FF/BF w moim 40D czy mam ?
http://rapidshare.de/files/38839255/ff.zip.html
Zrobiłem 2 zdjęcia w świetle sztucznym ze statywu. Celowałem na tą kreskę Focus here. Jedno było robione na otworze 17 drugie na 50 (obiektyw Tamron). Autofocus (włączyłem tylko jeden środkowy punkt, te na około 8 wyłączyłem).
Czy wg. tych zdjęć jest problem z obiektywem ? jak wogóle się ten test przeprowadza ? (angielski znam słabiutko, a translator przetłumaczył jakieś głupoty). Proszę o jakieś rady i sugestie. Pozdrawiam
PS. Kto pyta nie błądzi .... proszę o wyrozumiałość ...
Kłopot z AF Canon 40d - pomocy!
Witam, to mój pierwszy post na forum. Kilka dni temu zakupiłem aparat Canon 40d, dodatkowo zakupiłem matówkę EF-S (Matówkę oczywiście założono w profesjonalnym punkcie). Mam kłopot z ostrzeniem AF. Po założeniu obiektywu Canon 70-200 2,8 IS i pierwszych próbach zdjęciowych, okazało się że AF bardzo często myli się! Wygląda to tak jakby trafiał 1m za blisko. Najczęściej myli się na maksymalnej ogniskowej obiektywu. Oczywiście zmieniłem w systemie aparatu rodzaj matówki. Jestem poczatkującym fotografem :) choć fotograf, to chyba zbyt poważne słowo w moim przypadku. Natomiast gdy ten sam obiektyw założę do 400d tego problemu nie ma. Dodatkowo ustawiłem wyświetlanie punktów ostrości i mimo, że na lcd ostrość jest zaznaczona w jakimś tam miejscu to ostrość rzeczywista jest chybiona. Podpowiedzcie mi proszę, czy ja coś źle robię?? Czy może wysłać aparat do serwisu Canon?? Dzięki