-
Uzywane body 6 D, 5D Mark III co wybrać ?
Witam wszystkich,
sprawa wygląda tak posiadam już jakiś czas 7dmk 2, wpadają mi drobne zlecenia fotografii wnętrz,konferencje,sesje...Niestety 7d nie daje rady i mam tego świadomość że trzeba zainwestować w coś dodatkowego. Chcę zainwestować w coś używanego zastanawiam się nad 6d , lub 5 d mk3 co o tym myślicie? Niestety budżet jaki dysponuję nie jest wysoki ok 3 tys.Może polecicie coś innego?:?
-
Odp: Uzywane body 6 D, 5D Mark III co wybrać ?
W czym dokladnie 7d II Cie ogranicza?
6d to juz troche leciwy model, dorzucilbym pare stowek i poszukal 6d II. Docenisz lepszy autofocus (takze w video) i odchylany ekran.
-
No nie ukrywam że do sportu, reporterki 7d mk 2 jest ok, ale wnętrza, sesje drobne itp jednak już szumi...Niestety tu wydaje mi się być może się mylę potrzebna jest pełna klatka. Co do 6d mk 2 słyszałem że rewelacji nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz980
No nie ukrywam że do sportu, reporterki 7d mk 2 jest ok, ale wnętrza, sesje drobne itp jednak już szumi...Niestety tu wydaje mi się być może się mylę potrzebna jest pełna klatka. Co do 6d mk 2 słyszałem że rewelacji nie ma.
A nie przyszło Ci czasem do głowy używanie lampy błyskowej?
-
Jeśli chodzi o fotografowanie w słabym świetle potrzebna jest nie tyle pełna klatka co pełna klatka ale innej marki. Wtedy masz do dyspozycji używalne ISO 12800, 25600 czy nawet 51200.
-
Tak używam również lampy kiedy tego wymaga sytuacja...
--- Kolejny post ---
Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, tu nie mówimy o używalności iso aż takich...
-
A to który to aparat z tym dużym ISO? Nikon? Sony?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Jeśli chodzi o fotografowanie w słabym świetle potrzebna jest nie tyle pełna klatka co pełna klatka ale innej marki. Wtedy masz do dyspozycji używalne ISO 12800, 25600 czy nawet 51200.
Nie kłam! I nie wprowadzaj w błąd. Po co ma chłopak błądzić i kupować pełna klatkę sony, jeżeli od razu możesz mu podpowiedzieć Samsunga s22.
-
Witam,
@lukasz980 6d polecam bardzo do tego celu.
Z racji, że nigdy nie miałem tutaj loginu, ogłoszenie sprzedaży dwóch 6d wystawiłem na nikoniarzach https://forum.nikoniarze.pl/threads/...70-300-i-16-28
Oba body mieszczą się poniżej Twojego budżetu, szczegóły w ogłoszeniu, przebiegi dość małe, amatorskie :)
-
Niemiec płakał jak sprzedawał.
-
Tomfoot no zapewne jesteś smarfonowym fotografem, ale to nie ten wątek;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Niemiec płakał jak sprzedawał.
Ja nie płaczę i nie mam dziadka w wermachcie :)
-
z tej dwojki jesli w gre wchodzi focenie akcji to zdecydowanie wolalbym 5D3. 6D1 w kwestii pewnosci AF to generalnie nie urywa d*, zeby to ladnie ujac, bo w zasadzie poza centralnym punktem to dosc niepewnie jest (AF potrafi sie pogubic)
-
Do wnętrz, konferencji, sesji portretowych jest OK. Znam fotografów co robią śluby na dwa 6d...
-
W swojej kategorii 6d to bardzo dobry aparat.
Mam wrażenie, że wiele osób zapomniało już czasy świetności 6d...
Do tego co opisujesz spokojnie wystarczy.
Ja go długo używałem do samolotów i na co dzień. Miałem też 6d2, oczywiście był technologicznie lepszy, ale nie jakoś znaczenie i obrazek był brzydszy IMHO.
Nie daj się wciągnąć w durne dyskusje ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Aha - ogłoszenia nie widać bez zalogowania więc w skrócie co tam między innymi w środku:
- body 6d, przebieg 57077 - 1900 zł
- body 6d, przebieg 7355 - 2300 zł
Prosiłem admina Jacka_Z o wrzucenie ogłoszenia tu do gełdy, ale niestety "nowy" nie może tu zamieścić ogłoszenia póki nie natrzaska postów :)
-
Bangi dzieki za info.A jak wygląda sprawa pod katem obrazka w stosunku do 7d mk2 ,nie jest to młody korpus ale słyszałem że daje rade
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz980
Bangi dzieki za info.A jak wygląda sprawa pod katem obrazka w stosunku do 7d mk2 ,nie jest to młody korpus ale słyszałem że daje rade
Dla mnie przesiadka na pełną klatkę była jedną z lepszych decyzji zakupowych, jakość obrazka jak dla mnie z 6d niezmiennie jest super, szczególnie w kontekście szumu pełna klatka, bije crop-y na głowę, jak dla mnie oczywiście.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Dla mnie przesiadka na pełną klatkę była jedną z lepszych decyzji zakupowych, jakość obrazka jak dla mnie z 6d niezmiennie jest super, szczególnie w kontekście szumu pełna klatka, bije crop-y na głowę, jak dla mnie oczywiście.
Dla mnie wręcz przeciwnie,zakup pełnej klatki okazał się pewnym rozczarowaniem,z poziomu niedzielnego pstrykacza ja żadnej magii w zdjęciach z pełnej klatki nie widzę..
Co do szumów to czy robiąc zdjęcia w rawach i potem je obrabiając w różnych programach szumy mają aż takie znaczenie?..pytam ,bo sam focę tylko w jpgach i się na rawach nie znam,bo dla moich zastosowań są zupełnie zbędne..pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
std72
Dla mnie wręcz przeciwnie,zakup pełnej klatki okazał się pewnym rozczarowaniem,z poziomu niedzielnego pstrykacza ja żadnej magii w zdjęciach z pełnej klatki nie widzę..
Co do szumów to czy robiąc zdjęcia w rawach i potem je obrabiając w różnych programach szumy mają aż takie znaczenie?..pytam ,bo sam focę tylko w jpgach i się na rawach nie znam,bo dla moich zastosowań są zupełnie zbędne..pozdrawiam
jako landszafciarz tez uwazam zmiane na pelnoklatkowy celownik optyczny za ogromny skok jakosciowy. tam po prostu wszystko widac.
tylko ze to bylo 14 lat temu jak aparaty na wymianna optyke byly tylko z celowikiem optycznym ;)
na dzien dzisiejszy... przez ostatnie poltora roku pracowalem na przemian 6D2 + 24-70/4 (albo 6D2 + 24-105 STM) i 80D + 17-55/2.8. ostatecznie 80D zwijam (wyprzedaje) bo po prostu zbyt duza redundancja (a wielkosc waga tych zestawow mocno zblizona), a przewaga 6D2 w postaci GPS-a jednak sprawia, ze wybieram go w 90% przypadkow.
roznica realna jest taka: poniewaz oba maja taki sam rozstaw punktow AF, to w 6D2 ostrzy sie w srodku kadru, a w 80D mozna sobie po calym kadrze wybrac. natomiast roznica funkcjonalna celownika optycznego jest jak miedzy tabletem a komorka - to jest jednak zupelnie inna skala. pelnoklatkowy celownik optyczny to jest to mocno i zdecydowanie to co tygryski lubia najbardziej :)
jesli przejdziemy do aparatow, ktorym zabrano lustro i przez to maja tylko telewizor... to pozostaje tylko kwestia optyki i wlasnie wielkosci matrycy a co za tym idzie szumow. 6D2 jak chce to zrobie tego typu zdjecia przy ISO 3200, w cropie ten poziom szumu to jest juz ISO 800. czyli mam 4x krotsze czasy ekspozycji, to jest zupelnie inny wyglad wody ;)
https://live.staticflickr.com/65535/...b63fc480_b.jpg
pozostaje kwestia optyki... jak uzywasz fajniejszyh stalek EF, no to w pelnej klatce mowimy o zupelnie innym obrazku. 135/2 czy nawet 50/1.4 podpiete do FF daja zupelnie inne zdjecia niz w cropie. z drugiej strony, do cropa potrzeba znacznie mniej szkla zeby osiagnac dluzsze ogniskowe, wiec wybor trzeba zrobic funkcjonalnie
no ale jednak tego typu zdjecia szklem za nawet nie 300 EUR (50/1.4), no to nie w cropie takie numery ;)
https://live.staticflickr.com/65535/...1d7625f5_b.jpg
-
Sprzęt należy dobrać odpowiednio do warunków w jakich się fotografuje. Porady landszafciarza czy miłośnika fotografii lotniczej są cenne ale mają się tak sobie żeby nie napisać nijak do fotografii we wnętrzach. Od nie dawna mam noktowizor w postaci Sony A7S nabyty z myślą o filmowaniu w ciemnych wnętrzach (m.in. wesela, konferencje itp.). W gratisie dostałem przejściówkę na szkła EF więc grzechem było niespróbować jakie ten aparat robi zdjęcia. Po wielu godzinach eksperymentów i ustawieniu aparatu pod siebie, przypomnieniu sobie jak się ostrzy ręcznie co z wykorzystaniem "telewizora" i wspomagaczy typu powiększenie czy focus peaking jest bardzo proste i dużo pewniejsze niż AF mam świetny kamero-aparat, który radzi sobie w każdych warunkach oświetleniowych. Na weselu miał być pokaz taneczny przy zgaszonych światłach. DJ mówi że będzie bardzo ciemno na co ja wzruszyłem ramionami, ustawiłem ISO 12800 i nagrałem klimatyczny film w super jakości. Z minusów tego sprzętu to 12mpx co może być dla niektórych wadą dla innych jak ja zaletą. Mam kilka szkieł M42 i na tych 12mpx dają bardzo dobrą jakość obrazka. Cena korpusu ok 2tys.zl. Nie namawiam ale czasem warto szerzej spojrzeć na rynek sprzętu foto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
std72
(..)Co do szumów to czy robiąc zdjęcia w rawach i potem je obrabiając w różnych programach szumy mają aż takie znaczenie?..pytam ,bo sam focę tylko w jpgach i się na rawach nie znam,bo dla moich zastosowań są zupełnie zbędne..pozdrawiam
Dla mnie to ma znaczenie, ponieważ często focę w słabych warunkach oświetleniowych i już iso 400 na cropach (miałem 7d,550d,60d) mnie bolało, a tu ból dopiero mam od iso 1600 czasem więcej.
Generalnie nie chcę absolutnie zaczynać wojenki crop vs full frejm, bo tak naprawdę to każdego indywidualna sprawa, niemniej uważam, że do wnętrz zdecydowanie bardziej nada się full frejm niż crop.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Dla mnie to ma znaczenie, ponieważ często focę w słabych warunkach oświetleniowych i już iso 400 na cropach (miałem 7d,550d,60d) mnie bolało, a tu ból dopiero mam od iso 1600 czasem więcej.
Generalnie nie chcę absolutnie zaczynać wojenki crop vs full frejm, bo tak naprawdę to każdego indywidualna sprawa, niemniej uważam, że do wnętrz zdecydowanie bardziej nada się full frejm niż crop.
To się zgadza,twój ból jest inny niż mój,wszystko jest zależne od tego co fotografujemy,Ty w swoich zdjęciach potrzebujesz szczegółowości i jakości na najwyższym poziomie,do mojej fotografi z canona 7d,60d czy też 70d żaden szum mi nie przeszkadza,bo praktycznie do ISO 3200 go nie widzę:D.
Powracając do wątku tematu najlepiej przed zakupem zorganizować sobie puszkę i poprubować samemu czy się na da i spełnia nasze oczekiwania..trudno coś radzić.
-
To teraz dylemat co wybrać 6d czy 6dmk2 ten drugi nowy kosztuje 5 tyś więc jak na nową puszkę to dobra cena, niestety słyszałem o 6dmk2 niezbyt dobre opinie. Jak myślicie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz980
To teraz dylemat co wybrać 6d czy 6dmk2 ten drugi nowy kosztuje 5 tyś więc jak na nową puszkę to dobra cena, niestety słyszałem o 6dmk2 niezbyt dobre opinie. Jak myślicie?
najlepsza puszka jaka w zyciu focilem. 6D2 mam na mysli
wszystko dziala jak nalezy. obsluga dokladnie taka jak jestem przyzwyczajony (zadnych pierd*w interfejsowych, zadnych eksperymentow z gladzikami czy kij wie czym), pelny zestaw uzytecznych dla mnie fiuczerow (gibany ekranik, znakomity AF w LV, swietny w celowniku, GPS, wifi), matryca co najmniej wystarczajaca do moich potrzeb.
nie twierdze, ze nie ma lepszych, ale dopoki Canon nie wypusci R-ki z GPS-em i stabilizowana matryca, 6D2 jest i bedzie moim podstawowym korpusem.
6D1 mialem uprzednio jako podstawowy korpus. pod wzgledem funkcjonalnyn 6D2 to spory krok naprzod (AF jest duuuuuuzo lepszy, a gibany ekranik daje sporo nowych mozliwosci), pod wzgledem jakosci obrazka IMHO ciutke lepiej ale nie jest to cos od czego uzaleznialbym wybor miedzy tymi korpusami
-
Od 2015 roku lece na dwoch 5dmk3 w eventach. I jeszcze troche polece - aparat daje rade, to prawdziwy wol roboczy, sprawdzony w boju. Owszem, sa minusy - AF w slabym swietle dziala nieco powolnie, czasem chcialoby sie miec wiecej fps'ow i glebszy bufor np. przy zleceniach sportowych (ale te akurat obsluguje rzadko). Overall polecam jesli mozesz go kupic we w miare dobrym stanie.
-
Do Akustyk. Mam prośbę, skoro fociłeś canonem 6D i 6D II to powiedz mi czy AF-S na centralnym punkcie jest lepszy w C 6DII, chodzi mi o precyzję, dokładność ostrzenia, takie tam BF czy FF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zygmuntowicz
Do Akustyk. Mam prośbę, skoro fociłeś canonem 6D i 6D II to powiedz mi czy AF-S na centralnym punkcie jest lepszy w C 6DII, chodzi mi o precyzję, dokładność ostrzenia, takie tam BF czy FF.
lepszy jest. o ile to nie potrafie ci powiedziec. raz ze malo foce w AF-S w ogole (nawet w 6D2 gdzie to juz dziala) dwa ze 6D1 mialem dobrze ponad 5 lat temu. sorki :(
-
Też miałem 6d i 6d2 i uważam, że precyzja centralnego była taka sama, być może 6d2 był ciut szybszy. To oczywiście moje subiektywne zdanie, badań nie robiłem.
-
-
Masz 7d II, jak nie miałeś nigdy w ręce 6D to możesz się lekko zdziwić. 6D przy 7D to plastikowa zabawka...a jakbyś miał do czynienia z korpusami serii 1 to 6D to plastikowa zabawka z odpustu. Piszę tylko o wrażeniach czysto organoleptycznych/wizualno-dotykowych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rero
Masz 7d II, jak nie miałeś nigdy w ręce 6D to możesz się lekko zdziwić. 6D przy 7D to plastikowa zabawka...a jakbyś miał do czynienia z korpusami serii 1 to 6D to plastikowa zabawka z odpustu. Piszę tylko o wrażeniach czysto organoleptycznych/wizualno-dotykowych.
Polemizowałbym z tym porównaniem do 6d serii 7.
O ile porównując 6 do 7d1 to można mieć takie wrażenie, to jednak 7d2 jest wg mnie wykonany w bardzo podobnym plastikowym stylu jak 6d ;)
Nigdy nie miałem wrażania, że 6d to zabawka, ale oczywiście każdy może mieć inne odczucia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rero
dobre!
szkoda ze ogladajac zdjecia z 7d przy iso 400 w porownaniu z iso 800 w 6d, cisnie sie na usta okreslenie "aparat do zabawy", bo przeciez ludziom sie tego nie pokaze
-
Nie miałem nigdy 7d w ręku, ale 6d wygląda wg mnie mega solidnie i jest świetne wykonanie. Raz mi spadł na skałę w górach z wysokości bioder i zero śladów uszkodzeń.
-
Piszę tylko o moich wyłącznie subiektywnych odczuciach co do wielkości/wykonania 6D. U mnie 6D nie zagościł zbyt długo. Nie potrafiłem się z nim dogadać jeśli chodzi o AF. Jeśli kupisz 6D a masz 7D mark II z pewnością poczujesz to samo. Podejrzewam, że w 5D mark III AF jest o niebo lepszy niż w 6D. Z góry piszę, że nie wiem tego na pewno, bo akurat z 5d mark iii nie miałem do czynienia. Ja swoje 6d zamieniłem na 6d mark II. Na pytanie czy jestem zadowolony odpowiem, że oceniam to body na 7 w skali 1-10.
-
przejście z 7dmk2 na 6d to raczej skok w bok a na pewno nie do przodu. Miałem 6d z dwa lata niby fajny ale jakiś taki nie do końca pełnosprawny :) Zainwestuj w 6dmk2.
-
W dzisiejszych czasach stare 6D broni się jeszcze jakością obrazka i ceną na rynku wtórnym, niczym więcej.
Mój 6D był ze mną w 10 krajach i mam z niego mnóstwo świetnych kadrów, wrazenia odpustowosci nigdy nie mialem, a wytyralem go nieraz i zniósł wszystko.
-
ja właśnie wczoraj wrzuciłem do paczkomatu moje 6D. Miałem go 8 lat, kupiony używany w Anglii, nie wiem ile ja nim zrobiłem, ale sprzedałem go przy przebiegu 31000 klatek ledwo. 1700zł się zwróciło, a dałem jakoś 800 albo 850 funtów za niego.
-
ja dokończę 7d i zamieniam na bezlusterkowca
-
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
ja dokończę 7d i zamieniam na bezlusterkowca
Ja też się napaliłem początkowo żeby kupić jakiś dslr FF ze względu na ceny i ilość szkieł EF jakie mam ale stwierdziłem że jednak to nie ma sensu i upoluję jakieś bezlustro.
-
jedyną opcją dla mnie DSLR na jaką ewentualnie bym się skusił gdybym znalazł dobrą ofertę, byłby 5DsR, ale jak widzę trzyma ciągle bardzo wysoką cenę, w porównaniu do o zaledwie 3 lata starszego 6D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
jedyną opcją dla mnie DSLR na jaką ewentualnie bym się skusił gdybym znalazł dobrą ofertę, byłby 5DsR, ale jak widzę trzyma ciągle bardzo wysoką cenę, w porównaniu do o zaledwie 3 lata starszego 6D
też miałem taki plan (5DsR) ale nic w sensownej cenie nie znalazłem - ale może to i lepiej z kilku powodów
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja też się napaliłem początkowo żeby kupić jakiś dslr FF ze względu na ceny i ilość szkieł EF jakie mam ale stwierdziłem że jednak to nie ma sensu i upoluję jakieś bezlustro.
Jeżeli chodzi o bezlusterkowca to kupiłbym adapter. Nie chcę innych szkieł bo te co mam bardzo lubię i całkowicie mi wystarczają do mojej amatorskiej fotografii. Lustra raczej nie kupię bo mam mix obiektywów i FF mi nie podejdzie. Zobaczymy, najpierw muszę wykończyć 7D a to może potrwać :)
-
Czy AF z centalnego punktu w 6D mocno wyprzedza analogicznie centralny punkt w 5D mII ,czy to ten sam poziom???
-
Działa zauważalnie lepiej, ale nie ma jakiejś kosmicznej różnicy.
-
Dzieki :) znajomy chce wejśc w lustrzanke i sam nie wiem co mu w takim budzecie doradzić :) widze,że 5ka mu sie podoba :)
-
Ja wziąłbym 6D zamiast 5D II.
-
pytanie bylo o 6d1 vs 5d3 (nie 5d2) :)
-
Oczywiście tak jest w temacie. Nie chciałem tworzyc nowego wątku o juz starym sprzecie i pozwoliłem sobie tu zapytać o 6dI vs 5dII w kwestii AFu.. 5d3 z dyskusji wnioskuje,że to lepszy poziom af od 6d.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Oczywiście tak jest w temacie. Nie chciałem tworzyc nowego wątku o juz starym sprzecie i pozwoliłem sobie tu zapytać o 6dI vs 5dII w kwestii AFu.. 5d3 z dyskusji wnioskuje,że to lepszy poziom af od 6d.
5d3 ma zdecydowanie bardziej rozbudowany AF.