Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 145

Wątek: Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Skoro jest taniej to dlaczego nie ma tego do tej pory w żadnym korpusie oprócz flagowego Z9? Głównym problemem był rolling shutter i praca z lampami. Brak migawki to brak elementu zużywającego się.
    R5 można zrobić 320 zdjęć na LCD i 220 przez EVF. Też się nie nadaje?

To co zacytowałeś to kompletny stek bzdur i nieprawd. Pokaż mi prawdziwego konkurenta dla mającego już półtora roku Z9, jaką konkurencję ma zaprezentowany Z8?
    niedługo będzie w każdym nawet w następcy 4000D bo elektronika jest tania a mechanika droga - i nie ma od tego odwrotu - ja wolałbym mieć wybór i mam

nie zauważyłem ile robi R5 na jednej baterii po prostu nie robię tylu zdjęć - zacytuje kawał z brodą "nie zauważyłem żeby benzyna podrożała zawsze tankuję za 50 złotych" z ilością zdjęć w R5 jest analogicznie - nie mam problemu zawsze ładowałem wieczorem jak miałem lustrzankę i teraz jest tak samo też ładuję wieczorem czyli nic sie nie zmieniło

jaką ma konkuręncję Z9 to nie wiem bo segmentem cegieł z gripem nie jestem zainteresowany ale na pewno ma - jeśli nie widzisz konkurencji Z8 to po prostu jej nie widzisz ja widzę pełno konkurencji - Z8 jest spóźniony o jakieś dwa lata .

--- Kolejny post ---

Może by to miało dla mnie jakąś zaletę kilkanaście lat temu jak miałem pierwszego Pavulona. Aktualnie jest trend taki, że w nowych lapkach coraz częściej nie ma już tych czytników. Mój dobry kolega kupił Asusa Zenbook za ponad 15k i się mocno zdziwił, bo akurat on używa SD w A7III. Mam dwie karty CFexpress 128GB i jedną 512GB kupioną za jakieś 800zł. Wygoda z używania tych kart jest na tyle duża, że nie wyobrażam sobie powrotu do SD.
    tu akurat jestem dokładnie tego samego zdania, cena cfexpressa przy cenie korpusu nie robi już takiego wrazenia, czytnik i tak mam - też mam dwa cf expressy 256 i 512 - chciałbym na 256 mieć zdjęcia, a na 512 filmy i nie mogę mieć - to samo bedzie miał potencjalny uzytkownik Z8- w Z9/R3 jednak ktoś zdecydował się dać dwie karty CFexpress z czegoś to wynika - może jest potrzebne hybrydowe rozwiązanie slot dzielony pomiędzy dwa typy kart

a ogólnie to z8 to ciekawy aparat nie jestem totalnym krytykiem ale śmieszy mnie np. jak w 6D górna pokrywka jest z czegoś i wszyscy piszą plastik a jak w Z8 jest z czegoś to cmokają a to takie samo tworzywo tylko ładniej nazwane - kumpel kupi bo czeka jak kania dżdżu (napalił się jak mu dałem pofocić R5) więc będe miał w rękch
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 11-05-2023 o 17:02
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no to nie na ten watek, ale krotko: bardzo dobrze.

wszystko dobre co mialo byc dobrze (normalna ergonomia canonowska i zaj* celownik optyczny)
    kilka fajnych nowych fiuczerow (AF spotowy, bardzo uzytecznie szersze pokrycie kadru punktami, drugi slot na karte, po 10 latach powrot do joysticka AF, matryca z uzytecznym dodatkowym zapasem w cieniach)
    minimum negatywnych niespodzianek (6D2 wytrzymal caly dzien i500 fot z wlaczonym GPS-em. w 5D4 GPS zre baterie duzo mocniej, pol dnia nie wytrzyma)

szkoda mi tylko gibanego ekraniku, ale na szczescie 6D2 nie idzie od razu pod mlotek

PS. wytne to potem, lojalnie informuje
    Bardzo lubiłem 5dmk4 i właśnie joya brak w R. R to taki krok do przodu i dwa w tył w ergonomii poza tym wsio prawie to samo, menu prawie identiko. No i qwa GPS tylko z fona niestety.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 11-05-2023 o 16:56
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

SD -> ze pasuje do kazdego normalnego lapsa, wiec nie musisz pamietac o czytnikach.
    Akurat tam. W Dellach już od jakiegoś czasu jest tylko MicroSD (nie wiem czy wszystkich), więc ja np zgrywam wszystko po kablu...
    HPki to samo (Elitebook)
    Ostatnio edytowane przez grissley ; 11-05-2023 o 18:07

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    Akurat tam. W Dellach już od jakiegoś czasu jest tylko MicroSD (nie wiem czy wszystkich), więc ja np zgrywam wszystko po kablu...
    HPki to samo (Elitebook)
    cos w tym jest, niestety, znak czasow :/

ale w tej sytuacji karta miniSD w adapterze wejdzie do drugiego slotu Z8 wiec mozna nadal bez dodatkowego czytnika
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Bardzo lubiłem 5dmk4 i właśnie joya brak w R. R to taki krok do przodu i dwa w tył w ergonomii poza tym wsio prawie to samo, menu prawie identiko. No i qwa GPS tylko z fona niestety.
    R nawet nie rozwarzalem. w wersji korpusu z telewizorem zamiast celownika w zasadzie dla mnie dopiero na R5/R6 zaczyna sie Canona. R to eksperymentowanie na zwierzetach (z ergonomia) a RP czy jego odnowionego opakowania R8 laskawie nie skomentuje (pozdrawiam milosnikow noszenia workow z bateriami )...

ja mam 20 lat przyzwyczajen do dwucyfrowek i 5D/6D Canona. korpus to jest dla mnie narzedzie do pracy w terenie a nie zabawka elektroniczna nad ktorej obsluga mam sie zastanawiac w czasie kiedy zdjecia uciekaja biorac pod uwage 10 szkiel EF i te przyzwyczajenia, zmiana na RF pozostaje dla mnie nadal bezsensowna podglad elektroniczny mam na tylnym ekraniku, a celownik optyczny pozostaje dla mnie nieskonczenie lepszy od ogladania swiata jak na smarkfonie...
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    niedługo będzie w każdym nawet w następcy 4000D bo elektronika jest tania a mechanika droga - i nie ma od tego odwrotu - ja wolałbym mieć wybór i mam
    Oby prezesi Canona nie czytali tego forum, bo ich księgowi stracą pracę. Czemu jeszcze do tej pory nie wsadzili do R5, R6 i R6II tylko migawki elektronicznej, skoro to wychodzi taniej? Jaka jest różnica w cenie elektroniki pozwalającej wyeliminować rolling shutter, a jaka cena mechaniki (migawki mechanicznej)?
    Wybór masz prowizoryczny, bo Twoja migawka elektroniczna ma ograniczenia.

nie zauważyłem ile robi R5 na jednej baterii po prostu nie robię tylu zdjęć - zacytuje kawał z brodą "nie zauważyłem żeby benzyna podrożała zawsze tankuję za 50 złotych" z ilością zdjęć w R5 jest analogicznie - nie mam problemu zawsze ładowałem wieczorem jak miałem lustrzankę i teraz jest tak samo też ładuję wieczorem czyli nic sie nie zmieniło
    Jednak podałeś zabawny fakt:
    baterią też 275 zdjęć to 14 sekund ciągłego fotografowania na tym korpusie - naciskasz trochę się zapominasz 14 sekund i po baterii - oczywiście w realu tak nie będzie bateria na serii wytrzyma dłużej ale sam fakt jest bardzo zabawny
    R5 robi 220 zdjęć, ma 12kl/s. Naciskasz i po 18s po baterii. Oczywiście w realu tak nie będzie bateria na serii wytrzyma dłużej ale sam fakt jest bardzo zabawny

jaką ma konkuręncję Z9 to nie wiem bo segmentem cegieł z gripem nie jestem zainteresowany ale na pewno ma - jeśli nie widzisz konkurencji Z8 to po prostu jej nie widzisz ja widzę pełno konkurencji - Z8 jest spóźniony o jakieś dwa lata .
    "Nie wiem, ale na pewno ma"
    Tak, na ten moment nie widzę konkurencji, bo nawet sporo droższe Sony A1 odstaje. Ty widzisz, więc proszę uświadom mnie.
    Z8 jest spóźniony o jakieś dwa lata? 5 lat, a niech będzie - 8 lat. Co będziemy sobie żałować.

--- Kolejny post ---

cos w tym jest, niestety, znak czasow :/

ale w tej sytuacji karta miniSD w adapterze wejdzie do drugiego slotu Z8 wiec mozna nadal bez dodatkowego czytnika
    Bartek, pomijam już kwestie bezpieczeństwa, szybkostrzelności przy opróżnianiu bufora oraz szybkość zgrywania materiału po powrocie do domu. Wczytywanie podglądu zdjęć w korpusie, powiększanie 100% działa tak natychmiastowo, że to jest coś fantastycznego. Zrezygnować z tylu zalet, bo może kiedyś trafię na taką sytuację, że ktoś będzie musiał zgrać moje zdjęcia na laptopie (o ile ten laptop będzie miał ten czytnik) jest dla mnie niedorzeczne. Prędzej znajdę kogoś z kabelkiem USB-C - USB-A niż z laptopem wyposażonym w czytnik.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Bartek, pomijam już kwestie bezpieczeństwa, szybkostrzelności przy opróżnianiu bufora oraz szybkość zgrywania materiału po powrocie do domu. Wczytywanie podglądu zdjęć w korpusie, powiększanie 100% działa tak natychmiastowo, że to jest coś fantastycznego. Zrezygnować z tylu zalet, bo może kiedyś trafię na taką sytuację, że ktoś będzie musiał zgrać moje zdjęcia na laptopie (o ile ten laptop będzie miał ten czytnik) jest dla mnie niedorzeczne. Prędzej znajdę kogoś z kabelkiem USB-C - USB-A niż z laptopem wyposażonym w czytnik.
    w 5D4 rozwiazalbym to tak, ze konfiguruje szybsza karte jako podstawowa (czyli ustawiam karte 1 CF jako ta do odczytu) i wtedy korzystam z tej szybkosci do podgladu itd. itp. wtedy predkosc tej drugiej nie odgrywa zadnego znaczenia (ewentualne znaczenie ma tylko lag zapisywania przy zdjeciach seryjnych)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WhatsApp Image 2023-05-11 at 19.20.17.jpeg
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	201,0 KB
ID:	12647

po mojemu: na dzien dzisiejszy SD jest sympatyczna opcja na druga karte jak sie juz ma lapsa z takim gniazdem i jesli kart uzywa sie w korpusie w mirroringu. taka jest moja osobista sytuacja i perspektywa, ze wybor SD na drugi slot ma istotne zalety.

a w tym przypadku mowimy jeszcze o aparacie bedacym kontynuacja D850, wiec zachowujacym jego wybor gniazd kart dla uzytkownikow, ktorzy beda D850 upgrade'owac.

w ogolnym przypadku oczywiscie SD nie jest przyszlosciowe, zgoda. ani bynajmniej najlepszym wyborem pod wzgledem trwalosci, bo to az sie prosi zeby zgubic albo polamac przypadkiem
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Zrezygnować z tylu zalet, bo może kiedyś trafię na taką sytuację, że ktoś będzie musiał zgrać moje zdjęcia na laptopie (o ile ten laptop będzie miał ten czytnik) jest dla mnie niedorzeczne. Prędzej znajdę kogoś z kabelkiem USB-C - USB-A niż z laptopem wyposażonym w czytnik.
    Ja nie neguję zalet, nikt z nich nie rezygnuje, sam mam karty z transferem 1700/1200 i wolniejszych nie kupię.
    Ja po prostu nie widzę niezbędności drugiego identycznego slotu i uważam tą decyzję projektantów Z8 za słuszną.
    Wolę mieć wybór, nawet jeśli jest on "kulawy",
    ale kilka razy w moim przypadku okazał się niezastąpiony.

Czekaj, chcesz mi powiedzieć, że robisz zdjęcia na SD mając CFexpress, bo może kiedyś przytrafić się taka sytuacja, że będziesz zmuszony zgrać zdjęcia na czyimś lapku i akurat nie będziesz wtedy w pracy swoim samochodem? Serio?
    Używam jednocześnie dwóch, bo jest mi tak wygodniej. Jak zdjęć jest mało, to wygodniej jest wsadzić SD do lapka, niż dyndający na kablu czytnik.
    Lapka praktycznie prewie zawsz w domu, w pracy, w pociągu i przeciągu trzymam na kolanach.
    Jak danych jest dużo, to sprawa nie podlega dyskusji.

Akurat kabel USB-A - USB-C jakoś jest najczęściej przy mnie. Powerbank z telefonem też potrzebuje takiego kabla.
    Japkofona takim kablem nie podłączysz, znowu mam pod górkę .

Pełne uzależnienie

R5 robi 220 zdjęć, ma 12kl/s. Naciskasz i po 18s po baterii. Oczywiście w realu tak nie będzie bateria na serii wytrzyma dłużej ale sam fakt jest bardzo zabawny
    wydaje się R5 robi 20kl/s przynajmniej mój robi więc te obliczenia trzeba trochę skorygować jak już tak zabawnie sobie liczymy bateria jest na 320 strzałów co daje 16 sekund - jak nie liczyć to zdecydowanie lepiej niż w Z8 - gdy po 275 strzale ląduje UFO to R5 zrobi mu jeszcze 45 zdjęć czyli od groma, a Z8 ani jednego do wymiany baterii to tyle w temacie obliczeń i porównań
    EOS 3, 5D, R5

wydaje się R5 robi 20kl/s przynajmniej mój robi więc te obliczenia trzeba trochę skorygować jak już tak zabawnie sobie liczymy bateria jest na 320 strzałów co daje 16 sekund - jak nie liczyć to zdecydowanie lepiej niż w Z8 - gdy po 275 strzale ląduje UFO to R5 zrobi mu jeszcze 45 zdjęć czyli od groma, a Z8 ani jednego do wymiany baterii to tyle w temacie obliczeń i porównań
    20kl/s to robi na niepełnosprawnej (w stosunku do Z8) migawce elektronicznej. Bateria jest na 320 strzałów, ale w trybie zombie - szacunek, że tak używasz R5. W EVF masz 220 strzałów, czyli po 11s ląduje UFO, a Z8 jeszcze wg Twoich obliczeń ma 3s na zrobienie 60 zdjęć, czyli od groma
    To tyle w kwestii Twojego jakże zabawnego faktu. Zatrzymajmy jednak tę karuzelę śmiechu.

Czemu nie odniosłeś się do reszty postu? Oświeć nas jaka jest oszczędność Nikona na elektronice eliminującej rolling shutter po zrezygnowaniu z migawki mechanicznej.
    Widzisz pełno bezpośredniej konkurencji dla Z8, napisz nam jakie to są modele.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Ja nie neguję zalet, nikt z nich nie rezygnuje, sam mam karty z transferem 1700/1200 i wolniejszych nie kupię.
    Ja po prostu nie widzę niezbędności drugiego identycznego slotu i uważam tą decyzję projektantów Z8 za słuszną.
    Wolę mieć wybór, nawet jeśli jest on "kulawy",
    ale kilka razy w moim przypadku okazał się niezastąpiony.

Używam jednocześnie dwóch, bo jest mi tak wygodniej. Jak zdjęć jest mało, to wygodniej jest wsadzić SD do lapka, niż dyndający na kablu czytnik.
    Lapka praktycznie prewie zawsz w domu, w pracy, w pociągu i przeciągu trzymam na kolanach.
    Jak danych jest dużo, to sprawa nie podlega dyskusji.

Japkofona takim kablem nie podłączysz, znowu mam pod górkę .
    W takim przypadku ma to sens. Choć zawsze można użyć adaptera USB-A - USB-C, ewentualnie zawsze mieć przy sobie kabel USB-C- USB-C. Jednak wygodniejszym rozwiązaniem przy małej ilości zdjęć jest Twoja metoda. Pełna zgoda.

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów