-
Ludzie zmieniają system?
Ostatnimi czasy zauważyłem mnóstwo ogłoszeń na różnych forach tematycznych jak i grupach na fb (giełdach itp.), że na oko 80% ofert, to oferty osób sprzedających sprzęt canona - większość puszek to 5dmkIII oraz obiektywy "L-ki" (typowe dla kotletów) 24/35 i 85. Czy zauważyliście, że coś się dzieje, czym to może być spowodowane? Czyżby ludzie masowo przenosili się na bezlusterkowce? Wątpię, że na system nikona, bo to nie miałoby sensu.
-
Odp: Ludzie zmieniają system?
W opisie aukcji "zmiana systemu" brzmi lepiej niż np. szwankujący AF, czy egzemplarz że słaba ostrością. Myślę że często to jest ściema. Inna przyczyna to po prostu rezygnacja z fotografii. Ktoś kupuje sprzęt PRO, zapał mija, zdjęć nie robi i w efekcie zmienia na coś małego, uniwersalnego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Wątpię, że na system nikona, bo to nie miałoby sensu.
Jak patrzę co ostatnio Canon wypuszcza na rynek to wcale nie jestem pewien, czy zamiana na Nikona nie miałaby sensu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Jak patrzę co ostatnio Canon wypuszcza na rynek to wcale nie jestem pewien, czy zamiana na Nikona nie miałaby sensu.
Niby tak, ale mimo wszystko canon i nikon to bardzo zbliżone firmy i zmiana całego systemu, szczególnie mając gotową "szklarnię" według mnie mijałaby się z celem. Ale, kto wie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Niby tak, ale mimo wszystko canon i nikon to bardzo zbliżone firmy i zmiana całego systemu, szczególnie mając gotową "szklarnię" według mnie mijałaby się z celem. Ale, kto wie...
Wszystko prawda. Tylko takie zmiany leżą w naturze człowieka - fotografa ;) Z Canona na Nikona i na odwrót. Albo na super huper nowość i magię bezlustra czyli Sony DXO Master. Potem z powrotem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Ostatnimi czasy zauważyłem mnóstwo ogłoszeń na różnych forach tematycznych jak i grupach na fb (giełdach itp.), że na oko 80% ofert, to oferty osób sprzedających sprzęt canona - większość puszek to 5dmkIII oraz obiektywy "L-ki" (typowe dla kotletów) 24/35 i 85. Czy zauważyliście, że coś się dzieje, czym to może być spowodowane? Czyżby ludzie masowo przenosili się na bezlusterkowce? Wątpię, że na system nikona, bo to nie miałoby sensu.
to wspaniale można tanio kupić używany sprzęt? skoro jest dużo ofert. ale trzeba uważać bo ślubne korpusy lubią mieć duży licznik - są jak samochody z niemiec używane przez dziadka tylko w niedzielę do kościola :mrgreen: niemiec płakał jak sprzedawał.
5D III to doskonały sprzęt taki bardzo uniwersalny, wątpię żeby większość bezlusterkowców nogła go zastąpić (w szczególności te z półklatkową albo z jeszcze mniejszą matrycą) - ale podatni na reklamę kupią bezlusterkowca głośno obwieszczając śmierć lustrzanek, a potem wrócą cicho i z podkulonym ogonem tak to mniej więcej działa :mrgreen:
ogólnie ze względu na ilość strzelanych klatek kotleciarze muszą od czasu do czasu zmienić korpus.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
to wspaniale można tanio kupić używany sprzęt? skoro jest dużo ofert. ale trzeba uważać bo ślubne korpusy lubią mieć duży licznik - są jak samochody z niemiec używane przez dziadka tylko w niedzielę do kościola :mrgreen: niemiec płakał jak sprzedawał.
5D III to doskonały sprzęt taki bardzo uniwersalny, wątpię żeby większość bezlusterkowców nogła go zastąpić (w szczególności te z półklatkową albo z jeszcze mniejszą matrycą) - ale podatni na reklamę kupią bezlusterkowca głośno obwieszczając śmierć lustrzanek, a potem wrócą cicho i z podkulonym ogonem tak to mniej więcej działa :mrgreen:
ogólnie ze względu na ilość strzelanych klatek kotleciarze muszą od czasu do czasu zmienić korpus.
Generalnie sam się zacząłem zastanawiać nad obecnymi trendami i jakością nowego sprzętu. Sam fotografowałem głównie pożyczanym canonem od kolegi a wcześniej nikonem d90..nie wspominając o prostych kompaktach i starym zenicie za łebka. Sony bardzo mnie kusi(kompaktowy rozmiar, evf) ale z drugiej strony nie wiem czy to nie jest zwykły marketingowy hype...z drugiej strony ceny używanych obiektywów i ich ilość do canona pozwoli zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy o ile kupi się dobry egzemplarz...
Stąd też pojawiło się moje pytanie czy "wszyscy" uciekają w stronę bezlusterkowców czy ilość używanego sprzętu na aukcjach w tym okresie to zwykły przypadek.
-
Jak to co się dzieje ? Rok wcześniej były ogłoszenia w stylu mam 20tyś czy 30 tyś z dotacji poradźcie co kupić. Minęła karencja to wyprzedają skoro "biznes" z dotacji jednak się nie opłaca. Bo sam sprzęt jest tylko dodatkiem, a nie odwrotnie.
-
Sporo ludzi zmienia system na bezlusterkowce Sony.
Segment bezlusterkowców Sony gwałtownie się rozwija a dobrego od Canona nie ma.
Może się zdarzyć że Canon nie nadrobi tego opóźnienia co byłoby szkodą dla wszystkich
Decyzja jest trudna, bo co prawda można obiektywy Canony podpinać przez przejściówkę dla A7x ale nie dostaje się efektów/jakości jak dla obiektywów systemowych.
Sens ma zamiana całości.
Obiektywów do A7x przybywa gwałtownie ale są drogie.
Do 'zabawy" włączyła się SIGMA, w tym roku ma być 4 i asortyment ma się sukcesywnie zwiększać.
Myślę ze droga od lustrzanek do bezluserkowców wymuszona jest przez rozwój technologii, jest to droga jednokierunkowa
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Jak to co się dzieje ? Rok wcześniej były ogłoszenia w stylu mam 20tyś czy 30 tyś z dotacji poradźcie co kupić. Minęła karencja to wyprzedają skoro "biznes" z dotacji jednak się nie opłaca. Bo sam sprzęt jest tylko dodatkiem, a nie odwrotnie.
I tu jest pies pogrzebany, w sumie to jak mozna za srednio jedna zachodnia pensje, rozkrecic biznes ktory bedzie przynosil zyski?
Inna sprawa to sprzet po awariach, uszkodzony lub poprostu z komisu. Najlepiej napisac zmiana systemu.
-
Sporo ludzi zmienia na Fuji zamiast taszczyć krowy lustrzanki. Sony, m4/3, jest w czym wybierać. Sam rozważam zmianę na bezlusterkowca
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Sporo ludzi zmienia na Fuji zamiast taszczyć krowy lustrzanki. Sony, m4/3, jest w czym wybierać. Sam rozważam zmianę na bezlusterkowca
Ja znam tylko jedna taka osobę. M43 Olka faktycznie fajne ale swoje też waży a jak masz większe ręce to jest to nieużywalne (po dokupieniu gripa już nie jest małe). Dodatkowo więcej aku trzeba nosić. Chetnie bym zobaczył statystyki co kto kupuje oraz te liczne przejścia z krów lustrzanek na bezlustra. Mamy wybór i pewnie za jakiś czas lustra znikną (i ci sami co klepią teraz lustra będą klepali bezlustra) ale obecnie jeszcze lusterka się trzymają...
-
Myślę, że ludziska się przesiadają. Pytałem w znajomym dużym sklepie foto jak sprzedaż 5dmk4 - słabo ale za to Fuji i Sony schodzą jak szalone. Mi się podoba Sony A ale Af jeszcze nie taki jak bym sobie życzył. Chociaż zobaczymy jakie opinie zbierze A9, tylko dla mnie za droga
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
-
Widziałem już kilkunastu takich co się przesiadali a potem wracali.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maik30d
Myślę, że ludziska się przesiadają. Pytałem w znajomym dużym sklepie foto jak sprzedaż 5dmk4 - słabo ale za to Fuji i Sony schodzą jak szalone. Mi się podoba Sony A ale Af jeszcze nie taki jak bym sobie życzył. Chociaż zobaczymy jakie opinie zbierze A9, tylko dla mnie za droga
Konkretnie to, które Fuji i które Sony sprzedają się jak szalone? - te po 14 tys za samo body? Niech zgadnę, jedynki pewnie też im się słabo sprzedają?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maik30d
które fuji i które sony bo jak te z połową matrycy (jak fuji to zawsze z połową matrycy bo chyba średni format nie schodzi jak szalony) to warto to porównać z rebelami (seria trzycyfrowa) a nie 5DIV - bo to nie ta półka - rebele też pewnie schodzą jak szalone :mrgreen:
marketing to jednak czyni spustoszenie w głowach :)
-
Fuji xt20 ale szczegółowo nie pytałem o sprzedaż. Może i marketing robi swoje ale podejrzewam że masa robi swoje. Ze znajomych fotografów to jedna osoba dokupiła Fuji. Repo z sali na 5d4 a plener praktycznie tylko Fuji i 56mm...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
które fuji i które sony bo jak te z połową matrycy (jak fuji to zawsze z połową matrycy bo chyba średni format nie schodzi jak szalony) to warto to porównać z rebelami (seria trzycyfrowa) a nie 5DIV - bo to nie ta półka - rebele też pewnie schodzą jak szalone :mrgreen:
marketing to jednak czyni spustoszenie w głowach :)
Przy okazji pare raportow z procentami do przemyslenia:
https://nikonrumors.com/2017/01/16/n...-ranking.aspx/
https://photographylife.com/a-few-th...-camera-market
https://photographylife.com/camera-m...il-2017-update
No i mamy fuji: http://www.techradar.com/news/photog...camera-1271079
Ale tu nie ma danych raporotwych z wartoscia sprzedazy.
podobnie jak tu: https://www.rswebsols.com/reviews/di...al-slr-cameras
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lamerok
nie mam nad czym mysleć mam w miarę nowy sprzęt mogę kupić kolejny jak ten mi się znudzi, w perspektywie 10 lat z mojego punktu widzenia niewiele się zmieni - o czym tu myśleć? że moda się pojawiła, że producenci sprzetu z małą martycą wmawiają że rozmiar nie ma znaczenia, że porównuje się śliwki z melonami, że dźwiganie sprzętu jest nie dla każdego, że większości "fotografów" wystarczy iphone, że ludzie kupują sprzet i nie wiedzą co z nim zrobić, że moda na fotografię opadnie - tak pewnie będzie, sprzęt będzie drożał (w każdym segmencie) i sprzedaż sprzętu profesjonalnego się zmniejszy.
wykresiki w linkach to typowy ryjący mózg słabej jednostki marketing np. skale na wykresach (osobnych) są inne po to aby słupki były podobne, a nawet większe - wiem jak takie "prawdy" na wykresach się pokazuje - potrafię nawet jeszcze lepiej.
nikon tez kiedyś wmawiał (długo wmawiał) użytkownikom ze nie potrzebują fullfrejma bo apsc to to samo i jak to się skończyło?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
nie mam nad czym mysleć mam w miarę nowy sprzęt mogę kupić kolejny jak ten mi się znudzi, w perspektywie 10 lat z mojego punktu widzenia niewiele się zmieni - o czym tu myśleć? że moda się pojawiła, że producenci sprzetu z małą martycą wmawiają że rozmiar nie ma znaczenia, że porównuje się śliwki z melonami, że dźwiganie sprzętu jest nie dla każdego, że większości "fotografów" wystarczy iphone, że ludzie kupują sprzet i nie wiedzą co z nim zrobić, że moda na fotografię opadnie - tak pewnie będzie, sprzęt będzie drożał (w każdym segmencie) i sprzedaż sprzętu profesjonalnego się zmniejszy.
wykresiki w linkach to typowy ryjący mózg słabej jednostki marketing np. skale na wykresach (osobnych) są inne po to aby słupki były podobne, a nawet większe - wiem jak takie "prawdy" na wykresach się pokazuje - potrafię nawet jeszcze lepiej.
nikon tez kiedyś wmawiał (długo wmawiał) użytkownikom ze nie potrzebują fullfrejma bo apsc to to samo i jak to się skończyło?
Tzn. mam podobne zdanie i dla przykładu chodzenie po górach z dslr, 2 obiektywami i statywem nie stanowi dla mnie problemu, co nie zmienia faktu, jakie są trendy....
-
Ostatnie 2 lata na foto targach Nec, Birmingham UK pokazują, że przy stoisku Nikona było o wiel mniej osób zainteresowanych niż 4 lata temu. Przy Canonie troche wiecej, ale przy Fuji i Sony także Sigma tłumy. Serio. Parcie na bezlustro jest spore, zwlaszcza że topowe szkło Fuji jest tańsze od topowych Canona i Nikona
Pewnie jak Sony zrobi jakąś fajną promocje na A7r II to pójdą kolejni
-
jeszcze taka refleksja mnie naszła na temat przyszłości jak sobie rowerkiem jechałem do pracy
przyszłość entuzjasty bezluster - kolory w wizjerze elektronicznym podkręcone tak że puścić pawia można po 5 minutach patrzenia (przeczytane na forum), obiektywy lekkie (bo mało szkła) ale drogie i kompletnie nieskorygowane optycznie bo to się softem zrobi raz w wizjerze, a potem w odrawiaczu po co się męczyć z korekcją skoro można zrobić tanio sprzedać drogo a użytkownik i tak nie będzie widział, jeszcze tylko skorygowanego pseudorawa się zrobi i gra gitara - nie będą widzieć to nie będą wiedzieć i zastanawiać się dlaczego taki szajs kosztuje tyle kasy :mrgreen:, potem zlikwiduje się jeszcze migawkę ale tylko dla dobra użytkowników bo elektroniczna jest lepsza :mrgreen: ale bulić będziemy jak za prawdziwy aparat :mrgreen: - jak mnie najdą jeszcze jakieś refleksje to się podzielę
-
ja się zastanawiałem od jakiegoś czasu nad czymś mniejszym,padło na fuji
jestem amatorem i tak fotografuje, parę dni temu zawitał do mnie fuji x-t10 +16-55(wolałem sony ale to już dużo wyższe koszty)
dokupiłem niemiecka podwoja ładowarkę z dwoma zamiennikami co by prąd był
rozmiarowo-bajka, dokładnie dwa razy mniejszy, lżejszy od mojego 5mk3
jest inny, we wrześniu jadę na parę dni do Hiszpanii to go przetestuje w boju
ale canona póki co zostawiam, na poważniejsze wyprawy typu safari to raczej canon+70-300L
ale pierwszy krok zrobiłem, jeśli uznam ze fuji spełnia moje potrzeby to wyjdę z C
jestem na zamkniętej grupie fuji na Fb i tam sporo ludzi przeszło z N i C na fuji ale tez niektórzy robią kolejna revolte i wracają do FF
niemniej slubniaków tam masa:roll:
-
Kochani, nie przesadzajmy, że lustra są niezastąpione, jak niektórzy twierdzą. Fotografia jako nauka i biznes jest na tyle różnorodna, że mojej opinii niektóre dziedziny fotografii aż proszą się o coś lżejszego niż dslr z ciężkim obiektywem i gripem. Piękne zdjęcia powstawały przed erą dslr i jakoś analogami i to nawet dalmierzami sobie radzono i nawet focus manualnie łapano :)
Gdyby mnie było stać poszedłbym w system Leica, ale niestety...cóż.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lamerok
Tzn. mam podobne zdanie i dla przykładu chodzenie po górach z dslr, 2 obiektywami i statywem nie stanowi dla mnie problemu, co nie zmienia faktu, jakie są trendy....
nie wiem ile masz lat ale ja dużo podróżuje, kraje dalekie i gorące
jeden plecak rzeczy +1 plecak sprzetu-5mk3+16-35L+24-70L(24-105 sprzedałem)+70-300L+statyw
i super, wszystko ogarnięte, tylko ze latka lecą, a podróżowanie przez bezdroża lokalnym transportem do najłatwiejszych nie należą
wiec pewne przemyślenia i potrzeby się uaktywniają wraz z wiekiem
-
Taka obserwacja z pobytu w atrakcji turystycznej skupiajacej setki zwiedzajacych, bedacych w zasiegu wzroku. Lustrzanek bardzo malo a jesli juz to z jednym ale konkretniejszym niz kitowy obiektywem, aparatow kompaktowych niewiele wiecej, calkiem duzo kamer sportowych gopro-podobnych a czym w przewazajacej czesci robiono zdjecia? Oczywiscie smartfonami z nieodlacznym atrybutem w postaci selfiesticka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nie wiem ile masz lat ale ja dużo podróżuje, kraje dalekie i gorące
jeden plecak rzeczy +1 plecak sprzetu-5mk3+16-35L+24-70L(24-105 sprzedałem)+70-300L+statyw
i super, wszystko ogarnięte, tylko ze latka lecą, a podróżowanie przez bezdroża lokalnym transportem do najłatwiejszych nie należą
wiec pewne przemyślenia i potrzeby się uaktywniają wraz z wiekiem
A no tyle ze Zenita to mialem jakies 25 lat temu - wiec sredni wiek, ale regularnie cwicze. Po drugie, nie uczestnicze w obozach wedrownych, raczej jade w miejsce jakies i stamtad wypady jednodniowe. Te 3 kg wiecej w plecaku na 8 - 10 h lazenia nie stanowi problemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Taka obserwacja z pobytu w atrakcji turystycznej skupiajacej setki zwiedzajacych, bedacych w zasiegu wzroku. Lustrzanek bardzo malo a jesli juz to z jednym ale konkretniejszym niz kitowy obiektywem, aparatow kompaktowych niewiele wiecej, calkiem duzo kamer sportowych gopro-podobnych a czym w przewazajacej czesci robiono zdjecia? Oczywiscie smartfonami z nieodlacznym atrybutem w postaci selfiesticka.
gdyby mój ajfon miał szeroki kat to bym nie potrzebował fuji;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Kochani, nie przesadzajmy, że lustra są niezastąpione, jak niektórzy twierdzą...
Myślę, że nie oto chodzi. Ot inne narzędzia, dla pewnych osób poreczniejsze, a w innym zbyt delikatne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ja się zastanawiałem od jakiegoś czasu nad czymś mniejszym,padło na fuji
jestem amatorem i tak fotografuje, parę dni temu zawitał do mnie fuji x-t10 +16-55
/.../
rozmiarowo-bajka
Z XF 16-55/2.8? Serio?
-
nie, kupiłem 16-55 2.8-4
po przemyśleniu, (a w planach bym x-t1+16-55 2.8), stwierdziłem ze skoro ma być mniejsze i lżejsze to tak kupuje
wiec kupiłem x-t10 bo jest mniejszy od xt1 i kupiłem mniejszy obiektyw
teraz chce jeszcze dokupić 10-24 bo lubię szeroko
aaaa przepraszam 18-55
mam ten zestaw dopiero parę dni:oops:
fajne jest to ze teraz jak lecę z małym bagażem w wizzair to body w jedna kieszeń bluzy, obiektyw w druga i przechodzę
w C tak nie dawało rady:/
-
Ja z tego samego powodu co Becekpl - kupiłem kompakt (28mm, APS-C). Też rozważałem taki zestaw Fuji, ale przejrzeniu wielu sampli w necie mój wybór padł na lekki "zoom nożny";)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
aaaa przepraszam 18-55
mam ten zestaw dopiero parę dni:oops:
No właśnie. Gdyby w systemie Fuji było takie 16-55/2.8-4, to nie kupiłbym XF 16/1.4 ;-)
Swoją drogą też ogór.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Ja z tego samego powodu co Becekpl - kupiłem kompakt (28mm, APS-C). Też rozważałem taki zestaw Fuji, ale przejrzeniu wielu sampli w necie mój wybór padł na lekki "zoom nożny";)
jaki to model?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
jaki to model?
-
@Merde a co masz szerokiego?
-
Ja siedzę obecnie w Fuji i w Canonie. Ale po przygodach z bezlustrami bardziej ciągnie mnie w stronę Canona i tu planuję wydać więcej kasy. Fuji X-E1 sobie zostawiam bo to fajna pucha, kit 16-50 jest rewelacyjny a kiedyś sobie dokupię albo 35 1.4 albo 56 1.2 i nic mi więcej w tym systemie potrzebne nie będzie. Dopinanie tele do tej puszki nie ma dla mnie sensu bo ergonomia siada i kwiczy. Fuji jest o tyle fajne że robią w miarę małe szkiełka o dużej jasności i jakości. Cena też nie przeraża w porównaniu do konkurencji. Ale mówię tu o APSC. Gdybym miał iść w pełną klatkę to zdecydowanie wybieram lustro z jednego prostego powodu - ergonomia. Dobre szkła do takiego A7 to prawdziwe wiaderka i istota bezlustra pryska jak bańka mydlana. Wszystko oczywiście kosztem obrazka który jest rewelacyjny ale jak pisałem - kosztem ergonomii. Tutaj wolę zdecydowanie lustro. Ale nie ma sensu generalizować - jest masa ludzi którzy weszli w pełnoklatkowy system Sony i mają w tandemie ze szkłami Sigmy lub Zeissa dużo radochy. Że o zabawie manualami nie wspomnę. Rynek zbytu jest dość szeroki, właściwie rozszerzył się do granic możliwości. Kiedyś były tylko kompakty i lustra więc producenci mieli jasno określone cele. Teraz mają trudną sytuację bo wygląda na to że niektórzy nie wiedzą jaką ścieżkę obrać. Czy postawić na lustra czy bezlustra, a może zaawansowane kompakty? Kto wie co im strzeli do głowy, za parę lat może taki Canon czy Nikon wypuszczą własną markę telefonów - to też rynek który odebrał masę klientów. Gdyby Sony ze swoim budżetem na poważnie zaangażowało się w rozwój aparatów w swoich telefonach to mogłoby całkowicie zabić rynek tradycyjnych aparatów i sądzę że ten czas nastąpi szybciej niż się niektórym wydaje. Miałem Sony A5000 z kiepskim obiektywem PZ 16-50 i oprogramowanie w JPEG-ach robiło z obrazka cuda. Nie spotkałem się jeszcze żeby ktoś potrafił tak zatuszować dystorsję, mydło na brzegach i winietę w taki sposób by wyglądało to prawie jak z Canonowej L-ki. Pytanie tylko czy Sony będzie chciało sobie strzelić w stopę, bo wejście w telefony oznaczałoby konkurencję dla ich FF, ale sądzę że FF wybierają świadomie użytkownicy oczekujący najwyższej jakości obrazka. Być może to po części tłumaczy zupełną olewkę posiadaczy ich korpusów APSC. Mając dobre matryce w telefonach i swoją półkę FF mogą na długo zatrząść rynkiem. Właściwie już trzęsą, gdyby zerwali umowy z kontrahentami na dostawy swoich matryc to cienko widzę konkurencję. Nie bierzcie moich wywodów na poważnie, to tylko takie moje własne dywagacje na ten temat :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
@Merde a co masz szerokiego?
Właśnie wspomniane XF 16/1.4.
UWA się nie dorobiłem, na razie nie planuję. 16 mm na cropie to dla mnie wystarczająco szeroko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
jaki to model?
Ricoh GR II
-
macios, sądziłem, że Canon, stad pytanie, bo C takiego modelu nie ma
Sam myślę o tym Ricohu, choć mam starego Nexa z matrycą APSC (znudził mi się)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Właśnie wspomniane XF 16/1.4.
UWA się nie dorobiłem, na razie nie planuję. 16 mm na cropie to dla mnie wystarczająco szeroko.
ja teraz się nie rozstaje z 16-35f4L wiec myślę o kupnie tego 10-24
myślałem o polecanym samyangu 12 ale to może być za wąsko dla mnie
cale życie dylematy:roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ja teraz się nie rozstaje z 16-35f4L wiec myślę o kupnie tego 10-24
myślałem o polecanym samyangu 12 ale to może być za wąsko dla mnie
cale życie dylematy:roll:
Miałem w Canonie EF-s 10-22.
Najczęściej w postprocesie zdjęcia cropowałem. Czasem dosyć mocno ;-)
-
Ja rogi z 10-22 też cropowałem, ale z 16-35/4 na FF już nie, bo są ostre:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Ja rogi z 10-22 też cropowałem, ale z 16-35/4 na FF już nie, bo są ostre:)
Ale ja nie z tego względu cropowałem ;-)
-
Ja zmieniłem Canona 5DS R (bawiłem się dwa tygodnie jeszcze 5D M IV) na Nikona D810 i jestem sooo happy. Myślcie co chcecie, ale z Rawów Nikona można wyciągnąć znacznie więcej niż z Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Ja zmieniłem Canona 5DS R (bawiłem się dwa tygodnie jeszcze 5D M IV) na Nikona D810 i jestem sooo happy. Myślcie co chcecie, ale z Rawów Nikona można wyciągnąć znacznie więcej niż z Canona.
Cieszymy się twoim szczęściem :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
To blad zycia bo nowy nikon juz wkrotce i kasuje canona, sony i wszystkie inne nikony ;) Daj znac jak dlugo d810 bedzie dawal hapiness ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
To blad zycia bo nowy nikon juz wkrotce i kasuje canona, sony i wszystkie inne nikony ;) Daj znac jak dlugo d810 bedzie dawal hapiness ;)
Jak ktoś d810 nie umie robić zdjęć to żaden d850 mu nie pomoże. te 9-10mpix mniej w d810 jakoś szczególnej różnicy mi nie robi (wysokie ISO w ogóle mnie nie interesuje).
-
D750 jest jeszcze lepszy na niskim ISO:D
-
ale ma 24mpix i węższy af.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
ale ma 24mpix i węższy af.
No to d850 bedzie mial wiecej pixeli i jeszcze szerszy af :)