Co o tym myslicie? czy jest szansa na takie szklo w cenie powiedmy <2k? czy ma to sens kiedy nikon i canon maja dobre i tanie 85/1,8.? kto by sie ewentualnie skusil gdyby optycznie powiedzmy byl podobny do 85/1,8 mial HSM?
Wersja do druku
Co o tym myslicie? czy jest szansa na takie szklo w cenie powiedmy <2k? czy ma to sens kiedy nikon i canon maja dobre i tanie 85/1,8.? kto by sie ewentualnie skusil gdyby optycznie powiedzmy byl podobny do 85/1,8 mial HSM?
Pytanie retoryczne? Czy wiesz coś, czego my nie wiemy? :->
Gdyby było w cenie w okolicy 85/1.8 a przy tym miało lepsze światło i dobry silnik, to ja bym się pewnie skusił. Tylko nie teraz, bo kasy brak.
A juz myslałem ze Sigma wypusciła cos ciekawego........
a jeszcze lepiej jak by bylo 1,2 porownywalne z 85L w cenie powiedzmy 3k. to bym sie oddal dystrybutorowi:)
Czyżby Sigma coś szykowała? Z HSMeme to mogłoby mieć sens, bo bez HSMa szkła Sigmy mają tragiczny AF. Zapytałbym jeszcze o ostrość takiego szkła o bokech.
marzac "realnie":) to powiedzmy ze przy f2 bylby jak mach3 wiekse przeslony gwarantowalyby poziom powiedzmy satysfakcjonujacy tzn. wyostrzony przez soft (czy to PS czy ten w aparacie) jpg bylby akceptowalny jako ostry przez wszystkich zdrowych forumowiczow:)
edit: acha bokech... przy 9 listkach przeslony bedzie miętki jak uda naszych zon:)
tak szklo wyrabiam z przydomowej zwirowni, dopieszczema na domowej szlifierce a naped HSM biore z dynama Wigry3::)
85 1.8 canona można kupić za 1200-1300zł nowy, ja bym tej sigmy nie wziął jakby kosztowała więcej (a pewnie by kosztowała), nawet jeśli 85 C jest ciemniejsza. Może bym się zastanowił jeśli by to było 85 1.2 bardzo dobrej jakości, ale i tak musiało by być <2000zł (pewnie by nie było). W innym przypadku za tę kasę wolę 85 1.8 i do tego 50 1.4.
Canon 85/1,8 kosztuje 1300 i jest rewelacyjny, może trochę za dużo aberracji ale przy portrecie to jest do zniesienia. Sigma na 100% nie zrobi obiektywu lepszego optycznie. A światło 1,4….. po co mi tak minimalna głębia ostrości kiedy C85/1,8 i tak przeważnie przymykam do 4-5,6. Ja nie mam nic do obiektywów sigmy, nawet jakieś posiadam ale ich 85 na pewno bym nie kupił.
takiego zdjecia nie zrobisz przyslona 1,8 potrzebne jest jasniejsze i ostrzejsze szklo
Aż takiego rozmycia tła to może nie ale dużo gorsze wcale nie będzie. Tutaj są skrajne warunki, drugi plan jest bardzo daleko. Dla mnie rozmycie 85/1,8 jest w zupełności wystarczające, tak samo jak plastyka obrazu
Ostrzejsze… a co ty chcesz od ostrości 85/1,8 w pełni otwartego? A co do tego zdjęcia to ono było najprawdopodobniej wyostrzane – jasna obwódka na skraju ubrania dziewczynki!!
Jasne że 85/1,2 jest ostrzejszy, ma mniejszą głębie która czasami się przyda. Tylko 85/1,8 ze swoja plastyka obrazu większości wystarczy, a przy trochę ciaśniejszym kadrowaniu trzeba go i tak przymknąć bo czubek nosa jest mocno rozmyty :)
wracając do pytania o sigmę. Ona na 100% by miała gorszą plastykę obrazu i mniejsza głębia tylko trochę by tu pomogła
Zawsze możesz kupić Canona 85/1.2 L
tak szczerze mowic to ostatnio natrafilem gdzies w sieci na goscia ktory mial zestaw 5d i 85L przeslal mi kilka fotek w orginale z jakies amoto-sesji. zdjecia byly takiej urody ze nie dalo sie porownac z zadnym innym zestawem. ja mam 20d i uzywalem 85 usm i wiem ze wiele potrrafi ale to jest inna klasa zdjec - jedna nizej. plastyka ostrosc bokeh nie do zastapienia. dlatego wyszedlaem z taka dyskusja na forum sprawdzajac czy ktos jeszcze ma ochote na wielkie dziury:) bo na 85L mnie nie stac dlatego po cichu licze na sigme albo tokina moze tamron...
Plastyki i bokeh takiego jak w 85 canona, obojętnie w którym nie uświadczysz na 100% w żadnej sigmie, tamronie czy tokinie. Dla mnie przewaga tych obiektywów to właśnie ich plastyka i dlatego żaden niezależny producent nie ma tu szans. Sama wielka dziura nie wystarczy do nadrobienia tego!!!!
Ja proponuję zakup body FF i szkła 135/2 L. To załatwi chyba problem jakości do ceny.
mi by sie widziala taka sigma hsm 1,4 ;) bo w nikorze 85 nie maja napedu a wersje 1,4 mimo braku USM (AFS) kosztuje 4000 pln , taka sigma jak znalazl ;)
proroczy watek:)
sigma to czytała i po 1,5 roku zrobiła ;)
Co do szkła to trzeba poczekać na pierwsze testy. Sigma różne ciekawe rzeczy wypisuje w swoich materiałach prasowych :-) Niemniej propozycja ciekawa, jeśli będzie kosztował tyle co EF 85/1.8 to pewnie wkrótce, na tutejszej giełdzie, zaroi się od ofert sprzedaży tego szkiełka :-)
Podzielam Twoją opinię na temat C85/1.8 (o tym że jestem Sigmofobem nie pomnę ;-) ) Nie mniej wielokrotnie czytałem na tym forum utyskiwania na brak 85/1.4. Canon oczywiście takiego szkła nie wypuści ale zainteresowanie jest. Zwróć uwagę ile szumu wywołała premiera Samyanga 85/1.4 i jak wiele było wzdychań "ech, gdyby to miało AF".
na forum Nikona piszą, że jak będzie kosztować mniej niż to 3500zł, to będzie dobrze. Co więcej, wielu uważa, że jest to mało prawdopodobne :)
Ja osobiście stawiam 2500-3000. Jest całkiem możliwe, że optycznie będzie na poziomie 85L, więc i taka cena będzie miejscu (wszak S50/1.4 jest jakieś 2.5 raza tańsze od 50L)
Szczerze mówiąc Sigma ma twardy orzech, bo w systemie Canona jest drogi 85L, więc mogliby wyskoczyć z ceną 4k, ale nie wyskoczą, bo w Nikonie jest alternatywa w tej samej cenie :)
Obstawiam 3400 :)
600 zł przy takich kwotach to chyba nie jest powód, żeby brać zamiennik. No chyba, że różnica optyczna między Nikkorem a Sigmą będzie taka, jak między C50/1.4 a S50/1.4 (wiem, Cichy, że tobie wyszło, że Sigma 50 jest mniej ostra od Canona, ale twój test to jednostkowy przypadek).
Ale jesli odniesiemy sie do C50/1.4 - te same parametry a szkło Sigmy o 25% drozsze, to teraz odnoszac sie do C85/1.8 - Sigma na dodatek 0,5EV jasniejsza to pewnie bedzie drozsza, ale mysle ze w okolicach 2500zl.
Mnie tez nie przekonala Sigma 50/1.4. Poszedlem do sklepu ze swoim starym C50/1.4 - porownywalem i wyszlo mi ze mam swietny egzemplarz C50/1.4. Na pewno Sigma ma nieco lepszy kontrast i ostrosc na brzegach, ale szkoda mi bylo pozbywac sie swojego C50/1.4 zwlaszcza ze jest duzo mniejszy i ma filtr 58mm. Sigma 85/1.4 wyglada ciekawiej dla mnie bo nie mam takiej ogniskowej. Mam C100/2.0 i daje on nieco wieksze odciecie tematu od tla niz 85/1.8 ale juz mniejsze niz szklo 85/1.4.
Samyang ma "czyste konto". A Sigma mnie właśnie odstrasza z powodu rzekomych problemów AF'a z puszkami C. Przeciwko Samyangowi przynajmniej nie będę mógł mieć takiego argumentu. :D Ale póki co, staram się przebierać w szkłach C i na możliwości wyboru nie mogę narzekać. I właśnie na takich jak na mnie, Sigma liczyć nie może. ;)
Ale na Samyanga 14/2.8 to chyba się skuszę. :mrgreen:
Ale ja Sigm to z 5 podpinałem...
Chyba mam tak samo :) Nawet Lki wymiękają :D
Powiedziałbym raczej, że Sigma ma lepszy bokeh i ostrość na brzegach, ale kontrast, nawet na środku to Canon ma lepszy. Wymyśliłem nawet teorię, że Sigma wygrywa w testach MTF, raczej dlatego, że być może jest ostrzejsza, ale przy mniejszym kontaście.
Przypomnę takie cuś:
http://img230.imageshack.us/img230/8...vcsigmanj9.jpg
Na w/w przykładzie widać, że Sigma nie jest nieostra, ale kontrastu to ona nie ma, przez co jest wrażenie mydełkowatości.
Oczywiście Sigma leży w kręgu moich zainteresowań, mimo wszystko, więc jak tylko pojawi się 85 1.4 to będę testował :)
W porównaniu C50/1,4 vs S50/1,4 ciągle ostrość gra główne skrzypce.Czy ktoś wspominał o bokeh,który z C50/1,4 do najpiękniejszych nie należy a w S50/1,4 jest cudowny.Taki drobiazg a zawsze pomijany.O budowie już nawet nie wspominam :).
Kuba....twoja C50/1,4 to naprawdę świetny egz. i może dlatego tak ciężko znaleźć porządną S50/1,4.
A ja tam nawet nie mysle o zmianie mojej 85 ale z ciekawoscia oczekuje nowych sigm by upenic sie w tym ze nic sie nie zmienilo. Co z tego ze bedzie 1.4 i co z tego ze bedzie ostra jak bede sie obawial ze nie trafi i ostrosc pojdzie w krzaki.
Sigma musiala by naprawde zrewolucjonizowac dzialanie AF zeby mnie przekonac.
Poczekamy zobaczymy. Cichy czekam na test.
A ja będę myślał o tym szkle...
Dwukrotnie zabierałem się za pracę z canonem 85/1,8 i dwukrotnie oddawałem go bez żalu. Na wymarzonego Canona 85/1,2 póki co brak środków więc ta Sigma wydaje się być rozwiązaniem pośrednim ale kuszącym, przy czym zakładam oczywiście że faktycznie będzie około 1,4 i optycznie będzie sobie radziła.
Robi się ciekawie. Ciekawe jak przeżyje to Samyang ze swoją 85ką :D
DOROBIĄ AFa! :D
Mnie jakiś czas temu wpadł w ręce dobry egzemplarz C50/1.4 bez "mgiełki" na f/1.4. Porównałem szybko ze swoją sigmą 50/1.4 i wyniki wyszły zadziwiające. Przy bliskich odległościach Canon 50/1.4 miał wyraźnie lepszą ostrość w narożnikach (mam jeszcze RAWy) i AF rzadziej się mylił. Przy większych odległościach np. 10 metrów Canon był gorszy w całym kadrze, słabszy kontrast, więcej CA, jakieś takie trochę mydełko.
Zostawiłem jednka Sigmę bo ogólnie jest optycznie lepsza.
Nie rozumiem jak S85/1.4 może kosztować 3400zł jeśli AF będzie działał tak jak przy pozostałych modelach. A jeszcze trzeba wziąć pod uwagę że 85mm i f/1.4 wymagają znacznie większej precyzji niż takie 50/1.4. Strategia Sigmy przy ustalaniu cen jest chyba taka: "damy drogo to może ludzie pomyślą że to coś dobrego" :-)
Gwóźdź do trumny Zeissa? Nie mam nic przeciwko temu, żeby kupić szkło tak samo dobre jak Zeiss a za 1/2 jego ceny... Z Zeissem slubu nie brałem w końcu.
Tylko że... 85mm właśnie od Zeissa już mam i nie zamierzam dublować ogniskowych. :)
Natomiast jeśli Sigma wypuści 35mm f/1.4 to i tak nie będzie konkurencja dla Zeissa. Bo Zeiss 35mm jest f/2.0, natomiast w świetle nowej Sigmy 85mm i hipotetycznej 35mm czarno widzę sprzedaż eLek. :)
Ale 35 raczej nie powstanie za szybko, bo Sigma wykrzyczała już swoje wszystkie premiery i wg mnie na razie już im nowości starczy i nie mają asów w rękawie :D
No tak, bo Najkoniki to mają ciemnicę jeżeli chodzi o wide-stałki... Nie wiadomo czy by im się takie szkła zmieściły w bagnet Nikona... Ale co my o Nikonie gadamy, my tu Canony posiadamy.
A widzieliście tę podróbkę?
http://www.dpreview.com/galleries/re...ples/slideshow - rogi na ostatnim samplu (w pełnej rozdzielczości).
Oj no, robione na 1.4, nie wiadomo na co ostrzone. Z resztą to mydełko w rogach to już są takie skrajne rogi. Mi by to tam zwisało osobiście, bo przecież na ilu % zdjęć masz tam jakieś istotne elementy kompozycji... (dlatego też nabyłem 28 1.8, które takie mydło w rogach ma o wiele większe i też większe te rogi wypadają)
micles - mnie chodzi raczej o to, że nowy Nikkor jest niesamowity pod tym względem.
No nie aż tak niesamowity. Aczkolwiek w sample naszej 24ki się jeszcze nie zagłębiałem - $ na razie na co innego jest zaklepany :D