Canon D60 z drugiej ręki - czy warto?
Witam,
mam możliwość nabycia z drugiej ręki Canona D60 (wygląda na zadbany, z przebiegiem do 1000 zdjęć!) wraz z obiektywem 18-55 (chyba standardowy) i zastanawiam się czy warto. Moje wątpliwości wzbudza fakt, iż jest to sprzęt trochę archaiczny już, gdyż produkowany był w 2002 roku. Nie chciałbym, żeby w razie jakieś awarii (mam nadzieję, że nie) był kłopot z jej usunięciem albo żeby koszty naprawy przekroczyły wartości sprzętu.
O aparacie mam jedynie suche dane techniczne, więc fajnie by było gdyby ktoś z jego posiadaczy mógł o nim, od siebie, kilka zdań napisać :-)
PS. Czy aparat będzie współpracował z nowymi obiektywami Canona, Tamrona czy Sigmy. W szczególności zależy mi na tanich teleobiektywach.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
CANON D60 stara puszka nowe doznania :D
Witam, spiesze sie podzielic najnowszymi odczuciami dotyczacymi "najstarszego" sprzetu.
Oto jestem oczarowny D60 :D ale od poczatku , swoja przygode z fotografia zaczolem przeszlo 10 lat temu od systemu CONTAXa, potem jakies tam inne dziwa, przez FD az do CANONA EF - powod latwosc zakupu szkiel, dosc dobre parametry optyki.
Po kilku latach ( jakies lat temu 5 czy 6 moze ) kupilem EOS 10D jako moja 2 lustrzanek cyfrowa - po nieodzalowanym E20p - no i zafascynowalem sie .. wiadomo fanie sobie popstrykac bez ograniczen w ilosci materialu. W zeszlym roku zdecydowalem sie na przesiadke na ... 400d z powodu lecacych na leb cen sprzetu - w mojej glowie nadal strata wartosci 10d byla dominujaca - i akceptowalnej zdawac sie moze jakosci, Czar 10mpx-ow zadzialal. I wszystko bylo fajnie... zycie z nowa malutka puszeczka, wygodna dosc, i robiaca calkiem fajne fotki az mnie podkusilo. Kupilem sobie starego D60 ( wczesniej uzywalem tez jakis czas 1D ) i nagle okazalo sie, ze D60 jest wspaniale!
Przy tych samych obiektywach ( 50/1.4 i 70-200/2.8 L ) ostrosc na lepszym poziomie, aberacje chromatyczne mniejsze. oczywiscie przy 800ISO na d60 robia sie schody i widac cos jakby banding - choc nie tak koszmarny jak w 1d ze starym softem - ale bardziej jak iprzeplot ale to tylko na jednej fotce zaowazylem - generalnie jestem oczaroway korpusem ze wszystkimi jego ograniczeniami i minusami oraz jednym a raczej 2 plusami - ostrosc generowanego obrazu i plastyka . czy ktos tu jeszcze uzywa D60 ?
tomsz
ps. ha efektem zachwytu nad D60 bylo pozbycie sie 400D - dla niedowiarkow to moze jakis argument