Pokaż wyniki od 1 do 10 z 279

Wątek: Sigma 85/1,4 EX HSM DG ????

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Zawsze możesz kupić Canona 85/1.2 L
    No tak, ale mi 85/1,8 wystarcza. A autorowi wątku chyba chodziło o to że teoretyczna sigma 85/1,4 ma być alternatywą na C85/1,8 przynajmniej cenową
    Ostatnio edytowane przez czeczot ; 27-11-2006 o 18:13

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    No tak, ale mi 85/1,8 wystarcza. A autorowi wątku chyba chodziło o to że teoretyczna sigma 85/1,4 ma być alternatywą na C85/1,8 przynajmniej cenową
    tak szczerze mowic to ostatnio natrafilem gdzies w sieci na goscia ktory mial zestaw 5d i 85L przeslal mi kilka fotek w orginale z jakies amoto-sesji. zdjecia byly takiej urody ze nie dalo sie porownac z zadnym innym zestawem. ja mam 20d i uzywalem 85 usm i wiem ze wiele potrrafi ale to jest inna klasa zdjec - jedna nizej. plastyka ostrosc bokeh nie do zastapienia. dlatego wyszedlaem z taka dyskusja na forum sprawdzajac czy ktos jeszcze ma ochote na wielkie dziury bo na 85L mnie nie stac dlatego po cichu licze na sigme albo tokina moze tamron...
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    tak szczerze mowic to ostatnio natrafilem gdzies w sieci na goscia ktory mial zestaw 5d i 85L przeslal mi kilka fotek w orginale z jakies amoto-sesji. zdjecia byly takiej urody ze nie dalo sie porownac z zadnym innym zestawem. {ciach} plastyka ostrosc bokeh nie do zastapienia. dlatego wyszedlaem z taka dyskusja na forum sprawdzajac czy ktos jeszcze ma ochote na wielkie dziury bo na 85L mnie nie stac dlatego po cichu licze na sigme albo tokina moze tamron...
    Plastyki i bokeh takiego jak w 85 canona, obojętnie w którym nie uświadczysz na 100% w żadnej sigmie, tamronie czy tokinie. Dla mnie przewaga tych obiektywów to właśnie ich plastyka i dlatego żaden niezależny producent nie ma tu szans. Sama wielka dziura nie wystarczy do nadrobienia tego!!!!

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    Plastyki i bokeh takiego jak w 85 canona, obojętnie w którym nie uświadczysz na 100% w żadnej sigmie, tamronie czy tokinie. Dla mnie przewaga tych obiektywów to właśnie ich plastyka i dlatego żaden niezależny producent nie ma tu szans. Sama wielka dziura nie wystarczy do nadrobienia tego!!!!
    bardzo celnie powiedziane. co z tego ze bedzie 85/1.4 lekko jasniejsza? zoltawy zafarb sigmy jest [przynajmniej dla mnie] irytujacy, oraz ten duzo gorszy bokeh w sigmach....
    plastyka canonów jest swietna. tu mówimy o jakosci szkiel w soczewkach, i mam wrazenie ze sigma ma wiele do nadrobienia w tej kwestii.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Kolejne mądrości Uwielbiam
    rozumiem ze do madrosci trzeba miec w awatarze formuowego madrale....
    Ostatnio edytowane przez paatryk77 ; 02-03-2010 o 23:48 Powód: Automerged Doublepost
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paatryk77 Zobacz posta
    bardzo celnie powiedziane. co z tego ze bedzie 85/1.4 lekko jasniejsza? zoltawy zafarb sigmy jest [przynajmniej dla mnie] irytujacy, oraz ten duzo gorszy bokeh w sigmach....
    plastyka canonów jest swietna. tu mówimy o jakosci szkiel w soczewkach, i mam wrazenie ze sigma ma wiele do nadrobienia w tej kwestii.
    Sigma 50/1.4 ma świetny bokeh i niezłe kolory.

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    co kto lubi....
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No właśnie, co kto lubi. Bokeh ładny, ostrość słaba, kolory Sigmowe...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a czy wedlug Ciebie jakas Sigma jest ostra? czy wszystkie to tandeta?

bo wedlug wszystkich testów Sigma 50mm 1.4 bije ostrościa na głowę Canona 50 1.4 - szczegolnie na pelnej klatce w rogach, i na photozone i na the-digital-picture
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Tiaaaaaaa...
    To popatrzmy na ostrość Sigmaluxa... żeby było trudniej: nałożony jeszcze polar który ostrości raczej nie poprawia, prawda? Za to poprawia kolory, więc o kolorach nie będzie.
    Jakieś tam pstryki z wakacji:

Jotpeg z aparatu, wszystko na zero, nic nie ruszane. Resize do wymaganych 800 potem unsharp mask. f/2.8, 1/3200s, ISO200 (Bóg wie, czemu):

Crop 1:1 surowego jpg z aparatu, wszystko na zero, bez ostrzenia, na Sigmaluxie jeszcze polar:

Ten sam crop po podostrzeniu na kompie, bo z aparatu było na zero:

I jeszcze jedno foto: Sigmalux plus polar: f/5.6, 1/500s, ISO250, resize do 800 potem unsharp mask, poza tym surowe jpg z aparatu bez żadnych przeróbek.

Crop 1:1 z tego z zdjęcia oryginalnych rozmiarów, nie dotykany, jpg z aparatu, na obiektywie polar, wszystko na zero:

I to samo 1:1 po podostrzeniu, żadnych innych manipulacji:

Wszystkie pstryki robione z włączonym nie trafiającym AF Sigmy.
    Mi tam wystarcza taka ostrość. Może gdybym robił zawodowo to bym szukał ostrzejszych szkieł ale dla amatora to spokojnie wystarcza.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Uprawnienia umieszczania postów