-
1 załącznik(ów)
Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie
Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...jszym-korpusie
To w zasadzie następca lustrzanki D850. Nowy model przejmuje praktycznie wszystkie funkcje od reporterskiego korpusu Z 9, ale pozbawiony wbudowanego gripa kusi poręcznością i niższą ceną.
CO MUSISZ WIEDZIEĆ:
Magnezowy i uszczelniony korpus na poziomie lustrzanki D850
Dwa gniazda USB-C
Stabilizowana matryca 45.7 Mp jak w Nikonie Z 9
Tryb seryjny ze wsparciem AF - 20 kl./s (RAW) lub 30 kl./s (JPEG)
Tylko elektroniczna migawka jak w Z 9
Autofokus na bazie 493 pól z detekcją osób, psów, kotów, ptaków, samochodów, motocykli, rowerów, pociągów i samolotów
Obsługa kart SD i XQD
Nagrywanie 8K 60p i 4K 120p
Wewnętrzny zapis 12-bitowych materiałów N-RAW i ProRes RAW HQ
Dostępny opcjonalny pionowy grip
Cena: 20 999 zł
Do grona profesjonalnych aparatów bezlusterkowych Nikon dołącza Z 8. Dzięki niemal bliźniaczej specyfikacji w porównaniu do topowego korpusu Z 9, którą zamknięto w mniejszym i lżejszym body, nowy model ma szansę stać się jednym z najbardziej uniwersalnych na rynku.
Nikon Z 8 wejdzie do sklepów już pod koniec maja z ceną 20 999 zł, natomiast opcjonalny grip MB-N12 ma kosztować 1849 zł.
Załącznik 12636
https://www.youtube.com/watch?v=Ux3Z...nel=JaredPolin
-
Odp: Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie
No no, ładnie to wygląda.
Jeżeli Canon nie ma na bliskim horyzoncie gęstszej (od R3) matrycy stacked to następna R5-ka nie będzie fajnie wyglądać.
p,paw
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Po co dwa gniazda USB-C?
Jedno jest oznaczone jako PD a drugie jako komunikacyjne - może chcieli dać możliwość rozdzielenia zasilania i podłączenia peryferium nie koniecznie dającego PD.
p,paw
-
Bo nam się wydaje że światy Sony i Nikona to światy kolorowe, wolne od zamkniętego bagnetu a tym czasem fan nikona
"Mówiłem , że rozczarowanie
Nikon idzie ( stoi w miejscu) w złym kierunku.
To co wyprawia z puszkami to jedno, ale polityka z optyką to żenada.
Brak stałek ze światłem 1.4, do wyboru plastikowe 1.8 bardzo drogie albo 1.2 ultra drogie, ultra ciężkie i wolne cegły. Z24-70 /2.8 jest wolniejszy niż skałki sprzed 15 lat.
Co do Z8
Na słaby wizjer można przymknąć oko w Z6 i Z7, II ale jego obecność w Z8 i Z to kpina. Klapka od kart, kto to ...a projektował? To jest taki myk jak kieszeń w spodniach o głębokości 3cm. jest ale nikt nie wie do czego ma służyć i cokolwiek tam nie włożysz to na bank wypadnie. Wszyscy chyba juz wiemy, że brudy na matrycy w zetkach to dramat. u Mnie po 2 miesiącach było gorzej niż w lustrach po 2 latach . Brak osłony ( jak w Z9) to kolejny duży minus. Bateria - kpina! Szkielet z c.... wie czego , znając nikona to cięcie kosztów więc nie będzie lepiej !
A cena , jak pisałem jakiś czas temu ok 21k, za co? Nie wiem komu te 120kl , kupa *******etów nikomu niepotrzebnych.
Ten aparat jest jeszcze bardziej opóźniony niż pierwsze bezlustro od nikona.
Jest sporo rzeczy, które można było zaimplementować aby Z8 robiło różnice, a przede wszystkim było warte swojej ceny i nie czołgało sie za konkurencją. Nie zrobiono zupełnie nic "
Ja podziwiam i szanuję nikonowców za wytrwałość. Wszystkich jakich znam, do dziś wierni nikonowi.
Także wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
-
1 załącznik(ów)
Ten cytowany kolo to akurat dobrze trzymający się gatunek co to narzeka absolutnie na wszystko. Także na brakującą firankę matrycy (aczkolwiek jest taka jak w z9) i na właściwości użytkowe aparatu ogłoszonego mniej niż 24h temu ;)
Po specyfikacji i pierwszych przekazach to mi w tym aparacie chyba tylko cena i rozmiar (subiektywne) nie pasują...
obrazek luźno powiązany
Załącznik 12640
-
Coś dla portrecistów :) Nikon Z8 ma tryb zmiękczania skóry dla 3 Waszych kobiet! :mrgreen: W przypadku większej ich ilości pozostałe mogą być niedopieszczone tym filtrem (pytanie które to będą? oraz jakie kryteria dyskryminacji wybierze aparat, czyżby wiekowe?
Cytuję Dariusza Breś:
"Nikon 8 posiada tryb zmiękczania skóry. Już teraz możesz poczuć się jak użytkownicy telefonów, gdzie wygładzanie twarzy jest domyślnie włączone.
Żadna kobieta nie będzie miała pretensji o pokazanie zmarszczek. Działa dla maksymalnie 3 obiektów w jednym ujęciu."
https://www.facebook.com/DariuszBres...41921965902318
-
Za ostre 85/1.2 zrobili i muszo zmiękczać obliczeniowo :mrgreen:
-
kolejny korpus w zachęcającej cenie :mrgreen:
nie przepadam za gripami, ale tu ewidentnie coś nie wyszło w projekcie - komicznie to wygląda z tym dosztukowanym gripem, bateria wyglada słabo nawet na papierze, "odchylanie" ekranu na plus. brak migawki mechanicznej - to idzie ławą trzeba się oswajać z tą myślą (z drugiej strony to wymaga technologicznie lepszej matrycy, więc my mamy chwilę, ale może nie wymaga (lud i tak to kupi) i nie mamy chwili i nasza ulubiona firma zastosuje to rozwiązanie w aparacie z matrycą z lustrzanki 4000D, aparat jest spory a bezlusterkowce miały (przypominam wszystkim snującym kiedyś opowieści) umożliwić projektowanie małych i lekkich korpusów i optyki do nich. implementacja dwóch różnych kart to projekt mądrego inaczej - nikt kupujący taki korpus nie potrzebuje kart SD, naprawdę nikt - ten slot ogranicza funkcjonalność tego korpusu.
matryca jak zwykle technologicznie do przodu względem naszej ulubionej firmy i to jest plus tego korpusu ale pewnie niewielki bo widziałem film na którym użytkownik twierdzi że Z7II daje identyczną jakość, ogólnie to wyszła niesamowicie uniwersalna maszyna hybrydowa do fotografii, filmu i timalapsów 8K, ale z drugiej strony my (i nasza ulubiona firma) możemy się cieszyć takim korpusem od kilku lat w bardzo konkurencyjnej cenie.
napiszę jeszcze standardowe hasło tego forum :mrgreen: - sporo plastiku (z ładną nazwą) w obudowie jak na tak pozycjonowany produkt.
-
Z tą migawką to zaszaleli.
-
w Z9 już to było, to będzie stały trend bo tak jest taniej
i baterią też 275 zdjęć to 14 sekund ciągłego fotografowania na tym korpusie - naciskasz trochę się zapominasz 14 sekund i po baterii - oczywiście w realu tak nie będzie bateria na serii wytrzyma dłużej ale sam fakt jest bardzo zabawny :mrgreen:
-
Bez jaj, z9 też ma tylko elektroniczną? Ciekawe czy udało się im wyeliminować już wady migawki elektronicznej zatem? Do statycznych kadrów elektroniczna migawka już w Fuji była ok, też mają1/32000 od dawna, nie następowało pogorszenie jakości. Przy szklach 1.2-1.4 w słoneczny dzień bez tego jest trudno cokolwiek zrobić na otwartej przysłonie. To jedyna rzecz którą canon mógłby już wprowadzić we wszystkich ML tzn mechaniczna plus elektroniczna do 1/32000, z automatyczną opcją hybrydową mechaniczna+elektroniczna. Fuji od lat ma to super rozwiązane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Bez jaj, z9 też ma tylko elektroniczną? Ciekawe czy udało się im wyeliminować już wady migawki elektronicznej zatem?
ta matryca jest szybka (znaczy czytanie jest szybkie) więc daje sie tym fotografować bez problemu ale z chęcią bym posłuchał jakiejś niezależnej opinii (czyli nie nawiedzonego użytkownika Z9 dla którego to najlepsze rozwiązanie)
-
Przypomnę że problem z elektroniczną migawką i dużymi dziurami dotyczy tylko wypadku gdzie używamy hybrydy - pierwszej elektronicznej, drugiej mechanicznej i wynika z "cienia" rzucanego przez migawkę mechaniczną. W wypadku full electronic ten problem nie występuje.
Jim zrobił oczywiście całkiem fajne pomiary:
https://blog.kasson.com/z9/how-fast-is-the-z9-shutter/
1/270s jak na ES to petarda. A9 na przykład ma 1/160s.
To już w zasadzie bardzo blisko do mechanicznych.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
w Z9 już to było, to będzie stały trend bo tak jest taniej
i baterią też 275 zdjęć to 14 sekund ciągłego fotografowania na tym korpusie - naciskasz trochę się zapominasz 14 sekund i po baterii - oczywiście w realu tak nie będzie bateria na serii wytrzyma dłużej ale sam fakt jest bardzo zabawny :mrgreen:
Skoro jest taniej to dlaczego nie ma tego do tej pory w żadnym korpusie oprócz flagowego Z9? Głównym problemem był rolling shutter i praca z lampami. Brak migawki to brak elementu zużywającego się.
R5 można zrobić 320 zdjęć na LCD i 220 przez EVF. Też się nie nadaje?
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ja podziwiam i szanuję nikonowców za wytrwałość. Wszystkich jakich znam, do dziś wierni nikonowi.
Także wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
To co zacytowałeś to kompletny stek bzdur i nieprawd. Pokaż mi prawdziwego konkurenta dla mającego już półtora roku Z9, jaką konkurencję ma zaprezentowany Z8?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Skoro jest taniej to dlaczego nie ma tego do tej pory w żadnym korpusie oprócz flagowego Z9? Głównym problemem był rolling shutter i praca z lampami. Brak migawki to brak elementu zużywającego się.
To co zacytowałeś to kompletny stek bzdur i nieprawd. Pokaż mi prawdziwego konkurenta dla mającego już półtora roku Z9, jaką konkurencję ma zaprezentowany Z8?
No chyba po prostu nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
No chyba po prostu nie ma.
Mam nadzieję, że Canon wejdzie z czymś bardzo mocnym w R1, a ja sam czekam na to co pokażą w R5II.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Mam nadzieję, że Canon wejdzie z czymś bardzo mocnym w R1, a ja sam czekam na to co pokażą w R5II.
A czy na dziś widzisz sens zmieniać system? Ja nie bardzo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
ale pewnie niewielki bo widziałem film na którym użytkownik twierdzi że Z7II daje identyczną jakość.........
A ja widziałem filmik gdzie użytkownik twierdził, że 6D daje identyczną jakość jak 5D(któryś tam). I czego to dowodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
implementacja dwóch różnych kart to projekt mądrego inaczej - nikt kupujący taki korpus nie potrzebuje kart SD, naprawdę nikt - ten slot ogranicza funkcjonalność tego korpusu.
Mam odmienne zdanie i znam pare osób podzielających moją opinię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
A czy na dziś widzisz sens zmieniać system? Ja nie bardzo.
Za dużo mam gratów, aby skakać z systemu na system. Chyba niepotrzebne koszty, które mogę spożytkować w zupełnie inny sposób. Ja zwyczajnie kibicuję każdej firmie. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że jeden producent staje się monopolistą. Przy braku konkurencji nie będzie tak szybkiego rozwoju, co dało się już kiedyś zauważyć w niektórych kolejnych modelach DSLR.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Mnie jednak trochę dziwi, że nie ma dwóch kart CFexpress. Jej cena nie jest już taka odstraszająca jak kiedyś, a jednak ma sporo zalet.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Mnie jednak trochę dziwi, że nie ma dwóch kart CFexpress. Jej cena nie jest już taka odstraszająca jak kiedyś, a jednak ma sporo zalet.
Tu nie chodzi o cenę. Osoba która potrzebuje szybkiej karty i robi dużo zdęć na jednej sesji kupi kartę większej pojemności i pewnie ma drugą w zapasie.
Teorie o backupie kart CF mnie nie przekonują.
Do wideo z maksymalnymi wartościami z kolei lepiej nadają się dedykowane dyski i rejestratory zewnętrzne.
Tu chodzi o dostępność czytników. Chodzi o sytuacje, gdzie albo go zapomnisz, albo musisz przekazać zdjęcia komuś, kto nie ma w kompie USB-C.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Tu nie chodzi o cenę. Osoba która potrzebuje szybkiej karty i robi dużo zdęć na jednej sesji kupi kartę większej pojemności i pewnie ma drugą w zapasie.
Teorie o backupie kart CF mnie nie przekonują.
Do wideo z maksymalnymi wartościami z kolei lepiej nadają się dedykowane dyski i rejestratory zewnętrzne.
Tu chodzi o dostępność czytników. Chodzi o sytuacje, gdzie albo go zapomnisz, albo musisz przekazać zdjęcia komuś, kto nie ma w kompie USB-C.
Ja bym teraz miał problem z czytnikiem SD :D Pewnie gdzieś w szafce leży.
Dlaczego musi być USB-C? W samochodzie mam zawsze minimum dwa kable USB-C - USB-A i w razie takiej sytuacji mogę go użyć. Mogę też skorzystać z Wi-Fi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
tez mam odmienne zdanie. w 5D IV mam gniazda CF i SD. SD jest fantastyczne, bo karte moge bez zadnych czytnikow do laptopa wladowac, a CF na dobra sprawe zostawic w aparacie na stale (u mnie 128GB daje zapas 3000 zdjec, to jest dostatecznie duzo na bardzo intensywny 2-tygodniowy wyjazd foto). dla mnie optymalny wybor, bo z jednej strony format, ktory zapewnia fizyczna prawie ze niezniszczalnosc i jesli trzeba topowe predkosci zapisu (CF), a z drugiej format tani jak barszcz i pasujacy do kazdego laptopa poza tymi z logo z zepsutych owocow :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
nie ma wlasnie podstawowej zalety SD -> ze pasuje do kazdego normalnego lapsa, wiec nie musisz pamietac o czytnikach.
a to jest gigantyczna zaleta w zyciowej praktyce
-
Kolega @akustyk upgrade puszki zrobił z 6d2 na 5dmk4? I jak jest? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nie ma wlasnie podstawowej zalety SD -> ze pasuje do kazdego normalnego lapsa, wiec nie musisz pamietac o czytnikach.
a to jest gigantyczna zaleta w zyciowej praktyce
Może by to miało dla mnie jakąś zaletę kilkanaście lat temu jak miałem pierwszego Pavulona. Aktualnie jest trend taki, że w nowych lapkach coraz częściej nie ma już tych czytników. Mój dobry kolega kupił Asusa Zenbook za ponad 15k i się mocno zdziwił, bo akurat on używa SD w A7III. Mam dwie karty CFexpress 128GB i jedną 512GB kupioną za jakieś 800zł. Wygoda z używania tych kart jest na tyle duża, że nie wyobrażam sobie powrotu do SD.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
upgrade puszki zrobił z 6d2 na 5dmk4? I jak jest? :)
no to nie na ten watek, ale krotko: bardzo dobrze.
wszystko dobre co mialo byc dobrze (normalna ergonomia canonowska i zaj* celownik optyczny)
kilka fajnych nowych fiuczerow (AF spotowy, bardzo uzytecznie szersze pokrycie kadru punktami, drugi slot na karte, po 10 latach powrot do joysticka AF, matryca z uzytecznym dodatkowym zapasem w cieniach)
minimum negatywnych niespodzianek (6D2 wytrzymal caly dzien i500 fot z wlaczonym GPS-em. w 5D4 GPS zre baterie duzo mocniej, pol dnia nie wytrzyma)
szkoda mi tylko gibanego ekraniku, ale na szczescie 6D2 nie idzie od razu pod mlotek
PS. wytne to potem, lojalnie informuje ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Dlaczego musi być USB-C? W samochodzie mam zawsze minimum dwa kable USB-C - USB-A i w razie takiej sytuacji mogę go użyć. Mogę też skorzystać z Wi-Fi.
Nie zawsze do pracy jeździ się samochodem i nie wozi gratów typu ""przyda się".
Przesłanie kilkudziesięciu czy kilkuset giga po takim Wi-fi?
To jest dobre do wrzucania jpg-ów na serwer FTP, ale RAW w dużej ilości czy wideo?
Czasem dostajesz kartę od organizatora i na 99% będzie to SD.
Jeszcze nie doświadczyłem sytuacji, aby w czymś mnie ograniczyła jedna karta CFexpress, stąd moje zdanie,
natomiast doświadczyłem problemu z czytnikami.
Jakiś czas temu korzystałem z usług realizatora dźwięku (terminowa robota) i się okazało, że czytnik CF ma ale typu A, bo jego klienci to soniarze.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
do kazdego laptopa poza tymi z logo z zepsutych owocow :D
Mam owocowego lapka sprzed roku i mam, w nowych Pro znowu są :D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Nie zawsze do pracy jeździ się samochodem i nie wozi gratów typu ""przyda się".
To jest dobre do wrzucania jpg-ów na serwer FTP, ale RAW w dużej ilości czy wideo?
Czasem dostajesz kartę od organizatora i na 99% będzie to SD.
Jeszcze nie doświadczyłem sytuacji, aby w czymś mnie ograniczyła jedna karta CFexpress, stąd moje zdanie,
natomiast doświadczyłem problemu z czytnikami.
Jakiś czas temu korzystałem z usług realizatora dźwięku (terminowa robota) i się okazało, że czytnik CF ma ale typu A, bo jego klienci to soniarze.
Akurat kabel USB-A - USB-C jakoś jest najczęściej przy mnie. Powerbank z telefonem też potrzebuje takiego kabla. Oryginalny kabel dodawany do aparatu waży tyle co nic i warto go mieć w torbie czy plecaku.
Czekaj, chcesz mi powiedzieć, że robisz zdjęcia na SD mając CFexpress, bo może kiedyś przytrafić się taka sytuacja, że będziesz zmuszony zgrać zdjęcia na czyimś lapku i akurat nie będziesz wtedy w pracy swoim samochodem? Serio? A jak się okaże, że ten ktoś ma stacjonarny i czytnika SD brak?
Mnie też nigdy nie ograniczyła jedna karta CFexpress, ale z SD i tak w swoim body nie korzystam. Choć może w mega ważnej sesji komercyjnej bym tam dla świętego spokoju ustawił na niej backup...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
uczciwe Wifi (802.11ac, standard sprzed prawie 10 lat) wyciaga spokojnie 20MB/s stabilnego transferu. to w przypadku tych 45Mpix to beda 2 JPEG-i na sekunde i 3 sekundy na RAW. du* oczywiscie nie urywa, ale do przerzucania pojedynczych zdjec juz spokojnie wystarcza
sek w tym, ze Tokio nie lubi nowoczesnych (LOL) standardow, i to co wrzucaja w korpusy to jakies dretwe czipy wifi, ktore wyciagaja predkosci pokroju 2MB/s, bo ksiegowi w ten sposob moga przyciac ze 2 jeny kosztow na jednym korpusie.
gdyby wisniowi ksiegowi nie byli tak koszerni w podejsciu do wydatkow (albo holenderscy lub szkoccy, jak ktos woli :D ) to to by bylo zupelnie uzyteczne :/ ale tam nie ma takiego myslenia. jest tylko ticket w nowym sprincie Scrum i tam pisze "dodac funkcjonalnosc wifi" i parcie na przeciagniecie do "Done" z pominieciem "Fünctional Test" :/
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Mam owocowego lapka sprzed roku i mam, w nowych Pro znowu są :D.
jesli sam z wlasnej woli kupiles sobie jablko, no to nie masz kogo obwinac. jak dostales sluzbowo... no to wspolczuje, oczywiscie :mrgreen: nastepny bedzie bez SD i pewnie z jednym jedynym gniazdkiem USB-C :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
niedługo będzie w każdym nawet w następcy 4000D bo elektronika jest tania a mechanika droga - i nie ma od tego odwrotu - ja wolałbym mieć wybór i mam
nie zauważyłem ile robi R5 na jednej baterii po prostu nie robię tylu zdjęć - zacytuje kawał z brodą "nie zauważyłem żeby benzyna podrożała zawsze tankuję za 50 złotych" z ilością zdjęć w R5 jest analogicznie - nie mam problemu zawsze ładowałem wieczorem jak miałem lustrzankę i teraz jest tak samo też ładuję wieczorem czyli nic sie nie zmieniło :mrgreen:
jaką ma konkuręncję Z9 to nie wiem ;) bo segmentem cegieł z gripem nie jestem zainteresowany ale na pewno ma - jeśli nie widzisz konkurencji Z8 to po prostu jej nie widzisz ja widzę pełno konkurencji - Z8 jest spóźniony o jakieś dwa lata ;).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Może by to miało dla mnie jakąś zaletę kilkanaście lat temu jak miałem pierwszego Pavulona. Aktualnie jest trend taki, że w nowych lapkach coraz częściej nie ma już tych czytników. Mój dobry kolega kupił Asusa Zenbook za ponad 15k i się mocno zdziwił, bo akurat on używa SD w A7III. Mam dwie karty CFexpress 128GB i jedną 512GB kupioną za jakieś 800zł. Wygoda z używania tych kart jest na tyle duża, że nie wyobrażam sobie powrotu do SD.
tu akurat jestem dokładnie tego samego zdania, cena cfexpressa przy cenie korpusu nie robi już takiego wrazenia, czytnik i tak mam - też mam dwa cf expressy 256 i 512 - chciałbym na 256 mieć zdjęcia, a na 512 filmy i nie mogę mieć - to samo bedzie miał potencjalny uzytkownik Z8- w Z9/R3 jednak ktoś zdecydował się dać dwie karty CFexpress z czegoś to wynika - może jest potrzebne hybrydowe rozwiązanie slot dzielony pomiędzy dwa typy kart
a ogólnie to z8 to ciekawy aparat nie jestem totalnym krytykiem ale śmieszy mnie np. jak w 6D górna pokrywka jest z czegoś i wszyscy piszą plastik a jak w Z8 jest z czegoś to cmokają a to takie samo tworzywo tylko ładniej nazwane - kumpel kupi bo czeka jak kania dżdżu (napalił się jak mu dałem pofocić R5) więc będe miał w rękch
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no to nie na ten watek, ale krotko: bardzo dobrze.
wszystko dobre co mialo byc dobrze (normalna ergonomia canonowska i zaj* celownik optyczny)
kilka fajnych nowych fiuczerow (AF spotowy, bardzo uzytecznie szersze pokrycie kadru punktami, drugi slot na karte, po 10 latach powrot do joysticka AF, matryca z uzytecznym dodatkowym zapasem w cieniach)
minimum negatywnych niespodzianek (6D2 wytrzymal caly dzien i500 fot z wlaczonym GPS-em. w 5D4 GPS zre baterie duzo mocniej, pol dnia nie wytrzyma)
szkoda mi tylko gibanego ekraniku, ale na szczescie 6D2 nie idzie od razu pod mlotek
PS. wytne to potem, lojalnie informuje ;)
Bardzo lubiłem 5dmk4 i właśnie joya brak w R. R to taki krok do przodu i dwa w tył w ergonomii :) poza tym wsio prawie to samo, menu prawie identiko. No i qwa GPS tylko z fona niestety.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
SD -> ze pasuje do kazdego normalnego lapsa, wiec nie musisz pamietac o czytnikach.
Akurat tam. W Dellach już od jakiegoś czasu jest tylko MicroSD (nie wiem czy wszystkich), więc ja np zgrywam wszystko po kablu...
HPki to samo (Elitebook)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grissley
Akurat tam. W Dellach już od jakiegoś czasu jest tylko MicroSD (nie wiem czy wszystkich), więc ja np zgrywam wszystko po kablu...
HPki to samo (Elitebook)
cos w tym jest, niestety, znak czasow :/
ale w tej sytuacji karta miniSD w adapterze wejdzie do drugiego slotu Z8 ;) wiec mozna nadal bez dodatkowego czytnika
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Bardzo lubiłem 5dmk4 i właśnie joya brak w R. R to taki krok do przodu i dwa w tył w ergonomii :) poza tym wsio prawie to samo, menu prawie identiko. No i qwa GPS tylko z fona niestety.
R nawet nie rozwarzalem. w wersji korpusu z telewizorem zamiast celownika w zasadzie dla mnie dopiero na R5/R6 zaczyna sie Canona. R to eksperymentowanie na zwierzetach (z ergonomia) a RP czy jego odnowionego opakowania R8 laskawie nie skomentuje (pozdrawiam milosnikow noszenia workow z bateriami :D )...
ja mam 20 lat przyzwyczajen do dwucyfrowek i 5D/6D Canona. korpus to jest dla mnie narzedzie do pracy w terenie a nie zabawka elektroniczna nad ktorej obsluga mam sie zastanawiac w czasie kiedy zdjecia uciekaja ;) biorac pod uwage 10 szkiel EF i te przyzwyczajenia, zmiana na RF pozostaje dla mnie nadal bezsensowna ;) podglad elektroniczny mam na tylnym ekraniku, a celownik optyczny pozostaje dla mnie nieskonczenie lepszy od ogladania swiata jak na smarkfonie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
niedługo będzie w każdym nawet w następcy 4000D bo elektronika jest tania a mechanika droga - i nie ma od tego odwrotu - ja wolałbym mieć wybór i mam
Oby prezesi Canona nie czytali tego forum, bo ich księgowi stracą pracę. Czemu jeszcze do tej pory nie wsadzili do R5, R6 i R6II tylko migawki elektronicznej, skoro to wychodzi taniej? Jaka jest różnica w cenie elektroniki pozwalającej wyeliminować rolling shutter, a jaka cena mechaniki (migawki mechanicznej)?
Wybór masz prowizoryczny, bo Twoja migawka elektroniczna ma ograniczenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
nie zauważyłem ile robi R5 na jednej baterii po prostu nie robię tylu zdjęć - zacytuje kawał z brodą "nie zauważyłem żeby benzyna podrożała zawsze tankuję za 50 złotych" z ilością zdjęć w R5 jest analogicznie - nie mam problemu zawsze ładowałem wieczorem jak miałem lustrzankę i teraz jest tak samo też ładuję wieczorem czyli nic sie nie zmieniło :mrgreen:
Jednak podałeś zabawny fakt:
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
baterią też 275 zdjęć to 14 sekund ciągłego fotografowania na tym korpusie - naciskasz trochę się zapominasz 14 sekund i po baterii - oczywiście w realu tak nie będzie bateria na serii wytrzyma dłużej ale sam fakt jest bardzo zabawny :mrgreen:
R5 robi 220 zdjęć, ma 12kl/s. Naciskasz i po 18s po baterii. Oczywiście w realu tak nie będzie bateria na serii wytrzyma dłużej ale sam fakt jest bardzo zabawny :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
jaką ma konkuręncję Z9 to nie wiem ;) bo segmentem cegieł z gripem nie jestem zainteresowany ale na pewno ma - jeśli nie widzisz konkurencji Z8 to po prostu jej nie widzisz ja widzę pełno konkurencji - Z8 jest spóźniony o jakieś dwa lata ;).
"Nie wiem, ale na pewno ma" :D
Tak, na ten moment nie widzę konkurencji, bo nawet sporo droższe Sony A1 odstaje. Ty widzisz, więc proszę uświadom mnie.
Z8 jest spóźniony o jakieś dwa lata? 5 lat, a niech będzie - 8 lat. Co będziemy sobie żałować.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
cos w tym jest, niestety, znak czasow :/
ale w tej sytuacji karta miniSD w adapterze wejdzie do drugiego slotu Z8 ;) wiec mozna nadal bez dodatkowego czytnika
Bartek, pomijam już kwestie bezpieczeństwa, szybkostrzelności przy opróżnianiu bufora oraz szybkość zgrywania materiału po powrocie do domu. Wczytywanie podglądu zdjęć w korpusie, powiększanie 100% działa tak natychmiastowo, że to jest coś fantastycznego. Zrezygnować z tylu zalet, bo może kiedyś trafię na taką sytuację, że ktoś będzie musiał zgrać moje zdjęcia na laptopie (o ile ten laptop będzie miał ten czytnik) jest dla mnie niedorzeczne. Prędzej znajdę kogoś z kabelkiem USB-C - USB-A niż z laptopem wyposażonym w czytnik.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Bartek, pomijam już kwestie bezpieczeństwa, szybkostrzelności przy opróżnianiu bufora oraz szybkość zgrywania materiału po powrocie do domu. Wczytywanie podglądu zdjęć w korpusie, powiększanie 100% działa tak natychmiastowo, że to jest coś fantastycznego. Zrezygnować z tylu zalet, bo może kiedyś trafię na taką sytuację, że ktoś będzie musiał zgrać moje zdjęcia na laptopie (o ile ten laptop będzie miał ten czytnik) jest dla mnie niedorzeczne. Prędzej znajdę kogoś z kabelkiem USB-C - USB-A niż z laptopem wyposażonym w czytnik.
w 5D4 rozwiazalbym to tak, ze konfiguruje szybsza karte jako podstawowa (czyli ustawiam karte 1 CF jako ta do odczytu) i wtedy korzystam z tej szybkosci do podgladu itd. itp. wtedy predkosc tej drugiej nie odgrywa zadnego znaczenia (ewentualne znaczenie ma tylko lag zapisywania przy zdjeciach seryjnych)
Załącznik 12647
po mojemu: na dzien dzisiejszy SD jest sympatyczna opcja na druga karte jak sie juz ma lapsa z takim gniazdem i jesli kart uzywa sie w korpusie w mirroringu. taka jest moja osobista sytuacja i perspektywa, ze wybor SD na drugi slot ma istotne zalety.
a w tym przypadku mowimy jeszcze o aparacie bedacym kontynuacja D850, wiec zachowujacym jego wybor gniazd kart dla uzytkownikow, ktorzy beda D850 upgrade'owac.
w ogolnym przypadku oczywiscie SD nie jest przyszlosciowe, zgoda. ani bynajmniej najlepszym wyborem pod wzgledem trwalosci, bo to az sie prosi zeby zgubic albo polamac przypadkiem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Zrezygnować z tylu zalet, bo może kiedyś trafię na taką sytuację, że ktoś będzie musiał zgrać moje zdjęcia na laptopie (o ile ten laptop będzie miał ten czytnik) jest dla mnie niedorzeczne. Prędzej znajdę kogoś z kabelkiem USB-C - USB-A niż z laptopem wyposażonym w czytnik.
Ja nie neguję zalet, nikt z nich nie rezygnuje, sam mam karty z transferem 1700/1200 i wolniejszych nie kupię.
Ja po prostu nie widzę niezbędności drugiego identycznego slotu i uważam tą decyzję projektantów Z8 za słuszną.
Wolę mieć wybór, nawet jeśli jest on "kulawy",
ale kilka razy w moim przypadku okazał się niezastąpiony.
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Czekaj, chcesz mi powiedzieć, że robisz zdjęcia na SD mając CFexpress, bo może kiedyś przytrafić się taka sytuacja, że będziesz zmuszony zgrać zdjęcia na czyimś lapku i akurat nie będziesz wtedy w pracy swoim samochodem? Serio?
Używam jednocześnie dwóch, bo jest mi tak wygodniej. Jak zdjęć jest mało, to wygodniej jest wsadzić SD do lapka, niż dyndający na kablu czytnik.
Lapka praktycznie prewie zawsz w domu, w pracy, w pociągu i przeciągu trzymam na kolanach.
Jak danych jest dużo, to sprawa nie podlega dyskusji.
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Akurat kabel USB-A - USB-C jakoś jest najczęściej przy mnie. Powerbank z telefonem też potrzebuje takiego kabla.
Japkofona takim kablem nie podłączysz, znowu mam pod górkę :D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
R5 robi 220 zdjęć, ma 12kl/s. Naciskasz i po 18s po baterii. Oczywiście w realu tak nie będzie bateria na serii wytrzyma dłużej ale sam fakt jest bardzo zabawny :mrgreen:
wydaje się R5 robi 20kl/s przynajmniej mój robi :mrgreen: więc te obliczenia trzeba trochę skorygować jak już tak zabawnie sobie liczymy :mrgreen: bateria jest na 320 strzałów co daje 16 sekund - jak nie liczyć to zdecydowanie lepiej niż w Z8 - gdy po 275 strzale ląduje UFO to R5 zrobi mu jeszcze 45 zdjęć czyli od groma, a Z8 ani jednego do wymiany baterii :mrgreen: to tyle w temacie obliczeń i porównań ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
wydaje się R5 robi 20kl/s przynajmniej mój robi :mrgreen: więc te obliczenia trzeba trochę skorygować jak już tak zabawnie sobie liczymy :mrgreen: bateria jest na 320 strzałów co daje 16 sekund - jak nie liczyć to zdecydowanie lepiej niż w Z8 - gdy po 275 strzale ląduje UFO to R5 zrobi mu jeszcze 45 zdjęć czyli od groma, a Z8 ani jednego do wymiany baterii :mrgreen: to tyle w temacie obliczeń i porównań ;)
20kl/s to robi na niepełnosprawnej (w stosunku do Z8) migawce elektronicznej. Bateria jest na 320 strzałów, ale w trybie zombie - szacunek, że tak używasz R5. W EVF masz 220 strzałów, czyli po 11s ląduje UFO, a Z8 jeszcze wg Twoich obliczeń ma 3s na zrobienie 60 zdjęć, czyli od groma :D
To tyle w kwestii Twojego jakże zabawnego faktu. Zatrzymajmy jednak tę karuzelę śmiechu.
Czemu nie odniosłeś się do reszty postu? Oświeć nas jaka jest oszczędność Nikona na elektronice eliminującej rolling shutter po zrezygnowaniu z migawki mechanicznej.
Widzisz pełno bezpośredniej konkurencji dla Z8, napisz nam jakie to są modele.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Ja nie neguję zalet, nikt z nich nie rezygnuje, sam mam karty z transferem 1700/1200 i wolniejszych nie kupię.
Ja po prostu nie widzę niezbędności drugiego identycznego slotu i uważam tą decyzję projektantów Z8 za słuszną.
Wolę mieć wybór, nawet jeśli jest on "kulawy",
ale kilka razy w moim przypadku okazał się niezastąpiony.
Używam jednocześnie dwóch, bo jest mi tak wygodniej. Jak zdjęć jest mało, to wygodniej jest wsadzić SD do lapka, niż dyndający na kablu czytnik.
Lapka praktycznie prewie zawsz w domu, w pracy, w pociągu i przeciągu trzymam na kolanach.
Jak danych jest dużo, to sprawa nie podlega dyskusji.
Japkofona takim kablem nie podłączysz, znowu mam pod górkę :D.
W takim przypadku ma to sens. Choć zawsze można użyć adaptera USB-A - USB-C, ewentualnie zawsze mieć przy sobie kabel USB-C- USB-C. Jednak wygodniejszym rozwiązaniem przy małej ilości zdjęć jest Twoja metoda. Pełna zgoda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
20kl/s to robi na niepełnosprawnej (w stosunku do Z8) migawce elektronicznej. Bateria jest na 320 strzałów, ale w trybie zombie - szacunek, że tak używasz R5. W EVF masz 220 strzałów, czyli po 11s ląduje UFO, a Z8 jeszcze wg Twoich obliczeń ma 3s na zrobienie 60 zdjęć, czyli od groma :D
To tyle w kwestii Twojego jakże zabawnego faktu. Zatrzymajmy jednak tę karuzelę śmiechu.
Czemu nie odniosłeś się do reszty postu?
Specyfikacja producenta ze strony:
Battery Life
With LCD Approx. 490 shots (at 23°C)26
With LCD Approx. 470 (at 0°C)
With Viewfinder Approx. 320 shots (at 23°C)27
With Viewfinder Approx. 310 (at 0°C)
czyli na zombie to jest 480 strzałow ;) przez wizjer 320 i tej wartości użylem bo używam wizjera - siła przyzwyczajenia, warto jednak przeczytac specyfikację sprzętu o ktorym się pisze, nie zdziwiłbym się gdyby Z8 robił więcej zdjęć przy fotografowaniu przez wizjer bo tak słaby (wg specyfikacji) wizjer nie powinien brać dużo prądu ale niestety jest odwrotnie.
co do migawki to zapytam ile klatek/s Z8 robi na mechanicznej? ile konkretnie?
żeby obnizyć trochę ciśnienie postów mogę napisać że Z8 to najlepszy aparat jaki dotąd wyprodukowano, że nikon produkuje znacznie lepsze matryce niż nasza ulubiona firma, i co tam jeszcze trzeba :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
Specyfikacja producenta ze strony:
Battery Life
With LCD Approx. 490 shots (at 23°C)26
With LCD Approx. 470 (at 0°C)
With Viewfinder Approx. 320 shots (at 23°C)27
With Viewfinder Approx. 310 (at 0°C)
czyli na zombie to jest 480 strzałow ;) przez wizjer 320 i tej wartości użylem bo używam wizjera - siła przyzwyczajenia, warto jednak przeczytac specyfikację sprzętu o ktorym się pisze, nie zdziwiłbym się gdyby Z8 robił więcej zdjęć przy fotografowaniu przez wizjer bo tak słaby (wg specyfikacji) wizjer nie powinien brać dużo prądu ale niestety jest odwrotnie.
Dane Nikona bierzesz od CIPA, a Canona od producenta.
Prosiłem, abyś zatrzymał tę karuzelę śmiechu...
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
co do migawki to zapytam ile klatek/s Z8 robi na mechanicznej? ile konkretnie?
Czyli zamiast odpowiedzieć na tamte dwa proste pytania postanowiłeś napisać znowu jakiś mało śmieszny żart.
Ile zrobisz zdjęć R5 z lampą na migawce elektronicznej? Ile zrobisz zdjęć na ISO 64? Ile zrobisz zdjęć z czasem 1/32000s? Ile konkretnie?
-
Panowie skończcie te dziecinne przepychanki. w 99% sytuacji to są przecież parametry zupełnie bez znaczenia i nie ma o co toczyć bojów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Panowie skończcie te dziecinne przepychanki. w 99% sytuacji to są przecież parametry zupełnie bez znaczenia i nie ma o co toczyć bojów.
Jeśli pisząc "parametry" mówisz o ilości zdjęć wg CIPA to zdecydowanie tak. Ta karuzela śmiechu z jakże zabawnym faktem nawet nie powinna ruszyć. Prosiłem również, aby ją wreszcie zatrzymać ;) bo ani to śmieszne, ani ważne, ani miarodajne.
Jeśli mówisz jednak o ISO64 czy 1/32000s to zdecydowanie są to parametry które mają znaczenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Jeśli mówisz jednak o ISO64 czy 1/32000s to zdecydowanie są to parametry które mają znaczenie.
:lol::lol::lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
:lol::lol::lol:
:lol:
Tak tylko mogę podsumować Twoją odpowiedź, skoro dla Ciebie nie ma znaczenia ISO64 i 1/32000s kontra ISO100 i 1/8000s w R5.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
:lol:
Tak tylko mogę podsumować Twoją odpowiedź, skoro dla Ciebie nie ma znaczenia ISO64 i 1/32000s kontra ISO100 i 1/8000s w R5.
Przecież to ISO64 to jest dokładnie to samo ISO100 we wszystkich Soniakach, bo to matryca od Sony (jak wszystkie w Nikonie). Nikon od dawna po prostu stosuje inny sposób wyliczania REI (co jest dozwolone stosowną specyfikacją).
Proponuje spojrzeć na wykres Manufacturer ISO vs Measured ISO:
https://www.dxomark.com/Cameras/Nikon/Z9---Measurements
https://www.dxomark.com/Cameras/Sony/A1---Measurements
https://www.dxomark.com/Cameras/Cano...--Measurements
Akurat jeżeli chodzi o najniższe ISO to R5 wychodzi najlepiej ;)
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Coś gdzieś słyszałeś z tymi matrycami od Sony w Nikonie i tak powtarzasz.
"to matryca od Sony (jak wszystkie w Nikonie)", jak można poważnie brać kogoś, kto pisze takie głupoty? Nawet nie wiesz jakie są umowy pomiędzy Nikonem a Sony przy dostarczaniu matryc np. do Z9. Jednak hasło "matryca od Sony" świetnie się niesie, co nie? Na forum Apple też mówisz, że mają matryce od Samsunga? Co to zmienia w ogóle?
Jeśli chodzi o wrzucone przez Ciebie tabelki to patrzyłeś jednak na to co jest przy ISO 50 i ISO 100 w A1 i w Z9?
Sony A1
Manufacturer ISO 50
Manufacturer ISO 69
Manufacturer ISO 100
Manufacturer ISO 70
Nikon Z9
Manufacturer ISO 50
Manufacturer ISO 46
Manufacturer ISO 100
Manufacturer ISO 70
Faktycznie ISO64 to jest dokładnie to samo jak ISO100 we wszystkich Soniakach, potwierdza to co powyżej ;)
Widzisz, dla kolekcjonera te wartości są bez znaczenia, bo wrzucił aż trzy buźki lol. Dla mnie znaczenie jakieś jednak ma (zdecydowanie większe niż te nie mające żadnej wartości cyferki od CIPA), bo w słoneczny dzień na plaży nie będę musiał np zakładać ND8 na 50/1.2 czy 105/1.4E, którego uwielbiam i zabieram nawet na prywatne wakacje. Wolę mieć 1/32000s niż 1/8000s.
-
Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Coś gdzieś słyszałeś z tymi matrycami od Sony w Nikonie i tak powtarzasz.
"to matryca od Sony (jak wszystkie w Nikonie)", jak można poważnie brać kogoś, kto pisze takie głupoty? Nawet nie wiesz jakie są umowy pomiędzy Nikonem a Sony przy dostarczaniu matryc np. do Z9. Jednak hasło "matryca od Sony" świetnie się niesie, co nie? Na forum Apple też mówisz, że mają matryce od Samsunga? Co to zmienia w ogóle?
Jeśli chodzi o wrzucone przez Ciebie tabelki to patrzyłeś jednak na to co jest przy ISO 50 i ISO 100 w A1 i w Z9?
Sony A1
Manufacturer ISO 50
Manufacturer ISO 69
Manufacturer ISO 100
Manufacturer ISO 70
Nikon Z9
Manufacturer ISO 50
Manufacturer ISO 46
Manufacturer ISO 100
Manufacturer ISO 70
Faktycznie ISO64 to jest dokładnie to samo jak ISO100 we wszystkich Soniakach, potwierdza to co powyżej ;)
Widzisz, dla kolekcjonera te wartości są bez znaczenia, bo wrzucił aż trzy buźki lol. Dla mnie znaczenie jakieś jednak ma (zdecydowanie większe niż te nie mające żadnej wartości cyferki od CIPA), bo w słoneczny dzień na plaży nie będę musiał np zakładać ND8 na 50/1.2 czy 105/1.4E, którego uwielbiam i zabieram nawet na prywatne wakacje. Wolę mieć 1/32000s niż 1/8000s.
Nie słyszałem, tylko Nikon oficjalnie się do tego przyznał - coś w stylu „produkuje Sony ale engineering jest nasz”.
Nic w tym złego, w końcu Sony robi zdecydowanie najlepsze matryce na rynku.
Jak będę przy kompie to wrzucę analizę FWC tych matryc. Przy czym to ISO64 to nic złego. Chciałem tylko napisać ze korygując o 1/3 w górę ISO100 w Sony a potem odpowiednio w dół w postprocu dostanie się taki sam szum. Nikon po prostu zdecydował się na zostawianie mniejszego headroomu w światłach (bardzo z resztą słusznie). O RAW oczywiście mówimy.
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
-
Uwielbiam te batalie na forum Sony vs Nikon vs Canon itd itp. Każdy się tak spuszcza, żeby dopiec swojemu oponentowi odnośnie statystyk aparatu, a później w efekcie każdy zachwyca się zdjęciem z starego Nikona/Sony/Canona :). Bo to nie sprzęt robi zdjęcie.