Strona 4 z 20 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 198

Wątek: Ludzie zmieniają system?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Ludzie zmieniają system?

nie, kupiłem 16-55 2.8-4
    po przemyśleniu, (a w planach bym x-t1+16-55 2.8), stwierdziłem ze skoro ma być mniejsze i lżejsze to tak kupuje
    wiec kupiłem x-t10 bo jest mniejszy od xt1 i kupiłem mniejszy obiektyw
    teraz chce jeszcze dokupić 10-24 bo lubię szeroko

aaaa przepraszam 18-55
    mam ten zestaw dopiero parę dni

fajne jest to ze teraz jak lecę z małym bagażem w wizzair to body w jedna kieszeń bluzy, obiektyw w druga i przechodzę
    w C tak nie dawało rady:/
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 18-08-2017 o 12:30
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Ja z tego samego powodu co Becekpl - kupiłem kompakt (28mm, APS-C). Też rozważałem taki zestaw Fuji, ale przejrzeniu wielu sampli w necie mój wybór padł na lekki "zoom nożny"

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    aaaa przepraszam 18-55
    mam ten zestaw dopiero parę dni
    No właśnie. Gdyby w systemie Fuji było takie 16-55/2.8-4, to nie kupiłbym XF 16/1.4 ;-)
    Swoją drogą też ogór.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    Ja z tego samego powodu co Becekpl - kupiłem kompakt (28mm, APS-C). Też rozważałem taki zestaw Fuji, ale przejrzeniu wielu sampli w necie mój wybór padł na lekki "zoom nożny"
    jaki to model?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    jaki to model?

Miasto
    wawa

@Merde a co masz szerokiego?

Dopiero zaczyna

Ja siedzę obecnie w Fuji i w Canonie. Ale po przygodach z bezlustrami bardziej ciągnie mnie w stronę Canona i tu planuję wydać więcej kasy. Fuji X-E1 sobie zostawiam bo to fajna pucha, kit 16-50 jest rewelacyjny a kiedyś sobie dokupię albo 35 1.4 albo 56 1.2 i nic mi więcej w tym systemie potrzebne nie będzie. Dopinanie tele do tej puszki nie ma dla mnie sensu bo ergonomia siada i kwiczy. Fuji jest o tyle fajne że robią w miarę małe szkiełka o dużej jasności i jakości. Cena też nie przeraża w porównaniu do konkurencji. Ale mówię tu o APSC. Gdybym miał iść w pełną klatkę to zdecydowanie wybieram lustro z jednego prostego powodu - ergonomia. Dobre szkła do takiego A7 to prawdziwe wiaderka i istota bezlustra pryska jak bańka mydlana. Wszystko oczywiście kosztem obrazka który jest rewelacyjny ale jak pisałem - kosztem ergonomii. Tutaj wolę zdecydowanie lustro. Ale nie ma sensu generalizować - jest masa ludzi którzy weszli w pełnoklatkowy system Sony i mają w tandemie ze szkłami Sigmy lub Zeissa dużo radochy. Że o zabawie manualami nie wspomnę. Rynek zbytu jest dość szeroki, właściwie rozszerzył się do granic możliwości. Kiedyś były tylko kompakty i lustra więc producenci mieli jasno określone cele. Teraz mają trudną sytuację bo wygląda na to że niektórzy nie wiedzą jaką ścieżkę obrać. Czy postawić na lustra czy bezlustra, a może zaawansowane kompakty? Kto wie co im strzeli do głowy, za parę lat może taki Canon czy Nikon wypuszczą własną markę telefonów - to też rynek który odebrał masę klientów. Gdyby Sony ze swoim budżetem na poważnie zaangażowało się w rozwój aparatów w swoich telefonach to mogłoby całkowicie zabić rynek tradycyjnych aparatów i sądzę że ten czas nastąpi szybciej niż się niektórym wydaje. Miałem Sony A5000 z kiepskim obiektywem PZ 16-50 i oprogramowanie w JPEG-ach robiło z obrazka cuda. Nie spotkałem się jeszcze żeby ktoś potrafił tak zatuszować dystorsję, mydło na brzegach i winietę w taki sposób by wyglądało to prawie jak z Canonowej L-ki. Pytanie tylko czy Sony będzie chciało sobie strzelić w stopę, bo wejście w telefony oznaczałoby konkurencję dla ich FF, ale sądzę że FF wybierają świadomie użytkownicy oczekujący najwyższej jakości obrazka. Być może to po części tłumaczy zupełną olewkę posiadaczy ich korpusów APSC. Mając dobre matryce w telefonach i swoją półkę FF mogą na długo zatrząść rynkiem. Właściwie już trzęsą, gdyby zerwali umowy z kontrahentami na dostawy swoich matryc to cienko widzę konkurencję. Nie bierzcie moich wywodów na poważnie, to tylko takie moje własne dywagacje na ten temat :-)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    @Merde a co masz szerokiego?
    Właśnie wspomniane XF 16/1.4.
    UWA się nie dorobiłem, na razie nie planuję. 16 mm na cropie to dla mnie wystarczająco szeroko.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    jaki to model?
    Ricoh GR II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

macios, sądziłem, że Canon, stad pytanie, bo C takiego modelu nie ma
    Sam myślę o tym Ricohu, choć mam starego Nexa z matrycą APSC (znudził mi się)

Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Właśnie wspomniane XF 16/1.4.
    UWA się nie dorobiłem, na razie nie planuję. 16 mm na cropie to dla mnie wystarczająco szeroko.
    ja teraz się nie rozstaje z 16-35f4L wiec myślę o kupnie tego 10-24
    myślałem o polecanym samyangu 12 ale to może być za wąsko dla mnie
    cale życie dylematy

Strona 4 z 20 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów