-
Canon EOS R6 Mark II
Za cyfrowymi:
https://www.optyczne.pl/893.1-artyku...C4%99kach.html
Zasadniczo zmian zbyt mało, aby zmieniać R6 na R6 II (oczywiście MZ). Zapewne dopiero w R6 mark IV będzie full wypas.
"20-megapikselowy, pełnoklatkowy układ z R6 zastąpiono nowym, 24-milionowym. Od razu napiszemy to wprost – to nie jest ta sama matryca, co w zaawansowanym EOS-ie R3. Nie ma bowiem warstwy szybkiej pamięci DRAM, zatem nie można liczyć na synchronizację z lampą błyskową migawki elektronicznej, czy obraz wolny od zakłóceń wynikających z efektu rolling shutter.
Zachowano także zasadniczo ten sam układ autofokusa Dual Pixel CMOS AF II o identycznym pokryciu jak u poprzednika – 100% dla automatyki i 90% (w pionie) dla manualnego wyboru, jak również czułości (−6.5 EV). Co ciekawe, spadła liczba punktów wybieranych samemu – z 6072 do 4897 sztuk. Wróciła natomiast już dłuższy czas niewidziana funkcja w EOS-ach, czyli AI Focus AF
W przypadku stabilizacji nie dostrzegamy żadnych zmian – podobnie jak u poprzednika, łączna skuteczność systemów IS matrycy i obiektywu dochodzi do 8 EV.
Wyraźnie przyspieszył natomiast tryb seryjny z migawką elektroniczną – z 20 do 40 kl/s. To spora zmiana, zwłaszcza że mamy wciąż do dyspozycji śledzący autofokus. Przy migawce mechanicznej tempo pozostało na poziomie 12 kl/s.
Konstrukcyjnie, R6 Mark II różni się nieco od poprzednika. W R6 szkielet wykonano z aluminium i poliwęglanu, a u następcy postawiono na stopy magnezu. Stopień uszczelnienia pozostał natomiast bez zmian, zatem stoi na nieco niższym poziomie, niż np. w R5."
Tryb seryjny 40 kl./s i nadpróbkowane wideo 4K 60 kl./s bez cropa (Możliwości trybu seryjnego wzrosły do 40 kl./s (w trybie migawki elektronicznej, 12 kl./s w trybie migawki mechanicznej), a w trybie filmowym nagramy teraz nadpróbkowane (z rozdzielczości 6K) 10-bitowe materiały 4:2:2 w jakości 4K 60 kl./s bez cropa ).
Cena Canon EOS R6 Mark II – 14.229,99 zł (debiutujący razem Canon RF 135 mm f/1.8 L IS USM – 13.249,99 PLN)
https://www.youtube.com/watch?v=kaVN...el=CanonEurope
-
Odp: Canon EOS R6 Mark II
spory postęp
- dedykowany przełącznik zdjęcia - video (ktoś w końcu uznał że przełączanie w tryb video przyciskiem "info" jest projektem zbyt wizjonerskim i jest to bardziej wizja z Tworek niż przemyślany UI)
- no i jest fajna zaślepka do gniazda lampy błyskowej
co myślę o "takiej samej matrycy" to już napisałem parę postów wyżej - w canonie to po prostu nierealne - nasz ulubiony producent od zawsze pozycjonuje korpus technologią matrycy - nawet gdyby najnowsze matryce dodawali gratis do bułek w biedronce to canon użyłby starszych żeby pozycjonować produkt
magnezowy korpus, 40kl/s na migawce elektronicznej i zmiany w wideo? (brak cropa w slow motion) - widocznie ktoś uznał że wideo nie kanibalizuje kamer ani wideo R5 (4K 120kl/s)
ogólnie bardzo fajny korpus wyszedł naszej ulubionej firmie - użytkowncy są lekko zdziwieni wczesnym upgrejdem ale korpus bardzo fajny, i pomyśleć że wszystko to dla 4 megapikseli których brakło (bardziej marketingowo i mentalnie) w R6
dobrze zpozycjonowany korpus bez (marketingowych) ograniczeń
14229.99 - okazja - brać nie zastanawiać się taniej nie będzie
-
Nic nowego tu dla mnie nie ma oprócz 24mpx.
O co chodzi z tym dedykowanym przelacznikiem foto/video i czemu to jest taki super ficzer? Bylo to co prawda juz w 6D ale ja i tak jak chce nagrywac to klikam czerwony guzik na górze i tyle. A jak chce cos pozmieniac w ustawieniach to pokretlem w tryb filmowy i menu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Nic nowego tu dla mnie nie ma oprócz 24mpx.
O co chodzi z tym dedykowanym przelacznikiem foto/video i czemu to jest taki super ficzer? Bylo to co prawda juz w 6D ale ja i tak jak chce nagrywac to klikam czerwony guzik na górze i tyle. A jak chce cos pozmieniac w ustawieniach to pokretlem w tryb filmowy i menu.
zasadniczo to masz słuszność ale ja nie mam kółka na moim korpusie i żeby wejść w ustawienia video muszę nacisnąć mode i info - owszem już pamiętam ale za pierwszym razem było to dość dziwaczne i zasadniczo jak chcę wybrać w jakim trybie video nagrywam to też lepiej żebym nacisnął mode info i wybrał - ale ja jestem raczej piewcą obrazow nieruchomych więc mogę video używać nieudolnie, dodatkowo video jest dość rozbudowane i chyba też przechodzi ewolucję wraz ze zmianą firmwaru
jeszcze komentarz w temacie przełącznika fachowca z optyczne.pl cytuję
"Z zewnątrz największą zmianą w R6 Mark II jest przeniesienie włącznika w inne miejsce i zastąpienie go przełącznikiem pozwalającym przejść z trybu fotograficznego w filmowy. Takie rozwiązanie jest znacznie lepsze niż umieszczanie trybu filmowego na kole trybów pracy – dzięki niemu podczas filmowania nadal możemy ze wspomnianego koła korzystać by szybko przełączyć się np. z trybu manualnego na któryś z półautomatycznych lub by włączyć któryś z trybów użytkownika."
https://www.optyczne.pl/892.1-artyku..._filmowca.html
-
cytujac klasyka: "ziewlem, pierd*, wyszlem" (gramatyka oryginalna)...
nic w tym korpusie nie ma, co by mnie osobiscie ekscytowalo. liczylem na jakas opcje atrakcyjna jako upgrade z 6D2 (w tym z wbudowanym GPS-em!) ale to jest zupelnie inna bajka. kolejny korpus dla wideografomanow. a na podroznika/landszafciarza znowu Canon kladzie laske... :/
dla mnie jest tylko jedna pozytywna strona tego R6 mkII - moze z czasem uzywane R6 mkI ciut potanieja. bo rozwazam jakas R*-ke z normalna ergonomia i normalna bateria jako drugi korpus (do torebki na spacer) taki coby sobie czarno-biale zdjecia moc robic i jakies familijne pstryki. wolalbym miec korpus ze stabilizacja do 85/1.8, 135/2 i 200/2.8, ale roznica w cenie miedzy R6 a R na chwile obecna jest o wiele za duza. no to moze ta premiera cos tu zmieni.
-
Jak na MkII to jednak pokaźne rozczarowanie.
Matryca nie BSI, nie Stacked, elektroniczna migawka skastrowana do 12 bitów. Tu chyba nie ma czego komentować.
Reszta to przyjemna kosmetyka osiągnięta głownie na poziomie softu.
EVF też został na tych 3mpix.
Bardzo zachowawczo.
Obawiam się o to czym będzie R5mk2
p,paw
-
aaa oni przenieśli ustawienia filmu z pokrętła nastaw na ten przełącznik.. pff no może się to komuś przyda
dla mnie to wciąż niezrozumiały ruch
patrząc po zapytaniach na grupach fejsowych, ludzie znacznie częściej pytają o 2 najtańsze modele tj. R i RP, i one naprawdę dopominają się już odświeżenia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Za cyfrowymi:
Wyraźnie przyspieszył natomiast tryb seryjny z migawką elektroniczną – z 20 do 40 kl/s. To spora zmiana, zwłaszcza że mamy wciąż do dyspozycji śledzący autofokus. Przy migawce mechanicznej tempo pozostało na poziomie 12 kl/s.
Bez sensu - 40 klatek to film. Brak eliminacji RS powoduje, że będziemy pstrykać 40 takich samych zdjęć / ujęć / pejzaży w ciągu sekundy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TPS
Bez sensu - 40 klatek to film. Brak eliminacji RS powoduje, że będziemy pstrykać 40 takich samych zdjęć / ujęć / pejzaży w ciągu sekundy.
Ciekawe czy dalej nie da się ustawić wolniejszego FPSu na elektronicznej migawce. W R5 jest to szalenie wkurzające.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Ciekawe czy dalej nie da się ustawić wolniejszego FPSu na elektronicznej migawce. W R5 jest to szalenie wkurzające.
p,paw
Opcjonalnie jest jeszcze 20 i 5.
-
... a teraz plotkarsko i spiskowo: "będzie nowy model bo w pierwszym problemy z elektroniką i mechanika są nadspodziewanie częste i zbyt szybkie" to zasłyszana opinia fotografa z kraju kwitnącej wiśni,
z VII br...
-
czego jak czego,ale nie wolno Canonowi odmówić umiejetności robienia kasy ;)) jak mało kto, potrafia trzymać umiejetnie hamulec postepu. Tylko klientów żal.. potem narzekanie,że smartfony zastepuja aparaty..
-
pytanie jak bardzo to im się opłaci (ilu znajdą klientów) i jak długo pierwsza wersja będzie jeszcze na półkach
-
Ciekawi mnie jak wypadnie ta matryca,bo wyglada,ze to stara technologia jednak..i jak nowy model cenowo bedzie sie zachowywał w stosunku do starszego. Na dzis mam wrażenie,że wchodzenie w system R od zera jest mało atrakcyjny. Ale ćanon ciagle bazuje na użytkownikach systemu EF z najwieksza baza szkieł,które dobrze z Rkami działaja i stąd sobie pozwalaja na tak krytykowane zagrania.
-
w system R wchodzimy z workiem szkieł EF, a te działają tylko lepiej
,a od zera to pewnie też się znajdą tacy co chcą kupić obiektyw niedostępny u konkurencji obiektyw lub korpusy ich jednak przekonują, na forum są nawet tacy co powracają do canona,
to ze matryca będzie taka jaka jest było pewne - zupełnie nie rozumiem tych naiwnych oczekiwań że w mniejszych pieniądzach canon "da" jakąś najnowszą technologię matrycy
-
Te obiektywy niedostepne u konkurencji to pewnie takie z f 11 na końcu ;) lub 135 za 13 tysi... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Te obiektywy niedostepne u konkurencji to pewnie takie z f 11 na końcu ;) lub 135 za 13 tysi... ;)
canon oferuje wiele unikalnych konstrukcji np. 28-70 f/2L :mrgreen: za tylko 16249.00
jeśli jest za drogo to pewnie nie potrzebujesz takiego produktu (ja na pewno nie potrzebuję uprzedzając pytanie) :mrgreen:
-
Mi się podoba, magnez więcej zdjęć na jednym ładowaniu, lepsze video. Ogólnie spoko.
-
To nowa matryca czy przeszczep z jakiegoś DSLR?
-
Nie mam absolutnie zdania. Różnica imo kosmetyczna.
-
Dziwi mnie to, że w sprzęcie takiej wartości nie ma możliwości zablokowania urządzenia PINem lub odciskiem palca, itp. Maja to telefony za kilkaset złotych a nie ma sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Dziwi mnie to, że w sprzęcie takiej wartości nie ma możliwości zablokowania urządzenia PINem lub odciskiem palca, itp. Maja to telefony za kilkaset złotych a nie ma sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy ������
Jakbym widząc jakiegoś myszołowa musiał odblokować aparat wpisując PIN, to bym zabił producenta, dystrybutora, detalistę i siebie, tylko jeszcze nie wiem, w jakiej kolejności :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
To nowa matryca czy przeszczep z jakiegoś DSLR?
Jest to nowa matryca.
https://www.canon.pl/pro/stories/eos...i-r6-6d-mk-ii/
Cytat:
Using its electronic shutter, the EOS R6 Mark II delivers a phenomenal burst rate of 40fps, which is twice as fast as that of the EOS R6. The new full-frame 24.2MP CMOS sensor provides the rapid data readout that's needed for full AF/AE tracking at this blistering high speed, with the added benefit of reduced rolling shutter distortion when shooting fast-moving subjects.
Cytat:
Korzystając z elektronicznej migawki, EOS R6 Mark II zapewnia fenomenalną szybkość zdjęć seryjnych 40 kl./s, czyli dwa razy szybciej niż w EOS R6. Nowa pełnoklatkowa matryca CMOS o rozdzielczości 24,2 MP zapewnia szybki odczyt danych, który jest potrzebny do pełnego śledzenia AF/AE przy tej zawrotnej szybkości, z dodatkową korzyścią w postaci zmniejszonej dystorsji rolet podczas fotografowania szybko poruszających się obiektów.
Tłumaczenie zostało wykonane za pomocą Tłumacza Google.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Niektóre stare rzeczy jeszcze da się przyśpieszyć, jak babcię w kolejce do lekarza :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
czego jak czego,ale nie wolno Canonowi odmówić umiejetności robienia kasy ;)) jak mało kto, potrafia trzymać umiejetnie hamulec postepu. Tylko klientów żal.. potem narzekanie,że smartfony zastepuja aparaty..
Podziwiam ludzi, których sprzęt typu R6 ogranicza i nie mogą na nim rozwinąć w pełni swoich fotograficznych skrzydeł. MSR jest taki sam jak w przypadku R6 Mark I. Moim skromnym zdaniem dorzucenie 4mpix to dobry ruch. Stanieje trochę to przemyśle...
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
To czy to jest nowa matryca czy reanimowany przeszczep to się tak na prawdę okaże dopiero jak poznamy jakieś pomiary. Nową technologię będzie widać od razu.
Wiadomo, że to nie jest BSI (Canon nie ma tej technologii) ale też nie jest to matryca typu stacked.
Czyli w najlepszym wypadku to przeszczep z R5 z mniejszą gęstością pikseli.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jakbym widząc jakiegoś myszołowa musiał odblokować aparat wpisując PIN, to bym zabił producenta, dystrybutora, detalistę i siebie, tylko jeszcze nie wiem, w jakiej kolejności :mrgreen:
Nie musiałbyś nikogo zabijać bo zapewne można by było to wyłączyć na jakiś czas. Serio to byłaby przydatna funkcja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Nie musiałbyś nikogo zabijać bo zapewne można by było to wyłączyć na jakiś czas. Serio to byłaby przydatna funkcja.
Eeeee tam, to już lepiej skaner siatkówki w wizjerze, ewentualnie rozpoznawanie twarzy - selfik i już, co się będziemy ograniczać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Zakładając, że spiesząc się źle wpiszesz 3x PIN to później faktycznie wpisując Kod PUK (klucz odblokowujący) bałbym się stać w bliskiej odległości od Ciebie ;)
To już lepiej zrobić biometryczny skaner odcisków palców na gripie z przodu przypisywany do określonego użytkownika. Chwytasz za grip, aparat się od razu uaktywnia , Eye Control Auto Focus ustawia AF tam, gdzie spojrzysz i walisz foty :) Taki canon R1 mógłby to mieć biorąc pod uwagę jego wartość ;)
ps.
nic mnie bardziej nie denerwuje jak to, że dasz komuś potrzymać swój aparat a kilka chwil później fotografując widzisz poprzestawiane ISO, WB i całą resztę. Niby był czas przywyknąć, ale nie lubię...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Zakładając, że spiesząc się źle wpiszesz 3x PIN to później faktycznie wpisując Kod PUK (klucz odblokowujący) bałbym się stać w bliskiej odległości od Ciebie ;)
To już lepiej zrobić biometryczny skaner odcisków palców na gripie z przodu przypisywany do określonego użytkownika. Chwytasz za grip, aparat się od razu uaktywnia , Eye Control Auto Focus ustawia AF tam, gdzie spojrzysz i walisz foty :) Taki canon R1 mógłby to mieć biorąc pod uwagę jego wartość ;)
Jakiekolwiek zabezpieczenie antykradzieżowe. Tak samo GPS, nadajnik prawie w każdym aparacie wiec dlaczego nie można śledzić położenia jak w przypadku telefonów? Banalne rozwiązanie a jakże pomocne czy to przy kradzieży czy po zgubieniu.
-
Moi drodzy parafianie, (...), mnie już wystarczająco wk..., gdy muszę skorzystać z samowyzwalacza, a to trzeba ustawić w trybach wyzwalania migawki, a potem zapominam wrócić do normalnego trybu wyzwalania i w nagłej sytuacji uruchamia mi się samowyzwalacz :evil:
Jak nie ma czasu na zastanowienie się i dobór właściwych dla ujęcia parametrów, to się prztyka przy takich nastawach, jakie są, nawet skrajnie niekorzystnych, a każda zwłoka determinuje utratę zdjęcia. Sprzętu trzeba po prostu pilnować, bo inaczej dojdziemy do tego, że trzeba będzie zakładać kłódkę nawet na slot karty pamięci :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
nic mnie bardziej nie denerwuje jak to, że dasz komuś potrzymać swój aparat a kilka chwil później fotografując widzisz poprzestawiane ISO, WB i całą resztę. Niby był czas przywyknąć, ale nie lubię...
Tu by trzeba było mieć w aparacie odrębną opcję zapisu bieżących ustawień uruchamianą np. przez naciśnięcie kombinacji klawiszy i opcję przywracania tych ustawień.
-
Matryca raczej nowa. Rozczarowuje wizjer 3.69 jak w pierwszym R. 24Mpix to w sam raz. Jest cashback i R5 jest za 18tys. Matryca 45M i szkoda ze nie ma mniejszych rawow. Ale dla fotografa to chyba lepiej doplacic 4 tys do R5 to juz lepszy aparat
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Jakiekolwiek zabezpieczenie antykradzieżowe. Tak samo GPS, nadajnik prawie w każdym aparacie wiec dlaczego nie można śledzić położenia jak w przypadku telefonów? Banalne rozwiązanie a jakże pomocne czy to przy kradzieży czy po zgubieniu.
jest w prawie każdym nadajnik? czego nadajnik? a jesli chodzi o odbiornik GPS to raczej w prawie każdym nie ma - R, RP, R5, R6, R6II - który ma odbiornik GPS
to temat zastepczy, wolałbym zeby canon się nie rozpraszał na nikomu niepotrzebną funkcjonalność typu czytniki czy piny
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Matryca raczej nowa. Rozczarowuje wizjer 3.69 jak w pierwszym R. 24Mpix to w sam raz. Jest cashback i R5 jest za 18tys. Matryca 45M i szkoda ze nie ma mniejszych rawow. Ale dla fotografa to chyba lepiej doplacic 4 tys do R5 to juz lepszy aparat
matryca chyba nie wprowadzi nic nowego w temat matryc canona
ogólnie aparat wydaje sie być idealny dla kogoś co świadomie nie chce mieć 45 megapikseli
moim zdaniem to świetnie wypozycjonowany produkt bez wyraźnych kompromisów (typu crop na 4K) - to będzie hit ;) sprzedażowy
-
Poczekamy 7 lat i R6 II będzie kultowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Poczekamy 7 lat i R6 II będzie kultowy.
Zasadniczo to od dwóch dni R6 Mark I ma już status pierwszego kultowego RFa ponieważ pojawił się następca :)
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Dostęp do telefony jest chroniony ponieważ zawiera on o wiele więcej wrażliwych informacji niż aparat. W aparacie fotograficznym jest pewne banalne rozwiązanie chroniące wszystkie zgromadzone w nim dane. Wystarczy wyciągnąć kartę pamięci...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
..........kolejny korpus dla wideografomanow. a na podroznika/landszafciarza znowu Canon kladzie laske... :/
Dla filmowców znaczący postęp. A podróżnik/landszafciarz też coś dla siebie znajdzie w głównym kole trybów pracy. Szkoda, że nie dołożyli funkcji Timelaps 4K (1080p) - identycznej jak ta w 6D Mark II. Generalnie dla fotografa tylko wodotryski nie warte zamiany z wersji I na II.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jago
Dla filmowców znaczący postęp. A podróżnik/landszafciarz też coś dla siebie znajdzie w głównym kole trybów pracy. Szkoda, że nie dołożyli funkcji Timelaps 4K (1080p) - identycznej jak ta w 6D Mark II. Generalnie dla fotografa tylko wodotryski nie warte zamiany z wersji I na II.
Nie zgodzę się, dla fotografa też sporo zmian na lepsze! Matryca, nowy AF, bateria, zdjęcia seryjne, mniejszy RS przy elektronicznej migawce. Czy to mało to już każdy musi sam sobie odpowiedzieć...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
ps.
Już widzę podróżnika którymi w rękawicach próbuje odblokować, albo foto przyrodniczego który brudnymi rękoma w lesie próbuje odblokować - zresztą czytniki telefonów pokazują że nie trzeba ekstremalnych warunków żeby nie odblokować - spocona ręka, trochę zabrudzenia po jedzeniu pączka czy trochę piasku :) .
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Nie zgodzę się, dla fotografa też sporo zmian na lepsze! Matryca, nowy AF, bateria, zdjęcia seryjne, mniejszy RS przy elektronicznej migawce. Czy to mało to już każdy musi sam sobie odpowiedzieć...
A co do 40 fps i mniejszego RS to wszystko w temacie :( https://youtu.be/fgyJAtCrZ1o?t=857
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
No i? RS jest znacznie poprawiony a ten cały film Jareda już widziałem i może odnieś się do jego wniosków i do innych testów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
No i? RS jest znacznie poprawiony a ten cały film Jareda już widziałem i może odnieś się do jego wniosków i do innych testów.
Jeśli dla Ciebie jest RS jest znacząco poprawiony to nie ma co dalej ciągnąć tematu - dla mnie 40 fps przy takim RS i szatkowaniu krawędzi jest bezużyteczne.
Druga sprawa jak patrzę(w porównaniu do mojego R5 którego 1,5 roku już używam) na pracę AF np. tutaj https://youtu.be/fgyJAtCrZ1o?t=1091 gdzie było to robione w dobrych warunkach (mocne światło, dobry nowy obiektyw - wysokie czasu i niskie przysłony, przewidywalny ruch) to na razie nie widzę żadnego efektu "whoaaa muszę biec wydać $$". Może z czasem coś wprowadzą co będzie mnie interesować aby wziąć jako drugą puszkę ale sam Jared stwierdził, że jeśli nie żyjesz tylko z foto i nie kręcisz video to wymiana R6 na R6II nie ma sensu. Więc pewnie się skończy że poczekam na serię mk3 R5 albo R6.
Z tą zmianą matrycy Canona to też jestem ciekawy czy nie zmienili bo trzeba było jakoś klientom wytłumaczyć potrzebę wymiany sprzętu. Z tego co piszą procesor został ten sam więc większość zmian jest w oprogramowaniu. Nikon jak zmieniał Z6/Z7 na Z6 II /Z7 II dołożył drugi procesor i się tłumaczył że lepszy AF dzięki temu będzie - tutaj coś czuję będą opowieści o lepszej matrycy. Takie moje gdybania ale gdyby załadować oprogramowanie z R6 mk II do jedynki to wcale nie zdziwiłbym się gdyby stary model byłby równie szybki jak nie lepszy (mniejsza matryca - mniej ma do przeliczenia przy tych samych zasobach sprzętowych) - oczywiście pewnie się tego nigdy nie dowiemy bo Canon nie będzie strzelał sobie w kolano.
Wejdzie R6 II na rynek - ludzie zaczną używać masowo to wtedy się okaże, być może będzie lepiej.
ps. Szturm wyprzedażowy używanych R6 mk1 chyba się rozpoczął jak widzę po ogłoszeniach - dla polujących na niezły używany aparat może być ciekawie, dla sprzedających gorzej o ile Canon nie podniesienie znacząco ceny nowego modelu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Widocznie uznali że odsetek kradzieży czy zgubienia aparatu jest ultra niski. Dwa nie ma tam żadnych danych wrażliwych, w przeciwieństwie do smarthona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
Jeśli dla Ciebie jest RS jest znacząco poprawiony to nie ma co dalej ciągnąć tematu - dla mnie 40 fps przy takim RS i szatkowaniu krawędzi jest bezużyteczne.
Druga sprawa jak patrzę(w porównaniu do mojego R5 którego 1,5 roku już używam) na pracę AF np. tutaj
https://youtu.be/fgyJAtCrZ1o?t=1091 gdzie było to robione w dobrych warunkach (mocne światło, dobry nowy obiektyw - wysokie czasu i niskie przysłony, przewidywalny ruch) to na razie nie widzę żadnego efektu "whoaaa muszę biec wydać $$". Może z czasem coś wprowadzą co będzie mnie interesować aby wziąć jako drugą puszkę ale sam Jared stwierdził, że jeśli nie żyjesz tylko z foto i nie kręcisz video to wymiana R6 na R6II nie ma sensu. Więc pewnie się skończy że poczekam na serię mk3 R5 albo R6.
Z tą zmianą matrycy Canona to też jestem ciekawy czy nie zmienili bo trzeba było jakoś klientom wytłumaczyć potrzebę wymiany sprzętu. Z tego co piszą procesor został ten sam więc większość zmian jest w oprogramowaniu. Nikon jak zmieniał Z6/Z7 na Z6 II /Z7 II dołożył drugi procesor i się tłumaczył że lepszy AF dzięki temu będzie - tutaj coś czuję będą opowieści o lepszej matrycy. Takie moje gdybania ale gdyby załadować oprogramowanie z R6 mk II do jedynki to wcale nie zdziwiłbym się gdyby stary model byłby równie szybki jak nie lepszy (mniejsza matryca - mniej ma do przeliczenia przy tych samych zasobach sprzętowych) - oczywiście pewnie się tego nigdy nie dowiemy bo Canon nie będzie strzelał sobie w kolano.
Wejdzie R6 II na rynek - ludzie zaczną używać masowo to wtedy się okaże, być może będzie lepiej.
ps. Szturm wyprzedażowy używanych R6 mk1 chyba się rozpoczął jak widzę po ogłoszeniach - dla polujących na niezły używany aparat może być ciekawie, dla sprzedających gorzej o ile Canon nie podniesienie znacząco ceny nowego modelu.
Nie będę polemizował, swoje zdanie opisałem wyżej i tyle. Dla każdego będzie to inna wartość dodana, natomiast jeśli oglądałeś film Jareda, który sam podesłałeś to wyciągnij obiektywnie z niego wnioski a nie tylko subiektywne odczucia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
I to jest dobra okazja na wymianę R na R6. Mnóstwo tych aparatów r6 było kupionych w promocji z 3 letnią GW. Kupno nowego r6mk2 za 14 koła przy cenie nowego r6 za 11K ?:)? No jak ktoś ma kase to czemu nie, bo argumenty jutuberów czy innych recenzentów są tak naciąąąąąągane, że szkoda słów. Zresztą widać po ilości komentarzy na forach, że ten lifting R6 nie zrobił na nikim wrażenia. Może wreszcie Canon dogonił osiągami matrycę sony a7III :) Się okaże jak wyjdą updaty do LR i C1
A używkę r6 pewnie kupię bo mam dwie eRki i przy sprzedaży jednej i zakupie używki r6 to będzie mega dobry deal.
P.S Sprawdziłem allegro i nie ma ani jednej sztuki używki r6. hmmmm
-
Ja jedna znalazłem..za 9499.. :) wyjscie mk2 daje nadzieje na potanienie mk1 i to największy plus tej premiery :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Nie będę polemizował, swoje zdanie opisałem wyżej i tyle. Dla każdego będzie to inna wartość dodana, natomiast jeśli oglądałeś film Jareda, który sam podesłałeś to wyciągnij obiektywnie z niego wnioski a nie tylko subiektywne odczucia.
Jak można wyciągnąć obiektywne wnioski z subiektywnego testu :)? Wyciągam wnioski z tego co widać na zdjęciach i video - dla mnie 40 fps przy takim RS to marketing. Z całą pewnością fajnie będzie wyglądać w reklamach te 40 fps i większa matryca. Tobie do Twojej fotografii pasuje, mi nie pasuje i to jest piękne każdy zagłosuje portfelem. Gdyby nowy R6 II miał 20 fps ale brak RS to bym stał w kolejce za nim a tak poczekam kolejne rewizje R6 albo R5.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
A używkę r6 pewnie kupię bo mam dwie eRki i przy sprzedaży jednej i zakupie używki r6 to będzie mega dobry deal.
P.S Sprawdziłem allegro i nie ma ani jednej sztuki używki r6. hmmmm
Na allegro nie patrzyłem tylko na grupach foto widziałem że zaczęły pojawiać się ogłoszenia używek ...
-
Hmm, Canon mógłby się ustabilizować w wymyślaniu co premierę nowych interfejsów. O ile przełącznik foto/wideo wydaje się być obecnie istotny, to umieszczanie go w miejscu, w którym od lat jest włącznik, jest chyba wkurzające.
Ciekawe jak wyglądać będzie realnie to nieprzegrzewanie się. Pofilmowałem troszkę r6 w cieplejszych warunkach i nawet 4K/24fps szybko go przegrzało. 60fps pewnie by stopiło matrycę :) R6 nie nadaje się do filmowania w ciepłych krajach czegoś więcej, niż jakieś okazjonalne kilka minut co jakiś stosunkowo dłuższy czas.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
Na allegro nie patrzyłem tylko na grupach foto widziałem że zaczęły pojawiać się ogłoszenia używek ...
Sprzedają bo sezon weselny się skończył.
-
Ciekawy jestem czy Canon wreszcie poprawił i pomiar punktowy światła pobiera tam gdzie ostrzy a cały czas na środek kadru - sprawdził ktoś to już ?
-
ja tam czekam na testy matrycy, bo znając tych czopków to wrzucą tam matrycę jakościowo gorszą niż w R61 vide canon 6D->6D2, nie zdziwię się jak będzie bardziej szumeć na hi iso i mieć mniejszy DR XD