Za ciemny monitor - kalibracja (nie)możliwa?
Mam monitor Mag 900P 17" (tylko, proszę, nie zabijcie mnie śmiechem ;-) ). Ostatnio wysłałem do kumpli zdjęcie z jajem (również proszę o powstrzymanie się od tarzania się po podłodze z powodu techniki i treści foty ;-) ):
U mniie wygląda to tak, jakbym przyłapał gościa na przebywaniu w domu uciech - oświetlony jest napis night club oraz jego głowa. W ciemności widać głośnik od komputera i bardzo ciemną, czerwoną plamę, ale nic poza tym. Tymczasem kumple pytają "Co jest śmiesznego w tym zdjęciu?" i okazuje się, że oni widzą stół oraz ludzi przy komputerze :-/ Wychodzi na to, że mam za ciemno ustawiony monitor, ale...
... jest jedno ale - jasność mam ustawioną na maksa, a kontrast na 50%. Jeśli jednak zwiększę go, tracę szczegóły w jasnych partiach, a w ciemnych nie pojawia się proporcjonalnie więcej detali. Próbowałem naprawić to prostymi sposobami na kalibrację dostępnymi w internecie.
Tutaj po zwiększeniu kontastu na maksa widzę wszystkie odcienie czerni, ale tracę wszystkie w bieli - całe pole robi się jednorodnie białe bez względu na jasność.
Na kolejnej stronie cyfrę 8 widzę tylko na kontraście poniżej 50, co jak dla mnie jest wartością nie do zaakceptowania. Natomiast cyfr od 1 do 4 nie widzę w ogóle bez względu na ustawienia.
Następna strona pokazuje mi dwa paski szarości - i znowu nie rozróżniam na pierwszym dwóch ostatnich, a na drugim - trzech ostatnich pól.
Biorąc pod uwagę moje próby kalibracji na starcie zakończone fiaskiem, czy jedynym rozwiązaniem jest kupno nowego monitora?
czy [i jak] kalibrowac naprawde kiepski monitor
skoro jest wątek o kalibracji monitora, to się podepnę, żeby nie zasmiecac forum i zadam konkretne pytanie w sprawie mojego monitora:
mam kiepski monitor LCD BenQ T904, przesledzilam watek o zakupie LCD i widze, ze aktualnie nie stac mnie na zadna sensowna zmiane
czy z czyms takim jak ten BenQ T904 da sie cos sensownego zrobic?
czy kupno kalibratora poprawi sprawe na tyle znacznie, za warto kalibrator kupowac, czy przy takim monitorze w ogole nalezy dac sobie spokoj, bo efekty beda mizerne?
czy tanszy kalibrator np Spyder2Express wystarczy, czy raczej nalezy zainwestowac np. w Spyder2Pro albo w polecane przez Janusza Body Eye One Display 2? prosze mi nie doradzac czegos typu Monaco Optix czy Lafot, bo sa poza moim zasiegiem, za co niestety odpowiada zawartosc stopki [teraz bede zyla na suchym chlebie z odrobina dzemu, trudno...]
bede wdzieczna za kazda rzeczowa rade oparta na rzetelnej wiedzy
problem z oświetleniem tak zwanego stanowiska pracy
to ja sie tu podepne i pociągnę temat kalibracji monitora,
bo nie ma sensu mnozyc watkow bez potrzeby
dopoki obrabialam zdjecia cz-b [czy, jak kto woli, B&W], bylo ok,
ale coraz wiecej osob prosi mnie o portrety, etc., rowniez w kolorze,
wiec zaczelam dlubac przy kolorowych, no i oczywiscie zaczely sie schody,
bo w zaleznosci od tego, jakie wlasnie jest swiatlo,
widze na monitorze co innego
- a swiatlo, jak wiadomo, zmienia sie w ciagu dnia nieustannie...
czyli zeby stworzyc sobie stale oswietlenie w miejscu pracy
[i powtarzalnosc/przewidywalnosc rezultatow]
najlepiej jest odciac swiatlo dzienne i pracowac wylacznie przy sztucznym?
jakie wtedy zastosowac oswietlenie w pomieszczeniu?
żarowe za cieple, myslalam, ze halogenki sie sprawdza,
ale kalibrator, mierzac swiatlo zastane wlasnie przy wlaczonych halogenach,
pokazal, ze 'ambient light' jest za cieple... :confused:
jak Wy sobie radzicie?
bede wdzieczna za wszystkie konstruktywne uwagi