-
[ODI] zdjęcia - reportaż ślubny i nie tylko
No i w końcu trafiło na mnie. 1 raz jako fotograf na ślubie.
Sprzęt jakim dysponowałem to 40D S10-20/4-5.6 T28-75/2.8 EX 580II oraz C50/1.8 którego nigdy nie podpiąłem:)
Oto przykładowe wypociny. Proszę o Wasze uwagi.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
-
No i git. Balans bieli trochę w zdjęciach z kościoła leży, ale masz kilka fajnych momentów.
-
jak przedmowca
,ale:
na 11 masz wylot samolotu skierowany prosto w glowe panny mlodej - wg mnie dziwnie to wyglada
na 13 jej glowa wchodzi w zyrandol
-
Cytat:
Zamieszczone przez
punky
jak przedmowca
,ale:
na 11 masz wylot samolotu skierowany prosto w glowe panny mlodej - wg mnie dziwnie to wyglada
na 13 jej glowa wchodzi w zyrandol
Taki welon miała:P
Dzięki za opinie, tak w ogóle to właśnie się zorientowałem, że wrzuciłem zdjęcia, które za dużo ważą:( Przepraszam moderatorów, bo modemowców już chyba nie trzeba:P
-
Całkiem fajne. Może poza 2, gdzie kadr mi nie leży. I 10 deczko blade.
Dobrze się oba obiektywy sprawiły w zestawie. Czym błyskałeś? Widzę że ISO800-1600, nie ma za dużej kaszy na pełnych fotkach?
-
No.. całkiem nieźle..;-)
Tylko IMHO na #6 niepotrzebny tak szeroki kąt (lewa część kadru nie zawiera w zasadzie nic interesującego) i trochę jasność do góry, byłoby ok;)
Na innych ślubach jakoś na to nie zwracałem uwagi, ale z tym dywanem to się coś nie postarali (#7):-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sober
Całkiem fajne. Może poza 2, gdzie kadr mi nie leży. I 10 deczko blade.
Dobrze się oba obiektywy sprawiły w zestawie. Czym błyskałeś? Widzę że ISO800-1600, nie ma za dużej kaszy na pełnych fotkach?
10 mogę poprawić, sam je trochę w PS trochę potraktowałem, tak mi się po prostu widziało:)
Co do sprzętu to błyskałem EX 580II ale z szerokim kątem to średnio się błyska, zatem takie iso. Niestety do wywołania trzeba było szum usuwać, nie ze wszystkich, te w BW wiadomo nawet lepiej że z szumem :)
Generalnie sigma za ciemna niestety - choć na krótszym końcu przy pełnej dziurze dawała radę to na 20 już było za ciemno bo tam 5,6. Tamron trochę wolny i sporo fotek zupełnie nietrafionych ale i tak wyszło nie tak tragicznie.
Jedno wiem będę celował na 5D plus 17-40 plus T 28-75 oraz C85/1.8 to mi powinno służyć lepiej do takiego typu zabawy:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Slider
No.. całkiem nieźle..;-)
Tylko IMHO na #6 niepotrzebny tak szeroki kąt (lewa część kadru nie zawiera w zasadzie nic interesującego) i trochę jasność do góry, byłoby ok;)
Na innych ślubach jakoś na to nie zwracałem uwagi, ale z tym dywanem to się coś nie postarali (#7):-P
no zastanawiałem się czy im go nie wyprostować w PS, ale odpuściłem, a nóż to jakiś znak rozpoznawczy czy coś:P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
odi
Jedno wiem będę celował na 5D plus 17-40 plus T 28-75 oraz C85/1.8 to mi powinno służyć lepiej do takiego typu zabawy:)
17-40? Chyba 16-35?
-
Ogólnie jak na 1 raz to ok. Na dwójce jest strasznie dużo niepotrzebnej góry, no i jak wspominali balans bieli w kościele leży i kwiczy...
-
fotki z kościoła oprócz BW są jak dla mnie też za ciemne, smialo uzywaj ISO 1600, pamietaj ze przy jasniejszych zdjeciach szum bedzie taki sam jak na ISO 800 przy ciemniejszych fotach
-
kolory do niczego, ale jesli to pierwszy ślub to wchodz w ten interes. Pierwsze nie wiem czemu;) mi sie podoba dałbym je jednak w kwadrat bo po co tyle dolnej części koszyka..;). Pierwsze trzy najlepsze. Bez pojęcia używasz winiety, nie każde z nią jest ART..;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
kolory do niczego, ale jesli to pierwszy ślub to wchodz w ten interes. Pierwsze nie wiem czemu;) mi sie podoba dałbym je jednak w kwadrat bo po co tyle dolnej części koszyka..;). Pierwsze trzy najlepsze. Bez pojęcia używasz winiety, nie każde z nią jest ART..;)
Pierwszy na którym byłem fotografem, wcześniej strzeliłem kilkadziesiąt fotek na ślubie koleżanki, ale byłem tam gościem.
Co do zdjęć, to pierwsze również przypadło mi do gustu:P Z winietą się zgodzę, dużo jej tu, może za dużo ale prześpię się z tym. Generalnie tu mi się tak wylosowało z winietą, jeśli popatrzymy na wszystkie zdjęcia to już nie jest tak źle.
Cytat:
Zamieszczone przez
pank
17-40? Chyba 16-35?
chyba jednak 17-40 bo sporo tańszy, na 16-35 mnie stać nie będzie chyba:(
a tak w ogóle to jest sens zmieniać z 40D na 5D mk1? Do 40D mam to co wymieniłem na początku postu. Wiadomo trzeba będzie dopłacić, ale czy coś mi to da? Cały czas zastanawia mnie matryca 5D, bo w testach wychodzi iż matryca 40 jest bardziej dynamiczna a jak patrze na zdjęcia.... wiadomo
-
17-40 jest za ciemny, szkoda kasy. Jeżeli chodzi o 5D, robisz testy czy zdjęcia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pank
17-40 jest za ciemny, szkoda kasy. Jeżeli chodzi o 5D, robisz testy czy zdjęcia?
robię zdjęcia, patrzę na zdjęcia, ale i uwzględniam testy, gdyż one mają duży wpływ na moją opinię tak samo jak opinie ludzi, którzy wiedzą więcej i wiedzą co mówią:)
16-35 to przepaść cenowa niestety jak dla mnie na chwilę obecną:(
-
Testy są dla techników, nie zawracaj sobie nimi głowy. Nie stać cię na 16-35 to nie kupuj nic i odkładaj, ta 17-40 jest na prawdę mocno bez sensu. Albo kup fisza.
-
Jak byście widzieli ten balans bieli w kościele? Bo wg mnie jest całkiem ok...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS: Skoro lubisz szeroko na weselach to może pomyśl nad zamianą tej sigmy na tokinę 11-16 2,8. Myślę że by się dużo lepiej sprawdziła. 2,8 ma używalne, a już przy 3,5 jest ostro. Mógłbyś zejść z ISO do 400-800.
-
ale ja coś pod FF potrzebuję a ta tokina, hmm raczej na APS-C
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sober
Jak byście widzieli ten balans bieli w kościele? Bo wg mnie jest całkiem ok...
ja to wdze tak (idealnie nie bedzie z takiej miniaturki ale na pewno lepiej)
lepiej?
-
Sebcio80: nie wiem do końca, jakimi suwaczkami się pobawiłeś, ale u mnie lepiej...
-
-
no i to dużo, tylko teraz widać więcej mankamentów tych fotek niestety, bardziej widoczny brak ostrości i szumy:(
Tak czy siak, mam świadomość tego jak mało wiem o fotografii i w szczególności o PS:(
Dalej również mam dylemat dotyczący budżetowego szerokiego szkła do 5D MK1.
MM-architekci co byś wziął lub wzięła (zależy kto czyta:P) do tej puszki mając ograniczony budżet do powiedzmy 2K, i w posiadaniu 5D, fish zenitar 16/2.8 , T28-75/2.8 oraz C50/1.8 oraz 580EXII? Oczywiście to ma być pod ślubniaki.
Zacząłem myśleć nad starym T 17-35, ale nie wiem czy nie lepiej będzie kupić C20/2.8 a może jakąś sigmę?
-
Canona 20 2.8 sobie odposc, niewarto
Tamrona czemu nie, jak znajdziesz,
mozesz probowac kupic Sigme 20 1.8 ale bez sprawdzenia i oceny AF i ostrosci nie bierz
Canona 50 1.8 bym sie pozbyl i zainwestowac w 100 2.0 lub 85 1.8
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
ja to wdze tak (idealnie nie bedzie z takiej miniaturki ale na pewno lepiej)
lepiej?
W jaki sposób poprawiłeś balans bieli?
-
Odi jest sigma 17-35 2.8-4 ktora da sie wyrwac uzywana na ebayu uk czasem za 100 funtow.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Odi jest sigma 17-35 2.8-4 ktora da sie wyrwac uzywana na ebayu uk czasem za 100 funtow.
No 100 funciaków to bardzo miła kwota:) będę musiał sprawę przemyśleć.
Być może jest to właśnie dobre rozwiązanie: szeroki zoom tamron albo sigma, tamron 28-75 i na koniec 85 albo 100 stałka i na razie starczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
odi
No 100 funciaków to bardzo miła kwota:) będę musiał sprawę przemyśleć.
Być może jest to właśnie dobre rozwiązanie: szeroki zoom tamron albo sigma, tamron 28-75 i na koniec 85 albo 100 stałka i na razie starczy.
Jestes pewny ze za 100£ kupisz wersje na dslr?
Bo mozesz sie troche zdziwic :D
Wg mnie chodzą za minimum £150 do £240.
za £150 to raczej trafiejka będzie.
-
No tego jeszcze nie sprawdzałem tego, ale będę się rozglądał powoli.
Jak coś nabędę to niechybnie się pochwalę:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Parteq
Jestes pewny ze za 100£ kupisz wersje na dslr?
Bo mozesz sie troche zdziwic :D
Wg mnie chodzą za minimum £150 do £240.
za £150 to raczej trafiejka będzie.
Jakies 2 miesiace temu bylo ich od groma, szly po 3 dziennie(oobserwowalem bo myslalem nad kupnem). Srednio szly po 120-130 ale jedna poszla za 98f. Da sie trafic choc teraz rzeczywiscie jakos ich mniej i sa drozsze.
Pewnie zalezy jeszcze ktora wersja bo byla 82mm i nowsza chyba 72mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
::ART::
W jaki sposób poprawiłeś balans bieli?
w ACR
-
Cytat:
Zamieszczone przez
odi
Dalej również mam dylemat dotyczący budżetowego szerokiego szkła do 5D MK1.
MM-architekci co byś wziął lub wzięła (zależy kto czyta:P) do tej puszki mając ograniczony budżet do powiedzmy 2K, i w posiadaniu 5D, fish zenitar 16/2.8 , T28-75/2.8 oraz C50/1.8 oraz 580EXII? Oczywiście to ma być pod ślubniaki.
Zacząłem myśleć nad starym T 17-35, ale nie wiem czy nie lepiej będzie kupić C20/2.8 a może jakąś sigmę?
sprzedal bym zenitara , to jest srednie szklo w sensie jakosci fot jakie daje z 5d , duzo sie traci , co najwyzej do kilku kadrow , wiec imho ja sie go pozbylem i kupilem sigme 14/2.8 , o wiele lepiej , nie mowiac o uzytecznosci tego szkla przy innych kadrach ( kosciol/sala/plener ) , generalnie daje wiecej mozliwosci
a jesli zbyt szeroko juz to moze warto poszukac dobrej sztuki 20/1.8
canon 20/2.8 jest ok , dobre szkielko
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MM-architekci
sprzedal bym zenitara , to jest srednie szklo w sensie jakosci fot jakie daje z 5d , duzo sie traci , co najwyzej do kilku kadrow , wiec imho ja sie go pozbylem i kupilem sigme 14/2.8 , o wiele lepiej , nie mowiac o uzytecznosci tego szkla przy innych kadrach ( kosciol/sala/plener ) , generalnie daje wiecej mozliwosci
a jesli zbyt szeroko juz to moze warto poszukac dobrej sztuki 20/1.8
canon 20/2.8 jest ok , dobre szkielko
dobrej sztuki 20/1.8 to rozumiem że o sigmę chodzi
a canon 20/2.8 to nieco ciemno
natomiast ta sigma 14mm kosztuje z tego co widzę masakrycznie dużo!
-
Na 8 mały/a jest w hipnozie ahahahaha
Foty ok na 1 raz 100x lepsze niż moje :)
Jak na początek super.
Pozdrawiam Darek
-
Uzywana sigme mozna za 2.5-3k zl kupic , nowa kosztuje sporo
-
No właśnie, niestety na razie mnie nie stać:(
Zatem muszę focić tym co mam
Tym razem sample z ostatniego pleneru ślubnego.
15.
16.
17.
18.
-
Wery najs, zwłaszcza 16. Jak jestem skosofilem to dla mnie 18 jednak trochę za skośny.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Jak doswietliles 17?
Generalnie to lampa na kablu, statyw z softboxem i PS:)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Loome
17 swietna;)
była by fajna, gdydy nie źle ustawiona lampa, ten cień na twarzy młodego jest bardzo brzydki
-
dziękuję za opinie
Poniżej jeszcze kilka do oceny.
19.
20.
21.
22.
-
jakos tak mi czegos brakuje , dynamiki nieco , swiatla ciekawego , 21 z potencjalem
-
plenerek bardzo poztywny! :-) Najbardziej widzi mi się 16,17,19 i 21 chociaż 17wg. trochę za ciasno a 19 za bardzo z dołu ;-)
Co do wcześniejszych - jak na pierwszy ślub to bardzo ok. ale mam kilka swoich uwag.
1. marekb to już pisał i mam takie samo odczucie - widziałbym to w kwadracie dół kosza nic nie wnosi
2. Szkoda tych uciętych kobiet i po co tyle góry?
3. Najlepsze wg. mnie
5. po co ten szeroki kąt? patrząc po zdjęciach było mnóstwo miejsca w kościele, więc po co tak szeroko i zniekształcenia z tym związane? Poza tym za dużo z lewej i z góry ;-) i trochę za ciemno i ten wspomniany balans
6. za ciemno i balans
8. ostrość jest na skrawku sukni w rogu, kadr bez sensu - technicznie do kosza fajny moment ale czy aż tak?
9. serio było tak ciasno, że nie można było złapać więcej z prawej i przesunąć się w prawo żeby pan młody nie był tak rozciągnięty? Poza tym ja bym to widział też bardziej z góry ;-)
10. kadr jest co najmniej średni - 2wystające główki :-P i naprawdę myślisz, że winieta na pół zdjęcia to dobry pomysł?? ;->
11. już było o tym silniku, poza tym znowu winieta na pół zdjęcia
wesele ogólnie ok. Na pierwszy raz - jak najbardziej ok.! Widziałem wiele gorsze foty ludzi którzy niby to mają wieloletnie doświadczenie ;-)
Poza tym - zachłysnąłeś się chyba zbytnio tym super szerokim kątem - robisz nim bez uzasadnienia ale też nie wykorzystujesz jego potencjału tam gdzie byś mógł.
Ale nie widzę go w Twojej stopce więc wnioskuję, że był pożyczony i się z nim oswajałeś ;-)
Tylko proszę nie traktuj mojej wypowiedzi jako jakieś wyszydzanie, po prostu chciałem zwrócić Twoją uwagę na niektóre rzeczy i jeszcze raz powtarzam, że jak na pierwszy ślub to poszło Ci zdecydowanie bardzo dobrze!! :-)
Co do tego poprawianego balansu - to ok. suknia wyszła dobrze ale na twarze wyskoczył i mega burak - ahh ten tint w 40D :-P trochę ze skrajności w skrajność dla mnie ani jedno ani drugie nie jest dobre, raczej wywołałbym tak po środku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Goomis
plenerek bardzo poztywny! :-) Najbardziej widzi mi się 16,17,19 i 21 chociaż 17wg. trochę za ciasno a 19 za bardzo z dołu ;-)
Co do wcześniejszych - jak na pierwszy ślub to bardzo ok. ale mam kilka swoich uwag.
1. marekb to już pisał i mam takie samo odczucie - widziałbym to w kwadracie dół kosza nic nie wnosi
2. Szkoda tych uciętych kobiet i po co tyle góry?
3. Najlepsze wg. mnie
5. po co ten szeroki kąt? patrząc po zdjęciach było mnóstwo miejsca w kościele, więc po co tak szeroko i zniekształcenia z tym związane? Poza tym za dużo z lewej i z góry ;-) i trochę za ciemno i ten wspomniany balans
6. za ciemno i balans
8. ostrość jest na skrawku sukni w rogu, kadr bez sensu - technicznie do kosza fajny moment ale czy aż tak?
9. serio było tak ciasno, że nie można było złapać więcej z prawej i przesunąć się w prawo żeby pan młody nie był tak rozciągnięty? Poza tym ja bym to widział też bardziej z góry ;-)
10. kadr jest co najmniej średni - 2wystające główki :-P i naprawdę myślisz, że winieta na pół zdjęcia to dobry pomysł?? ;->
11. już było o tym silniku, poza tym znowu winieta na pół zdjęcia
wesele ogólnie ok. Na pierwszy raz - jak najbardziej ok.! Widziałem wiele gorsze foty ludzi którzy niby to mają wieloletnie doświadczenie ;-)
Poza tym - zachłysnąłeś się chyba zbytnio tym super szerokim kątem - robisz nim bez uzasadnienia ale też nie wykorzystujesz jego potencjału tam gdzie byś mógł.
Ale nie widzę go w Twojej stopce więc wnioskuję, że był pożyczony i się z nim oswajałeś ;-)
Tylko proszę nie traktuj mojej wypowiedzi jako jakieś wyszydzanie, po prostu chciałem zwrócić Twoją uwagę na niektóre rzeczy i jeszcze raz powtarzam, że jak na pierwszy ślub to poszło Ci zdecydowanie bardzo dobrze!! :-)
Co do tego poprawianego balansu - to ok. suknia wyszła dobrze ale na twarze wyskoczył i mega burak - ahh ten tint w 40D :-P trochę ze skrajności w skrajność dla mnie ani jedno ani drugie nie jest dobre, raczej wywołałbym tak po środku.
Z tym "wyszydzaniem" to bez obaw:) Po to zamieszczam tutaj zdjęcia aby usłyszeć Wasze opinie i móc poprawić coś przy następnej okazji.
W pierwszej serii widzę sporo rzeczy do poprawy, drugą sesję (plener ślubny) uznaję ca całkiem udaną (jak na razie, bo mam nadzieję, że w przyszłości będę mógł powiedzieć, że potrafię lepiej)
Dzięki za komentarz.
-
@Pierwsze zdjęcia (1 post):
- ogólnie BW nie ciekawie uzyskane, ale to już wina czego innego;
- za mało ekspresji;
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jasnezetak
bez fajerwerków..
gosciu zrobił pierwszy ślub, pokaż ze swojego pierwszego.:lol:
-
aa to przepraszam (zwracam honory :-)... Mój pierwszy był robiony na analogu wieć nie ma co porównywać drogi Marku.. ( ps. inne czasy inny sprzęt , po za tym na dzień dzisiejszy jak masz kase to i masz sprzęt, masz sprzęt to nawet amator sobie poradzi)
Ale możesz ty pokazać :-)..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
gosciu zrobił pierwszy ślub, pokaż ze swojego pierwszego.:lol:
Dziękuję, za obronę:)
Natomiast bardziej ciekawią mnie Wasze opinie na temat pleneru z drugiej serii.
A tak w ogóle, to istnieje jakiś sposób, aby dostać się do grona użytkowników forum fotografów ślubnych? - to raczej pytanie do markab, bo z tego co się orientuję to jesteś jego członkiem? (oczywiście wiadomo wymogi formalne, ale wypełniłem formularz i jestem w kolejce oczekujących, ale widzę że ta kolejka oczekujących nie skraca się od czerwca:(
-
Piękne zdjęcia. Gratuluję!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Piękne zdjęcia. Gratuluję!
Dzięki:)
Teraz i ja coś wrzucę z warsztatów w których miałem przyjemność uczestniczyć
Oto jeden sampel
23.