Doczekaliśmy się (prawdopodobnie) analogicznego szkiełka, jakie jest u Nikona. Szkoda, że tylko EF-s...
Źródło:
http://www.fotokonijnenberg.nl/news.php?news_id=1283
Wersja do druku
Doczekaliśmy się (prawdopodobnie) analogicznego szkiełka, jakie jest u Nikona. Szkoda, że tylko EF-s...
Źródło:
http://www.fotokonijnenberg.nl/news.php?news_id=1283
1/ rzeczony Nikkor tez jest DX,
2/ konstrukcja pełnoklatkowego 18-200 najprawdopodobniej wykracza poza możliwości optyki,
3/ jeśli chodzi o ekwiwalent to u nas jest 28-300 f/3,5-5,6 IS L (czego z kolei chyba? nie ma Nikon)
4/ a gdyby się komus cena w/w eLi nie podobała to jest Tamron 28-300 F/3.5-6.3 XR Di VC
W kwestii formalnej, przypominam że jest też amatorski 28-300 f/3.5-5.6 USM (fakt, bez stabilizacji).
w kwestiach formalnych warto przed postowaniem sprawdzić Canon Camera Museum :-)
EF28-200mm f/3.5-5.6 USM
http://www.canon.com/camera-museum/c...35~56_usm.html
dostepnosc od polowy wrzesnia...
konijnenberg to nie jest jakis bryk, tylko dzialajaca, duza, firma. tak ze wiele halasu o nic by prawdopodobnie nie robili.
a co z tego wyniknie... jak znam Canona to bedzie typowy budzetowy lens. szybkim AF ale konstrukcja bardzo plastikowa a jakosc zdjec bardzo przerazajaca. no, ale pozyjemy-zobaczymy
Ostatnie 18-55is i 55-250is aż tak bardzo jakością optyki nie przerażają, także może nie będzie tak źle:)
ZTCMW to ma być to najlepszy megazoom na rynku. Życie jak zwykle zweryfikuje te zapowiedzi.
Cena 1000$ na dzień dobry :).
Rzeczony Nikkor też nie jest rewelacyjny, ale że znacząco przewyższa jakością generowanych obrazów zamienniki Sigmy i Tamrona, okrzyknięto go super szkłem :-)
Superzoom nigdy nie będzie optycznie rewelacyjny, a już na pewno nie taki za 1500 czy 2500 zł. Z resztą nawet 28-300 L nadaje się wyłącznie do reporterki. Albo uniwersalność albo jakość, w końcu powiedzonko że "Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" nie wzięło się znikąd.
Naszła mnie taka oto konstatacja - kiedy świat fotograficzny powoli powraca do małego obrazka jako podstawy Canon zaczyna wspierać obiektywami cropa, wypuszczając np 18-200.
I korzystają ze sprawdzonych pionierskich wzorców radzieckich :mrgreen:
Masz rację, ale u Canona jakoś to się odbywa "od końca", troszkę tak jakby część produkcyjna korpusów nie wiedziała co produkuje część produkcyjna obiektywów tej samej firmy i vice versa. ;)
oj... też tak myślałem że powróci.. ale coś mi się wydaje że bardziej zacznie się dzielić i następcy 40D nigdy nie dostaną FullFrame i nigdy nie powstanie EF-S L choć technologicznie jest łatwiejszy i tańszy do zrobienia :) hm... chyba przesadziłem.. 17-55IS tani nie jest a literki L też na nim nie ma ;-)
to chyba jednak nie plotka, informacje zamieściły serwisy Optyczne.pl i Fotografuj.pl:
http://optyczne.pl/1193-nowo%C5%9B%C...ze_sample.htmlCytat:
Zamieszczone przez fotografuj.pl
http://fotografuj.pl/News/Wyciekly_z...OS_50D/id/2196
Oj chłopie, nagrabiłeś sobie i zaraz pewnie od moderatora bana dostaniesz, bo o nowościach wolno pisać tylko w wątku o 5d...
o, jednak mój post się znalazł ;]
nie wiedziałem, że jest już wątek o tym szkle, choć sam się dziwiłem, że wyszukiwarka go nie znalazła - przecież to nie możliwe, żebym był pierwszy wśród takich geeków :P
a o tym pisaniu o "nowościach" (a może plotkach?) w wątku o 5D to nic nie znalazłem w regulaminie...
Nowe szkiełko i niemalże zerowe zainteresowanie... ech, co te eLki i FFy z ludźmi porobiły ;-)
Trend trendem ale to szkło jest adresowane do właścicieli i potencjalnych nabywców 450D oraz 1000D, którzy w znacznej części (jeśli nie w większości) chyba nawet nie do końca wiedzą czym się rożni FF od cropa.
A na "FF dla mas", czyli puszka + kit w cenie wypasionej hybrydy to jeszcze długo nam przyjdzie poczekać (jeśli w ogóle się doczekamy).
Zdecydowanie nie. Posłużę się cytatem:
Polski rynek jest dość specyficzny, z racji na zamożność społeczeństwa, stąd zdarza się widzieć dwucyfrowe body z podpiętym 18-55. Tego typu szkiełka od zawsze były adresowane do amatorów którzy chcą mieć ładne fotki z grilla u kuzyna i wycieczki do Paryża.Cytat:
Zamieszczone przez www.fotografuj.pl
Za 2,5 k to go nikt nie kupi. Zgadzam się że początkowo będzie kosztował za dużo ale przypuszczam że cena startowa będzie o 1k niższa.Cytat:
....- pewnie szklo bedzie chodzilo kolo 2,5 k - potem pewnie kolo 2k czyli raczej dla amatora ktory kupil lustrzanke bo mu tak ktos powiedzial to bedzie droga zabawa:???:
jezeli bedzie w granicach 1500zl na starcie powiedzmy to zgadzam sie ze moze byc czesto jako glowny obiektyw w korpusach typu 1000d i 450d
z 2 jednak strony nikkor 18-200 vr kosztuje ponad 2k i tak sie zastanawiam czy canon byl na tyle dobry zeby zrobic prezent w postaci tanszego o 500-600 zl obiektywu o takim samych wlasciwie cechach:wink: no zobaczymy- osobiscie ciezko mi to w uwierzyc ale mlody jestem i moze glupi8)
Tak, ale od zawsze u Canona były dwa poziomy "amatorszczyzny"
W analogu (przykładowo):
EOS 300 - 28-80, 28-90 (do tego 75-300, 90-300 itd)
EOS 30 - 24-85/3.5-4.5 USM, 28-105/3.5-4.5 (do tego 100-300/4.5-5.6 USM, 20-35/3.5-4.5 USM)
W cyfrze podział ten odzwierciedlają sprzedawane obecnie KIT-y
450D - 18-55 IS (do tego 55-250 IS)
40D - 17-85 IS USM (do tego, w domyśle, 70-300 IS USM, 10-22/3.5-4.5 USM)
oraz semi-profi
5D - 24-105 L
A co się dziwisz, w dobie milionów takich samych pstryków prezentowanych w sieci żeby się wyróżnić to trzeba pokazać takie, które będą ostrrrrrrre jak samurajski miecz ;-)Cytat:
...a to, ze na tym forum xxD jest domyslnie rozumiane jako zatyczka do eli... to specyfika tego forum ;)
Chodzi właśnie o to że nie takich samych, ten Nikkor ma dwustopniową stabilizację (canonowski zapewne prostą, sprężynkową), porządny AF (w przeciekach na temat produktu canona nie ma ani słowa że będzie napęd USM) oraz skalę odległości. Nie jest to więc do końca porównywalne szkło.Cytat:
Zamieszczone przez 777
Obiektyw pojawił się również na dpreview:
http://www.dpreview.com/news/0808/08...S_18-200mm.asp
Mozna się mu bliżej przyjrzeć i co widzimy? budowa typu KIT+metalbagnet, brak choćby namiastki USM, micro motor...
Oj zawodzi Canon tymi obiektywami. Spodziewałem się porządnego wykonania (ring-USM, FTM, pierścień ostrzenia, skala odległości) a tu taki kit. IMHO dopuszczalna cena za ten słoik może wynosić równowartość 55-250IS + 200zł za metalowy bagnet.
No chyba, że po prostu chodzi o to by był tani, bo jakby na to nie patrzeć - N18-200VR jest porzadny, ale nie tani.
Jest już opis na fotopolis:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7725
Sprawdziło sie to co przypuszczałem: canon wypuścił "cyfrowego" następcę 28-200 f/3.5-5.6 USM tyle że nieco większym zakresem i prostą stabilizacją w zamian za micro-USM.
Jeśli jego cena będzie oscylować w granicach 1000 zł to pewnie znajdzie nabywców a za jakiś czas wyląduje w "lepszych" KIT-owych zestawach z 450D i 1000D
Kolega nieco przesadza. 18-55IS mam często podpięte do 40D i nie widzę w tym nic niestosownego. Obiektyw w zastosowaniach wczasowo grillowych ma zdecydowane zalety. Optycznie jest zdecydowanie przyzwoity a do tego mało waży i ma niewielką wartośc materialną. Przy fotografii pamiątkowo rodzinnej gdzie operuje się telewizorem lub formatem max 10x15 nie widze potrzeby dźwigania czegoś bardziej "kultowego".
Do takich zastosowań to warto mieć jeszcze mniejsza i poręczniejszą puszkę w zestawie do szkiełka :-)
Zwróć uwagę że Canon nawet nie próbuje pchać 18-55 w kicie z 40-tką.
Design ma jak dwa 'kity' IS i jeśli jakość optyczną i cenę też będzie miał podobną, to będzie hitem. Chyba nie ma co się spodziewać, że canon wypuści jakiekolwiek nowe szkła w wykonaniu np 17-55IS. Prestiż i tzw targed cropa spada razem z cenami FF.
18
200
Nie jest tak źle, teraz tylko flare test
Miejmy nadzieje, ze bedzie lzejszy niz Nikkor :)
Dlatego, ze woli sprzedac drozsze szkla. Kit jest sprzedawany z minimalnym zyskiem tym co kupuja pierwsze lustrzanki. Nabywcy 40D w wiekszosci upgraduja i kity juz maja albo mieli. Kiedys kity 18-55 sprzedawali z 20D, choc 20D kosztowal 1.6 razy tyle co 40D dzisiaj, nawet nie liczac inflacji.
Chyba żartujesz?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
The EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS is to ship at about the same time at an expected street price of US$699
RG
To limit zoom creep when carrying the lens, the 18-200mm f/3.5-5.6 IS includes a zoom lock button; the lock automatically disengages again when the zoom ring is turned.
RG
Spoko szkło! W dupie mam, że srebrny design... if optics deliever...Chociaż jedna premiera im się udała.
Na mojej liście zakupów ten obiektyw to pewniak.
Oczywiście będzie z pewnością obarczony w mniejszym lub większym stopniu wadami super zoomów, ale jest to super propozycja na szybki wyjazd gdzie nie mogę wlec ze sobą całej szklarni.
Czekam na jakieś dokładniejsze testy ale zakładam że podobnie jak nowy kit 18-55 IS ten obiektyw będzie robił po prostu dobre zdjęcia mimo "plasticzanego" wyglądu.
Myślę że założenia tego szkła były takie: zróbcie kita z dużym zakresem ale takiego żeby był lekki i tani bez zbędnych bajerów (w domyśle tańszy niż konkurencji). I chyba coś takiego wypuścili. Jeśli to będzie rzeczywiście oscylowało ceną w przedziale 1000-1500 zł to wróżę, że Canon nie nadąży z produkcją. I szczerze mówiąc wcale nie musi mieć nadzwyczajnej jakości optycznej. Ludziska i tak to kupią ze względu na wygodę.
patrzac na to, ze Canonowi udawalo sie sprzedawac 17-85, to ja nie mam watpliwosci, ze to 18-200 bedzie schodzilo jak cieple buleczki. bo chyba bardziej niz 17-85 tego nie spartola, a zakres jest mega-sexy w polaczeniu z 15 Mpix. magia cyferek na calego