Strona 4 z 28 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 279

Wątek: Sigma 85/1,4 EX HSM DG ????

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    (wiem, Cichy, że tobie wyszło, że Sigma 50 jest mniej ostra od Canona, ale twój test to jednostkowy przypadek).
    Ale ja Sigm to z 5 podpinałem...

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Mnie tez nie przekonala Sigma 50/1.4. Poszedlem do sklepu ze swoim starym C50/1.4 - porownywalem i wyszlo mi ze mam swietny egzemplarz C50/1.4.
    Chyba mam tak samo Nawet Lki wymiękają

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Na pewno Sigma ma nieco lepszy kontrast i ostrosc na brzegach,
    Powiedziałbym raczej, że Sigma ma lepszy bokeh i ostrość na brzegach, ale kontrast, nawet na środku to Canon ma lepszy. Wymyśliłem nawet teorię, że Sigma wygrywa w testach MTF, raczej dlatego, że być może jest ostrzejsza, ale przy mniejszym kontaście.

Przypomnę takie cuś:

http://img230.imageshack.us/img230/8...vcsigmanj9.jpg

Na w/w przykładzie widać, że Sigma nie jest nieostra, ale kontrastu to ona nie ma, przez co jest wrażenie mydełkowatości.

Oczywiście Sigma leży w kręgu moich zainteresowań, mimo wszystko, więc jak tylko pojawi się 85 1.4 to będę testował
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 23-02-2010 o 09:44
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

600 zł przy takich kwotach to chyba nie jest powód, żeby brać zamiennik. No chyba, że różnica optyczna między Nikkorem a Sigmą będzie taka, jak między C50/1.4 a S50/1.4 (wiem, Cichy, że tobie wyszło, że Sigma 50 jest mniej ostra od Canona, ale twój test to jednostkowy przypadek).
    W porównaniu C50/1,4 vs S50/1,4 ciągle ostrość gra główne skrzypce.Czy ktoś wspominał o bokeh,który z C50/1,4 do najpiękniejszych nie należy a w S50/1,4 jest cudowny.Taki drobiazg a zawsze pomijany.O budowie już nawet nie wspominam .

Kuba....twoja C50/1,4 to naprawdę świetny egz. i może dlatego tak ciężko znaleźć porządną S50/1,4.
    Ostatnio edytowane przez Richie ; 23-02-2010 o 09:45
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

A ja tam nawet nie mysle o zmianie mojej 85 ale z ciekawoscia oczekuje nowych sigm by upenic sie w tym ze nic sie nie zmienilo. Co z tego ze bedzie 1.4 i co z tego ze bedzie ostra jak bede sie obawial ze nie trafi i ostrosc pojdzie w krzaki.
    Sigma musiala by naprawde zrewolucjonizowac dzialanie AF zeby mnie przekonac.
    Poczekamy zobaczymy. Cichy czekam na test.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Domyślnie

A ja będę myślał o tym szkle...
    Dwukrotnie zabierałem się za pracę z canonem 85/1,8 i dwukrotnie oddawałem go bez żalu. Na wymarzonego Canona 85/1,2 póki co brak środków więc ta Sigma wydaje się być rozwiązaniem pośrednim ale kuszącym, przy czym zakładam oczywiście że faktycznie będzie około 1,4 i optycznie będzie sobie radziła.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Robi się ciekawie. Ciekawe jak przeżyje to Samyang ze swoją 85ką
    DOROBIĄ AFa!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Robi się ciekawie. Ciekawe jak przeżyje to Samyang ze swoją 85ką
    DOROBIĄ AFa!
    Samyang jak Samyang, ale to gwóźdź do trumny Zeissa :P

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

600 zł przy takich kwotach to chyba nie jest powód, żeby brać zamiennik. No chyba, że różnica optyczna między Nikkorem a Sigmą będzie taka, jak między C50/1.4 a S50/1.4 (wiem, Cichy, że tobie wyszło, że Sigma 50 jest mniej ostra od Canona, ale twój test to jednostkowy przypadek).
    Mnie jakiś czas temu wpadł w ręce dobry egzemplarz C50/1.4 bez "mgiełki" na f/1.4. Porównałem szybko ze swoją sigmą 50/1.4 i wyniki wyszły zadziwiające. Przy bliskich odległościach Canon 50/1.4 miał wyraźnie lepszą ostrość w narożnikach (mam jeszcze RAWy) i AF rzadziej się mylił. Przy większych odległościach np. 10 metrów Canon był gorszy w całym kadrze, słabszy kontrast, więcej CA, jakieś takie trochę mydełko.
    Zostawiłem jednka Sigmę bo ogólnie jest optycznie lepsza.

Nie rozumiem jak S85/1.4 może kosztować 3400zł jeśli AF będzie działał tak jak przy pozostałych modelach. A jeszcze trzeba wziąć pod uwagę że 85mm i f/1.4 wymagają znacznie większej precyzji niż takie 50/1.4. Strategia Sigmy przy ustalaniu cen jest chyba taka: "damy drogo to może ludzie pomyślą że to coś dobrego" :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie rozumiem jak S85/1.4 może kosztować 3400zł jeśli AF będzie działał tak jak przy pozostałych modelach. (...)Strategia Sigmy przy ustalaniu cen jest chyba taka: "damy drogo to może ludzie pomyślą że to coś dobrego
    Wystarczy spojrzeć na nową Sigmę 24-70 2.8 HSM. Normalnie hit sprzedaży

Domyślnie

Gwóźdź do trumny Zeissa? Nie mam nic przeciwko temu, żeby kupić szkło tak samo dobre jak Zeiss a za 1/2 jego ceny... Z Zeissem slubu nie brałem w końcu.
    Tylko że... 85mm właśnie od Zeissa już mam i nie zamierzam dublować ogniskowych.
    Natomiast jeśli Sigma wypuści 35mm f/1.4 to i tak nie będzie konkurencja dla Zeissa. Bo Zeiss 35mm jest f/2.0, natomiast w świetle nowej Sigmy 85mm i hipotetycznej 35mm czarno widzę sprzedaż eLek.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Strategia Sigmy przy ustalaniu cen jest chyba taka: "damy drogo to może ludzie pomyślą że to coś dobrego" :-)
    Zupełnie jak Leica :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 4 z 28 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów