Jestem na CB już prawie rok, najwyższy czas pokazać trochę zdjęć. Na początek Karkonosze i kilka obrazków z tegorocznej zimy.
Zapraszam do komentowania.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Wersja do druku
Jestem na CB już prawie rok, najwyższy czas pokazać trochę zdjęć. Na początek Karkonosze i kilka obrazków z tegorocznej zimy.
Zapraszam do komentowania.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Zdjecia nr 1 i 7 - dla mnie mistrzostwo świata !
Napisz prosze jakim obiektywem to robiles, (Filtr?) czy sa po obróbce ?
Zdjęcie 1: kit + szara połówka Hoya, zdjęcie 7: Tokina 12-24 + szara połówka Marumi (oba filtry oczywiście w wersji "gradual"). Cała obróbka to wywołanie rawa, korekta poziomów, kolor selektywny (bardzo delikatnie), balans kolorów i na koniec ostrzenie po zmniejszeniu rozdzielczości.
zdaje sie, ze na plfoto ogladalem, ale moge sie mylic. fajna robotka. jesli dobrze widze - od wczesnego rana w gorze :) (rana jak na warunki dojazdowe z Wro)
podobaja sie, lubie takie klimaty,Karkonosze zima są naprawde cudowne;-)
Dla mnie bez komentarza
pozdr Robert
Na plfoto wisi kadr bardzo podobny do 1 ale zrobiony na kliszy (koszmarna, paskudnie ziarnista, Agfa Vista 2, która skopała mi cały efekt), 1 i 2 powieszone są na oph. Wcześnie robione były 3, 4, 5, reszta to już popołudnie, choć w przypadku 6, 7 i 8 dość specyficzne, bo bez najmniejszej chmurki na niebie.
Wiesz co o tym mysle ;) do oglądających - niezimowe landszafty tego Pana też niczego sobie ;>
mieszkałeś w samotni czy w strzesze?
;)
No, foty naprawdę niezłe.
Jeszcze trzy z tegorocznej zimy:
10.
11.
12.
Jak z bajki
pozdr Robert
rewelacja! nic dodać, nic ująć
Czy może to polar? No właśnie... polar dałby bardzo podobne zdjęcia?
świetna intensywność nieba :)
Używam nakręcanych szarych połówek Marumi (77) i Hoya (58 ) oraz polarów Hoya Pro1 Digital (77) oraz HMC (58 ). Filtr dobieram w zależności od intensywności i odcienia błękitu na niebie oraz od rodzaju i koloru chmur.
Tyle wyjaśnień, teraz dla kontrastu letnio i analogowo ;-)
Masyw Pradziada w czeskich Jesenikach, wrzesień 2006.
Zestaw: 3000n, EF 35-80, EF 50/1.8, Fuji Reala
1.
2.
3.
4.
najlepsze bezsprzecznie 3 i 4, musze sie zaczac zabierac w góry z Toba z realką w puszce... bo bezsprzecznie warto :)
A ja najbardziej lubię nr 2, sam nie wiem czemu, zwłaszcza że dostrzegam w tej focie pewne błędy :-)
Kilka zdjęć z popołudniowego wypadu na Śnieżkę 25 marca.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Bardzo zacne landszafty szczególnie 3 i 7.
Robiłeś analogowo? Jeżeli tak to powiedz jak/gdzie skanujesz (pewnie sam). Już kilka razy zauważyłem ze w zdjęciach, na których określiłeś się, że analogowe była widoczne bardzo przyzwoite skanowanie i obróbka.
Dzięki za wizytę :)
Analogowe są tylko te letnie, reszta to 300D. Zimowe z analoga jeszcze dorzucę.
Klisze robie generalnie w labie AGFA we Wrocławiu na Jedności Narodowej. Skany z kolorów tylko tam, wychodzą im nieco zaszumione, ale kolory i kontrast są takie jak powinny być. Negatywy czarno-białe, zarówno klasyczne jak i te do C41 też oddaje tam, ale skany klatek, na których mi najbardziej zależy robię jeszcze raz samemu, Epsonem V100 (płaski skaner, z przystawką do slajdów i negatywów, podświetlaną dodatkową lampą, umieszczoną w klapie). Te moje wychodzą bardziej tonalne i mniej zaziarnione, ale z całą rolką bawić by mi sie nie chciało, za długo to trwa.
bardzo ladnie:)
a najladniej to 1, 3 i 5:)
jeju jak mi sie teskni za taka zima;)
pzdr
Dziękuję za wizytę.
Zdjęcie nr 3 dołożyłem, prawdę mówiąc, po długich wahaniach, ponieważ ma dość mocno mnie drażniący błąd techniczny :-)
A teraz trochę inaczej, dalej Karkonoska zima, ale tym razem w wydaniu analogowym. Kilka zdjęć z trzech marcowych wypadów. Agfa ULTRA 100, kolorystyka w zasadzie niemodyfikowana, czyli co negatyw dał :-)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Tym razem kilka fotek z forumowego plenerku w Srebrnej Górze
1. Fort Donżon
2. ... i z drugiej strony wejścia
3. Harmata, skierowana w dość dziwnym kierunku :-D
4. Dziedziniec Donżona
5. Wciąż na dziedzińcu
6. ... i w podziemiach
7. Duch Tomasza1972
8. Dalej pod powierzchnią
9. TomS walczy ze słońcem i pyłkami :-)
10. Tomasz1972 przymierza się do nieco innego szkiełka
Srebrnej Góry ciąg dalszy
11. Srebrna Góra widziana z fortów (przepraszam za jakość: szkłem bez powłok pod słońce pstrykane)
12. Zejście do dziedzińca
13. Foto na odchodne :-)
14. Fort Wysoka Skała (Harcerz)
15. Wiadukt nieistniejącej już kolei zębatej
16. W pewnym ogrodzie, w Ząbkowicach Śląskich ;-)
17. I najważniejszy punkt programu: gospodarz przy grillu, własnej konstrukcji :-)
Wprowadziłem poprawkę i da się tu coś zobaczyć, bo ostatnio niektóre zdjęcia wczytywały tylko do połowy.
Wkrótce zdjęcia z ostatniego mini-zlotu w Wrocławiu :-) Tyle że dużo tego nie będzie bo się nikomu za bardzo zdjęć nie chciało robić :-)
MacGyver - ja tylko w odniesieniu do początkowych (1-9) zdjęć zimowych.
Zdjęcia ogólnie ok. Niektóre kadry dość przypadkowe, ale co najbardziej się rzuca w oczy to (w moim odczuciu) przesadzenie z doborem filtra połówkowego - spotęgowane jeszcze użyciem polara. Nie przepadam osobiście za tak granatowym niebem, bo w moim odczuciu psuje to końcowy efekt - stąd moja uwaga na ten temat.
Nigdy nie łączę filtrów polaryzacyjnych i połówkowych, albo jeden, albo drugi.
Nie będę się upierał że było granatowe, bo nie było, niemniej niebo wręcz nienaturalnie ciemnej barwie niebieskiej można w górach zaobserwować: podczas szybkiego przewalania się chmur przez wysokie grzbiety fragmenty czystego nieba, widziane w przerwach pomiędzy kłębiącą się parą wodną widziane są w bardzo intensywnej, ciemnej barwie (oczywiście nie od słońce).Cytat:
Nie przepadam osobiście za tak granatowym niebem, bo w moim odczuciu psuje to końcowy efekt - stąd moja uwaga na ten temat.
Ok - faktycznie nie zauważyłem iż nie wymieniłeś tam polara - założyłem tak z rozpędu, gdyż bardzo często przeglądając różnego rodzaju portale napotykam na tego typu kombinacje i to nawet w podobnych zdjęciach.Cytat:
Zamieszczone przez MacGyver
To oczywiście nie zarzut, bo nie mam nic do stosowania takiego tandemu - o ile oczywiście stosuje się go z rozwagą i zdaje sprawę z ewentualnych problemów jakie mogą tu wystąpić.
A i ja na siłę nie będę dowodził, że jest tak a nie inaczej ;-)Cytat:
Ty tam byłeś i masz większe pojęcie.
Ja z kolei z własnego doświadczenia wiem co się dzieje w tego typu warunkach i wiem jaki kolor może przyjąć niebo.
Tu po prostu widzę efekt zbyt mocnej połówki - i tyle.
Niektórzy oczywiście to lubią - ot sprawa gustu.
Nie Ty pierwszy zarzuciłeś mi ten granat na niebie i ja to rozumiem, bo to się może podobać lub nie. Co się zaś tyczy uzyskania takiej barwy to akurat na zdjęciach gdzie niebo ma kolor atramentu jest to robota polara, co zresztą widać po chmurach.
Część fotek była rzeczywiście robiona z połówką, ale było to zwykłe, nakręcane Marumi, które ściemnia o jakieś 1,5-2.0 EV więc trudno je nazwać mocnym.
No nie żartuj, że zmiana wartości o 2EV to mało ;-)Cytat:
Kilka obrazków z niedzielnego dolnośląskiego mini-zlotu CB, na którym nikomu nie chciało sie robić zdjęć, bo było za jasno i za gorąco ;-)
1. Stadion Olimpijski, na początku trasy
2. Fragment trasy spaceru
3. Gorąca dyskusja po drodze
4. Jaz Bartoszowicki, tym razem nie pobrudzony ;-)
5. Wykład Tomasza1972
1. Mnich i Mięguszowieckie
2. Zwierz, jaki każdy widzi ;-)
3. Ten sam zwierz :-)
4. Dolina Pięciu Stawów Polskich
5. Siedlarska Droga
6. Rusinowa Polana
7. Orzechówka
8. Kołowa Czuba
9. Świstowy Szczyt
10. Litworowy Staw
hej Łukasz w końcu doczekałam się twojego dorobku, wcześniej zaglądałam do twojej galerii, no cuż urodziłeś się by focić góry zimą - te mi się najbardziej podobają, zwierz jaki jest każdy widzi i jest ok. , biedny TomS myślałam że pyłki łapią sie tylko obiektywów :lol: :lol:
ogólnie jestem pod wrażeniem:grin:
pozdrawiam
Ale sie tego nazbieralo:D
2. od d*** strony, ale fajna;)
4. przesunalbym kadr na lewo, bo teraz jakos tak wzrok leci na trawe po prawej:)
5. Super fotka, moze by tylko niebo bardziej przyciemnic:p
8. Mozna prosic o wieksza wersje na potrzebe tapety:?::D
10. Odbicie super, ale jakos przeszkadzaja mi te kamienie z prawej, jakby ich nie bylo to prawie jak refleksy na wodzie robione w PSie:)
PS. Ja jestem zielony wiec nie bierz moich uwag za bardzo do siebie;)
rusinowa polana fota jak z national geographic choc zlekka ostrosc na prawej owcy uciekła ale i tak fota maxx
Bo się ruszała bździągwa jedna, a czas, z racji na światło, był dość długi ;-)
Uciekała mi, a że to nie zoo to trzeba było focić jak jest. Potem, jak już dął sie podejść bliżej (następne foto) stanęła centralnie pod słońce :-)
A skąd wiesz co było po lewej ?Cytat:
4. przesunalbym kadr na lewo, bo teraz jakos tak wzrok leci na trawe po prawej:)
Można, ale było właśnie takie i tak zostanie. Nakładanie gradientów w PSie to nie ja :-)Cytat:
5. Super fotka, moze by tylko niebo bardziej przyciemnic:p
Ok, wrzucę większeCytat:
8. Mozna prosic o wieksza wersje na potrzebe tapety:?::D
Jak by ich nie było, to by było zupełnie inne zdjęcie :-)Cytat:
10. Odbicie super, ale jakos przeszkadzaja mi te kamienie z prawej, jakby ich nie bylo to prawie jak refleksy na wodzie robione w PSie:)
Z urlopowego focenia jestem zadowolony bardzo umiarkowanie, w zeszłym roku zrobiłem lepsze zdjęcia :-) Dzięki za wizytę :-)
fotokor1 mnie w żadne pyłki proszę nie mieszać ;)
I nawet jest to udowodnione na zdjęciu z pleneru w Srebrnej Górze
Odpowiedź jest prosta: filtry :-)
W słoneczne dni wystarcza zazwyczaj polaryzacyjny (byle nie pod słońce i nie ze słońcem prosto w plecy). Gdy niebo zaczyna się chmurzyć używać trzeba szarych filtrów połówkowych, nakręcanych (na tych fotach użyłem właśnie takiego Marumi) lub prostokątnych sytemu Cokin, które dają zdecydowanie większe możliwości (różne gradacje, możliwość łącznia, poza obrotem możliwość przesuwania w holderze, wzdłuż jednej osi) ale są dość niewygodne w użyciu i sprawdzają się najbardziej przy foceniu ze statywu.
Matryce popularnych cyfranek mają rozpiętość tonalną odczuwalnie niższą od negatywu (pod tym względem 1D MkIII czy 30D dzieli przepaść, a i 5D jest tu wyraźnie od trzydziestki lepszy) i w fotografii pejzażowej bez filtrów ciężko jest zrobić cokolwiek. Nie zmienia to oczywiście faktu że fotografii tradycyjnej filtry też bywają niezbędne :-)
czyli generalnie polarek na widoczki, plus jaki szary połówkowy, cholera to bedzie kosztować bo mam fi77, ale chyba lepiej zacząć od polarka co?
Góry:?::mrgreen:
Ale jak wczesniej napisalem, nie bierz moich uwag za bardzo do siebie, bo jeszcze przestaniesz robic tak dobre foty jak teraz:p
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Polar zeczywiscie czasami dziala cuda, ale zobacz czy przy takiej srednicy nie bedzie Ci sie oplacalo juz kupic Cokina;)
Tak, przydaje się jednak częściej. Jeśli chodzi o połówki to w temacie nakręcanych z Ř 77 mm jest już problem, wybór bardzo mały a ceny bardzo wysokie. Osobiście polecam to Marumi (koszt około 150 - 160 zł). Do 24-105 będzie jak znalazł (brak winietowania na cropie). Cokin pozwala na uzyskiwanie lepszych efektów, ale, tak jak pisałem jest mało wygodny i przy foceniu wycieczkowym, przy okazji, sprawdza się średnio.