozwiązanie dla Ciebie - po prostu kup jakieś manualne jasne szkło i biegaj z nim na koncercie. Jak czytałem to świetne porady znajdziesz na cyberfoto.pl tam jest świetny poradnik właśnie poświęcony fotografii koncertowej - warto się z nim zapoznać w ramach przygotowań, pooglądaj galerie poświęcone koncertom itd.
Pozdrawiam.
Wlasnie przegladalem stalki - moge sobie na takie szkielko pozwolic. :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Vitez. Przepraszam moj blad. Oczywiscie mialem na mysli 40D. :twisted:
ej no nie przesadzajcie.. ja wszystkie koncerty obleciałam z ciemnymi szkłami i jakoś efekty nie były tragiczne.. fakt, ciężko jest coś zrobić, ale można.
A najgorzej z czerwonym światłem.. nie dość, że twarz jak u Indianina, to w dodatku af się gubi...
Czytam wątek "fotografia koncertowa". A tu same szarpidruty, portrety muzyków, solistów etc. A gdzie miejsce na prawdziwy (ja to tak rozumiem) koncert zespołu tanecznego, ludowego czy baletowego czyli tam gdzie coś POZA DŹWIĘKIEM się dzieje. Mam potrzebę focić w Sali Kongresowej w W-wie występy zespołu SGGW "Promni". Światło jest tam zależne od sytuacji co w danym momencie przedstawia zespół. Ogólne na scenie żarowe reflektory gdy tańczy zespół np. przedstawiający kulturę Podhala, Mazowsza, czy z regionu całej Polski.
Inne oświetlenie punktowe często kolorowe nastrojowe gdy śpiewa solistka. Cały plan to scena z pewnej wysokości - połowa sali lub nawet z końca sali robiona długim tele ze statywu, a czy np. zdjęcia tuż przy scenie z żabiej perspektywy szerokim kątem pozwolą pokazać "ruch" kolor pięknych strojów ludowych (problem WB) i dobrze byłoby gdyby jednak zdjęcia były ostre (3200 ISO ?). Jest to pewne wyzwanie, czy ktoś z forumowiczów ma w takiej scenerii jakieś doświadczenie?
wiem, że hofi (hofi66) fotografował balet w Bydgoskim Teatrze Wielkim..
o, tutaj masz jego watek.. Może to cos ci pomoze ;)
ostatnio foviłem na koncercie gdzie światło było jak z burdelu, czerwień nie do wytrzymania na zdjeciach wyglądało to tragicznie na szczęścia z RAW do się troche wyciągnąć ale w B&W już było bardzo dobrze no ale wiadomo lepiej w kolorze..... ale kilka B&W moze być :)
A ja byłem na koncercie Illusion, grali pierwszy raz od 9 lat razem. Załatwiłem sobie akredytację ale warunki do focenia były tak "wyścigowe" ze więcej było przepychanki pod sceną niż robienia zdjęć. Myślałem że sobie troszkę poćwiczę w spokoju a przegonili nas zaraz po pierwszej piosence...masakra. To zdjęcie zrobiłem pod sceną:
I jak, daje radę taka fotka ?
Później poszedłem na sektor i robiłem zdjęcia canonem 70-300 4-5.6 IS USM i powiem Wam że jestem miło zaskoczony tym obiektywem, nie spodziewałem się takiej klarowności przy ogniskowej ok. 300mm, wrzucę coś z niego jak wrócę do domu.
odszumianie by się przydało ;] ja powiem trochę o koncertach z perspektywy zespołów i obsługi technicznej, mianowicie jest kilka rzeczy które niesamowicie irytują i zwykle kończą się usunięciem przez ochronę. Przykładem takiego zachowania sa zdjęcia backstage zrobione bez wyraźnego pozwolenia za sceną przed lub po występie. Kolejna sprawa to pytanie o robienie zdjęć, od tego jest menager/ road menager a nie artyści. Wiele osób bardzo nie lubi błysku lampy i panuje powszechna zasada że lampy się nie używa. W zależności od zespołu pojawiają się i inne ograniczenia np fotografowanie przez pierwsze 3 utwory, albo póki menager nie powie dość. Absolutnie nie mile widziane jest wchodzenie na scenę na konstrukcję sceny lub layery nagłośnienia (wieże na których wisi cały sprzęt) to takie najważniejsze rzeczy które czasami wcale nie są oczywiste ;] a pracuję przy koncertach od 7 lat więc naoglądałem się tego troszkę...
Zdaję sobie z tego sprawę bo też sam pogrywam na basiku, trochę knajpianych występów mam na konice ;) Ale JEDYNY koncert od 9 lat i dosłownie około 6minut zdjęć ? No sory ale Illusion to nie "gwiazda" w stylu rozwydrzonej Łitnej Hjuston ale normalni goście, podejrzewam ze to był poprostu wybryk Pana szefa od ochrony, żeby chłopcom się łatwiej stało pod sceną. Nikt z nas na scenę nie wchodził, na nagłośnienie się nie wdrapywaliśmy, po kablach nie deptaliśmy- ze tak powiem kulturka była. No trudno, fotki jakie zrobiłem takie mam, przynajmniej muzycznie full wypas ;)
ps. Fotka jest juz odszumiona :) Może wyszedł mój brak umiejętności w tym względzie.
Jak Panu (Vitez) taki odbiór odpowiada to zapewne jak mniemam najlepsze koncerty są na stadionach tudzież meczach piłkarskich z "żyletą na Legii" po których jakiś czas temu policja prostowała takich fanów koncertów przedstawiając im zarzuty... Tam też faktycznie coś się oka dzieje nie tylko dla ucha. Ale robiąc zdjęcia na takich imprezach to raczej reportaż niż "fotografia koncertowa". A w swojej głupocie tylko pytałem innych użytkowników o doświadczenia podczas koncertów w moim rozumieniu, co też podkreśliłem. Dziękuję za linka od "guni1990", choć zdjęcia baletu są świetne i zapewne bardzo pracochłonne to nie jest raczejto samo. Na koncertach w sali kongresowej raczej trudno o swobodę dla fotografa nie mówiąc już o akredytacji.
Tu jak mówiłem zdjęcie z 70-300 4-5.6 IS USM:
Zmieniony balans bieli i desaturacja, po zmniejszeniu do 800x533 podbiłem ostrość na smart sharpen ok. 20% + noise reduction bo było ISO 1600 na moim poczciwym 400d.
Wrzuciłem tą fotkę bo zaskoczony jestem, że ta lufa strzela takie ostre rzeczy na długim końcu :) W sumie jest 2x droższa od Sigmy ale takiej jakości się nie spodziewałem :D
Jeśli chodzi o taniec to:
http://tomaszg.pl/foto/08kupalle/
http://tomaszg.pl/foto/08euroszanty/carrantuohill/
http://tomaszg.pl/foto/05festyn ;)
A jeśli chodzi, żeby poza dźwiękiem coś się działo, to cała reszta też :P
No i polecam stronę Kubamana: jakubszyma.pl
Bardzo dziękuję Panu Tomaszowi Golińskiemu z linki - OK, o to właśnie chodziło. Choć widzę, że raczej regułą jest dłuższy obiektyw z wysokości oczu w każdym razie zdecydowanie perspektywa ptasia. Do tego jasny długi obiektyw i ok 1600 ISO, jest to już pewien wskaźnik.
Coś z ostatnich moich prac (oglądać w wersji "original", exify pod zdjęciami):
http://www.pbase.com/hofi/pendragon
http://www.pbase.com/hofi/drumstwo (10 dni festiwalu)
Pozdrowienia
Zaczepka trochę poniżej poziomu kulturalnego na jaki się Pan nastawia preferując balety, tańce ludowe.
Porównywanie czyichś gustów i preferencji co do energiczności i odczuć przy słuchaniu muzyki z zadymą stadionową?
Gratuluję specyficznego porównania, może to z jakichś niemiłych doświadczeń z przeszłości takie porównanie pochodzi? Czy może ze stereotypów kreowanych faktami medialnymi?
Ale odradzam kontynuowanie w takim stylu wojenek podjazdowych, gdy się czyjś gust nie podoba. Ani to miłe, ani kulturalne.
A na stadiony nie chodzę i kiboli nie toleruję.
Jesteś nietolerancyjny :P
Nie chciałem Pana (Vitez) urazić - jeśli tak to przepraszam, ale sprowokował mnie Pana sarkazm. Każdy odbiera zewnętrzne wrażenia w inny sposób i zapewne na koncertach rockowych, które ze względu na ogromne zainteresowania odbywają się na stadionach na których niestety nie bywam można znaleźć wiele ciekawych tematów do reportażu. Dla mnie jednak jak zapewne Pan zauważył w moim poście przedstawiłem, że subiektywnie ja to tak, a nie inaczej odbieram. Być może nie wyraziłem się dość jasno. Kilku forumowiczów na swoich stronach przedstawia naprawdę wspaniałe zdjęcia, tylko pozazdrościć. Oczekiwałem na informację o parametrach ekspozycji, szkle jakim się posługują oraz umiejscowienia aparatu w stosunku do sceny.
Troyan, ktory to Ty? tez tam bylem :) ale po sprzecie Cie nie kojarze...
co do warunkow focenia - faktycznie, tragedia. chyba jeszcze nigdy nie bylem tak niezadowolony z warunkowe pracy na imprezie (nota bene cala organizacja imprezy, pod roznymi wzgledami, stala na totalnie amatorskim i bardzo zenujacym poziomie). usuniecie nas spod sceny po pierwszym utworze illusion bylo wybrykiem ochrony - zacytuje moj dialog z szefem ochrony: "ale o co chodzi, mialy byc dwa utwory!" "ch*j mnie to obchodzi, wypie*dalac" - no comment :| najgorsza ochrona na koncercie, jaka kiedykolwiek widzialem (a mam na koncie 8 lat w branzy koncertowej - jako organizator, technik sceniczny, fotograf i pare innych funkcji, wiec znam to z kazdej strony...)
jednym slowem to co sie tam dzialo: WSTYD
Byłeś na konferencji ? To ja dawałem im do podpisania książeczkę z 1999 roku ;)
Dawaj fotki do pokazania :D
na konferencji nie bylem. fotki bede przegladal i obrabial w swieta, na razie brak czasu.
nadal nie wiem, ktory to Ty ;) ja tam bylem jedyny z dreadami :P wiec pewnie kojarzysz ;)
Wszyscy piszą o jakimś świetle, jego kolorach, jego braku, żę ciężko i takie tam bzdety... A ja uważam, że ważne, a może nawet ważniejsze są ujęcia... kadry... Światło kto szuka, ten znajdzie. Do dzieła panowie - a nie marudznie ;)
Problem w tym że ja pisałem serio, nie sarkastycznie. Po prostu podałem swoje preferencje koncertowe, jaki zakres muzyki czy okoliczności przychodzą mi na myśl gdy ktoś powie te dwa słowa "fotografia koncertowa" . Bez żadnej nutki sarkazmu, tak więc nie ma co się jej doszukiwać na siłę - zwykła wymiana poglądów.
Niestety taki już urok komunikacji internetowej (i jest już sporo mądrych artykułów i książek na ten temat) że człowiek, nie widząc mowy ciała drugiej osoby, automatycznie się "stroszy" gdy coś tylko czyta. Automatycznie przestawia się na negatywny odbiór, bo bez przekazu intencji gestami, woli odbierać wszystko negatywnie by się potem nie przejechać...