Przygotowanie plików do wywołania w LABie
Witam
Na początku chciałbym zaznaczyć, że zapoznałem się z artykułami Janusza Body w "Tipsach" :)
Mam pytanie odnośnie przygotowania plików JPG/TIFF do wywołania w LABie.
Zależy mi na pewnym automacie, dlatego chciałbym uśrednić pewne paremetry jak wyostrzanie, kontrast itp.
Interesuje mnie pewna zależność między ustawieniami w Smart Sharpen a wielkością odbitki - zamierzam sobie napisać pewną akcję i chciałbym w miarę precyzyjnie określać parametry w zależności od wielkości odbitki (zdaję sobie sprawę że zależy to od tego co na zdjęciu, jednak uśrednijmy to).
Podobnie z kontrastem - czy na pewno trzeba "przekontrastowywać", jakie paremetry (w zależności od wielkości odbitki) i dlaczego?
Trzecie pytanie dotyczy przestrzeni roboczej w Photoshopie. Pracując na LCD przestrzeń natywną mamy sRGB. Jaki sens jest pracować na przestrzeni roboczej AdobeRGB czy jakieś większej?
Drukowanie cyfrowych zdjęć czarno białych
Mam zamiar przesłać do wywołania zdjęcia czarno białe robione aparatem cyfrowym. Jak obrobić zdjęcia w programie graficznym, żeby odbitki były jak najlepsze. Mam tu na myśli:
1. stopień wyostrzenia i kontrastu -czy lab nie spowoduje zmiękczenia i spadku kontrastu zdjęcia?
2. przestrzeń robocza - czy lepiej przesłać zdjęcia w trybie sRGM, AdobeRGB, PhotoLab, czy może dostępnym w photoshopie jednym z trybów szarości (którym)?
3. czy jeśli chcę wywołać odbitkę 20x30 to powinienem pomniejszyć zdjęcie z apomocą Image Size do rozmiarów 20x30cm i wykonywać ostrzenie, kontrast itp, czy może lepiej obrabiać i przesłać zdjęcie w oryginalnym 10mln pix formacie?
4. jakieś inne wskazówki?
z góry dziękuję