Ostatnio edytowane przez czeczot ; 27-11-2006 o 18:13
tak szczerze mowic to ostatnio natrafilem gdzies w sieci na goscia ktory mial zestaw 5d i 85L przeslal mi kilka fotek w orginale z jakies amoto-sesji. zdjecia byly takiej urody ze nie dalo sie porownac z zadnym innym zestawem. ja mam 20d i uzywalem 85 usm i wiem ze wiele potrrafi ale to jest inna klasa zdjec - jedna nizej. plastyka ostrosc bokeh nie do zastapienia. dlatego wyszedlaem z taka dyskusja na forum sprawdzajac czy ktos jeszcze ma ochote na wielkie dziurybo na 85L mnie nie stac dlatego po cichu licze na sigme albo tokina moze tamron...
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Plastyki i bokeh takiego jak w 85 canona, obojętnie w którym nie uświadczysz na 100% w żadnej sigmie, tamronie czy tokinie. Dla mnie przewaga tych obiektywów to właśnie ich plastyka i dlatego żaden niezależny producent nie ma tu szans. Sama wielka dziura nie wystarczy do nadrobienia tego!!!!
bardzo celnie powiedziane. co z tego ze bedzie 85/1.4 lekko jasniejsza? zoltawy zafarb sigmy jest [przynajmniej dla mnie] irytujacy, oraz ten duzo gorszy bokeh w sigmach....
plastyka canonów jest swietna. tu mówimy o jakosci szkiel w soczewkach, i mam wrazenie ze sigma ma wiele do nadrobienia w tej kwestii.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
rozumiem ze do madrosci trzeba miec w awatarze formuowego madrale....![]()
Ostatnio edytowane przez paatryk77 ; 02-03-2010 o 23:48 Powód: Automerged Doublepost
Tiaaaaaaa...
To popatrzmy na ostrość Sigmaluxa... żeby było trudniej: nałożony jeszcze polar który ostrości raczej nie poprawia, prawda? Za to poprawia kolory, więc o kolorach nie będzie.
Jakieś tam pstryki z wakacji:
Jotpeg z aparatu, wszystko na zero, nic nie ruszane. Resize do wymaganych 800 potem unsharp mask. f/2.8, 1/3200s, ISO200 (Bóg wie, czemu):
Crop 1:1 surowego jpg z aparatu, wszystko na zero, bez ostrzenia, na Sigmaluxie jeszcze polar:
Ten sam crop po podostrzeniu na kompie, bo z aparatu było na zero:
I jeszcze jedno foto: Sigmalux plus polar: f/5.6, 1/500s, ISO250, resize do 800 potem unsharp mask, poza tym surowe jpg z aparatu bez żadnych przeróbek.
Crop 1:1 z tego z zdjęcia oryginalnych rozmiarów, nie dotykany, jpg z aparatu, na obiektywie polar, wszystko na zero:
I to samo 1:1 po podostrzeniu, żadnych innych manipulacji:
Wszystkie pstryki robione z włączonym nie trafiającym AF Sigmy.
Mi tam wystarcza taka ostrość. Może gdybym robił zawodowo to bym szukał ostrzejszych szkieł ale dla amatora to spokojnie wystarcza.![]()
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE