Odp: bagnet M a bagnet RF
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Nie. Bezsens jest u Canona. Średnica bagnetu oczywiście wpływa na rozmiar body, ale liczy się zestaw body + obiektyw. I na grubość zestawu body+ szkło bardziej wpływa obiektyw niz body. Nawet w szerokich katach. Nie wspominając o teleobiektywach gdzie zysk na rozmiarze zestawu jest gigantyczny.
A co do wielkosci body to mamy porównanie:
https://camerasize.com/compare/#834,684
Z50 jest wyższy od M5 o 4 mm.
No a od Canona RP, Nikon jest 8mm wyższy jak pokazywałem wyżej 8-)....
Coś chciałeś udowonić i nie wyszło ;).
To gdzie ten "bezsens"?
Tak Jacku jedno dobrze piszesz, małe obiektywy z małym body są małe :lol:. Mam M100 i z naleśnikiem jest to niemal kieszonkowy zestaw.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Mam M100 i z naleśnikiem jest to niemal kieszonkowy zestaw.
Nawet nie niemal, ja go noszę w kieszeni spodni, a i z kitem wchodzi do kieszeni kurtki.
1 załącznik(ów)
Mój EOS M2, aby miał dla mnie "ręce i nogi", wygląda tak:
Załącznik 2908
czyli dołączony grip i nadgarstnik, abym mógł cokolwiek obsługiwać ręką, w której go trzymam.
W nosie mam aparat z wymienną optyką mieszczący się w kieszeni, bo on się mieści w kieszeni doputy, dopóki pozwala na to optyka. Jakbym chciał "kieszonkowaca, to bym kupił jakiegoś Powershota albo Panasa. ML APS-C ma mieć ergonomię i ....!
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja nie wiem co Canon zamierza zrobic z M na dluzsza mete. pewnie i sam Canon nie wie,
Guzik prawda. Walenie jeleni w poroże Canon ma zaprogramowane na minimum 50 lat do przodu. Widział ktoś układ styków bagnetu EF w pierwszym Canonie EOS 650 z 1987 roku? Jest taki sam, jak w najnowszych aparatach; ergo: w 1987 roku Canon wiedział, że będzie kiedyś robił obiektywy ze stabilizacją obrazu. Widział ktoś kiedyś tylny dekielek obiektywu do optyki EF Canona z 1987 roku? Jest taki sam, jak dzisiaj, czyli uwzględnia wystającą dupcię obiektywów EF-S, a dekielki firm trzecich, dopasowane wtedy wyłącznie do wysokości bagnetu, nie pasują na obiektywy EF-S.